H Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας καθιερώθηκε το 2012 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στο ψήφισμά της A/ Η ΑΠΕ/67/105 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου. Αυτή η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς είναι η επέτειος του θανάτου της Μητέρας Τερέζας, που υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα της διεθνούς φιλανθρωπίας και το ψήφισμα αποτελεί, εν μέρει, φόρο τιμής στο έργο και την αφοσίωσή της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η καθιέρωση της ημέρας τιμά ακόμη όσους και όσες βοηθούν εθελοντικά τους συνανθρώπους τους και προάγουν τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες σ’ όλο τον κόσμο, αναγνωρίζοντας το ρόλο της φιλανθρωπίας στην ανακούφιση των ανθρωπιστικών κρίσεων και του ανθρώπινου πόνου εντός και μεταξύ των εθνών, καθώς και των προσπαθειών φιλανθρωπικών οργανώσεων και ατόμων. Η φιλανθρωπία, συναφή με την έννοια του εθελοντισμού, εξασφαλίζει αληθινούς κοινωνικούς δεσμούς και συντελεί στη δημιουργία πιο συνεκτικών και κοινωνιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο πρωταρχικός σκοπός της Διεθνούς Ημέρας Φιλανθρωπίας είναι να καλλιεργήσει τη συναίσθηση και να εξασφαλίσει ένα κοινό βήμα για δραστηριότητες συνδεόμενες με τη φιλανθρωπία, σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.Κι αυτό συμβαίνει γιατί η φτώχεια υπάρχει σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο, από ισχυρές βιομηχανικές χώρες έως αναπτυσσόμενες χώρες. Συνεχίζει να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές και πολιτιστικές τους καταστάσεις, και αποτελεί εμπόδιο για την πραγματική ευημερία και την ισότητα.
Φιλανθρωπία − Αγαθοεργία − Δωρεά
Φιλανθρωπία
Πρόκειται για πρωτοβουλίες ιδιωτών ή ιδρυμάτων που έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ανθρώπων ή κοινοτήτων ή/και την ενίσχυση δεινοπαθούντων συνανθρώπων. Η λέξη δήλωνε αρχικά την αγάπη προς τον άνθρωπο.
Η Φιλανθρωπία συνδέεται με έννοιες όπως η Φιλία και η Φιλαλληλία. Στην αγγλόγλωσση βιβλιογραφία αναφέρεται ως «charity» και συνδέεται συνήθως με μεγάλες διεθνείς οργανώσεις και την Εκκλησία, που αναλαμβάνουν δράσεις κυρίως σε χώρες όπου υπάρχει ανθρωπιστική κρίση.
Στη Φιλανθρωπία η πράξη περιορίζεται στην προσφορά υλικών αγαθών (χρήματα, κτίρια, τρόφιμα κ.ά.) και ενέχει την παραδοχή μιας κατάστασης ανισότητας. Η Φιλανθρωπία είναι συνήθως μια πράξη στιγμιαία και ευκαιριακή που στόχοι της είναι η παροχή βοήθειας και η ανακούφιση σε κάποια δύσκολη κατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δημιουργείται μια μόνιμη σχέση συμπαράστασης και αλληλεγγύης εκείνου που ασκεί τη φιλανθρωπία με τους επωφελούμενους.
Για την Εκκλησία η έννοια της Φιλανθρωπίας εμπεριέχει τον Εθελοντισμό και την προσφορά, όχι μόνο υλικών αγαθών, αλλά και κοινωφελούς έργου, όχι μόνο ευκαιριακά, αλλά και σε μια μονιμότερη βάση με ηθική δέσμευση και διάρκεια. Στην περίπτωση αυτή προσεγγίζει την έννοια της Αλληλεγγύης.
