Στο πλαίσιο των μαθημάτων Εφαρμογές Πληροφορκής, Εφαρμογές Υπολογιστών αλλά και Τεχνολογία Υπολογιστών, σύμφωνα με τους προγραμματισμούς ύλης που έχω αναρτήσει παλαιότερα, υπάρχει πρόβλεψη για συγγραφή εργασιών από την πλευρά των μαθητών σε διάφορες δραστηριότητες.

Σκοπός μου είναι η συγγραφή των εργασιών να είναι όσο το δυνατό πιο προτυποιημένη, αφού αφενός βοηθάει εμένα στην ανάγνωση τους αλλά και αφετέρου εξοικειώνει τους μαθητές με οδηγίες σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών και δομημένου κειμένου, που θα τους χρησιμεύσει σίγουρα στη συνέχεια των σπουδών τους.

Κατά τη συγγραφή των σχολικών εργασιών δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στις βιβλιογραφικές αναφορές. Οι μαθητές πρέπει να καταλάβουν την σημαντικότητα τους αφού για τη συγγραφή μιας εργασίας/έρευνας είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούνται πληροφορίες και να παρατίθενται αποσπάσματα έργων άλλων δημιουργών, προκειμένου το πρόσωπο που γράφει την εργασία να υποστηρίξει τις ιδέες του αλλά και να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του. Γι΄αυτό το σκοπό είναι απαραίτητο να αναφερθούν οι πηγές που ο συγγραφέας έχει μελετήσει προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει τη λογοκλοπή και επιπλέον επιτρέπει στον αναγνώστη να ανατρέξει άμεσα στην αρχική πηγή ώστε να επαληθεύσει ή και να αντιπαραβάλει τα όσα έγραψε σε σχέση με την πηγή.

Μια σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση του τι είναι βιβλιογραφική αναφορά/παραπομπή μπορείτε να βρείτε εδώ.

Γι΄αυτό το λόγο δημιούργησα έναν σύντομο οδηγό για τη συγγραφή των σχολικών εργασιών, που μπορείτε να δείτε παρακάτω.