
- Χρήση ζώων σε τσίρκο και άλλα θεάματα:
Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει καταστήσει από καιρό παράνομη τη χρήση ζώων σε τσίρκο, θιάσους, μουσικές συναυλίες, πανηγύρια, επιδείξεις ή άλλες ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Εξαίρεση για το παραπάνω αποτελεί μόνο η χρήση αλόγων στον ιππόδρομο και τα αγωνίσματα ιππασίας.
- Χρήση ζώων για μονομαχίες:
Στη χώρα μας απαγορεύεται η εκπαίδευση και χρήση ζώων για οποιουδήποτε είδους μονομαχίες, όπως είναι οι κυνομαχίες ή οι κοκορομαχίες.
- Κρέας και δέρμα από σκύλο ή γάτα:
Στην Ελλάδα είναι παράνομη η εκτροφή και χρήση σκύλου ή γάτας για να παραχθεί γούνα, δέρμα, κρέας αλλά και φαρμακευτικά ή άλλα σκευάσματα.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ότι η χρήση γάτας ή σκύλου για διενέργεια πειραμάτων είναι νόμιμη και εφαρμόζεται στη χώρα μας. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που μας δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά το έτος 2019 χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς 54.611 ζώα στην Ελλάδα, ανάμεσα στα οποία ήταν οκτώ σκύλοι και δώδεκα γάτες.
- Επεμβάσεις ακρωτηριασμού:
Μία ακόμα πρακτική που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη μέχρι πριν από κάποια χρόνια και στη χώρα μας, είναι ο ακρωτηριασμός της ουράς ή των αυτιών των σκύλων ορισμένης ράτσας. Παρόλα αυτά, οι παραπάνω επεμβάσεις είναι παράνομες στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη, χάρη στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία των ζώων συντροφιάς». Ακόμα, είναι παράνομη η αφαίρεση των φωνητικών χορδών του σκύλου ή της γάτας (συνήθης πρακτική σε αρκετές Πολιτείες των Η.Π.Α. που εφαρμόζεται στα ζώα για να μην «ενοχλούν» με το γάβγισμα ή το νιαούρισμά τους) όπως επίσης και η αφαίρεση των νυχιών ή των δοντιών των ζώων. Από όλα τα παραπάνω εξαιρούνται φυσικά οι ακρωτηριασμοί τέτοιου τύπου όταν αυτοί γίνονται για θεραπευτικούς λόγους.
Αναφορικά με τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες πρακτικές είναι νόμιμες όταν αφορούν σε ζώα που χρησιμοποιούνται για κτηνοτροφικό σκοπό. Παραδείγματος χάριν, η κοπή της άκρης του ράμφους στις κότες, ή ο ακρωτηριασμός της ουράς και η αφαίρεση δοντιών στα νεογέννητα γουρούνια, είναι συνήθεις και επιτρεπτές πρακτικές στις ελληνικές και ευρωπαϊκές κτηνοτροφικές μονάδες.
- Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα:
Η εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου από τροχαίο ατύχημα είναι παράνομη στην Ελλάδα. Το άτομο που είναι υπαίτιο για τον τραυματισμό, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον αρμόδιο Δήμο και να φροντίσει για την παροχή της απαραίτητης κτηνιατρικής φροντίδας προς το τραυματισμένο ζώο.
- «Παστούρωμα»:
Η πρακτική του δεσίματος των ποδιών μεταξύ τους ή και μαζί με το κεφάλι που εφαρμόζεται συνήθως σε κατσίκες, πρόβατα, άλογα ή αγελάδες και είναι γνωστή και ως «παστούρωμα» είναι παράνομη στην Ελλάδα, παρά τις έντονες αντιδράσεις πολλών κτηνοτρόφων που έχουν στο παρελθόν διεκδικήσει την νομιμοποίησή της.
- Κτηνοβασία:
Η σεξουαλική συνεύρεση ανθρώπου με οποιοδήποτε είδος ζώου αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία. Ακόμα, απαγορεύεται η διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού που περιέχει κάθε είδους σεξουαλικές πράξεις με ζώα και έχει ως σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση όσων συμμετέχουν σε αυτό ή το παρακολουθούν.
- Ενεργητική και παθητική κακοποίηση:
Με βάση την ελληνική νομοθεσία, η κακοποίηση, ο βασανισμός και η βάναυση μεταχείριση ζώων, καθώς και η διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού που προβάλλει τέτοιες πράξεις, είναι παράνομη. Πιο συγκεκριμένα παραδείγματα των παραπάνω, είναι ο πνιγμός, ο ξυλοδαρμός, ο πυροβολισμός ή η δηλητηρίαση, πράξεις οι οποίες αποτελούν τη λεγόμενη ενεργητική κακοποίηση ζώων και τιμωρούνται από τον νόμο ως κακούργημα.
