Σύμφωνα με το έγγραφο του ΥΠΔΒΜΘ για τον καθορισμό της διδακτέας ύλης, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στην ύλη του μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικής της Α΄Τάξης του Ενιαίου Λυκείου. Πιο συγκεκριμένα, έχουν αφαιρεθεί τα κεφάλαια 1, 2 και 8 ενώ παραμένουν τα κεφάλαια 3, 4, 7 και 9 του σχολικού εγχειριδίου.

Με βάση τα παραπάνω και με την βοήθεια αντίστοιχου προγραμματισμού ύλης του συνάδερφου Σαριμπαλίδη Ιωάννη (τον οποίο ευχαριστώ), σχεδίασα τον προγραμματισμό διδασκαλίας της ύλης μου για το σχολικό έτος 2010-2011, του οποίου τα βασικά στοιχεία συνοψίζονται παρακάτω:

  • Από τις συνολικές 50 ώρες του μαθήματος, κατανέμονται 13 ώρες στο κεφ. 3, 20 ώρες στο κεφ. 4, 14 ώρες στο κεφ. 7 και 3 ώρες στο κεφ. 9.
  • Υλοποιούνται πολλές συνθετικές εργασίες (σύνολο 11), κάτι το οποίο συμφωνεί και με την λογική του ΥΠΔΒΜΘ για τη διδασκαλία του μαθήματος.
  • Υπάρχουν λίγες ώρες θεωρίας
  • Χρησιμοποιούνται πολλές εφαρμογές Web 2.0 που βασικό σκοπό έχουν την ενθάρρυνση της συμμετοχής και δραστηριοποίησης των μαθητών για το μάθημα.
  • Όλα σχεδόν τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται (εκτός του MS PowerPoint) είναι ΕΛ/ΛΑΚ

Βέβαια, η κατανομή των ωρών είναι ενδεικτική και συνήθως μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της χρονιάς ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Κάθε σχόλιο για βελτιώσεις είναι ευπρόσδεκτο.