Ταΐζετε τα αδέσποτα ζωάκια του δρόμου; Ενημερωθείτε ποιό φαγητό τα προστατεύει και δεν κοστίζει !

τάισμα αδέσποτωνkef

201130125855 cats 15 1280x848 1

Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες, είναι πλέον μια πραγματικότητα στις αστικές περιοχές της χώρας μας. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση.
Σε κάθε γειτονιά υπάρχουν πολλές αδέσποτες γάτες. Είτε γεννήθηκαν αδέσποτες και έμαθαν να ζούνε έτσι, είτε εγκαταλείφθηκαν σε κάποια περίοδο της ζωής τους οπότε αναγκάστηκαν να μάθουν να ζούνε έτσι.
Τώρα όμως που ο υδράργυρος κατεβαίνει και τα αδέσποτα κρυώνουν, οι αδέσποτες γατούλες έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από τροφή.Από φαγητό υψηλής θρεπτικής αξίας, που θα ενισχύσει τον οργανισμό τους και θα τις προστατεύσει από διάφορες ασθένειες που ευνοούν οι χαμηλές θερμοκρασίες.
Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τις ταΐζουν για να μπορούν και αυτές να επιβιώσουν.

Όσοι, λοιπόν, φροντίζετε αδέσποτα σκυλάκια και γατούλες της γειτονιάς σας και αγαπάτε αυτά τα πλάσματα, μπορείτε, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, να τα βοηθήσετε να αντέξουν στο κρύο. Μπορείτε να τα προστατεύσετε δίνοντάς τους το κατάλληλο φαγητό χωρίς να ξοδευτείτε. Πώς; Προσφέροντάς τους ό,τι σας περισσεύει από το καθημερινό σας τραπέζι, ή από τον χασάπη και τον ιχθυοπώλη σας.

Μάλιστα, «υπάρχει λόγος που το κάθε τρόφιμο έχει την εποχή του, γιατί η φύση έχει σοφία.
Τον χειμώνα μας προσφέρει τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έτσι ώστε να αντέξουμε το κρύο και τα χειμερινά κρυολογήματα, ενώ το καλοκαίρι μας δίνει τροφές που μας δροσίζουν και μας ενυδατώνουν. Είναι το πιο απίθανο σύστημα ενεργοποίησης της άμυνας του οργανισμού μας, με τρόπους που κανένας ανθρώπινος νους δεν θα μπορούσε να έχει σκεφτεί.

ΑΔΈΣΠΟΤΑ ΤΑΊΑΣΜΑ

Τροφές και θρεπτικά συστατικά

Το ανοσοποιητικό σύστημα,  είναι ο μηχανισμός άμυνας που αναπτύσσει το σώμα ενάντια σε μολύνσεις από βακτήρια και ιούς. Τα αμυντικά κύτταρα αναπτύσσονται στην σπλήνα, τον θύμο αδένα και το λεμφικό σύστημα. Όταν υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, λόγω κακής διατροφής, το σύστημα αυτό εξασθενεί.
Βιταμίνες που είναι σημαντικές, είναι οι Α,Ε,Cη βήτα καροτίνη, ενώ απαραίτητα μέταλλα είναι ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει να επιλέγουμε τροφές, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες του περιβάλλοντος, αλλά και από τα βλαβερά χημικά που εισέρχονται στο σώμα .

211022142528 dog 1 768x507 1

Οι τροφές που βοηθούν στη βελτίωση του ανοσοποιητικού του σκύλου και της γάτας

Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου και της γάτας είναι:

1. Πιπεριές (πράσινες – κόκκινες – πορτοκαλί): Έχουν τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι ένα πορτοκάλι και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

2. Καρότα: Πλούσια σε βήτα καροτίνη, η οποία στους σκύλους μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, αλλά όχι στις γάτες. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη C και μαζί με τη βιταμίνη Α προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

3. Λάχανο: Επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με στοιχεία που μπορούν να αποτρέψουν ορισμένους τύπους καρκίνου. Περιέχει γλουταμίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσοποιητική λειτουργία, καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια, όπως τα λεμφοκύτταρα, ουδετερόφιλα και μακροφάγα, χρειάζονται τη γλουταμίνη για να αναπτυχθούν, να πληθύνουν και να εργαστούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Η γλουταμίνη είναι, ακόμη, σημαντική για την καλή διατήρηση του γαστρεντερολογικού συστήματος και ειδικά του παχέος εντέρου.

