Η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελεί ένα καθολικό φαινόμενο, και αναγνωρίζεται πλέον ως ο 4ος συχνότερος παράγοντας κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας. Περίπου 5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, και επομένως θα μπορούσαν να είχαν, σε μεγάλο βαθμό, προληφθεί.
Στον αντίποδα, η άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πληθώρας παθολογικών καταστάσεων και χρόνιων νοσημάτων και, επομένως, συστήνεται ισχυρά.
Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας (World Day for Physical Activity) καθιερώθηκε το 2002 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου.
Η ιδέα για την καθιέρωσή της προήλθε από τη Βραζιλία και υποστηρίχτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύντομα απέκτησε διεθνή χαρακτήρα, μέσω του οργανισμού Agita Mundo – World Physical Activity Network, μιας ομάδας κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που προωθούν τη διάδοση ενός πιο δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής με την άσκηση κάποιας φυσικής δραστηριότητας καθημερινά.
Ο όρος «φυσική δραστηριότητα», δηλαδή η κάθε μορφή κίνησης που παράγεται από τους σκελετικούς μύες σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους και απαιτεί κατανάλωση ενέργειας (όπως για παράδειγμα η βάδιση, η ενασχόληση με τον κήπο ή οι οικιακές εργασίες), συχνά συγχέεται με τον όρο «σωματική άσκηση», η οποία αφορά στην προγραμματισμένη, δομημένη και συστηματική σωματική δραστηριότητα, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης (της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, της δύναμης και της ευλυγισίας).
Οι δύο όροι δεν είναι ταυτόσημοι, ωστόσο αποτελούν τα μέσα για τη βελτίωση της κατάστασης του καρδιοαναπνευστικού και μυοσκελετικού συστήματος, του λιπιδαιμικού και μεταβολικού προφίλ και της ποιότητας ζωής, σε όλο το ηλικιακό φάσμα της ζωής.
Η άσκηση για υγεία είναι μια σύγχρονη κοινωνική ανάγκη και ήδη αποτελεί ένα βασικό συνθετικό των σχολικών προγραμμάτων φυσικής αγωγής σε πολλές χώρες. Αν δεχτούμε ότι ο πρωταρχικός στόχος της εκπαίδευσης είναι να συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, θα πρέπει και στη χώρα μας η σχολική φυσική αγωγή να συμβάλει ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής μετά το σχολείο κι όχι να περάσει απλά ως ένα ακόμη από τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος.
Παιδιά που έχουν θετική αντίληψη και επαρκή γνώση για την ευεργετική επίδραση της άσκησης, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υιοθετήσουν έναν μη καθιστικό τρόπο ζωής, έναν τρόπο ζωής όπου η άσκηση θα αποτελεί βασικό συστατικό της στοιχείο.
Επομένως, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Εκπαιδευτικό της Φυσικής Αγωγής σήμερα είναι η μετουσίωση και μεταφορά του ορμέμφυτου της κίνησης που χαρακτηρίζει τα παιδιά σε κινητική συμπεριφορά έξω από το σχολείο, στη μετέπειτα ζωή τους.
Δεν υπάρχει πιο παιδαγωγικός στόχος από το να εκπαιδευτούν οι μαθητές στο πώς να διαφυλάσσουν και να προάγουν την υγεία τους μέσω της άσκησης.
Γιατί, σύμφωνα με τη ρήση του Schopenhauer:
«Η υγεία δεν είναι το παν,
αλλά χωρίς υγεία τα πάντα είναι ένα τίποτα».
Με βάση το πως έχει διαμορφωθεί η σύγχρονη ζωή, η σωματική δραστηριότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να καταφέρεις να διατηρήσεις την υγεία σου σε ένα καλό επίπεδο.
Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το word art
Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι απλά. Μόνο και μόνο αν θυμηθείς τη φράση “Νους Υγιής εν Σώματι Υγιεί”, καταλαβαίνεις ότι σε βοηθάει να διατηρήσεις όχι μόνο τη φυσική, αλλά και την πνευματική σου υγεία. Σεβόμενοι τον εαυτό μας, σεβόμενοι το σώμα και το πνεύμα μας, μαθαίνουμε να σεβόμαστε και τους άλλους.
