Έχετε κατοικίδιο και ζείτε σε περιοχή όπου έχει ζέστη το καλοκαίρι; Αν δεν έχετε κλιματιστικό, μπορεί να ανησυχείτε ότι η γάτα σας θα υποφέρει από θερμική εξάντληση. Μπορεί να περνούν από το μυαλό σας πολλές ερωτήσεις: Τι μπορεί να γίνει αν λείπετε όλη μέρα; Μήπως η γατούλα σας θα ιδρώνει και θα υποφέρει;
Παρά τη φήμη τους ως … ζώα της ερήμου, οι γάτες δεν αντέχουν τη ζέστη καλύτερα από τους ανθρώπους. Οι γάτες λαχανιάζουν ή ιδρώνουν μόνο μέσω των ποδιών τους προκειμένου να απαλλαγούν από την υπερβολική θερμότητα. Καθώς η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, η γάτα θα υποστεί θερμική εξάντληση και τελικά θερμοπληξία. Εάν η θερμοκρασία του σώματος δεν μειωθεί γρήγορα, μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη στα όργανα ή θάνατος.
Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το σπίτι σας αρκετά δροσερό για χάρη της αγαπημένης σας γάτας.
Είναι η γάτα σας επιρρεπής στη θερμοπληξία;
Είναι η γάτα σας ηλικιωμένη ή υπέρβαρη; Έχει διαγνωστεί με καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια; Είναι βραχυκεφαλικής φυλής (πχ Περσίας, Ιμαλαίων); Είναι μακρύτριχη ή κοντότριχη με λευκό τρίχωμα;
Εάν η γάτα σας ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες, μπορεί να είναι πιο επιρρεπής στη θερμοπληξία. Για το λόγο αυτό πρέπει να παραμένει σε κάποιο δροσερό δωμάτιο όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ζέστης ή κατά προτίμηση σε ένα με κλιματισμό.
Εάν το ηλεκτρικό ρεύμα διακοπεί ή υπάρχει πρόβλημα με τον κλιματισμό σας, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας βρίσκεται σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο με πρόσβαση σε δροσερό νερό και ένα χαλάκι ψύξης, εάν είναι δυνατόν. Μπορείτε ακόμη και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο ή σε ένα κέντρο φιλοξενίας, αν συμβεί αυτό, για να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας είναι δροσερή και ασφαλής.
Καύσωνας στην πόλη, το καλοκαίρι της γάτας σας
Όταν η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, η γάτα σας μπορεί να νιώθει πιο άνετα απ’ ό,τι νομίζετε: σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, η μέση θερμοκρασία του σώματός της παραμένει γύρω στο υψηλό επίπεδο των 38,9 βαθμών Κελσίου. Επειδή οι πρόγονοι της εξελίχθηκαν στην έρημο, η γάτα μπορεί επίσης να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος νερού που χρειάζεται από την τροφή.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η γάτα σας θα είναι ασφαλής και θα νιώθει άνετα κλεισμένη σε ένα ζεστό σπίτι. Οι γάτες δεν ιδρώνουν με τον ίδιο τρόπο που ιδρώνουν οι άνθρωποι. Η αγαπημένη σας γάτα χρειάζεται να απελευθερώνει θερμότητα συνεχώς και αυτό το καταφέρνει ξαπλώνοντας σε δροσερές επιφάνειες, λαχανιάζοντας και πίνοντας δροσερό νερό.
Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη φροντίδα, ώστε να ανακουφίζεται και να ενυδατώνεται σωστά. Αν και γνωρίζει καλά να φροντίζει τον εαυτό της, η ανεξάρτητη γατούλα μας ίσως να μην αντιληφθεί εγκαίρως το πόσο βαριά είναι δυνατόν να την επηρεάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες και να υποστεί ακόμα και επεισόδιο θερμοπληξίας, που θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο.
Πρόληψη
Σε κάθε περίπτωση πάντως, μια δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί πολύ απλά, αρκεί να προσέξουμε ειδικά συγκεκριμένες λεπτομέρειες κατά τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου.
