Διαγωνισμό δημιουργίας παιχνιδιού (Game Design – Kodu) με θέμα “Προστασία του Περιβάλλοντος”διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και η Microsoft στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας eSkills Week 2012”, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η πρωτοβουλία e-Skills Week 2012 οργανώνεται από τους οργανισμούς DIGITALEUROPE και European Schoolnet σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν την Ευρώπη – και ειδικότερα τη νεολαία της Ευρώπης – να αδράξει τις καλύτερες ευκαιρίες για τα επαγγέλματα που δημιουργούνται χάρη στις νέες τεχνολογίες. Το e-Skills Week 2012 αποτελεί μια σημαντική ενημερωτική εκστρατεία, που έχει ως πρωταρχικό στόχο να αναδείξει νέους τρόπους εύρεσης εργασίας, βασιζόμενους στη δια βίου ανάπτυξη των Ψηφιακών Δεξιοτήτων. Επιχειρήσεις σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και κυβερνητικούς φορείς, προσφέρουν ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σε περισσότερες από 30 Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ΣΕΠΕ έχει οριστεί για την Ελλάδα ως το Εθνικό Σημείο Επαφής για το “e-Skills Week 2012” και συντονίζει όλες τις ενέργειες (ημερίδες, workshops και on-line δράσεις). Αναγνωρίζοντας ότι οι ψηφιακές δεξιότητες και η εξοικείωση με την τεχνολογία συνιστούν σήμερα διαβατήριο στη σύγχρονη αγορά εργασίας, η Microsoft συμμετέχει, επίσης, δυναμικά σε αυτήν την πρωτοβουλία, με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, όσο και τη γενικότερη αξιοποίηση της τεχνολογίας, προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής προόδου.

Στόχος του διαγωνισμού είναι οι νέοι, μέσω της χρήσης του εργαλείου Kodu, για δημιουργία εκπαιδευτικών παιγνιδιών, να εξοικειωθούν με βασικές προγραμματιστικές έννοιες και να αναπτύξουν ενδιαφέρον για το αντικείμενο. Το Kodu είναι ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε χωρίς να έχει προηγουμένως ασχοληθεί με τον προγραμματισμό. Η ενέργεια έχει ως εκπαιδευτικούς στόχους την εισαγωγή στις βασικές έννοιες του προγραμματισμού, τη δημιουργία και περιγραφή μιας ιστορίας και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και της λογικής και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και γενικότερους στόχους την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη λογικής.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν νέοι – ατομικά ή σε ομάδες (σε κάθε ομάδα μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και 3 νέοι) και θα πρέπει να είναι μαθητές επιπέδου Β’, Γ’ Γυμνασίου, Α’, Β’ Λυκείου. Για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι νέοι/ομάδες θα πρέπει να αποστείλουν συμπληρωμένη τη Δήλωση Συμμετοχής, μέχρι τις 4/5/2012, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Mathisi@microsoft.com. Οι διαγωνιζόμενοι νέοι/ομάδες θα πρέπει να αποστείλουν τη συμμετοχή τους σε μορφή παιχνιδιού Kodu μέχρι τις 21 Μαΐου 2012, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Mathisi@microsoft.com με την ένδειξη: “Για το διαγωνισμό Δημιουργίας Παιγνιδιού Kodu” ή να το αναρτήσουν μέσω του Skydrive και να στείλουν την υπερσύνδεση (για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://windows.microsoft.com/el-GR/skydrive/home) .

Τη δήλωση Συμμετοχής μπορείτε να την βρείτε πατώντας εδώ.

Οι τελικές παρουσιάσεις θα αξιολογηθούν από 22 -25 Μαΐου 2012 από στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, σχετικών με την εκπαίδευση και εμπειρογνώμων στο Kodu. Οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν με τα παρακάτω κριτήρια: Το θέμα αφορά στην Προστασία του Περιβάλλοντος, το παιχνίδι έχει τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη πίστα, είναι κατανοητός ο τρόπος παιχνιδιού, είναι Δημιουργικό, είναι καινοτόμο. Το βραβείο για τον 1ο νικητή (ή κάθε μέλος της νικήτριας ομάδας) είναι 1 Xbox 360 Kinect, για το 2ο νικητή (ή κάθε μέλος της νικήτριας ομάδας) 1 Σετ πληκτρολόγιο και ποντίκι Microsoft και τον 3ο νικητή (ή κάθε μέλος της νικήτριας ομάδας) 1 ποντίκι Microsoft.

Σχετικό υλικό και οδηγοί χρήσης για τη χρήση και τη διδασκαλία του Kodu είναι διαθέσιμοι στους παρακάτω συνδέσμους:

  • Για να κατεβάσετε το Kodu επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.kodugamelab.com
  • Για να κατεβάσετε το Kodu απευθείας μαζί με άλλα δωρεάν εργαλεία για την εκπαίδευση παρακαλούμε κατεβάστε το Learning Suite πατώντας εδώ
  • Για να κατεβάσετε υλικό και βίντεο πατήστε εδώ
  • ή/και επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.koduplay.gr/

Για όσους ενδιαφέρονται, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για τη χρήση του Kodu στα γραφεία της Microsoft (Κηφισίας 221, Αθήνα), καθώς και διαδικτυακά. Στείλτε την αίτηση συμμετοχής σας άμεσα, προκειμένου να σας σταλεί η πρόσκληση για το σεμινάριο το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό, μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω e-mail στο Mathisi@microsoft.com.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο portal του ΣΕΠΕ, στη διεύθυνση: /gr/eSkillsKoduCompetition

Ο διαγωνισμός Kodu αποτελεί μια κοινή προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας των ψηφιακών δεξιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο (Cluster Event), στην οποία συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Κύπρος.

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ, 2008 – 2012