Σύμφωνα με μελέτες, κάποια από τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία του εγκεφάλου είναι άμεσα αντιληπτά μετά από λίγα λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Αυτά περιλαμβάνουν βελτιωμένη σκέψη ή γνωστική ικανότητα για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών και μείωση του άγχους για τους ενήλικες. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τις δεξιότητές σου στη σκέψη, τη μάθηση και την κρίση όσο μεγαλώνεις. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους και να σε βοηθήσει να έχεις πιο ποιοτικό ύπνο.
Η σημασία της Φυσικής δραστηριότητας στον Αρχαίο Κόσμο
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο on line
Πως βοηθά η άσκηση και οι δραστηριότητες που κάνουμε
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΜΑΣ
Ας παρακολουθήσουμε ακόμη το παρακάτω διαδραστικό βίντεο το οποίο μας ενημερώνει σχετικά με τα παρακάτω:
➢ Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης;
➢ Ποιες ασκήσεις καίνε το περιττό λίπος;
➢ Τι είδους δραστηριότητα θα κάψει τις περισσότερες θερμίδες;
παρακολουθήστε και απαντήστε αν μπορείτε στις ερωτήσεις.
Η Φυσική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες
Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να μειώσει τα επίπεδα στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Η άσκηση αυξάνει την ευαισθησία του εγκεφάλου στις ορμόνες του σώματος, ανακουφίζοντας τα συναισθήματα της κατάθλιψης και απελευθερώνοντας ενδορφίνες. Είτε θέλετε να εγγραφείτε σε γυμναστήριο είτε να κάνετε έναν περίπατο στη γειτονιά σας, όλες οι μορφές φυσικής δραστηριότητας μπορούν να ωφελήσουν τη διάθεσή σας και να ενισχύσουν τις ενδορφίνες που παράγει το σώμα σας
Διατήρηση ή απώλεια βάρους
Η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στο να διατηρήσεις το βάρος σου ή να χάσεις κιλά. Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός και δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι καις περισσότερες θερμίδες. Δεν αποκλείεται μάλιστα όταν αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα να ξεκινήσεις σιγά σιγά να προσθέτεις όλο και περισσότερες υγιεινές τροφές στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.
Μείωση των κινδύνων για την υγειά
Οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά είναι δύο από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Η μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόκλησής τους. Ακόμα, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Αν υιοθετήσεις τη σωματική δραστηριότητα σε τακτική βάση, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και του μεταβολικού συνδρόμου. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ο συνδυασμός υπερβολικού λίπους γύρω από τη μέση, υψηλής αρτηριακής πίεσης, χαμηλής χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), υψηλών τριγλυκεριδίων ή υψηλού σακχάρου στο αίμα.
Ταυτόχρονα, βάζοντας τον οργανισμό σου σε κίνηση, μειώνεις της αρνητικές συνέπειες ασθενειών που απασχολούν έντονα τις κοινωνίες τα τελευταία χρόνια, όπως ο Covid-19, η πνευμονία και η γρίπη.
ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ-κάρτες διαλόγου
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
Μπορείς ακόμα και να επιτύχεις τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου, στους πνεύμονες, στα νεφρά, στο στήθος, την ουροδόχο κύστη, τον οισοφάγο, το ενδομήτριο, το στομάχι και το παχύ έντερο.
Δυνάμωσε τα κόκκαλα και τους μυς σου
Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος πρέπει να φροντίζει ακόμα περισσότερο για την καλή κατάσταση των οστών, των μυών και των αρθρώσεων. Όχι μόνο υποστηρίζουν το σώμα, αλλά το βοηθούν και να κινηθεί. Η καλή τους υγεία διασφαλίζει ότι θα είσαι σε θέση να ανταπεξέρχεσαι στις καθημερινές δραστηριότητες, είτε πρόκειται για δουλειά, είτε για διασκέδαση.
