Το EduLab Puppel Linux είναι μια live διανομή η οποία είναι προσανατολισμένη στον εκπαιδευτικό του εργαστηρίου.

Είναι μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια του συναδέρφου καθηγητή Πληροφορικής Βασίλη Στεφανίδη, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί με επιτυχία στο παρελθόν.

Έχει ενσωματωμένο το πολύ καλό iTalc για monitoring των υπολογιστών της τάξης αλλά και για live presentation ασκήσεων και εργασιών από τον δάσκαλο προς τους μαθητές.

Επίσης έχει proxy server για web content filtering ώστε να μπορεί ο καθηγητής να ελέγχει την πρόσβαση των μαθητών στο διαδίκτυο. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα με wildcards να προσθέσει ο καθένας ότι θεωρεί ότι δεν θέλει να βλέπουν οι μαθητές του.

Και ο proxy είναι ρυθμισμένος και έτοιμος να λειτουργήσει με ελάχιστες τροποποιήσεις και μόνο για τις τοπικές διευθύνσεις που έχει ο καθένας στο εργαστήριό του.

Επίσης ο firefox είναι ρυθμισμένος να ρωτάει τον proxy.


Έγινε προσπάθεια ώστε όλα να είναι κατά το δυνατόν έτοιμα να παίξουν.

Όλα τα παραπάνω περιγράφονται αναλυτικά στο manual το οποίο καλά θα είναι να το διαβάσετε πολύ καλά πριν χρησιμοποιήσετε τη διανομή.

Manual : http://lyk-assir.thess.sch.gr/EduLab_Linux_Manual.pdf

Η διανομή είναι προσανατολισμένη για το εργαστήριο (server – client model), και εκεί βρίσκεται η ιδιαιτερότητά της και η χρησιμότητά της.

Εάν τη χρησιμοποιήσετε stand alone στο σπίτι μετά την παραμετροποίηση του δικτύου μην ξεχάσετε να βγάλετε τον proxy από τον firefox ή τουλάχιστον να τον ρυθμίσετε με τις τοπικές διευθύνσεις που μοιράζει ο δρομολογητής του σπιτιού

Δικτυακός τόπος διανομής : http://puppel.wordpress.com/edulab-puppel/

Εφαρμογές στην Εκπαίδευση

Η διανομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς που κάνουν μάθημα στο εργαστήριο και αποτελεί ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα. Περιέχει εργαλεία βοηθητικά για την παρουσίαση του μαθήματος, και για την παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαθήματα κατανόησης λειτουργικού linux, και σε μαθήματα εκμάθησης χρήσης εφαρμογών γραφείου ελεύθερου λογισμικού, για όλες τις τάξεις και βαθμίδες εκπαίδευσης (Ε’ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Λυκείου/ΕΠΑΛ)