- Νερό, νερό παντού: Φροντίζουμε να έχει συνεχώς δροσερό νερό. Το κυπελάκι της πρέπει να είναι συνέχεια γεμάτο. Η ίδια αντιλαμβάνεται πότε χρειάζεται να πιει νερό – εμείς πρέπει να της το παρέχουμε ανά πάσα στιγμή. Μερικά παγάκια μάλιστα, μέσα στο νερό της, αρκούν για να διατηρείται αυτό δροσερό περισσότερη ώρα.
Επειδή το νερό εξατμίζεται πιο γρήγορα το καλοκαίρι — και η γάτα σας μπορεί να μην έχει την τάση να τριγυρίζει στο σπίτι — είναι καλή ιδέα να έχετε αρκετά μπολ δροσερού νερού σε πολλά διαφορετικά σημεία μέσα στο σπίτι. Αν μένετε σε σπίτι με πολλά επίπεδα, να έχετε ένα μπολ σε κάθε επίπεδο. Αν τα τοποθετήσετε κάτω από μια καρέκλα ή μακριά από το φως του ήλιου και την τροφή της γάτας μπορεί να είναι πιο ελκυστικά για τη γάτα σας. Μπορείτε ακόμα να τοποθετήσετε μερικά άδεια μπολ για κατοικίδια στην κατάψυξη τη νύχτα και να τα γεμίζετε το πρωί για να διατηρείται το νερό δροσερό για περισσότερο χρόνο.
- Φτιάξτε μια παγοκύστη μόνοι σας: Αφήστε μια παγοκύστη που φτιάξατε μόνοι σας στην περιοχή που η γάτα σας προτιμά να χαλαρώνει. Αν η γάτα σας ζεσταίνεται, ένα παγωμένο μπουκάλι με νερό τυλιγμένο σε μια πετσέτα μπορεί να είναι καλή συντροφιά για έναν υπνάκο στη διάρκεια της ημέρας. (Μην ξεχνάτε να το τοποθετείτε ξανά στην κατάψυξη όταν επιστρέφετε σπίτι.) Μην αφήνετε ποτέ τη γάτα σας με μια παγοκύστη του εμπορίου χωρίς επίβλεψη, καθώς τα χημικά που περιέχει μπορεί να είναι επικίνδυνα για αυτήν, σε περίπτωση που η παγοκύστη ανοίξει ή παρουσιάσει διαρροή.
- Κλείνετε τις κουρτίνες: Τραβώντας μερικές κουρτίνες, μπορείτε να περιορίσετε το φως του ήλιου και τη ζέστη που μπαίνει στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αγαπημένη σας γατούλα όχι μόνο θα σας ευγνωμονεί για τη σκιά, αλλά κι εσείς θα βρείτε ένα πιο δροσερό σπίτι μπαίνοντας.
- Αφήστε έναν ανεμιστήρα σε λειτουργία: Ένας ή δύο μικροί ανεμιστήρες στα κατάλληλα σημεία μπορεί να βοηθήσουν την κυκλοφορία του αέρα και έτσι η γάτα σας θα παραμένει δροσερή όλη την ημέρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν χρονοδιακόπτη για τον ανεμιστήρα, αν δεν θέλετε να τον έχετε σε λειτουργία όλη την ημέρα.
- Φτιάξτε της μια δροσερή «σπηλιά»: Οι γάτες λατρεύουν να δροσίζονται κάτω από έπιπλα, οπότε μπορείτε να ανυψώσετε το κρεβάτι σας με υποστυλώματα για να της αφήσετε αρκετό χώρο να ξεκουράζεται και να κοιμάται αναπαυτικά. Διαφορετικά, η τοποθέτηση ενός τραπεζομάντιλου στο τραπέζι της κουζίνας μπορεί να της δώσει μια δροσερή κρυψώνα σε ένα δροσερό πλακάκι ή ξύλινο πάτωμα.