Ακόμα, παράνομες είναι και οι πράξεις παθητικής κακοποίησης ζώων, δηλαδή η παραμέληση της απαιτούμενης φροντίδας που αυτά χρειάζονται. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κράτησή τους σε ακατάλληλους χώρους που δεν τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες, η μη παροχή καθαρού νερού, κατάλληλης τροφής και κτηνιατρικής περίθαλψης, όπως επίσης και η έλλειψη καθημερινής άσκησης.
Βέβαια, όπως είναι λογικό, τα παραπάνω δεν είναι εφαρμόσιμα όταν μιλάμε για τα ζώα που εκμεταλλεύεται ή χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στο πλαίσιο της εντατικής κτηνοτροφίας, της διενέργειας πειραμάτων, του κυνηγιού κ.ά., πράξεων δηλαδή που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ενεργητική ή παθητική κακοποίηση των εμπλεκόμενων ζώων.
Δείτε αναλυτικότερα για όλα τα ζώα την ισχύουσα νομοθεσία από τον ιστότοπο του Συνήγορου για τα ζώα ελλάδος :
Νόμος και Ζώα
Στο ΦΕΚ 169/18-9-2021 δημοσιεύθηκε ο νόμος 4830
που αφορά το «Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις».
Με τον νόμο 4830/2021 θεσπίζεται ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία τους, γιατί αξίζουν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και φροντίδα. Από τις θλιβερές πρωτιές στην κακοποίηση των ζώων πανευρωπαϊκά η χώρα μας επιτέλους κάνει βήματα μπροστά, με στόχο να φτάσουμε στο κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο, καμία εγκατάλειψη ανώνυμη.
Με το νομοσχέδιο, δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.
Οι βασικοί άξονες διαφοροποίησης του Νόμου είναι οι εξής:
- Νομική κατοχύρωση 5 ελευθεριών για όλα τα ζώα.
- Μετατροπή του βασανισμού, της φόνευσης ζώου και της εγκατάλειψης νεογέννητων ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα.
- Αυστηροποίηση των ποινών.
- Αύξηση των διοικητικών προστίμων.
- Μεταφορά της αρμοδιότητας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών.
- Δημιουργία της πρώτης Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων στο Υπουργείο Εσωτερικών.
- Ίδρυση Τμήματος Προστασίας Ζώων στην Ελληνική Αστυνομία.
- Δημιουργία Εθνικής Γραμμής Καταγγελιών, 10410, στην Ελληνική Αστυνομία.
- Προμήθεια σκάνερ ηλεκτρονικής σήμανσης ζώων όλων των τοπικών αστυνομικών τμημάτων στη χώρα.
- Αναπαραγωγή με κανόνες.
- Καθιέρωση του θεσμού του «αναδόχου».
Σύμφωνα με τον νέο νόμο προβλέπεται:
- Σύσταση και λειτουργία του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού (DNA) προκειμένου καμία εγκατάλειψη ζώου να μην είναι πια ανώνυμη και να μη μένει πια ατιμώρητη.
- Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.
- Ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας – ψηφιακό ιατρικό ιστορικό των ζώων.
- Δημιουργία Μητρώου Παραβατών καθώς και
- ΥποΜητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς.
- ΥποΜητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων.
- ΥποΜητρώο Καταφυγίων Ζώων Συντροφιάς.
- ΥποΜητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων.
- Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
- ΥποΜητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς.
- Αποθετήριο διαβατηρίων.
- Εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας για ζητήματα προστασίας ζώων.
- Ένταξη των φιλοζωικών σωματείων και οργανισμών στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων.
- Αξιολόγηση και χρηματοδότηση δήμων μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων.
ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ
Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα
Με το νέο σχέδιο νόμου, η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς και αυστηροποιεί τις ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη. «Η εγκατάλειψη των ζώων είτε αυτά είναι ενήλικα, είτε είναι κουτάβια αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες δημιουργίας συνεχούς ροής νέων αδέσποτων ζώων. Αναγάγεται πλέον με το νομοσχέδιο σε κακούργημα», τονίζει η Ν. Μπομπολάκη που ασχολείται με τη φροντίδα αδέσποτων ζώων τουλάχιστον είκοσι χρόνια.
Οι απειλούμενες ποινές για τις παραβάσεις αυτές, είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.
