Στα δύο προηγούμενα μαθήματα στην ενότητα της Δομής Επιλογής, ασχοληθήκαμε με ασκήσεις και προγράμματα που αφορούσαν την απλή και τη σύνθετη δομή επιλογής. Στο σημερινό τρίτο μάθημα ασχοληθήκαμε με την πολλαπλή επιλογή και τις εμφωλευμένες δομές επιλογής.
Ενότητες Σχολικού Βιβλίου
- 2.4.3 (σελ. 35 – 37)
- 2.4.4 (σελ 37 – 39)
- 8.1.1 (σελ. 166 – 172)
Σχέδιο μαθήματος
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκα στην πολλαπλή και εμφωλευμένη δομή επιλογής:
- ΑΝ … ΤΟΤΕ … ΑΛΛΙΩΣ_ΑΝ …. ΑΛΛΙΩΣ … ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
Για τη διδασκαλία των παραπάνω ενοτήτων χρησιμοποιήθηκε το 15ο Φύλλο Ασκήσεων, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω. Αρχικά, παρουσιάστηκε το θεωρητικό μέρος της πολλαπλής και εμφωλευμένης δομής επιλογής και επεξηγήθηκαν τα αντίστοιχα λυμένα παραδείγματα του σχολικού βιβλίου, τροποποιημένα σε κώδικα για ΓΛΩΣΣΑ.
Στη συνέχεια λύσαμε μαζί με τους μαθητές επιλεκτικά ορισμένες ερωτήσεις και ασκήσεις από το κάθε τμήμα του Φυλλαδίου, οι οποίες αποσκοπούν στην κατανόηση των θεωρητικών εννοιών που παρουσιάστηκαν. Τέλος, λύσαμε μαζί μέσα στην τάξη το 1ο και 2ο πρόγραμμα σε ΓΛΩΣΣΑ, επεξηγώντας παράλληλα τη φιλοσοφία επίλυσης. Τις υπόλοιπες ασκήσεις και ερωτήσεις τις έχουν για το σπίτι.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις λύσεις όλων των προβλημάτων του 15ου Φύλλου Ασκήσεων σε Διερμηνευτή ΓΛΩΣΣΑΣ.
#1 από Νίκος Π. Μιχαηλίδης στις 28 Νοεμβρίου 2010
Παράθεση
Γιάννη σε ευχαριστώ. Είναι αλήθεια ότι οι μαθητές μου στην Τεχνολογική είναι μόνο 7 και πάνω σε αυτούς είναι προσαρμοσμένα τα Φύλλα Ασκήσεων.
Βέβαια 3 σελίδες από το φυλλάδιο είναι καθαρά σύνοψη της θεωρίας για την ενότητα ενώ υπάρχουν και αρκετά κενά σημεία στα οποία μπορούν να γράψουν εκεί τις λύσεις για τις ασκήσεις και τα προβλήματα. Δηλαδή το καθαρό κομμάτι ασκήσεων και θεωρίας είναι γύρω στις 5 σελίδες. Απλά προσπαθώντας να καλύψω όσο το δυνατό περισσότερες περιπτώσεις ασκήσεων, ξεφεύγω και δημιουργούνται πιο μακροσκελή φυλλάδια.
Πάντως συμφωνώ ότι ακόμη και οι 5 σελίδες είναι αρκετές. Θα δουλέψω πάνω σε αυτό.
#2 από Σαρημπαλίδης Ιωάννης στις 26 Νοεμβρίου 2010
Παράθεση
Βλέπω ότι επέστρεψες με μεγάλη όρεξη. Πολύ ωραίο φυλλάδιο.
Απλά 9 σελίδες είναι νομίζω πολλές. Προφανώς έχεις λίγους μαθητές αλλά σκέφτομαι τι μπορεί να κάνει ένας καθηγητής που έχει 50 ή και παραπάνω μαθητές στην τεχνολογική κατεύθυνση; Τι μπορούμε να προτείνουμε σε αυτή την περίπτωση;
Νομίζω ότι πρέπει να σκέφτουμε σοβαρά οι προτάσεις μας να περιορίζονται σε 2 σελίδες οπότε να αντιστοιχεί ένα φύλλο για κάθε μαθητή.