Η διακεκριμένη ερευνήτρια και ολιστική κτηνίατρος, Dr. Dodds, επισημαίνει την απόλυτη σύνδεση μεταξύ ανοσοποιητικού και γαστρεντερολογικού, γιατί η ομοιόσταση, δηλαδή η ισορροπία μεταξύ των δύο, είναι ο απόλυτος στόχος για έναν υγιή οργανισμό: να μένουν τα θρεπτικά συστατικά μέσα στον οργανισμό και να αποβάλλονται οι βλαβερές τροφές και οι τοξίνες. Όταν διαταραχτεί αυτό το σύστημα, το σώμα δεν μπορεί να έχει μια κατάλληλη αντίδραση, όταν βάλλεται από μικρόβια και ιούς.
Μια κλινική μελέτη αναγνωρίζει πως η L-γλουταμίνη ομαλοποιεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού, καθώς μειώνει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, σε εντερικό επίπεδο, και βοηθά τον οργανισμό που υποφέρει από τροφική δυσανεξία.

4. Συκωτάκια πουλιών: Είναι πραγματικά μια υπερτροφή για τον σκύλο και τη γάτα μας, καθώς περιέχουν -μεταξύ άλλων- τα σημαντικά μέταλλα σίδηρο και ψευδάργυρο, και το ιχνοστοιχείο σελήνιο – αποτελούν βασικά συστατικά για ένα υγιές ανοσοποιητικό, όπως προαναφέραμε. Το σελήνιο, για παράδειγμα, καθώς ενσωματώνεται σε πρωτεΐνες, οι οποίες με την ενσωμάτωση μετονομάζονται σε σεληνοπρωτεϊνες, παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού: έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην αντιοξειδωτική άμυνα του θυροειδούς – το μεγαλύτερο ποσοστό σεληνίου στο σώμα το βρίσκουμε στον θυροειδή αδένα.

5. Μανιτάρια shiitake: Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, όπως βιταμίνη D, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό. Επίσης, περιέχουν πρωτεΐνη, όπως είναι το αμινοξύ γλουταμίνη, αλλά και έναν πολυσακχαρίτη που λέγεται Lentinan. Τον βρίσκουμε μόνο σε αυτά τα μανιτάρια και συμμετέχει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθώς αυξάνει την παραγωγή των κυττάρων Τ και NK (natural killers, δηλαδή φυσικά φονικά κύτταρα). Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την φυσική ανοσία.
Τα μανιτάρια shiitake μπορούμε να τα βρούμε ολόκληρα σε αποξηραμένη μορφή ή σε σκόνη.

6. Ρόδι: Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει τα αντισώματα, τα οποία, με τη σειρά τους, βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.

221102100918 dogcat 768x432 1

7. Ηλιέλαιο: Λίγες σταγόνες ηλιέλαιο στην τροφή του σκύλου και της γάτας  θα δώσει βιταμίνη Ε και θα βοηθήσει την ενυδάτωση του δέρματος. Το ηλιέλαιο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, βοηθά στα επίπεδα ενέργειας, στην υγεία της καρδιάς και στην ομαλή λειτουργία των οργάνων.

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι, εκτός από τις υγιεινές και φυσικές τροφές, καθοριστικό ρόλο πρέπει να έχουν και άλλοι παράγοντες και πρακτικές, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορέσει να αντιμετωπίσει ασθένειες και μικρόβια.

Δηλαδή το ζωάκι θα πρέπει να ζει σε ένα ασφαλέςκαθαρό περιβάλλον, απαλλαγμένο από τοξίνες και βλαβερά χημικά. Αρκετά από τα χημικά φάρμακα, αλλά και τα εμβόλια, που τους δίνουμε, δεν χρειάζονται, με συνέπεια την καταστολή της υγιούς αντίδρασης του ανοσοποιητικού. Ή, κάνουν τον οργανισμό να υπερ-αντιδρά. Γι’ αυτό και έχουμε τόσες αλλεργίες και υπερβολική αντίδραση σε τροφές και συστατικά.
Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε, τόσο τον μηχανισμό άμυνας, όσο και το πόσο απλό είναι να ενισχύσουμε τον οργανισμό τους με απλά συστατικά και τροφές.