Άνεση στις καθημερινές δραστηριότητες και αποτροπή πτώσεων
Σίγουρα θέλεις να μπορείς να ανεβαίνεις τα σκαλιά με άνεση, να πηγαίνεις για ψώνια στα καταστήματα χωρίς την οποιαδήποτε υποστήριξη, να παίζεις στην παιδική χαρά με τα παιδιά ή τα εγγόνια σου και πολλά άλλα. Αν δεν μπορείς να αντεπεξέρχεσαι σε τέτοιου είδους δραστηριότητες είσαι περιορισμένος λειτουργικά. Ακόμα και αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση, μπορείς να την ανατρέψεις υπέρ σου, βάζοντας στη ζωή σου τη γυμναστική που θα σε κάνει να δεις τον κόσμο και το μέλλον σου με διαφορετική ματιά.
Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, η σωματική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των μυών, το σώμα έχει περισσότερη σταθερότητα, μεγαλύτερη ευχέρεια ελιγμών και έτσι, αποφεύγονται σοβαρά και δυστυχώς συνήθη προβλήματα από πτώσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κατάγματα στους γοφούς και τη λεκάνη, που μπορούν να σε οδηγήσουν ακόμα και στο χειρουργείο.
Βελτίωση του προσδόκιμου ζωής
Παγκοσμίως, εκατομμύρια θάνατοι στις ηλικίες άνω των 40 θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα καθημερινά. Ακόμα και 10 λεπτά αρκούν για να δεις μεγάλη διαφορά. Δεν θεωρείς ότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώσεις στον εαυτό σου για να ζήσεις ακόμα περισσότερο; Είναι, δεν μπορείς να το αρνηθείς. Πάρε λοιπόν την απόφαση, μεγάλη δεν είναι και βάλε έστω το περπάτημα στην καθημερινότητά σου.
Καλύτερη συμβίωση με χρόνιες παθήσεις
Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν με χρόνιες παθήσεις. Άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο σοβαρές. Δεν αποκλείεται να είσαι ένας από αυτούς, ίσως μάλιστα να γνωρίζεις και άλλους που βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση. Έχει αποδειχτεί ότι τακτική φυσική δραστηριότητα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον πόνο, να βελτιώσει τη λειτουργικότητα, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής ανθρώπων που πάσχουν από αρθρίτιδα. Επίσης, όσοι έχουν “χτυπηθεί” από διαβήτη τύπου 2, μέσω της φυσικής δραστηριότητας έχουν ένα ακόμα “εργαλείο” για τη μείωση των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα, του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και της βλάβης στο νευρικό σύστημα.
Ας τα δούμε όλα μαζί συγκεντρωτικά μπορείς να επιλέξεις τα σωστά;
Για όλους τους παραπάνω λόγους η 6η Απριλίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η παγκόσμια ημέρα φυσικής δραστηριότητας, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της, ως απαραίτητου στοιχείου της συνολικής υγείας του οργανισμού.
Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένας βασικός προστατευτικός παράγοντας για την πρόληψη και τη διαχείριση μη μεταδοτικών ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Ωφελεί επίσης την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της γνωστικής εξασθένισης και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους. Ταυτόχρονα, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς βάρους και γενικότερα στην ευεξία.
🔗Sway «Τα πρέπει και δεν πρέπει της φυσικής κατάστασης»
Μέσα στο Sway υπάρχουν ενσωματωμένα διαδραστικά βίντεο και διαδραστικές παρουσιάσεις
Δυστυχώς, παρά τις διεθνείς συστάσεις, λιγότερο από το 25% του πληθυσμού παρουσιάζει επαρκή φυσική δραστηριότητα.
Οκτώ στους δέκα πολίτες επιλέγουν την «ύπουλη» άνεση της πολυθρόνας, που βοηθάει στην αύξηση του βάρους και κατ’ επέκταση της παχυσαρκίας, η οποία με τη σειρά της, θεωρείται από τους ειδικούς, ως η βασική αιτία πολλών επικίνδυνων για τη ζωή ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) εγκεφαλικά. ν, όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) εγκεφαλικά.
Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 27.5% των ενηλίκων και το 81% των εφήβων δεν πληρούν τις συστάσεις του ΠΟΥ (2010) για τη σωματική δραστηριότητα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι στις περισσότερες χώρες τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι λιγότερο δραστήριες από τα αγόρια και τους άνδρες και ότι υπάρχουν σημαντικές διάφορες στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μεταξύ υψηλότερων και κατώτερων οικονομικών τάξεων και μεταξύ των διαφόρων χωρών και περιοχών.
Έτσι λοιπόν, οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ για τη σωματική δραστηριότητα και την καθιστική ζωή παρέχουν συστάσεις βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα ξεχωριστά για παιδιά, εφήβους, ενήλικες και για ηλικιωμένους σχετικά με την ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας, (συχνότητα, ένταση και διάρκεια) που απαιτείται για την επίτευξη σημαντικού όφελους για την δημόσια υγεία. Για πρώτη φορά παρέχονται συστάσεις που προκύπτουν από την συσχέτιση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και αποτελεσμάτων υγείας, καθώς και για υποπληθυσμούς, όπως οι έγκυοι και πληθυσμοί με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρία.
Για κάθε ηλικιακή ομάδα έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα, κατώτερα όρια φυσικής δραστηριότητας, τα οποία είναι αναγκαίο να πληρούνται, ώστε οι ευεργετικές επιδράσεις της στην καρδιαγγειακή λειτουργία, στις αναπνευστικές εφεδρείες, στο μεταβολικό προφίλ και στην γνωσιακή λειτουργία να είναι εφικτές.
Ενδεικτικά ας αναφέρουμε πως , σε ενήλικες συνιστώνται τουλάχιστον 150-300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης εβδομαδιαία, σε συνδυασμό με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαία, ενώ σε ενήλικες άνω των 65 ετών πρέπει να προστίθενται και ασκήσεις που ενισχύουν την ισορροπία.
Ας δούμε τις συστάσεις αναλυτικά
ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΙ (5-17 ετών)
Η Φυσική Αγωγή είναι ένα σημαντικό μάθημα που συνδυάζει ένα εύρος εκπαίδευσης κατά το αρχαιοελληνικό «Νους υγιής εν σώματι υγιή». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO, 1986) ορίζει την υγεία ως την κατάσταση πλήρους ψυχικής, κοινωνικής και σωματικής ευεξίας και όχι αποκλειστικά ως την απουσία ασθένειας. Η υγεία Των μαθητών έχει ψυχική, κοινωνική και σωματική διάσταση και επηρεάζεται από τις προσωπικές συνήθειες που διαμορφώθηκαν και από το περιβάλλον (κοινωνικό και φυσικό) στο οποίο ζουν.
Πέρα από την φυσική δραστηριότητα, την κίνηση, την άσκηση, τον αθλητισμό στη Φυσική Αγωγή καλλιεργούνται γνωστικές λειτουργίες που έχουν να κάνουν με την απόκτηση πληροφοριών και το μετασχηματισμό τους σε γνώση για την δια βίου υιοθέτηση στάσεων και αντιλήψεων σχετικών με ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Συνεπώς ο όγκος πληροφοριών που πρέπει να διακινηθεί από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής είτε με τη μορφή κινητικών δεξιοτήτων ή είτε με τη μορφή γνωστικών δεξιοτήτων είναι πολύ μεγάλος.
Σε παιδιά και εφήβους, η σωματική δραστηριότητα προσφέρει πολλαπλά οφέλη.
