Για το Κεφάλαιο 10 του μαθήματος “Εφαρμογές Υπολογιστών”, η επιστήμη της Αστρονομίας μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό και ενδιαφέρον παράδειγμα εφαρμογής της Πληροφορικής σε άλλες επιστήμες.  Γι΄αυτό το λόγο συνέλεξα και σας παραθέτω τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές Αστρονομίας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς:

Stellarium
Ένα δωρεάν πλανητάριο ανοιχτού λογισμικού για τον υπολογιστή σας. Δείχνει έναν ρεαλιστικό τρισδιάστατο ουρανό, όπως ακριβώς τον βλέπετε με τα μάτια σας, με τα κιάλια ή με ένα τηλεσκόπιο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέσα στην τάξη, στα πλαίσια της αναφοράς που γίνεται στο λογισμικό των άλλων επιστημών. 
Orbiter 2010
Εξαιρετικός, δωρεάν και ρεαλιστικός προσομοιωτής για να ταξιδέψετε στο διάστημα μαζί με όλη την τάξη.
KStars
Πρόκειται για μία Επιφάνεια εργασίας Πλανητάριου για το KDE. Παρέχει ακριβή γραφική προσομοίωση του ουρανού τη νύχτα, όπως αυτός εμφανίζεται από κάθε σημείο της Γης, σε οποιαδήποτε ημερομηνία. Η προβολή περιλαμβάνει 40.000 αστέρια, τους 8 πλανήτες, τον Ήλιο, τη Σελήνη και χιλιάδες κομήτες και αστεροειδείς. Αποτελεί τμήμα του πακέτου εφαρμογών KDE Edutainment Project και εγκαθίσταται μαζί με αυτό.
Astronomia
Πλατφόρμα για το μάθημα της Αστρονομίας με υποστήριξη plug-ins. Περιέχει επίσης σχετική βιβλιοθήκη και γραφικό περιβάλλον.
Celestia
Προσομοιωτής διαστήματος τριών διαστάσεων που παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα να περιηγείται στο ηλιακό σύστημα και σε διάφορα άλλα συστήματα ή γαλαξίες. Υπάρχει η δυνατότητα προσομοίωσης και απεικόνισης πάνω από 100.000 αστεριών και 100 ηλιακών συστημάτων.
Easy-Java Simulations
Εργαλείο λογισμικού που σχεδιάστηκε για να κατασκευάζει προσομοιώσεις με τον Η/Υ
Gnome Predict
Πρόγραμμα παρακολούθησης τεχνητών δορυφόρων σε πραγματικό χώρο. Ο χρήστης μπορεί να βλέπει τους δορυφόρους υπό μορφή καταλόγων ή ακόμη και σε χάρτες, στους οποίους απεικονίζονται και οι περιοχές κάλυψής τους. Η εφαρμογή, γνωστή και ως gpredict αποτελεί πρόγραμμα του ολοκληρωμένου πακέτου λογισμικού Ground Station.

Ένα πολύ καλό Φύλλο Εργασίας για την εκπαιδευτική αξιοποίηση του λογισμικού Stellarium, μπορείτε να βρείτε εδώ (του συναδέρφου Γιάννη Σαριμπαλίδη).

Τέλος, εδώ μπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα με όλα τα ελεύθερα λογισμικά και λογισμικά ανοικτού κώδικα για την Αστρονομία στην Εκπαίδευση (η λίστα συντηρείται από το Π.Σ.Δ.)