- Δημιουργήστε ένα καταφύγιο – Οι γάτες είναι έξυπνες όταν πρόκειται για άνεση και θα αναζητήσουν μέρη όπως το μπάνιο ή το νεροχύτη, καθώς αυτά συχνά παραμένουν δροσερά ακόμη και όταν έξω κάνει ζέστη. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε ένα δροσερό και σκοτεινό εσωτερικό καταφύγιο για να κοιμούνται και να αισθάνονται ασφαλείς. Μια καλή συμβουλή είναι να τοποθετήσετε ένα κουτί από χαρτόνι με το πλάι σε κάποιο δροσερό και ήσυχο μέρος στο σπίτι, όπως πίσω από μια καρέκλα ή σε μια δροσερή επιφάνεια όπως ένα μαρμάρινο πάτωμα. Στρώστε το με ένα φυσικό ύφασμα που αναπνέει, όπως μια βαμβακερή πετσέτα.
- Φροντίζουμε να τρώει συχνά, μικρές ποσότητες. Όπως ισχύει και για εμάς τους ανθρώπους και η γάτα μας εν μέσω ζέστης, θα πρέπει να τρέφεται ελαφριά. Γεμίζοντας το πιατάκι της με την αγαπημένη της ξηρή τροφή ή με τα αγαπημένα της φακελάκια υγρής τροφής εξασφαλίζουμε το καλύτερο δυνατό και είμαστε βέβαιοι πως τρέφεται σωστά και όσο πρέπει.
- Δροσίζουμε τη γατούλα μας με έναν πολύ απλό τρόπο: Μία βρεγμένη πετσέτα, νωπή και δροσερή, αρκεί, για να την περνάμε απαλά από τη γούνα της, χαϊδεύοντάς την. Το πιο ζεστό μέρος του σώματος μιας γάτας είναι οι κοιλιές τους, τα μαξιλάρια των ποδιών τους, οι μασχάλες τους, κάτω από το πηγούνι και στο εξωτερικό των αυτιών τους. Παρόλο που οι περισσότερες γάτες μισούν να βραχούν, δοκιμάστε να βρέξετε ένα πανί με κρύο νερό και χαϊδέψτε απαλά τη γάτα σας με αυτό από το κεφάλι και την πλάτη τους. Πατούσες, μασχάλες, κοιλιά, λαιμός και πίσω από τα αυτιά είναι τα σημεία – κλειδιά που θα την κάνουν να νιώσει δροσερά και ευχάριστα.
- Στην περίπτωση που η γάτα μας δεν απεχθάνεται το νερό στο σώμα της, μπορούμε να βάλουμε σε μία λεκανίτσα λίγο νερό – τόσο ώστε να βουτήσουμε μέσα τα πατουσάκια της και να δροσιστεί. Οι γάτες ιδρώνουν μόνο στις πατούσες και μάλιστα, στην περίπτωση που εντοπίσουμε υγρά αποτυπώματα στο πάτωμα, είναι ένδειξη πως η γάτα μας χρειάζεται επιπλέον ενυδάτωση.
- Ακόμα ένας εναλλακτικός τρόπος να δροσίσουμε τη γατούλα μας τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες είναι να χρησιμοποιήσουμε μια θερμοφόρα με… αντίθετο σκοπό. Να την τοποθετήσουμε δηλαδή στην κατάψυξη και μετά να την βγάλουμε και να την τοποθετήσουμε μέσα σε μία μαξιλαροθήκη και να την αφήσουμε στο πάτωμα για να τη βρει η γατούλα. Είναι βέβαιο πως θα ευχαριστηθεί από την κρύα αίσθηση στη γούνα της.