Ενδεικτικά:
- βελτιωμένη φυσική κατάσταση (καρδιοαναπνευστική και μυϊκή ικανότητα)
- καρδιομεταβολική υγεία (αρτηριακή πίεση, δυσλιπιδαιμία, ευαισθησία στην ινσουλίνη)
- υγεία των οστών
- γνωστικά αποτελέσματα (επιδόσεις)
- ψυχική υγεία (μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης)
- διαχείριση σωματικού βάρους
Το βίντεο «Physical Activity in Schools» μας εξηγεί τη χρησιμότητα της άσκησης στο
σχολικό περιβάλλον και πως αυτή μπορεί να τους επηρεάσει σε κινητικό, πνευματικό και
κοινωνικό επίπεδο. (Επειδή είναι στην αγγλική γλώσσα, από το μενού Ρυθμίσεις τσεκάρουμε την αυτόματη μετάφραση στα Ελληνικά)
Σύσταση:
– Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 60΄ την ημέρα μέτριας έως έντονης έντασης, κυρίως αερόβια σωματική δραστηριότητα, κατά την διάρκεια της εβδομάδας.
– Οι αερόβιες δραστηριότητες έντονης έντασης, καθώς και αυτές που ενισχύουν τους μύες και τα οστά, θα πρέπει να ενσωματώνονται τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα.
– Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να περιορίσουν τον χρόνο καθιστικής ζωής, ιδίως το χρόνο ψυχαγωγίας σε οποιαδήποτε οθόνη.
Σε παιδιά και εφήβους, η τήρηση καθιστικού τρόπου ζωής συνδέεται με τα ακόλουθα αρνητικά αποτελέσματα υγείας:
- κακή φυσική κατάσταση
- επιβαρυμένη καρδιομεταβολική υγεία
- αυξημένο σωματικό βάρος
- μειωμένη διάρκεια ύπνου,
- διαταραχή στη συμπεριφορική και κοινωνική συμπεριφορά
ΕΝΗΛΙΚΟΙ (18-64 ετών)
Τα οφέλη που προσδίδει στους ενήλικες η σωματική δραστηριότητα είναι τα εξής:
- βελτιωμένη θνησιμότητα συνολικά, ιδίως καρδειαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη & κάποιες μορφές καρκίνου
- βελτιωμένη ψυχική υγεία (μειωμένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης), γνωστική υγεία
- καλύτερη ποιότητα ύπνου
- πρόληψη και μείωση παχυσαρκίας
Σύσταση:
-Οι ενήλικες που επιθυμούν να έχουν ένα επιπλέον όφελος ως στόχο καλό είναι να θέσουν περισσότερο από 300′ μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή περισσότερο από 150′ έντονης έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή έναν συνδυασμό μέτριας και έντονης έντασης δραστηριότητας εβδομαδιαίως.
– Θα πρέπει να κάνουν επίσης δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης σε μέτρια ή έντονη ένταση που περιλαμβάνουν όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, 2 ή περισσότερες φορές ανά εβδομάδα.
– Να περιορίσουν το χρόνο καθιστικής ζωής. Η αντικατάσταση αυτού του χρόνου με σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης (συμπεριλαμβάνεται η χαμηλή ένταση) παρέχει οφέλη στην υγεία.
ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ (65 ετών και άνω)
Η σωματική δραστηριότητα προσδίδει οφέλη στην υγεία και στους ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα:
- μείωση θνησιμότητας συνολικά
- βελτιωμένη ψυχική υγεία (μειωμένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης), γνωστική υγεία
- καλύτερη ποιότητα ύπνου
- πρόληψη και μείωση παχυσαρκίας
- πρόληψη των πτώσεων και τραυματισμών
Σύσταση:
– Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150-300΄ μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή τουλάχιστον 75-150΄ έντονης έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή έναν συνδυασμό δραστηριότητας μέτριας και έντονης έντασης εβδομαδιαίως.
– Θα πρέπει επίσης να κάνουν δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης σε μέτρια ή έντονη ένταση που περιλαμβάνουν όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, 2 φορές ή περισσότερες ανά εβδομάδα.
