Δείτε στη συνέχεια μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ολική έκλειψη ηλίου που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2010.

Οι ολικές εκλείψεις Ηλίου παρατηρούνται σπάνια από έναν τόπο. Την συγκεκριμένη ολική έκλειψη είχαν τη δυνατότητα να δουν λιγότεροι από 5000 άνθρωποι, γιατί το ίχνος της, καθώς διέσχιζε τον Ειρηνικό Ωκεανό, διερχόταν μόνο από μερικά μικρά νησάκια και ατόλες.Ένα από αυτά ήταν το Νησί του Πάσχα, που ανήκει διοικητικά στη Χιλή και οι ντόπιοι το λένε Ράπα Νούϊ.

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν πάντα κατά τη διάρκεια της μέρας. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης το φεγγάρι παρεμβάλλεται μεταξύ του Ήλιου και της Γης, εμποδίζοντας το φως του Ήλιου να φτάσει μέχρι τη Γη.

Το ίχνος της ολικότητας κατά την έκλειψη της 11ης Ιουλίου 2010 ξεκίνησε  βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, διήλθε καταρχήν από μερικά μικρά νησάκια (με λιγότερους από 300 κατοίκους) στο σύμπλεγμα Κουκ και πέρασε πέρασε από το Νησί του Πάσχα με τα περίφημα λαξευτά τεράστια αγάλματα (και πληθυσμό περίπου 3500 κατοίκους), πριν καταλήξει στις ακτές της Παταγονίας.

(χρησιμοποιήστε Google Chrome ή Mozilla Firefox αν έχετε πρόβλημα προβολής της παρουσίασης)

Σχετικό είναι και το παρακάτω βίντεο που δείχνει σε πραγματικό χρόνο την ολική έκλειψη ηλίου όπως καταγράφηκε από το Νησί του Πάσχα την Κυριακή 11 Ιουλίου 2010.

Εφαρμογές στην Εκπαίδευση
Τα παραπάνω στοιχεία, η παρουσίαση καθώς και το βίντεο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποστηρικτικό υλικό στο μάθημα της  Αστρονομίας, όταν αναφερόμαστε στις ηλιακές εκλείψεις.