Αγαθοεργία
Σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Ελληνικής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, είναι «η αφιλοκερδής και ανυστερόβουλη πράξη που ωφελεί το κοινωνικό σύνολο». Ο όρος αναφέρεται σε κάθε είδους βοήθεια προς αναξιοπαθούντες, που προέρχεται είτε από μεμονωμένα άτομα είτε από οργανισμούς. Ο όρος έχει συνδεθεί επίσης με το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Έχει ενδιαφέρον να παρατεθεί η θέση του Διαφωτισμού για την Αγαθοεργία, που παρουσιάζει στοιχεία ομοιότητας με τη σύγχρονη αντίληψη για τον Εθελοντισμό, καθώς θεωρούσε ότι ήταν επιβεβλημένο καθήκον των ανθρώπων από την ίδια τη λογική. Επιπλέον, θεωρούσε ότι ήταν κατακτημένο δικαίωμα κάθε ατόμου το να ευεργετείται από τους άλλους όταν υπήρχε πραγματική ανάγκη. Στόχος της αγαθοεργίας ήταν η βοήθεια προς τον ευεργετούμενο ώστε να ξεπεράσει την κατάσταση ένδειας και να ενταχθεί και πάλι στις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας.1
Δωρεά
Σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Ελληνικής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, είναι «ό,τι παραχωρείται χωρίς αμοιβή ή αντάλλαγμα, χρηματικό ποσό, ακίνητο ή κινητό περιουσιακό στοιχείο που προσφέρει κάποιος στο κράτος, σε κοινωφελές ίδρυμα». Για παράδειγμα, κάποια σχολεία ή άλλα δημόσια κτίρια δημιουργήθηκαν με τις δωρεές ευεργετών. Επίσης, δωρεά είναι η παραχώρηση οργάνων ή ιστών του σώματος μετά θάνατον. Η λέξη «δωρεά» συνοδεύει συχνά την έννοια της Φιλανθρωπίας (π.χ. ένα φιλανθρωπικό σωματείο κάνει δωρεά ιατρικά μηχανήματα σε κάποιο νοσοκομείο ή δέχεται μια δωρεά για τους σκοπούς του). Επίσης, μπορεί να συνδέεται και με τον Εθελοντισμό, με την έννοια της παροχής περιουσιακών στοιχείων σε κάποιο φορέα εθελοντισμού προκειμένου να υποστηριχτεί το έργο του.
Ομοιότητες – διαφορές των εννοιών
Τόσο ο Εθελοντισμός, όσο και η Φιλανθρωπία, περιλαμβάνουν αυτοπροαίρετες ενέργειες και εκούσιες πράξεις που είναι αποδεκτές ως χρήσιμες για το γενικό καλό και δεν αποσκοπούν, ούτε αποφέρουν συνήθως κάποιο ανταποδοτικό όφελος.
Ο Εθελοντισμός είναι ευρύτερος από τη Φιλανθρωπία, καθώς μπορεί να έχει αντικείμενο και τα ζώα ή τη Φύση γενικά, ενώ η Φιλανθρωπία απευθύνεται συνήθως στους ανθρώπους. Ο Εθελοντισμός κατά κύριο λόγο ασκείται μέσα από οργανωμένα προγράμματα, αντίθετα με τη Φιλανθρωπία, που μπορεί να γίνεται ευκαιριακά.
Ως σημαντική διαφορά ανάμεσα στη Φιλανθρωπία και στον Εθελοντισμό αναφέρεται η σχέση που έχει αυτός που προσφέρει τη βοήθεια προς εκείνον που την αποδέχεται. Αντίθετα με τη Φιλανθρωπία, που ενέχει οίκτο, γίνεται από θέση ισχύος και είναι συνήθως ευκαιριακή πράξη, ο Εθελοντισμός είναι συνεχής και ο εθελοντής έρχεται σε άμεση επαφή με τον επωφελούμενο και τον αντιμετωπίζει σαν ισότιμο άτομο που βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Ο Εθελοντισμός δεν αποσκοπεί μόνο στην προσωρινή ανακούφιση ενός προβλήματος, αλλά κυρίως στην καταπολέμηση των παραγόντων που το προξενούν και στη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών που το χαρακτηρίζουν. Επιπλέον, η παροχή δεν είναι μόνο υλική αλλά και ηθική ή κοινωνική.
Ο αλληλέγγυος είναι συνήθως κάποιος που διατρέχει τους ίδιους κινδύνους και βιώνει τα ίδια προβλήματα με αυτόν στον οποίο συντρέχει και με τον οποίο συνεργάζεται. Για παράδειγμα, όταν κάποιος που έχει αρκετό φαγητό δίνει σε έναν συνάνθρωπό του που πεινάει ένα μικρό μέρος, το γεγονός αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως φιλευσπλαχνία. Αλληλεγγύη είναι όταν τον βοηθάει να βρει το φαγητό του ή το μοιράζεται μαζί του ή όταν και οι δύο πεινάνε και αποφασίζουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Όταν κίνητρό του είναι η σκέψη ότι καθένας μας μπορεί να βρεθεί σε δυσχερή θέση και γι’ αυτό υποστηρίζουμε ό ένας τον άλλο επιδιώκοντας Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Η έννοια του Εθελοντισμού συνδέεται με την Αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Η Αλληλεγγύη είναι κεντρική αξία του Εθελοντισμού.
