Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα σχέδιο μαθήματος και δραστηριότητες για τη διδασκαλία της ενότητας: Παγκόσμιος Ιστός.

Θεματικός Άξονας: Επικοινωνώ και Συνεργάζομαι με ΤΠΕ

Μάθημα: Παγκόσμιος Ιστός

Τάξεις: Δ΄ – ΣΤ΄

Χρόνος: 1 διδακτική ώρα (45΄)

Σχέδιο Μαθήματος: Το μάθημα αυτό έχει ως στόχο τη διδασκαλία των βασικών εννοιών για τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) και απευθύνεται στις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού (Δ΄ – ΣΤ΄).

Κάνουμε σύνδεση με τα προηγούμενα, αναφέροντας ξανά τις βασικότερες υπηρεσίες του Διαδικτύου και συνεχίζουμε με την προβολή της παρακάτω παρουσίασης, στην οποία παρουσιάζεται η έννοια του Υπερσυνδέσμου καθώς και μια πρώτη ανατομία μιας διεύθυνσης Web.

Δείτε το στο slideshare.net

Έπειτα, θα προβληθεί το σύντομο και περιεκτικό βίντεο της Commocraft με τίτλο: Ο Παγκόσμιος Ιστός με Απλά Λόγια (Wordl Wide Web in Plain English), στο οποίο επεξηγούνται όλες οι βασικές έννοιες που σχετίζονται με την υπηρεσία του Παγκόσμιου Ιστού. Το βίντεο έχει ελληνικούς υπότιτλους.

Σύνδεσμος Βίντεο: http://dotsub.com/view/25f1be59-9a84-4d75-94ef-acd0b5ccf0af

Στη συνέχεια, οι μαθητές μεταβαίνουν στο νέο εμπλουτισμένο βιβλίο μαθητή της Πληροφορικής Α΄ Γυμνασίου και εκτελούν την παρακάτω διαδραστική εφαρμογή του Κεφ. 12, που παρουσιάζει και εξηγεί μέσα από ένα παράδειγμα την έννοια του Υπερκειμένου.

Η εφαρμογή είναι δημιουργία του συναδέρφου καθηγητή Πληροφορικής Βαγγέλη Τριανταφύλλου.

Σύνδεσμος εφαρμογής

Την παραπάνω εφαρμογή την χρησιμοποιούμε μέσα στην τάξη και μαζί με τους μαθητές μας πλοηγούμαστε βήμα προς βήμα ώστε να κατανοήσουν τους συνδέσμους και να δουν πρακτικά τη μετάβαση από την μια ιστοσελίδα στην άλλη.