- Απλώστε πετσέτες στα αγαπημένα της σημεία
Μπορείτε να στρώσετε βαμβακερές πετσέτες στα σημεία όπου προτιμά να ξαπλώνει, ώστε να δημιουργήσετε ένα πιο δροσερό, ενδιάμεσο επίπεδο από υλικό που αναπνέει ανάμεσα στο τρίχωμά της και στις θερμές επιφάνειες. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε νωπές πετσέτες για λίγο στο ψυγείο και να τις στρώσετε στα αγαπημένα της μέρη του σπιτιού ή να γεμίσετε μια θερμοφόρα με παγωμένο νερό και να τη βάλετε κάτω από το αγαπημένο της μαξιλάρι. - Βουρτσίζουμε καθημερινά τη γούνα της, ώστε να αποτρέπουμε τη δημιουργία κόμπων στο τρίχωμά της. Οι κολλημένες τρίχες παγιδεύουν τη θερμότητα, οπότε δώστε τους έναν καλλωπισμό καθημερινά αν είναι δυνατόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μακρυμάλλες γάτες Δεν την κουρεύουμε «για να δροσιστεί», εκτός εάν οι τρίχες της είναι πολύ μακριές, γιατί έτσι θα πετύχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα: Η γούνα της γάτας είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να την προστατεύει και από το κρύο και από τη ζέστη.
- Διατηρούμε το σπίτι δροσερό. Με τη βοήθεια του κλιματισμού ή του ανεμιστήρα, διατηρούμε τον χώρο μας όσο πιο δροσερό γίνεται, όλο το 24ωρο. Μπορούμε μάλιστα να δημιουργήσουμε μερικές σκιερές και δροσερές γωνιές για τη γατούλα μας, ώστε να ξαπλώνει εκεί.
- Κρατήστε τη γάτα σας ήρεμη – Μια πολύ δραστήρια γάτα που τρέχει μια ζεστή μέρα γρήγορα θα εξαντληθεί και θα αφυδατωθεί. Ενθαρρύνετε τη γάτα σας να χαλαρώσει όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες αυξάνονται.
- Ενθαρρύνετε το δροσερό παιχνίδι – Τα παγάκια μπορεί να αποδειχτούν ένα πολύ δροσερό, καλοκαιρινό παιχνίδι για τη γάτα μας. Μπορούμε να της δώσουμε 2-3 να «κυνηγήσει» στο μπαλκόνι μας και να δροσίσει έτσι τις πατούσες της πολύ ευχάριστα. Ίσως ακόμη και να σκεφτείτε να δώσετε στον πάγο γεύση ζωμού κοτόπουλου για να ενθαρρύνετε το ενδιαφέρον τους.
- Προσοχή στο αυτοκίνητο – Είναι λιγότερο συνηθισμένο για τις γάτες να ταξιδεύουν με αυτοκίνητα από τα σκυλιά, αλλά είναι εξίσου επιρρεπείς στους κινδύνους. Εάν πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο, για παράδειγμα μην την αφήσετε ποτέ στο αυτοκίνητο. Πάντα βεβαιωθείτε ότι τα κουτιά μεταφοράς τους είναι ασφαλή, σκιασμένα και επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί. Είναι προτιμότερα τα στερεά πλαστικά κουτιά με ασφαλή συρμάτινη πόρτα.
- Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα σκιερό σημείο στον κήπο σας – Εάν έχετε μια υπαίθρια γάτα και δεν υπάρχουν φυσικά σκιερά σημεία στον κήπο σας, δημιουργήστε τα εσείς τοποθετώντας ένα ύφασμα ή χαρτόνι σε κάποιο σημείο για να κρατήσετε τον ήλιο μακριά. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει εξωτερικά κτίρια, όπως υπόστεγα και θερμοκήπια, πριν τα κλείσετε, καθώς οι γάτες συχνά κλειδώνονται τυχαία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Κρατήστε τα μακριά από θερμοκήπια – Αυτές οι περιοχές μπορούν να ζεσταθούν επικίνδυνα ακόμη και όταν ο καιρός αισθάνεται ζεστός. Λάβετε υπόψη ότι αποκλείουν το δροσερό αεράκι και μεγεθύνουν τη θερμότητα. Οι γάτες είναι επίσης επιρρεπείς στο να παγιδευτούν κατά λάθος σε θερμοκήπια.