Η Γερμανίδα φιλόσοφος Χάνα Άρεντ διακρίνει τον οίκτο (που προκαλεί Φιλανθρωπία) από την Αλληλεγγύη.
Στη θέα ενός ανθρώπου που υποφέρει γεννιέται μέσα μας η συμπόνια ως απέχθεια για την κατάστασή του. Ο οίκτος αντιστοιχεί σε ορισμένη κατάσταση δυστυχίας που γίνεται αισθητή από εμάς από απόσταση εγγύτητας προς αυτόν που δυστυχεί. Η σχέση αυτή είναι μερική και συγκεκριμένη, καθότι εμπλέκει ορισμένα μόνο πρόσωπα κάθε φορά. Δεν αναφέρεται στην κοινωνία ως όλον, ούτε στα μέλη της συνολικά.
Αντίθετα, η Αλληλεγγύη, ακόμα και αν τροφοδοτείται από συναίσθημα συμμετοχής στην οδύνη άλλου, πηγαίνει πέρα από αυτή. Στη στάση Αλληλεγγύης η αποδοκιμασία της αναξιοπάθειας του άλλου αφαιρείται από συγκεκριμένες περιστάσεις ή σχέσεις στις οποίες τυχαίνει να ενέχεται το υποκείμενο. Και γενικεύεται σε σταθερή ηθική στάση, καθότι ανταποκρίνεται σε μια ηθική αρχή που αφορά όλους γύρω μας.
Ο Εθελοντισμός και η Αλληλεγγύη εκφράζονται με πολλούς τρόπους, καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συνδρομή τους στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Κύκλοι εθελοντισμού
Σύμφωνα με το Volunteering and Society in the 21st Century, των Colin Rochester, Angela Ellis Paine, Steven Howlett, Meta Zimmeck (2009)
1. Ο Εθελοντισμός μπορεί να θεωρηθεί ως συνδυασμός Ακτιβισμού και άμισθης εργασίας.
2. Ο Εθελοντισμός μπορεί να θεωρηθεί ως Ακτιβισμός και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
3. Ο Εθελοντισμός μπορεί να θεωρηθεί ως αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και της ανιδιοτελούς προσφοράς.
Τέλος, ο Εθελοντισμός είναι ο συνδυασμός και των τριών διακριτών στοιχείων.
Πηγή: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Γραφείο Διασύνδεσης
Ο Εθελοντισμός με απλά λόγια
Εθελοντισμός
Η δραστηριότητα που αναλαμβάνεις με ελεύθερη βούληση, για να βοηθήσεις σε καταστάσεις όπου υπάρχει ανάγκη χωρίς να αμείβεσαι για τη δραστηριότητά σου με χρήματα ή με κάποιον άλλο τρόπο. Στον Εθελοντισμό αναλαμβάνεις τη δέσμευση προς αυτόν που βοηθάς να προσφέρεις υποστήριξη για όσο χρόνο χρειάζεται, αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο, τις ικανότητές και τις γνώσεις σου. Μέσα από την εθελοντική δραστηριότητα μπορεί να αποκτήσεις νέες γνώσεις, εμπειρίες και φίλους που θα σε βοηθήσουν στη ζωή σου.
Δεν είναι εθελοντισμός:
- Αν για τη δράση σου περιμένεις ανταμοιβή ή κάποιο οικονομικό ή άλλο όφελος.
- Αν προσφέρεις τη δραστηριότητα αυτή στην οικογένεια σου.
- Αν από τη δική σου εθελοντική δραστηριότητα γίνεται διαφήμιση ή υπάρχει εμπορικό όφελος για κάποια επιχείρηση ή κάποιον επαγγελματία.
Αλληλεγγύη
Όταν διαπιστώνεις ότι γύρω σου υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Όταν νοιάζεσαι για τους άλλους και τις δυσκολίες τους.