– Ως μέρος της εβδομαδιαίας σωματικής τους δραστηριότητας, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να κάνουν ποικίλη σωματική δραστηριότητα, που δίνει έμφαση στη λειτουργική προπόνηση ισορροπίας και δύναμης σε μέτρια ή μεγάλη ένταση, 3 φορές ή περισσότερες ανά εβδομάδα, για ενίσχυση της λειτουργικής ικανότητας και για την πρόληψη πτώσεων.
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες, η σωματική δραστηριότητα προσφέρει οφέλη τόσο στην μητέρα, όσο και στο έμβρυο, όπως μειωμένος κίνδυνος:
- προεκλαμψίας
- υπέρτασης κύησης
- διαβήτη κύησης
- υπερβολικής αύξησης βάρους κύησης
- επιλόχειας κατάθλιψης
- λιγότερες επιπλοκές τοκετού και στα νεογνά
Η σωματική δραστηριότητα δεν εμφανίζει καμία αρνητική επίδραση στο βάρος γέννησης και στην αύξηση του κινδύνου θνησιγένειας.
Συνιστάται όλες οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό:
– Να κάνουν τακτική σωματική δραστηριότητα.
– Να κάνουν τουλάχιστον 150΄αερόβιας στατικής δραστηριότητας μέτριας έντασης εβδομαδιαίως.
– Να εκτελούν μια ποικιλία από αερόβιες και αναερόβιες (μυϊκής ενδυνάμωσης) δραστηριότητες.
– Η εκτέλεση ήπιων διατάσεων, μπορεί να είναι ευεργετική.
– Γυναίκες που πριν την εγκυμοσύνη συνήθιζαν να εκτελούν έντονη αερόβια δραστηριότητα ή που ήταν σωματικά δραστήριες, μπορούν να συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την περίοδο μετά τον τοκετό.
Σύσταση:
– Οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό θα πρέπει να περιορίσουν τον χρόνο καθιστικής ζωής. Η αντικατάσταση αυτού του χρόνου με σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης (συμπεριλαμβάνεται η χαμηλή ένταση) παρέχει οφέλη για την υγεία.
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (18 ετών και άνω)
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία σε ενήλικες και ηλικιωμένους που ζουν με τις ακόλουθες χρονιές παθήσεις:
– Για τους επιζώντες καρκίνου, η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο, τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου.
– Για άτομα με υπέρταση, η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, την εξέλιξη της νόσου, την ποιότητα ζωής.
– Για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2), η σωματική δραστηριότητα μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και τους δείκτες εξέλιξης της νόσου.
– Για άτομα με HIV, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση και την ψυχική υγεία (μειωμένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης). Δεν επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη της νόσου (αριθμό CD4 κυττάρων και ιικό φορτίο) ή τη σύσταση του σώματος.
Σύσταση:
- Να κάνουν τακτική σωματική δραστηριότητα
- Τουλάχιστον 150-300΄μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή τουλάχιστον 75-150΄ έντονης έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή έναν συνδυασμό μέτριας και έντονης έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα εβδομαδιαίως.
- Να κάνουν δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης μέτριας ή έντονης έντασης, που περιλαμβάνουν όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, 2 φορές ή περισσότερες ανά εβδομάδα.
- Ως μέρος της εβδομαδιαίας σωματικής τους δραστηριότητας, οι ηλικιωμένοι με αυτές τις παθήσεις θα πρέπει να κάνουν ποικίλη σωματική δραστηριότητα, που δίνει έμφαση στη λειτουργική προπόνηση ισορροπίας και δύναμης σε μέτρια ή μεγάλη ένταση, 3 φορές ή περισσότερες ανά εβδομάδα, για ενίσχυση της λειτουργικής ικανότητας και για την πρόληψη πτώσεων.
- Όταν δεν αντενδείκνυται, μπορεί να αυξήσουν την μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα σε περισσότερα από 300΄ ή την έντονης έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα σε περισσότερα από 150΄ ή την συνδυασμένη δραστηριότητα μέτριας και έντονης έντασης εβδομαδιαίως, για πρόσθετα οφέλη στην υγεία.