50a688ff 0231 4d63 98ac 747c8c9fd34b gates

 

Αδέσποτες γατούλες

Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται όσον αφορά τις τροφές που προσφέρει κάποιος στα αδεσποτάκια. Κάποιες τροφές επιτρέπονται και δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, υπάρχουν όμως και κάποιες που πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να γίνουν επικίνδυνες..

Τι επιτρέπεται

Γατοτροφή: Το προφανές στη λίστα μας είναι η γατοτροφή, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένη για να λαμβάνει μια γάτα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Μαγειρεμένο κρέας: Οι γάτες ως σαρκοφάγα ζώα, αγαπούν το κρέας, οπότε μια καλή επιλογή για να ταΐσετε μια αδέσποτη γατούλα είναι μαγειρεμένο κρέας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε κοτόπουλο ή μοσχάρι, αφαιρώντας όμως με προσοχή τα κόκαλα για να μην προκληθεί πνιγμός.

Τόνος: Από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να προσφέρετε στα αδέσποτα γατάκια της γειτονιάς σας, είναι ο τόνος. Επειδή πρόκειται για μια τροφή που μυρίζει έντονα, θα ενθαρρύνετε ακόμα και το πιο φοβισμένο γατάκι να έρθει να φάει από το μπολ με τον τόνο. Αν και ο φυσικός τόνος είναι ο καλύτερος για να καταναλώσει μια γάτα, μπορείτε να προσφέρετε κονσέρβα τόνου. Ωστόσο καλό είναι να αφαιρείτε τον τόνο από το αλουμινένιο κουτάκι για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Ρύζι ή γλυκοπατάτες: Το απλό ρύζι ή οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή λύση για μια πεινασμένη γατούλα, αφού αυτές οι τροφές τις κάνουν να νιώθουν χορτάτες, βοηθώντας παράλληλα στη διαδικασία της πέψης. Φροντίστε να μην προσφέρετε μπαγιάτικη τροφή στις αδέσποτες γάτες γιατί αυτό περισσότερο κακό παρά καλό θα τους κάνει.

Αυγά: Μια ασφαλής επιλογή για να ταΐσετε μια αδέσποτη γάτα είναι και τα αυγά, καθώς είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και είναι εύκολα στην πέψη τους. Προτιμήστε να είναι βρασμένα και όχι ωμά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος σαλμονέλας. Μπορείτε να προσφέρετε τα βραστά αυγά με το τσόφλι αφού και αυτό περιέχει θρεπτικά συστατικά.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Σκυλοτροφή: Ακόμα και να σας έχει τελειώσει η γατοτροφή και να έχετε μόνο σκυλοτροφή, είναι καλύτερο να αποφύγετε να την προσφέρετε στις αδέσποτες γατούλες. Οι τροφές για ζώα συντροφιάς είναι ειδικά φτιαγμένες και επεξεργασμένες ώστε να ταιριάζουν στο πεπτικό σύστημα του ζώου που απευθύνονται. Επομένως, η σκυλοτροφή δεν είναι μια καλή λύση. Η σκυλοτροφή είναι για τα σκυλάκια και οι γατοτροφή είναι για τα γατάκια, οπότε μην τις αναμιγνύετε.

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά: Αν και υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που επιτρέπονται να φάνε οι γάτες – όπως για παράδειγμα το καρότο, το μπρόκολο ή οι μπανάνες- φαίνεται ότι από τη φύση τους δεν τα προτιμούν. Σίγουρα είναι πιο εύκολα διαθέσιμα σε ένα σπίτι και πολύ πιο οικονομικά, όμως κάποια φρούτα και λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα.

gates

Σύγχρονες πόλεις & αδέσποτα 

Στην εποχή μας πετάμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, κι αυτό είναι πραγματικά λυπηρό. Έτοιμο φαγητό καταλήγει στις χωματερές, ενώ θα μπορούσε να δοθεί σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Φαγητό που περισσεύει από τα μαγειρεία και τα εστιατόρια, πετιέται στα σκουπίδια. Το ίδιο και τα δικά μας αποφάγια, αλλά και ό,τι πετάμε όταν καθαρίζουμε τρόφιμα.
Θα μπορούσαν να ταΐσουν τις αδέσποτες γατούλες της γειτονιάς μας.