Όταν αποφασίζεις να δράσεις και να τους συμπαρασταθείς.
Όταν πιστεύεις ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι.
Όταν θεωρείς ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ομάδα ανθρώπων είναι προβλήματα όλης της κοινωνίας.
Όταν πιστεύεις ότι ο κόσμος γίνεται καλύτερος όταν ο ένας συμπαραστέκεται στον άλλο.
Όταν πιστεύεις ότι η δράση η δική σου και των άλλων μπορεί να κάνει τη διαφορά,
…τότε δρας από Αλληλεγγύη.
Όταν πιστεύεις στην Αλληλεγγύη συμπαραστέκεσαι, μιλάς και δρας εθελοντικά γιατί διεκδικείς μια δίκαιη κοινωνία.
Όταν υπάρχει Αλληλεγγύη είμαστε όλοι ισότιμοι.
Εστιάζοντας στην έννοια της Φιλανθρωπίας
Η φιλανθρωπία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε ευρύτερα μέρη της κοινωνίας, βοηθώντας όσους χρειάζονται τη βοήθειά μας περισσότερο. Επίσης χρησιμεύει για την αύξηση και την ενίσχυση της κοινωνικής ευθύνης σε ολόκληρο τον κόσμο, αυξάνοντας την υποστήριξή μας για φιλανθρωπικούς σκοπούς και φέρνοντας όλους μαζί με αλληλεγγύη.
Η φιλανθρωπία μπορεί να ανακουφίσει τις χειρότερες συνέπειες των ανθρωπιστικών κρίσεων. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει τις δημόσιες υπηρεσίες στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την προστασία των παιδιών.
Βοηθά στην πρόοδο του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού και στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Προωθεί επίσης τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων και των μη προνομιούχων και διαδίδει το μήνυμα της ανθρωπότητας σε συγκρουσιακές καταστάσεις.
Από τις οργανώσεις που ασχολούνται με το μεταναστευτικό μέχρι τους οργανισμούς για τα υποσιτιζόμενα παιδιά, τις κακοποιημένες γυναίκες, τη βοήθεια στους αρρώστους, την αγάπη στα ζώα, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος – υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο εθελοντικής προσφοράς και δράσης και ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει. Και με βεβαιότητα, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο μέσα από τη φιλανθρωπία βοηθά και τον καθένα να γίνεται καλύτερος!
Ιστορία της Διεθνούς Ημέρας της Φιλανθρωπίας
Η Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας ξεκίνησε στην Ουγγαρία ως ένας τρόπος για την Ουγγρική Κοινωνία των Πολιτών να ενισχύσει την προβολή της Φιλανθρωπίας, να οργανώσει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και να αυξήσει τη δημόσια υποστήριξη για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η ημέρα της 5ης Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε για να τιμήσει τον θάνατο της Μητέρας Τερέζας, γνωστής για την αφοσίωσή της στο φιλανθρωπικό έργο η οποία έδωσε τη ζωή της για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τη φτώχεια, τα βάσανα και την αγωνία τους. Η διδασκαλία των παιδιών για το έργο της Μητέρας Τερέζας είναι ένας τρόπος αναγνώρισης της σημασίας της ημέρας.
Η ημέρα ανακοινώθηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη το 2012 και αποτελεί μέρος της ατζέντας τους στόχους 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία αναγνωρίζει τα εμπόδια που θέτει η φτώχεια στη διεθνή ανάπτυξη. Ενθαρρύνοντας την κοινωνική ευθύνη στις 5 Σεπτεμβρίου, ας γίνει από όλους μας μια προσπάθεια καλύτερης κατανόησης των αναγκών των πιο ευάλωτων ομάδων, για να προχωρήσει η προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας.
Ποιος ο ρόλος της
Ο ρόλος της Φιλανθρωπίας σήμερα είναι πολύ σημαντικός. Συμπληρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της στέγασης και της προστασίας των παιδιών. Συμβάλλει στην πρόοδο του πολιτισμού και της επιστήμης ενώ προστατεύει και προωθεί τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων.
