Όσοι ασχολούνται με blogs και δημοσιεύουν άρθρα έχουν σίγουρα δεί ή ακούσει τι λέξεις “pingback” και “trackback”.

Τι είναι όμως και τι σημαίνουν αυτοί οι όροι;

Pingback
Τα Pingbacks είναι ένας μηχανισμός επικοινωνίας μεταξύ των blogs.
Xρησιμοποιείται για να ειδοποιεί τους bloggers όταν κάποιος χρήστης δημοσιεύει ένα σύνδεσμο προς κάποιο από τα άρθρα τους. Κατά τη δημοσίευση μιας εγγραφής, ο μηχανισμός pingbacks του blog ελέγχει το κείμενό σας για συνδέσμους προς άλλα blogs.
Κάθε σύνδεσμος ελέγχεται και εφόσον αποτελεί έγκυρο προορισμό, το pingback καταγράφεται επιτυχώς στην αντίστοιχη εγγραφή του blog στο οποίο αναφερθήκατε, εφόσον αυτό έχει ενεργοποιημένο τον αντίστοιχο μηχανισμό.
Ένα pingback σε μια εγγραφή

Τα επιτυχή pingbacks προστίθενται στο τέλος της εγγραφής με τη μορφή σχολίου.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τα pingbacks στα άρθρα σας αλλά και την αυτόματη δημιουργία pingbacks κατά τη δημοσίευση των εγγραφών σας μέσω των ρυθμίσεων του blog σας.

Trackback
To trackback είναι ο πλεόν μοντέρνος και αποτελεσματικός τρόπος δημιουργίας διαδραστικής διασύνδεσης μεταξύ των websites. Όλα τα σύγχρονα websites και ιστολόγια υποστηρίζουν τη μέθοδο του trackback.

Το trackback μας βοηθάει να ειδοποιήσουμε έναν συγγραφέα ότι κάτι που γράψαμε είναι σχετικό με ότι έγραψε στο δικό του Website/Blog, ακόμα και αν δεν έχουμε βάλει αποκλειστικό σύνδεσμο στο δικό του άρθρο.

Μόλις ολοκληρώσουμε την απαραίτητη (πολύ απλή) διαδικασία του trackback, εμφανίζεται στα σχόλια του άρθου του άλλου συγγραφέα, αυτό που γράψαμε σχετικά με το άρθρο του!.

Με τη διαδικασία του ‘trackback’ δημιουργούμε δεσμούς διασύνδεσης με άλλα websites έτσι ώστε όταν οι επισκέπτες διαβάζουν ένα άρθρο να μπορούν να διαβάσουν και όσα έχουν γραφεί σχετικά με αυτό σε άλλα websites. Πολύ μεγάλη ευκολία!