Εκτός του ότι αποτελούν μόδα, τα Blogs (ή Web Logs, δηλαδή ημερολόγια του Web ή ιστολόγια) είναι χρήσιμα και διασκεδαστικά. Πείτε τη γνώμη σας, κάντε φασαρία ή απλά μοιραστείτε τις σκέψεις σας.

Ένα blog είναι ένα website όπου ο ιδιοκτήτης του (o blogger δηλαδή), με την χρήση ενός εξειδικευμένου λογισμικού και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με την δημιουργία ιστοσελίδων, μπορεί να προσθέσει κείμενα με ή χωρίς κάποια συγκεκριμένη θεματολογία.

Δείτε το παρακάτω επεξηγηματικό video της CommonCraft για να ολοκληρώσετε το πρώτο βήμα κατανόησης για τα Blogs και μετά προχωράμε σε πιο πρακτικά ζητήματα.

Δημιουργήστε το δικό σας blog

Ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να δημιουργήσετε το προσωπικό σας Blog, είναι το να επισκεφθείτε μία υπηρεσία δωρεάν δημιουργίας ιστολογίων και να εγγραφείτε.

Αν και υπάρχουν και άλλοι τρόποι, οι οποίοι αναμφίβολα παρέχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας, στην πράξη, μία δωρεάν υπηρεσία αποδεικνύεται υπεραρκετή και σε τελική ανάλυση, ένα Blog δεν χρειάζεται να είναι επαγγελματικό. Το αντίθετο μάλιστα, το Blog είναι η σχεδόν άναρχη καταγραφή σκέψεων και ιδεών (συνήθως αρκούμαστε σε μία απλή ταξινόμηση βάση χρονολογίας), χωρίς περιορισμούς, τυπικότητες και κανόνες.

Οι κυριότερες σελίδες που προσφέρουν τα εργαλεία αυτά είναι οι παρακάτω:

Δείτε επίσης και μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την χρήση των ιστολογίων στην Εκπαίδευση από τον καθηγητή Γιώργο Παλαιγεωργίου.

Δείτε το στο slideshare.net


Δημιουργία ιστολογίου στο blogger.com

Δείτε στη συνέχεια μια παρουσίαση για το πως να δημιουργήσετε ένα blog στο Blogger.com της Google και να κάνετε την πρώτη σας ανάρτηση.

Η παρουσίαση υπάρχει στο http://bioedublog.wordpress.com

Δείτε το στο slideshare.net


Video-Tutorials για το Blogger.com


Δημιουργία ενός Blogger λογαριασμού


Παρακολουθήστε τα βήματα για τη δημιουργία ενός Blogger λογαριασμού (λογαριασμός blog από την Google) στα Ελληνικά.

και αυτό

http://www.tcteacher.eu/cd/creatingablog.htm


Συγγραφή δημοσίευσης σε ένα Blogger Blog


Προσθήκη εικόνας σε ένα Blogger Blog


Προσθήκη βίντεο σε ένα Blogger Blog


Προσθήκη RSS-feed σε ένα WordPress blog

Τέλος, δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο πολλές απαντήσεις σε ειδικά θέματα για την αξιοποίηση δυνατοτήτων του blogger:
http://www.google.com/support/blogger/bin/answer.py?answer=175250&hl=el

Πηγή: wlearn.grΒήματα και συμβουλές για τη δημιουργία ενός blog