Ιστορικό υπόβαθρο
Η πρώτη όμως χρήση του όρου «φιλανθρωπία» με τη μορφή ουσιαστικού περιεχομένου εμφανίζεται στον πλατωνικό διάλογο «Ευθύφρων», όπου ο Σωκράτης φέρεται να έχει πει: «Εγώ όμως φοβούμαι μήπως από την φιλανθρωπία μου φαίνομαι σ΄ αυτούς ότι διδάσκω αδιακρίτως κάθε άνθρωπο ό,τι γνωρίζω, όχι μόνον χωρίς κανένα μισθό, αλλ’ αν είχα χρήματα, και θα πλήρωνα ακόμη με ευχαρίστηση μου εκείνον, ο οποίος ήθελε να ακούει τις ομιλίες μου».
Μητέρα Τερέζα: Η Αγία των Φτωχών
Το έργο της Μητέρας Τερέζας
Για περισσότερα από 45 χρόνια, η Μητέρα Τερέζα υπηρέτησε τους φτωχούς, τους άρρωστους, τους ορφανούς και τους ετοιμοθάνατους, ενώ καθοδηγούσε την επέκταση του Missionaries of Charity, πρώτα στην Ινδία και μετά σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ξενώνων και σπιτιών για τους φτωχότερους και άστεγους.
Το έργο της Μητέρας Τερέζας έχει αναγνωριστεί και επιδοκιμαστεί σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1979 “για έργο που πραγματοποιήθηκε στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της δυστυχίας, η οποία αποτελεί επίσης απειλή για την ειρήνη.”
Η Ανιέζε Γκόντσε Μπογιάτζιου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε στην πόλη Ισκίμπ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (νυν Σκόπια της ΠΓΔΜ) στις 26 Αυγούστου 1910, από γονείς αλβανικής καταγωγής. Ορφανή από πατέρα στα οκτώ της χρόνια, είχε αποφασίσει από τα 12 της να ταχθεί στην υπηρεσία του Κυρίου και να γίνει μοναχή.
`Η ευκαιρία της δόθηκε το 1928, όταν πήγε στην Ιρλανδία και εντάχθηκε στο Ίδρυμα της Παναγίας. Έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες παραμονής στο Δουβλίνο αναχώρησε ατμοπλοϊκά για την Ινδία για να διδάξει γράμματα σε άπορα παιδιά, όπως ήταν ο κύριος σκοπός του ιδρύματος. Στη συνέχεια ζήτησε την άδεια να εργαστεί για τους πτωχούς της Καλκούτας.
Το 1948 έλαβε την ινδική υπηκοότητα και τον ίδιο χρόνο ίδρυσε μοναστικό τάγμα με την ονομασία «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας». Κοντά της έσπευσαν προς βοήθειά της άτομα που συμπάθησαν την προσπάθειά της. Οργανώθηκαν ιατρεία και σχολεία.
Το 1950 το τάγμα της έλαβε την έγκριση του Πάπα Πίου ΙΒ’ και το 1965 υπήχθη απευθείας σ’ αυτόν. Στην πορεία του χρόνου το τάγμα υπό την καθοδήγηση της Μητέρας Τερέζας ίδρυσε πολλά κέντρα βοήθειας για τυφλούς, ηλικιωμένους, λεπρούς, αναπήρους, πάσχοντες από AIDS και ετοιμοθάνατους.
Το 1963 η Ινδική Κυβέρνηση της απένειμε τη διάκριση «Παντμάσρι» («Άρχοντας του Λωτού»), για να τιμήσει τις υπηρεσίες της προς το λαό της Ινδίας. Το 1964 κατά το ταξίδι του στην Ινδία ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ της παραχώρησε το επίσημο αυτοκίνητό του, το οποίο η Μητέρα Τερέζα έσπευσε να θέσει σε πλειστηριασμό για να ενισχύσει οικονομικά το λεπροκομείο της, που είχε ιδρύσει στο Ασανσόλ με την ονομασία «Σάντι Ναγκάρ» («Πόλη της Ειρήνης»).
Στις 8 Δεκεμβρίου 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης «για τη συμβολή της στην καταπολέμηση της φτώχειας και της δυστυχίας, που αποτελεί απειλή για την ειρήνη», την ίδια ημέρα που ο Οδυσσέας Ελύτης παραλάμβανε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το ποσό των 192.000 δολαρίων που συνόδευε το έπαθλο, το διέθεσε για τους φτωχούς της Ινδίας.