Όταν ρωτούνται συνήθως οι  άνθρωποι  που πετούν τροφές στα σκουπίδια, γιατί δεν τις δίνουν στα αδέσποτα γατάκια, ορισμένοι  απαντούν ότι δεν ενδιαφέρονται, κι άλλοι ότι δεν γνώριζαν ότι μπορούν να δώσουν αυτό το φαγητό στις γάτες.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ζήσει ολόκληρη τη ζωή τους σε μια πόλη, δεν γνωρίζουν πώς τρέφονται οι αδέσποτες γάτες στην επαρχία ή σε κάποιο νησί: στις αυλές των σπιτιών, στα σοκάκια, δίπλα στα καΐκια των ψαράδων.

Εκεί όπου, όταν καθαρίζουν τα ψαράκια, κρατούν  το κεφάλι και την ουρά, και τα ρίχνουν στις κεραμιδόγατες.
201130130054 catfish 1 768x512 1

Εκεί όπου, όταν καθαρίζουν το κρέας από τα λίπη και την πέτσα, αντί να τα πετάξουν, τα δίνουν  στις γάτες, που νιαουρίζουν με ενθουσιασμό έξω από τα παραθύρια των σπιτιών.
Έχουμε μάθει να ζούμε με συνθετική τροφή, και έχουμε χάσει την επαφή μας με τη φύση και τον φυσικό τρόπο ζωής. Έχουμε ξεχάσει ότι τα παλιά χρόνια οι γάτες και οι σκύλοι σιτίζονταν με αυτά που τρώγαμε εμείς.
Είναι καιρός να αρχίσουμε να ανακυκλώνουμε τις τροφές που θα πετούσαμε. Και, παράλληλα, να προσφέρουμε σε ένα αδέσποτο ζώο διατροφή που θα του καλύψει σημαντικές θρεπτικές ανάγκες.

Αν, λοιπόν, έχετε στη γειτονιά σας αδέσποτες γατούλες, σε γατο-οικισμούς, και θέλετε να τις βοηθήσετε, μπορείτε να το κάνετε χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Ειδικά τώρα τον χειμώνα, που έχουν αυξημένες ανάγκες σε τροφή, λόγω του κρύου και των ασθενειών που προκύπτουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι γάτες που μεγαλώνουν και ζουν έξω στη φύση, τώρα τον χειμώνα χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη, λίπος και πέτσα, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες θερμιδικές ανάγκες που έχουν λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, και, παράλληλα, να ενισχυθεί το μυϊκό τους σύστημα και το δέρμα τους.

Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, μπορούμε να τους δώσουμε ό,τι περισσεύει από την τροφή μας. Bέβαια είναι πάντα καλύτερα το φαγητό που τους προσφέρουμε να είναι μαγειρεμένο, αλλά αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ακόμη και το ωμό είναι καλύτερο από την ασιτία.
Επίσης, μπορούμε να απευθυνθούμε στον χασάπη της γειτονιάς μας, ο οποίος σε πολύ χαμηλή τιμή, ή και δωρεάν, θα μας προμηθεύσει με ό,τι δεν πωλείται, αλλά αφαιρείται όταν επεξεργάζεται το κρέας.

Σημασία για τις ήμερες ή άγριες αδέσποτες γάτες της γειτονιάς μας δεν έχει να τραφούν με μεγάλη ποσότητα, απαραιτήτως, αλλά με τροφή που θα τις «κρατήσει» και θα τις προφυλάξει από ασθένειες.
Οι περισσότεροι κτηνίατροι έχουν  δει να γίνονται θαύματα σε άρρωστα αδέσποτα γατάκια, μόνο και μόνο με αλλαγή στη διατροφή τους, χωρίς κόστος για όσους τα φρόντισαν.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο για τις γάτες που ζουν έξω, είναι να ενισχύονται τα ένστικτα επιβίωσης, τα οποία έχουν, έτσι ώστε να κυνηγήσουν το θήραμά τους στη φύση χωρίς να εξαρτώνται συνεχώς από εμάς.
Αυτό είναι λειτουργικά σωστό, και για τις ίδιες τις γάτες, και για τον άνθρωπο που συμβιώνει μαζί τους.