Συνιστάται στους επιζώντες του καρκίνου και στους ενήλικες
με υπέρταση, ΣΔτ2 και HIV:
– Να περιορίσουν τον χρόνο καθιστικής ζωής. Η αντικατάσταση αυτού του χρόνου με σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης (συμπεριλαμβάνεται η χαμηλή ένταση) παρέχει οφέλη και την υγεία.
– Για να αποτρέψουν τις επιπτώσεις στην υγεία των υψηλών επιπέδων καθιστικής ζωής, θα πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν περισσότερα από τα συνιστώμενη επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης.
Εν κατακλείδι για να επιτευχθούν αλλαγές στα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας είναι σημαντικό να προωθούνται στρατηγικές επικοινωνίας με στόχο τη διαρκή αλλαγή συμπεριφοράς, οι οποίες θα πρέπει να υποστηρίζονται από πολιτικές και ιδανικά περιβάλλοντα, όπου ταυτόχρονα να παρέχουν ευκαιρίες για συμμετοχή στη σωματική δραστηριότητα. Το παγκόσμιο σχέδιο δράσης σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα 2018–2030 έθεσε στόχο για μείωση της σωματικής αδράνειας κατά 15% έως το 2030 και αναφέρει 20 συνιστώμενες πολιτικές δράσεις και παρεμβάσεις.
Συνοπτική παρουσίαση :Οφέλη της φυσικής δραστηριότητας
Επισκεφθείτε τον παρακάτω δια δραστικό εννοιολογικό χάρτη «ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ παιχνίδι» και συμπληρώστε τα ψυχικά και σωματικά οφέλη της άσκησης.
Πηγή: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity
Εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές Γυμνασίου
Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να εμφανιστεί σε οργανωμένη ή μη οργανωμένη μορφή.
Η μη οργανωμένη μορφή φυσικής δραστηριότητας περιλαμβάνει συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, ο χορός, το ανέβασμα σκάλας, δουλειές κήπου-αυλής, παιχνίδι.
Η οργανωμένη φυσική δραστηριότητα περιλαμβάνει σχεδιασμένα προγράμματα άσκησης με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και κατ’ επέκταση της υγείας. Προγράμματα άσκησης σχεδιασμένα για τη βελτίωση της υγείας, πρέπει να στοχεύουν τόσο στη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού και πνευμονικού συστήματος, της μυϊκής δύναμης και της ευλυγισίας, όσο και στην απόκτηση ή διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Sway με τίτλο «Μύθοι της φυσικής κατάστασης» μέσω του οποίου γίνεται προσπάθεια να καταρριφθούν οι μύθοι οι οποίοι είναι ευρέως διαδεδομένοι και η λανθασμένη υιοθέτησή τους υπονομεύει / επηρεάζει την προσπάθειά των μαθητών.
Για εμπέδωση των νέων γνώσεων οι μαθητές μπορούν να ασχοληθούν με ένα φύλλο εργασίας με διάφορες ασκήσεις εμπέδωσης και κατανόησης που δημιουργήθηκαν με on line εφαρμογές.
Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο ή δείτε το pdf
«Μύθοι της Φυσικής Κατάστασης – Ασκήσεις εμπέδωσης και κατανόησης»
Στη συνέχεια παρατίθενται τα χαρακτηριστικά μιας σειράς δραστηριοτήτων, μέσα από τις οποίες θα μπορέσετε να επιλέξετε ποιος τύπος αθλητικής δραστηριότητας είναι o καταλληλότερος για εσάς.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
Εκπαιδευτικό υλικό προς αξιοποίηση
🔗Παιχνίδι: «Τι εμπόδια συναντώ στην προσπάθειά μου
να κάνω φυσική άσκηση
🔗Παιχνίδι: «Η άθληση είναι κυρίως ψυχαγωγία»
🔗Παιχνίδι: «Βρες τι είναι άσκηση και τι όχι»
🔗Παιχνίδι: «Ξεχώρισε τα ομαδικά από τα ατομικά αθλήματα»
Παρουσίαση «Άσκηση και καλή υγεία.»