Η Μητέρα Τερέζα πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997, σε ηλικία 87 ετών και τάφηκε στο ναό του Αγίου Θωμά της Καλκούτας.
Η Καθολική Εκκλησία την ανακήρυξε Οσία στις 19 Οκτωβρίου 2003 και στις 4 Σεπτεμβρίου 2016 την κατέταξε στη χορεία των Αγίων.
Γιατί είναι σημαντική η Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας;
Μας θυμίζει την ανταπόδοση – είναι πολύ εύκολο να ζήσουμε τη ζωή μας και να ξεχάσουμε όλες τις αδικίες στον κόσμο. Η Διεθνής Ημέρα της Φιλανθρωπίας μας βοηθά να επαναφέρουμε την προσοχή μας και να ευαισθητοποιηθούμε με όλους τους μικρούς τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε.
Διαδίδει επίσης την ευαισθητοποίηση – η Διεθνής Ημέρα της Φιλανθρωπίας δίνει μια πλατφόρμα με τους λόγους, τις αιτίες που διαφορετικά θα μπορούσαμε να μην γνωρίζουμε, καθώς και παρέχει πολλούς τρόπους για να βοηθήσουμε αυτούς τους σκοπούς.
Μας βοηθά να βρούμε αιτίες στις οποίες πιστεύουμε – ο καθένας έχει διαφορετικές αιτίες για τις οποίες αισθάνεται πραγματικά παθιασμένος, είτε πρόκειται για δικαιώματα των ζώων, είτε για περιβαλλοντικές αιτίες. Δίνοντας μια πλατφόρμα για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, η Διεθνής Ημέρα της Φιλανθρωπίας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια φιλανθρωπική οργάνωση για την οποία αισθάνεστε πραγματικά παθιασμένοι!
Η φιλανθρωπία στηρίζεται στον εθελοντισμό .Εθελοντισμός σημαίνει προσφέρω, στηρίζω, μοιράζομαι…..
«Εθελοντισμός είναι η πρόθυμη δέσμευση ενός ατόμου να εργαστεί χωρίς αμοιβή για ένα καθορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα για το γενικό καλό της κοινωνίας», σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Μη Κυβερνητικών Οργανισμών.
Κάποιες μορφές εθελοντικής προσφοράς μπορεί να είναι από τις διάφορες οργανώσεις, που ασχολούνται με το μεταναστευτικό, μέχρι τους οργανισμούς για τα υποσιτιζόμενα παιδιά, τις κακοποιημένες γυναίκες, τη βοήθεια στους αρρώστους, την αγάπη στα ζώα, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Στη σύγχρονη εποχή ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, στοχεύει στο συλλογικό όφελος και στην παρέμβαση στα κοινά και καλείται να αναπληρώσει κενά που δημιουργούν η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό που στηρίζει δράσεις, πρωτοβουλίες, καινοτομίες, που συχνά αναλαμβάνουν -εθελοντικά, πώς αλλιώς;- εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί.
Πώς μπορείτε να γιορτάσετε την ημέρα αυτή;
Μπορείτε να περάσετε τη Διεθνή Ημέρα Φιλανθρωπίας μαθαίνοντας ή δρώντας για διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Υπάρχουν πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, με διάφορους σκοπούς. Αυτό περιλαμβάνει φιλανθρωπικά ιδρύματα για την ψυχική υγεία, καταφύγια ζώων, φιλανθρωπικά ιδρύματα για ηλικιωμένους, οργανώσεις για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, φιλανθρωπίες για τους άστεγους, και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής. Είναι βέβαιο ότι θα βρείτε μια φιλανθρωπική οργάνωση που αγγίζει την καρδιά σας και σας ελκύει. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάνοντας έρευνα στο διαδίκτυο για να μάθετε για τις διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και οργανισμούς. Δεν έχουν όλες οι φιλανθρωπικές οργανώσεις εκεί έξω σήμερα μεγάλοι προϋπολογισμοί για να ξοδέψουν σε διαφημιστικές καμπάνιες και άλλες παρόμοιες, και έτσι μπορεί να μην γνωρίζετε τη σκληρή δουλειά που γίνεται.