- Γάτες και ζεστός καιρός θα μπορούσαν να σημαίνουν ηλιακά εγκαύματα – Μην ξεχνάτε ότι οι γάτες είναι ευαίσθητες σε ηλιακά εγκαύματα, ιδιαίτερα εκείνες με λευκά αυτιά και μύτες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες φουσκάλες και πληγές και η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους του δέρματος. Είναι δυνατό να αγοράσετε αντηλιακό για κατοικίδια για να εφαρμόσετε στις περιοχές χωρίς τρίχες στο τέλος των αυτιών και της μύτης. Είναι επίσης σκόπιμο να κρατάτε λευκές γάτες σε εσωτερικούς χώρους το μεσημέρι.
Προσέξτε για σημάδια θερμοπληξίας
Αν και αυτό συμβαίνει γενικά μόνο σε πολύ ζεστές μέρες, αξίζει να το γνωρίζετε. Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να περιλαμβάνουν διέγερση, διάταση και γρήγορη αναπνοή, έντονη δυσφορία, ζεστό δέρμα στο άγγιγμα, γυαλισμένα μάτια, έμετο και στάξιμο. Εάν ανησυχείτε για τη γάτα σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.
Οι γατούλες έχουν τον τρόπο τους να μας δείξουν ότι ζεσταίνονται και συνήθως αυτό που κάνουν είναι να πλένονται περισσότερο από το συνηθισμένο. Σε άλλη περίπτωση εμφανίζουν σημάδια λήθαργου, ενώ σε περίπτωση που παρουσιαστούν σοβαρότερα συμπτώματα, που να υποδηλώνουν θερμοπληξία, τότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον κτηνίατρο. Το σημαντικό είναι να προλάβουμε οποιαδήποτε δυσάρεστο με το να φροντίσουμε τη γατούλα μας εκ των προτέρων, ειδικά τις πιο ζεστές μέρες του έτους.
Συμβουλές ασφαλείας
Οι γάτες χρειάζονται νερό και φρέσκο αέρα για να παραμένουν δροσερές — αλλά το πολύ δεν είναι πάντα και καλό. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν έχει πρόσβαση σε μεγάλους κάδους με νερό ή πισίνες. Μην αφήνετε ποτέ τη μπανιέρα σας γεμάτη με νερό ή μεγάλους κουβάδες νερού σε σημείο που μπορεί να πάει η γάτα σας, καθώς αυτά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού.
Αν έχετε πισίνα, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή όσο λείπετε από το σπίτι.
Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν έχετε αφήσει ορθάνοιχτα παράθυρα. Επειδή οι γάτες μπορούν να σπρώξουν τις σίτες και να βγουν έξω — ή επειδή ένα βαρύ παράθυρο θα μπορούσε να κλείσει πάνω τους με δύναμη — δεν πρέπει να αφήνετε ανοιχτά τα χαμηλά ή βαριά παράθυρα όταν λείπετε από το σπίτι.
Αφήνετε ωστόσο ανοιχτό ένα τουλάχιστον παράθυρο που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση το κατοικίδιο σας, για φρέσκο αέρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα μπροστά από ένα μικρό ανοιχτό παράθυρο ώστε να συμβάλει στην κυκλοφορία του αέρα και ταυτόχρονα να κλείνει το πέρασμα στη γατούλα σας.
Θερμική εξάντληση στις γάτες: Προειδοποιητικά σημάδια
Η θερμική εξάντληση είναι η αρχική φάση της θερμοπληξίας. Όταν η γάτα σας αρχίζει να αισθάνεται υπερβολική ζέστη, μπορεί να αρνηθεί το φαγητό, να κρυφτεί ή να λαχανιάσει.
Το να βλέπετε τη γάτα σας να λαχανιάζει έντονα δείχνει ότι εργάζεται σκληρά για να δροσιστεί εξατμίζοντας τον ιδρώτα από το στόμα της. Προσπαθήστε να τις μεταφέρετε σε έναν πιο δροσερό χώρο και μπροστά από έναν ανεμιστήρα για να τις βοηθήσετε να δροσιστούν.
