Από την αρχή της σχολικής χρονιάς ήταν αναγκαίο να οριοθετηθεί η συμπεριφορά των παιδιών ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις, εντάσεις ή ατυχήματα. Τα βιβλία «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε» και «Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε» βοήθησαν ώστε να αναδειχτούν -μέσα από συζητήσεις- οι θετικοί/αποδεκτοί τρόποι αντίδρασης σε καταστάσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι, καταδικάζοντας στον αντίποδα κάθε πράξη βίας.
Όπως σε κάθε δημοκρατική κοινωνία, έτσι και στην τάξη, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα συμβόλαιο που θα το τηρούμε όλοι για να μπορούμε να συνυπάρχουμε ομαλά, να συνεργαζόμαστε όμορφα και να είμαστε χαρούμενοι. Δημιουργήθηκε με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών τα οποία, αφού μας υπαγόρευσαν το περιεχόμενό του, ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική των όρων του. Τέλος, σφραγίστηκε/επικυρώθηκε με τις υπογραφές μας και τοποθετήθηκε στο φελοπίνακα, σε κεντρικό σημείο, ώστε να διευκολύνεται η αναφορά σε αυτό όποτε χρειαζόταν.
Τα παιδιά του άλλου Τμήματος είχαν την ιδέα να απεικονίσουν ζωγραφικά τους δικούς τους κανόνες, οι οποίοι προέκυψαν μέσα από βιωματικές καταστάσεις προβληματισμού και αποτυπώθηκαν στο χαρτί. Ανέλαβαν σε ζευγάρια την εικονογράφηση του κανόνα που επέλεξαν και παρουσίασαν στην ολομέλεια το αποτέλεσμα.
Κολλώντας τις ζωγραφιές τους σε ξυλάκια, οι κανόνες έγιναν κινητοί, διευκολύνοντας την αναφορά σε αυτούς όποτε χρειαζόταν. Αναρτήθηκαν στην τάξη σε σημείο ορατό από όλους! Αποφασίσαμε να τους τηρούμε για να λείψουν τα προβλήματα και να είμαστε κάθε μέρα χαμογελαστοί και ασφαλείς!
Για τη λειτουργία του μηχανισμού τήρησης των κανόνων της τάξης χρησιμοποιήθηκαν 5 κάρτες με προσωπάκια που δείχνουν συναισθήματα από τη χαρά ως τη λύπη. Τα μανταλάκια με τα ονόματα όλων παιδιών ξεκινούν το πρωί από το χαμογελαστό προσωπάκι που γράφει «εξαιρετική συμπεριφορά». Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποιο παρεκκλίνει από τους κανόνες της τάξης το μανταλάκι του μετακινείται προς τα δεξιά ανάλογα με το είδος ή/και τη σοβαρότητα της παράβασης. Όποιου το μανταλάκι τοποθετηθεί στο προσωπάκι που γράφει «διαχείριση της συμπεριφοράς» ρίχνει το «ζάρι» όπου έχουν απεικονιστεί οι συνέπειες που έχει αποφασίσει η τάξη.