Αυτός είναι ο λόγος που συνιστούμε να αφιερώσετε χρόνο για να διαβάσετε για τις διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις που υπάρχουν εκεί έξω, καθώς είναι βέβαιο ότι θα βρείτε μία με την οποία μπορείτε να σχετίζεστε και που έχει σημασία για εσάς. Μπορείτε να κάνετε μια δωρεά σε αυτούς ή μπορείτε να έρθετε σε επαφή και να μάθετε τι είδους βοήθεια χρειάζονται. Θα μπορούσε να είναι ότι θα εκτιμούσαν πραγματικά τον χρόνο σας. Μην ξεχάσετε να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα παρόμοια.
Η ικανοποίηση που μπορεί να αποκτήσει ένας εθελοντής είναι απαράμιλλη. Με γνώμονα λοιπόν τη βοήθεια, την προσφορά και κυρίως την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, μπορεί να ανταποκριθεί κανείς στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Η αξία της “εκπαίδευσης
για την φιλανθρωπία και τον εθελοντισμό”
Εκπαιδευτικό υλικό ενημέρωσης
& ευαισθητοποίησης
Είναι γεγονός πως η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και κινητοποίηση των νέων σχετικά με την φιλανθρωπία και τον εθελοντισμό μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση συνείδησης και στάσης ενεργού πολίτη που αναλαμβάνει δράση, συμμετέχει και παρεμβαίνει στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Μη Κυβερνητικών Οργανισμών “εθελοντισμός είναι η πρόθυμη δέσμευση ενός ατόμου να εργαστεί χωρίς αμοιβή για ένα καθορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα για το γενικό καλό της κοινωνίας”. Ο εθελοντισμός διευκολύνει την άσκηση ορισμένων κοινωνικών δικαιωμάτων, ενδυναμώνει τη δημόσια σφαίρα και έρχεται να δώσει μια βιώσιμη και έγκυρη απάντηση σε κοινωνικά προβλήματα. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας προτείνει ως ορισμό της εθελοντικής εργασίας «οποιαδήποτε μη αμειβόμενη και μη υποχρεωτική εργασία, που σημαίνει το χρόνο που αφιερώνουν οι άνθρωποι χωρίς πληρωμή σε δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ενός οργανισμού ή απ’ ευθείας προς άλλους ανθρώπους εκτός του νοικοκυριού τους”.
Φαίνεται λοιπόν πως μια “εκπαίδευση για την φιλανθρωπία και τον εθελοντισμό” θα έχει αποτέλεσμα εάν οι μαθητές αποκτήσουν επίγνωση, αρχίσουν να ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν γύρω τους και είναι ικανοί να δρουν, όταν το κρίνουν απαραίτητο, ώστε να αλλάζουν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.
Τι περιμένετε λοιπόν; Κατεβάστε τα παρακάτω εγχειρίδια, τολμήστε να εφαρμόσετε εθελοντικές δράσεις και δεν θα απογοητευτείτε!
Πατώντας στους παρακάτω συνδέσμους (κλικ στο χρώμα) μπορείτε να αποθηκεύσετε και να αξιοποιήσετε το εκπαιδευτικό υλικό που σας προσφέρουμε:
Νοιάζομαι και Δρω: Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό από τη ΜΚΟ «Δεσμός» και το Ίδρυμα Λαμπράκη
Νοιάζομαι και Δρω: Οδηγός για το Μαθητή από τη ΜΚΟ «Δεσμός» και το Ίδρυμα Λαμπράκη
Νοιάζομαι και Δρω: Δραστηριότητες, Ασκήσεις, Τεχνικές για τον Εκπαιδευτικό από τη ΜΚΟ «Δεσμός» και το Ίδρυμα Λαμπράκη
Όπως θα διαπιστώσετε στο υλικό που παρατίθεται παραπάνω, ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία δεν είναι απλά όροι, είναι πολυμορφικές διαδικασίες και στάση ζωής, καθώς επιδρούν εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, αφορά όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων, προάγουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνουν την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Μια εθελοντική ή φιλανθρωπική δράση στοχεύει όχι μόνο στο προσωρινό ξεπέρασμα του προβλήματος, αλλά, κατά περίπτωση, και στην αντιμετώπιση των αιτίων του, την ενδυνάμωση των επωφελούμενων, τη συνεχή λειτουργία δομών υποστήριξης.