Παρατηρούμε αδέσποτες γάτες οι οποίες τρέφονται αποκλειστικά με ξηρά τροφή, να είναι πιο νωχελικές και πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, αλλά και πιο αδρανείς ως προς την αναζήτηση τροφής.
Αντίθετα, οι γάτες που έχουν ενεργοποιήσει τα φυσικά τους ένστικτα, μέσω μιας λιγότερο επεξεργασμένης τροφής, παρατηρείται ότι έχουν διαφορετική ενέργεια, σωματότυπο, ζωηράδα και ανάγκη για κυνήγι. Κυνηγούν πουλιά, ακρίδες, ποντίκια και ό,τι άλλο θελήσουν.

201130130448 cat 3 768x547 1

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες τροφές μπορούμε να δώσουμε στις γατούλες της γειτονιά μας από το περίσσευμά μας έτσι ώστε να ανακυκλωθεί η τροφή και, παράλληλα, να τους προσφέρουμε κάτι ποιοτικό και θρεπτικό:

• Από ψάρι που καθαρίζουμε μπορούμε να δώσουμε κεφάλια,  πέτσα, ουρά, πτερύγια. Αποφεύγουμε τα ωμά εντόσθια ψαριού, καθώς περιέχουν παράσιτα που θα επιβαρύνουν τα αδεσποτάκια μας.

• Από μαγειρεμένο ψάρι μπορούμε να δώσουμε κεφάλια, ουρά, πέτσα και πτερύγια.

• Από μαγειρεμένο κοτόπουλο/γαλοπούλα μπορούμε να προσφέρουμε την πέτσα, το λίπος, συκωτάκια, ουρά,  λαιμό, κεφάλι και πόδια μαζί με ό,τι κρέας περισσέψει. Αποφεύγουμε τα  κόκκαλα, γιατί είναι επικίνδυνα .

• Από κρέας  μαγειρεμένο μπορούμε να δώσουμε το λίπος, την πέτσα και κρεατάκια.

201130130647 catman 4 768x512 1

• Αν έχουμε φτιάξει σούπα από κρέας ή κοτόπουλο και μας έχει περισσέψει το ζουμί, μπορούμε, είτε να το μαγειρέψουμε με ρύζι, είτε να το δώσουμε παγωμένο σαν ζελέ.

Γενικά, το κοτόπουλο ή η σούπα από κοτόπουλο είναι μια καλή και οικονομική πηγή πρωτεΐνης, την οποία τον χειμώνα χρειάζονται οι γατούλες. Γιατί περιέχει μια ουσία που λέγεται καρνοσίνη, η οποία βοηθά κι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντιμετώπιση των ιών.

Η κοτόσουπα είναι βάλσαμο για το ανοσοποιητικό μιας γάτας που ζει έξω στο κρύο.

Εδώ να τονίσουμε, πόσο σημαντική είναι για τις γάτες η υγρασία στην τροφή και ιδιαίτερα το νερό, το οποίο λαμβάνουν κυρίως μέσω της διατροφής τους. Έτσι, όσο μπορούμε, προσθέτουμε λίγο νερό στη μαγειρεμένη τροφή, ώστε να ενυδατωθεί σωστά ο οργανισμός τους.

201130131533 catfish 6 768x576 1

Αν θέλουμε να προμηθευτούμε τροφή για τις αδέσποτες γατούλες, αντί να αγοράσουμε μια εμπορική επεξεργασμένη τροφή, μπορούμε δώσουμε  τροφές που θα βρούμε στον κρεοπώλη /ιχθυοπώλη μας ή στην αγορά σε πιο οικονομικές τιμές, όπως:

– Φτερούγες,  πλατάρια, συκωτάκια και καρδιές από κοτόπουλο

– Όργανα από μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, πρόβατο, χοιρινό (συκώτι, σπλήνα, καρδιά, νεφρό, αρτηρίες, συνδέσμους)

– Τα περισσεύματα από το καθαρισμένο κρέας του κρεοπώλη μας.

Μπορούν να δοθούν ακόμη και ωμά αλλά είναι προτιμότερο αν μπορούμε να τα μαγειρεύουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.Προσθέτουμε ρύζι, έτσι ώστε να αυξηθεί η ποσότητα που θα δώσουμε.