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
Ακόμη και αν οι συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν μπορείτε να μην απέχετε από την Φυσική δραστηριότητα με ασκήσεις ενσωματωμένες στο παρακάτω Sway
(Πολυτροπικό κείμενο)
Ξεκίνα να γυμνάζεσαι
Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις τη γυμναστική. Ειδικά τώρα που έχει μπει η Άνοιξη, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Δεν είναι ανάγκη να πάρεις τα βουνά. Σίγουρα κοντά σου θα υπάρχει κάποιο γυμναστήριο, ένα Δημοτικό Στάδιο, ένα πάρκο, μια πλατεία ή ακόμα και αν θέλεις απλά να περπατήσεις, ίσως ήρθε η ώρα για μεγάλες βόλτες ώστε να γνωρίσεις τι βρίσκεται πέρα από τη γειτονιά σου. Θα περάσεις από δρόμους που δεν είχες διασχίσει ποτέ και που ξέρεις; Ίσως τελικά αρχίσει να σου αρέσει περισσότερο η πόλη που κατοικείς.
Τεχνητή Νοημοσύνη & Υγεία
Το εργαλείο S.A.R.A.H. είναι ένας έξυπνος βοηθός πόρων Τεχνητής Νοημοσύνης για την υγεία που αντιπροσωπεύει την εξέλιξη των πληροφοριών για την υγεία, χρησιμοποιώντας νέα γλωσσικά μοντέλα και τεχνολογία αιχμής. Μπορεί να απασχολεί τους χρήστες 24 ώρες την ημέρα σε οκτώ γλώσσες για πολλαπλά θέματα υγείας, σε οποιαδήποτε συσκευή.
Ο ψηφιακός βοηθός υγείας του ΠΟΥ έχει εκπαιδευτεί να παρέχει πληροφορίες σε όλα τα σημαντικά θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών συνηθειών και της ψυχικής υγείας, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιστοποιήσουν το ταξίδι τους για την υγεία και την ευημερία. Στόχος του είναι να παρέχει ένα πρόσθετο εργαλείο στους ανθρώπους για να υλοποιήσουν τα δικαιώματά τους στην υγεία, όπου κι αν βρίσκονται.
Το ψηφιακό εργαλείο S.A.R.A.H., γνωστό και ως Sarah, έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τους ανθρώπους στην ανάπτυξη καλύτερης κατανόησης των παραγόντων κινδύνου για ορισμένες από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, οι πνευμονοπάθειες και ο διαβήτης. Μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τη διακοπή του καπνού, τη δραστηριοποίηση, την υγιεινή διατροφή και την αποφόρτιση, μεταξύ άλλων.
«Το μέλλον της υγείας είναι ψηφιακό και η υποστήριξη των χωρών για την αξιοποίηση της δύναμης των ψηφιακών τεχνολογιών για την υγεία αποτελεί προτεραιότητα για τον ΠΟΥ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus και πρόσθεσε: «Το S.A.R.A.H. μας δίνει μια εικόνα του πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τη βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες για την υγεία με έναν πιο διαδραστικό τρόπο. Καλώ την ερευνητική κοινότητα να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να διερευνούμε πώς αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει τις ανισότητες και να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε ενημερωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για την υγεία».
Η Sarah τροφοδοτείται πλέον από γεννητική τεχνητή νοημοσύνη και όχι από έναν προκαθορισμένο αλγόριθμο ή σενάριο, βοηθώντας την να παρέχει ακριβέστερες απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο- να συμμετέχει σε δυναμικές εξατομικευμένες συζητήσεις σε κλίμακα που αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και να παρέχει αποχρώσεις, ενσυναισθητικές απαντήσεις στους χρήστες σε ένα περιβάλλον χωρίς κρίσεις. Η τεχνολογία υποστηρίζεται από τη βιολογική τεχνητή νοημοσύνη Soul Machines.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.