Ακόμη και οι γάτες εσωτερικού χώρου μπορεί να κινδυνεύουν από θερμοπληξία χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις. Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας αν νομίζετε ότι η γάτα σας πάσχει από θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία. Οι υπερθερμασμένες γάτες μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Λαχάνιασμα ή αναπνοή με ανοιχτό στόμα
- Γρήγορος αναπνευστικός ρυθμός
- Ζεστά αυτιά
- Κατακόκκινη γλώσσα
- Σκούρα κόκκινα ή χλωμά ούλα
- Σάλια
- Αδυναμία
- Αγχώδης συμπεριφορά
- Φωνή
- Ξάπλωμα στη μία πλευρά, εντελώς τεντωμένο
Ακόμη και αν κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε τη γατούλα σας δροσερή, η θερμική εξάντληση στις γάτες εξακολουθεί να παραμένει ένα ενδεχόμενο. Η θερμοπληξία στις γάτες είναι περισσότερο κοινή σε ορισμένες φυλές από ό,τι σε άλλες. Επειδή οι γάτες Περσίας καθώς και οι γάτες από άλλες φυλές με επίπεδη μουσούδα δεν μπορούν να αποβάλλουν θερμότητα με το λαχάνιασμα όσο άλλες φυλές, αυτές έχουν εκ φύσεως μεγαλύτερη δυσκολία να δροσίσουν το σώμα τους και είναι πιο ευάλωτες στη θερμική εξάντληση.
Αν παρατηρήσετε υπερβολικά αυξημένο λαχάνιασμα, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, βαθουλωτά μάτια ή ελάχιστα έως καθόλου ούρα στη λεκάνη της γάτας σας, μπορεί η γάτα σας να είναι αφυδατωμένη και να υποφέρει από θερμική εξάντληση. Ελέγξτε τα επίπεδα ενυδάτωσης στη γάτα σας τσιμπώντας απαλά το δέρμα ανάμεσα στο λαιμό και τους ώμους της: Παραμένει «ανυψωμένο»; Επανέρχεται στην αρχική του θέση αργά; Αν ναι, η γάτα σας μπορεί να είναι αφυδατωμένη και πρέπει να τη δει κτηνίατρος αμέσως.
Αν δείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θερμομετρήστε τη γάτα σας. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας ανέρχεται μεταξύ 38 και 39 βαθμών Κελσίου. Μια θερμοκρασία άνω των 40 είναι επικίνδυνη και θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα κτηνιατρική συμβουλή. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να τη δροσίσουμε, μεταφέροντάς τη σε ένα δροσερό μέρος, παρέχοντάς της νερό (προσοχή: όχι παγωμένο!) και βρέχοντας επίσης το σώμα αλλά και το κεφάλι της.
Αν ανησυχείτε ότι η γάτα σας έχει υπερθερμανθεί, πάσχει από θερμοπληξία ή είναι αφυδατωμένη, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας, τυλίξτε την προσεκτικά σε μια υγρή, δροσερή πετσέτα και φροντίστε να τη δει ο κτηνίατρος το συντομότερο δυνατόν. Κατόπιν μπορεί να χρειαστεί να της χορηγήσουν υγρά ενδοφλέβια προτού η κατάσταση χειροτερέψει.
Προσέξτε κάτι σημαντικό:
Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να δίνουν στη γάτα τους παγάκια ή να της κάνουν μπάνιο με πάγο ή κρύο νερό όταν εμφανίζει σημάδια θερμικής καταπόνησης. Δυστυχώς, αυτή η ταχεία αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να προκαλέσει σοκ στη γάτα σας, οδηγώντας σε ταχεία ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο.
Είναι σημαντικό να επαναφέρετε τη θερμοκρασία του σώματος στο φυσιολογικό επίπεδο σιγά-σιγά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ενώ βρίσκεστε καθ’ οδόν προς τον κτηνίατρο, τυλίγοντας τη γάτα σας σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ελαφρώς δροσερές, υγρές πετσέτες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λίγο οινόπνευμα για τρίψιμο στα μαξιλαράκια των ποδιών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και εξατμίζεται γρήγορα, οπότε δεν θα αφήσει τη γάτα σας βρεγμένη και σε κίνδυνο να κρυώσει πολύ γρήγορα.