– Περισσεύματα από τον καθαρισμό ψαριών μαζί με ό,τι ψαράκια δεν θα δοθούν για πώληση από τον ιχθυοπώλη μας. Είναι φρέσκα, αλλά κάποιες φορές δεν πωλούνται γιατί μπορεί να μην είναι οπτικά κατάλληλα.

201130130755 catfish 5 768x512 1

Τα μικρά ψαράκια, όπως σαρδέλες, οι οποίες αποτελούν μια πολύ καλή πηγή των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις αδέσποτες γατούλες. Γιατί υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος, ελέγχουν τη φλεγμονή στο σώμα και βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών. Είναι ό,τι πρέπει για τα αδέσποτα γατάκια, που είναι πολύ επιρρεπή σε ασθένειες των ματιών.

Επίσης, μπορούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα να μαγειρέψουμε ρύζι και να προσθέσουμε συκωτάκια πουλιών, ή αυγά σπασμένα με τα τσόφλια μαζί.

Tip: Απλές συνταγές για τα αδέσποτα της γειτονιάς σας

Τέλος, αν φροντίζετε κάποιο αδεσποτάκι, μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό τους σύστημα φτιάχνοντάς τους απλές υγιεινές συνταγές:

Για τα σκυλάκια και να γατάκια μπορείτε να βράσετε λίγη βρώμη και να προσθέσετε λίγο λάχανοσυκωτάκια, 1 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο και λίγο χυμό από το ρόδι, που σας περίσσεψε. Σε βρασμένη βρώμη μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε λίγη σκόνη από μανιτάρια shiitake και 1 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο.

220217112746 cats 768x432 1

Συμπερασματικά

Μπορείτε να ταΐζετε τα  αδέσποτα ζωάκια με ζωοτροφή είτε ξηρά είτε υγρή. Τοποθετήστε και ένα μπολ με φρέσκο, καθαρό νερό για να πίνουν. Φροντίστε να μην δίνετε μπαγιάτικη τροφή γιατί μπορεί άθελά σας να προκαλέσετε προβλήματα υγείας. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί που αντιτίθενται στην σίτιση αδέσποτων ζώων , μπορείτε με υπευθυνότητα να ταΐζετε και να φροντίζετε αυτά τα πλάσματα. Ζητήστε τη βοήθεια του Δήμου σας ο οποίος είναι υποχρεωμένος από το νόμο να παρέχει τροφές αλλά και να ταΐζει τα αδέσποτα.

Βλέπουμε, λοιπόν, πόσο εύκολο είναι να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζωάκια που ζουν στη γειτονιά μας, χωρίς δυσκολία ή οικονομική επιβάρυνση.
Αν το κάνουμε, θα δούμε θεαματικές αλλαγές στην υγεία τους.
Να είστε καλά, και να φροντίζετε τον εαυτό σας και τους άλλους!


Το άρθρο επιμελήθηκαν οι κτηνίατροι :

 Dr. Καραμιχάλη Παναγιώτα , απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, διδάκτωρ αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας του ΑΠΘ.
και  Βαλάντης Σκρέκας,  ειδικός υπερηχολόγος,  απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

#vetcaregr


Πηγές

– https://www.dogsnaturallymagazine.com/can-dogs-eat-shiitake-mushrooms/

– https://www.einumm.org/glutamine-the-most-abundant-amino-acid-in-our-cells/

– https://www.petmd.com/dog/general-health/natural-ways-improve-your-dogs-immune-system

– The Role of Selenium in Inflammation and Immunity: From Molecular Mechanisms to Therapeutic Opportunities ZhiHuang,1,,2 Aaron H. Rose,1 and Peter R. Hoffmann.

– https://drjeandoddspethealthresource.tumblr.com/post/179753648941/gut-immune-system#.Y1ZXxv1BzIU

– https://www.homevet.com/fresh-food-diets-help-the-immune-system-by-dr-dodds-includes-recipes/

– https://www.dogsnaturallymagazine.com/boosting-your-dogs-immune-system/

– https://www.dogsnaturallymagazine.com/10-foods-to-fight-disease-in-dogs/

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.