Το Windows Movie Maker είναι ένα εργαλείο επεξεργασίας βίντεο που επιτρέπει την εύκολη δημιουργία ταινιών και εμπλουτισμό τους με ήχο, εικόνες και κείμενο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του μαθήματος Εφαρμογές Υπολογιστών, το Windows Movie Maker θα χρησιμοποιηθεί στην Β΄και Γ΄ Λυκείου ως το εργαλείο για την εκμάθηση της επεξεργασίας βίντεο (η 3η Συνθετική Δραστηριότητα για το μάθημα). Γενικός στόχος είναι οι μαθητές να εξοικειωθούν με το λογισμικό και να δημιουργήσουν ολιγόλεπτα βίντεο, προσθέτοντας ήχο, εφέ μεταβάσεων και διαφάνειες  αρχής και τέλους.

Η συνολική διάρκεια υλοποίησης της δραστηριότητας θα είναι 3 διδακτικές ώρες.

Η πρώτη ώρα θα αφιερωθεί στην εκμάθηση του λογισμικού. Αρχικά, θα παρουσιαστεί το παρακάτω βίντεο στα ελληνικά, διάρκειας 7 λεπτών, το οποίο θα εισάγει τους μαθητές στο χειρισμό του προγράμματος.


Επιπρόσθετα, θα διαμοιρασθεί και ο παρακάτω σύντομος οδηγός χρήσης του λογισμικού (από το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης σε Θέματα Πληροφορικής του Π.Ι Κύπρου), τον οποίο οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν ως αναφορά.


Η πρώτη διδακτική ώρα θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση της παρακάτω δραστηριότητας εκμάθησης (tutorial) του Windows Movie Maker 2 (πάλι από το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης σε Θέματα Πληροφορικής του Π.Ι Κύπρου).

Τα αρχεία που χρειάζονται για την υλοποίηση του tutorial μπορείτε να τα κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.


Να τονιστεί ότι η δημιουργία βίντεο από άλλα βιντεάκια  είναι παρόμοια, απλά αντι για φωτογραφίες εισάγουμε βιντεάκια. Να σκεφτείτε ότι  η φωτογραφία ειναι ένα “βίντεο” που δείχνει μόνο μια εικόνα, ενώ το βίντεο δείχνει 25 εικόνες το δευτερόλεπτο.

Στις επόμενες δύο διδακτικές ώρες οι μαθητές θα δημιουργήσουν ένα video από εικόνες πάνω σε συγκεκριμένα θέματα εκπαιδευτικού περιεχομένου όπως είναι τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου. Η εργασία είναι δημιουργία του συνάδελφου και φίλου Γιάννη Σαρημπαλίδη από το blog του Η Πληροφορική στο Σχολείο.

Windows Movie Maker – Εργασία 2010

Μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας, θα αναρτηθούν οι εργασίες-video των μαθητών μου της Β΄ και Γ΄ τάξης Λυκείου.


Τέλος, παρατίθενται εδώ και ορισμένα επιπλέον ολοκληρωμένα βιντεομαθήματα (στα αγγλικά) που επεξηγούν βήμα-βήμα τις λειτουργίες του προγράμματος (πηγή: blog βιωσιμότητα).