Στο μάθημα της Πέμπτης, έγινε για πρώτη φορά η παρουσίαση της ενότητας για τη Δομή Επιλογής στο μάθημα της ΑΕΠΠ.

Ενότητες Σχολικού Βιβλίου

  • 2.4.2 (σελ. 32 – 34, 46)
  • 8.1.1 (σελ. 166 – 172)

Σχέδιο μαθήματος
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκα στις δυο πρώτες δομές επιλογής:

  • της Απλής (ΑΝ … ΤΟΤΕ … ΤΕΛΟΣ_ΑΝ) και
  • της Σύνθετης (ΑΝ … ΤΟΤΕ …. ΑΛΛΙΩΣ … ΤΕΛΟΣ_ΑΝ)

Για τη διδασκαλία των παραπάνω ενοτήτων χρησιμοποιήθηκαν δυο Φυλλάδια Ασκήσεων, τα οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω. Αρχικά παρουσιάστηκαν από το 12ο Φύλλο Ασκήσεων, η θεωρία για τις δομές Απλής και Σύνθετης Επιλογής, δηλαδή η γενική σύνταξης τους σε ΓΛΩΣΣΑ καθώς και τα αντίστοιχα διαγράμματα ροής.

Στη συνέχεια περάσαμε στο 13ο Φύλλο Ασκήσεων, το οποίο περιέχει ερωτήσεις και ασκήσεις κλιμακούμενης δυσκολίας, τόσο για την απλή όσο και την σύνθετη δομή επιλογής. Απαντήσαμε και λύσαμε μαζί με τους μαθητές 2-3 ερωτήσεις και ασκήσεις από κάθε τμήμα του Φυλλαδίου, οι οποίες αποσκοπούν στην κατανόηση των θεωρητικών εννοιών που παρουσιάστηκαν. Τις υπόλοιπες ασκήσεις και ερωτήσεις τις έχουν για το σπίτι.

Στο τέλος της ώρας ξαναγυρίσαμε στο 12ο Φύλλο και λύσαμε μαζί στην τάξη τα 2 αναλυτικά παραδείγματα, τα οποία αποτελούν και τις πρώτες υλοποιήσεις της Δομής Επιλογής σε πρόγραμμα σε ΓΛΩΣΣΑ. Η επεξήγηση των λυμένων ασκήσεων θα αποτελέσει και εισαγωγή για το επόμενο μάθημα, το οποίο θα αφιερωθεί αποκλειστικά σε λύσεις ασκήσεων και υλοποιήσεις προγραμμάτων σε ΓΛΩΣΣΑ για τις δομές της απλής και σύνθετης επιλογής.

και