Ο κτηνίατρος θα θελήσει να μάθει πόσο καιρό η γάτα σας εκτέθηκε σε ακραίες θερμοκρασίες και ποια ήταν η θερμοκρασία, αν είναι δυνατόν. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ 20 λεπτών σε ένα καυτό αυτοκίνητο και 20 λεπτών μπροστά στο πιο ζεστό παράθυρο του κλιματιζόμενου σπιτιού σας. Εάν έχει περάσει πολύς χρόνος, είναι πιθανό ο κτηνίατρος να μην μπορέσει να σώσει τη γάτα σας, οπότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο.
Ο/η κτηνίατρος θα τοποθετήσει μια ενδοφλέβια (IV)” γραμμή” για τη διοχέτευση δροσερών υγρών απευθείας στη γάτα σας. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας της γάτας σας, αλλά θα βοηθήσει να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις του σοκ και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο βλάβης οργάνων, η οποία μπορεί να προκληθεί από την υψηλή θερμοκρασία του σώματος.
Η θερμοκρασία της γάτας σας θα παρακολουθείται συχνά έως ότου αρχίσει να πέφτει. Μόλις πέσει αρκετά, οι προσπάθειες ψύξης θα σταματήσουν σταδιακά για να αποφευχθεί η υπερβολική ψύξη (υποθερμία). Η παρατεταμένη υψηλή θερμοκρασία του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη και ανεπάρκεια οργάνων, ιδίως του εγκεφάλου. Ο κτηνίατρός θα θελήσει να κρατήσει τη γάτα σας μέχρι να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία της και να μπορεί να αξιολογηθεί για ενδείξεις βλάβης οργάνων.
Διαβίωση και διαχείριση
Συνήθως μόλις σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία, δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να αναπτυχθούν ενδείξεις βλάβης των οργάνων, οπότε αν η γάτα σας δεν φαίνεται να επανέρχεται πλήρως στο φυσιολογικό της εντός 2 ή 3 ημερών, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για την ανησυχία σας. Θα πρέπει να ακολουθηθεί οποιαδήποτε μεταφροντίδα έχει συνταγογραφηθεί από τον κτηνίατρό σας.
Η Αμερικανική Ένωση για Πρόληψη της Βάναυσης Μεταχείρισης των Ζώων (ASPCA) συνιστά για γάτες με πολύ επίπεδη μουσούδα και γάτες ηλικιωμένες, με παχυσαρκία ή προβλήματα πνευμόνων ή καρδιάς, να παρακολουθούνται προσεκτικά για κίνδυνο θερμικής εξάντλησης. Αν η γάτα σας έχει κάποια από αυτές τις παθήσεις — και έχετε δοκιμάσει τρόπους να τη διατηρήσετε δροσερή χωρίς κλιματιστικό — θα ήταν καλή ιδέα να μιλήσετε με τον κτηνίατρο σας. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι η πρόληψη και η παρατήρηση, όταν η θερμοκρασία σκαρφαλώνει γρήγορα, ώστε να είστε σε θέση να εντοπίσετε τα σημάδια θερμικής εξάντλησης γρήγορα και να τα επιλύσετε.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την υγεία & τη φροντίδα του αγαπημένου σας φίλου!
Τηλέφωνο: 697 956 9634
Email: info@veterinary-care.gr
Τα άρθρα επιμελούνται οι κτηνίατροι :
Dr. Καραμιχάλη Παναγιώτα , απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, διδάκτωρ αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας του ΑΠΘ.
και Βαλάντης Σκρέκας, ειδικός υπερηχολόγος, απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Ευχαριστούμε το κτηνιατρείο Καραμιχάλη – Σκρέκα για τις επιστημονικές γνώσεις που μοιράζονται τακτικά μαζί μας!!!
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.