Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα σχέδιο μαθήματος και δραστηριότητες για τη διδασκαλία της ενότητας Εισαγωγή στο Διαδίκτυο.

Θεματικός Άξονας: Επικοινωνώ και Συνεργάζομαι με ΤΠΕ

Μάθημα: Εισαγωγή στο Διαδίκτυο

Τάξεις: Δ΄ – ΣΤ΄

Χρόνος: 1 διδακτική ώρα (45΄)

Σχέδιο Μαθήματος: Το μάθημα αυτό έχει ως στόχο τη διδασκαλία των βασικών εννοιών για το Διαδίκτυο (Internet) και απευθύνεται στις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού (Δ΄ – ΣΤ΄).

Ξεκινάμε με μια σύντομη συζήτηση με τους μαθητές ώστε να κατανοήσουν αρχικά την έννοια του Δικτύου γενικά. Τους κινητοποιούμε ώστε να σκεφτούν και να απαριθμήσουν γνωστά τους δίκτυα, όπως το οδικό, το ηλεκτρικό, ύδρευσης κτλ.

Στη συνέχεια, κάνουμε τη σύνδεση και εξηγούμε τις ομοιότητες με τα Δίκτυα Υπολογιστών. Συνεχίζουμε, με την προβολή της παρακάτω παρουσίασης, η οποία αποτελεί μια πρώτη γνωριμία με το Διαδίκτυο.  Εξηγείται η έννοια του Διαδικτύου, του τρόπου σύνδεσης των υπολογιστών μεταξύ τους και παρουσιάζονται οι βασικότερες υπηρεσίες Διαδικτύου.

Δείτε το στο slideshare.net

Στη συνέχεια, οι μαθητές μεταβαίνουν στο νέο εμπλουτισμένο βιβλίο μαθητή της Πληροφορικής Α΄ Γυμνασίου και εκτελούν την παρακάτω διαδραστική εφαρμογή από το Κεφ. 11 που παρουσιάζει και αναλύει τις 6 βασικότερες υπηρεσίες του Διαδικτύου.

Η εφαρμογή είναι δημιουργία της συναδέρφου καθηγήτριας Πληροφορικής Άννας Σαριδάκη.

Σύνδεσμος Εφαρμογής

Η παραπάνω εφαρμογή, θα χρησιμοποιηθεί ως δραστηριότητα εμβάθυνσης από τους μαθητές, οι οποίοι καλούνται να διαβάσουν και να κατανοήσουν το τι κάνει η κάθε υπηρεσία και να γράψουν στο τετράδιο τους μια σύντομη περίληψη τους.