Σημαντικές πρωτοβουλίες φιλανθρωπίας– ( μορφές εθελοντισμού ) έχουν αναπτυχθεί από τις τοπικές κοινωνίες σε τομείς όπως η πολιτική προστασία (έκτακτες καταστάσεις, θεομηνίες, φυσικές καταστροφές, σεισμοί κ.ά.), η προστασία του περιβάλλοντος (πυρκαγιές, δενδροφυτεύσεις, αποψιλώσεις, καθαρισμοί παραλιών κ.ά.), στη βελτίωση δημόσιων χώρων, στη διατήρηση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το τελευταίο χρονικό διάστημα της οικονομικής κρίσης και της αποδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους έχουν εμφανιστεί νέες μορφές εθελοντισμού με τοπική δράση, όπως τα δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών-τράπεζες χρόνου, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε μια σειρά ψηφιακών δραστηριοτήτων από τον ιστότοπο “Νοιάζομαι και δρώ”
Βασική πηγή: noiazomaikaidrw.gr
Δείτε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο :
The Letters / Γράμματα Από Την Μητέρα Τερέζα (2014)
Η μοναχική ζωή και το ανθρωπιστικό έργο της Μητέρας Τερέζα, μέσα από την διάρκειας πενήντα ετών αλληγραφία της με τον πατέρα Σελέστ βαν Εξεμ, τον καλό φίλο και πνευματικό οδηγό της.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την ταινία
Mother Teresa (TV Movie 2003)/ Μητέρα Τερέζα: Η Αγία των Φτωχών
Η εμπνευσμένη απεικόνιση της Μητέρας Τερέζας, μιας απλής μοναχής που έγινε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα.Στην παρακάτω ταινία η ζωή της Μητέρας Τερέζας απεικονίζεται από την αρχή της διακονίας της μέχρι τον θάνατό της. Επιδιώκει να υπηρετεί τους φτωχούς δημιουργώντας μια νέα «συνάθροιση» στην Εκκλησία, ιδρύοντας καταφύγια για τους ετοιμοθάνατους και τα ορφανά και παρέχοντας λίγη παρηγοριά και τροφή. Οπλισμένη με μια πίστη που μπορούσε να μετακινήσει βουνά, η Μητέρα Τερέζα ακολούθησε την έκκλησή της να βοηθήσει τους φτωχούς, τους λεπρούς, τους ετοιμοθάνατους και τα εγκαταλειμμένα παιδιά στις φτωχογειτονιές της Καλκούτας, προκαλώντας πολλές αρχές – συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας – στην πορεία. Τα εμπόδια αφθονούν και τα σπρώχνει μέχρι το τέλος.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την ταινία
H ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός μαύρου παιδιού που μεγάλωσε μια ανύπαντρη μητέρα που το ενθάρρυνε να χρησιμοποιήσει τα θεόδοτα χαρίσματά του. Από φτωχός μαθητής ανεβαίνει στην κορυφή της τάξης του. Όταν ακούει την ιστορία ενός ιεραπόστολου γιατρού και αποφασίζει να ακολουθήσει μια καριέρα στην ιατρική. Γίνεται ένας παγκοσμίου φήμης νευροχειρουργός. Επανειλημμένα, ο Μπεν πρέπει να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις για να μπορέσει να αφήσει τα δώρα που του έχει δώσει ο Θεός να ανθίσουν.
Το μήνυμα αυτής της ταινίας είναι ότι εστιάζοντας στο θέλημα του Θεού μπορεί κάποιος να γίνετε ο καλύτερος που μπορεί και θα γίνει ο πράκτορας του Θεού στη διακονία των άλλων. Αντί να ζήσει κάποιος μια ζωή πιστεύοντας ότι είναι κατώτερος, με μειονεκτήματα και υφίσταται διακρίσεις, μπορεί ακολουθώντας το παράδειγμα του Μπεν που ευεργέτησε όχι μόνο τα μαύρα παιδιά, αλλά και όλους μέσω των χαρισμάτων του.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την ταινία
Netflix: 5 ντοκιμαντέρ του μάς υπενθυμίζουν την αξία της «ανθρωπιάς»
Δεν θα υπήρχε ιδανικότερη στιγμή από το να σας προτείνουμε 5 ντοκιμαντέρ του Netflix, γεμάτα σημαντικά μηνύματα ανθρωπιάς, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης.
Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε το άρθρο
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.