Δεν είναι λίγες οι θλιβερές περιπτώσεις που γάτες και σκύλοι έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου. Το νέο σχέδιο νόμου αποσαφηνίζει τον ορισμό της κακοποίησης του ζώου, αναφέροντας αναλυτικά χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Το άρθρο 16 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
Παρόλο που η αυστηροποίηση των ποινών βρίσκει σύμφωνους τους όλους φιλόζωους, το θέμα της στείρωσης δημιουργεί αντεγκλήσεις. «Υπάρχουν χώρες όπως η Κροατία και η Ρουμανία οι οποίες έχουν πρόβλημα αδέσποτων όπως και η Ελλάδα. Υπάρχει νόμος για οριζόντια στείρωση όμως με εξαιρέσεις», επισημαίνει , η πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, Ιωάννα Γαλανού.
«Εξαιρέσεις είναι οι καθαρόαιμοι σκύλοι και οι αυτόχθονες των χωρών αυτών. Θα θέλαμε ο νόμος να προστατεύσει τις ελληνικές φυλές οι οποίες έχουν ιστορία τεσσάρων χιλιάδων χρόνων, γιατί θα αφανιστούν» συνεχίζει.
Το νομοσχέδιο ορίζει πως η στείρωση θα αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη-κηδεμόνα. Σε περίπτωση παράλειψης προβλέπονται κυρώσεις.
Για πρώτη φορά, οι δήμοι θα μπορούν να δώσουν κίνητρα για τη στείρωση, όπως η μείωση των δημοτικών τελών και η παροχή voucher για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, δημιουργείται ηλεκτρονικό βιβλιάριο με ψηφιακό φάκελο υγείας για κάθε ζώο συντροφιάς. Στην «ομπρέλα» του Εθνικού Μητρώου Ζώων θα υπάρχουν οι εξής υποκατηγορίες: το Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς, το Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, το Μητρώο Καταφυγίων, το Μητρώο Εκτροφέων, η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων συντροφιάς και η Πλατφόρμα εθελοντική αιμοδοσίας ζώων συντροφιάς.
«Σε πρώτη γρήγορη ανάγνωση, βλέπουμε θετικά την πρόθεση χρηματοδότησης των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων και την αξιοποίηση της συνδρομής των φιλοζωικών, μια αναγνώριση που άργησε να έρθει αλλά αποτελεί δικαίωση και ηθική ικανοποίηση» σημειώνει η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας.
Με το νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ο ρόλος των οργανωμένων σωματείων, αλλά και των πολιτών οι οποίοι θα μπορούν να συνεργάζονται με τους δήμους για τη φροντίδα των αδέσποτων.
Οι αγγελίες για πώληση από τους εκτροφείς θα αναρτώνται μόνο μέσα από την πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Ζώων και όχι από pet shops.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την ερασιτεχνική εκτροφή σκύλων και γατών.
Ταυτόχρονα, σταματά το «άβατο» που υπήρχε μέχρι τώρα στα δημοτικά κυνοκομεία προκειμένου οι πολίτες ή οι φιλοζωικοί σύλλογοι να μην βλέπουν το τι διαδραματίζεται μέσα σε αυτά.Επιπλέον, περιλαμβάνει και την εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας πάνω σε θέματα φιλοζωίας, ενσυναίσθησης αλλά και της νομοθεσίας.
«Βλέπουμε, όμως και πολλές αστοχίες, που είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν. Μεταξύ αυτών, μια ανησυχητική τάση ελέγχου της ζωής των πολιτών, που δεν συνδέεται με την ευζωία των ζώων και δεν δικαιολογείται, πόσο μάλλον όταν η κοινωνία έχει, αποδεδειγμένα, υψηλότερη φιλοζωική συνείδηση και μεγαλύτερη ευαισθησία από το Κράτος.
» Το πλήθος κάθε λογής ηλεκτρονικών μητρώων και η διαλειτουργικότητά τους με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα, είναι, σε πρώτη ανάγνωση, μεταξύ των πιο προβληματικών σημείων του Σχεδίου Νόμου», συμπληρώνει η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας.
Επίσης πάνω από 200 σωματεία έχουν υπογράψει κοινό ψήφισμα κατά του νόμου, ζητώντας να αλλάξει άμεσα, «διαφορετικά πάρτε το πίσω» γιατί, όπως λένε, το σχέδιο νόμου για τα αδέσποτα είναι χειρότερο από τον ισχύοντα νόμο.
1. Κυνοκομεία-κολαστήρια
2. Οπισθοχώρηση στις στειρώσεις
Η μεγάλη ελπίδα και προσδοκία ότι κάτι θα αλλάξει στη χώρα μας, σε κάτι που αποτελεί την ντροπή των λαών της Ευρώπης, μέσω της στείρωσης των κατοικίδιων, κατέπεσε μετά τις λυσσαλέες προσπάθειες των κυκλωμάτων παράνομης εκτροφής και εμπορίας και των συντεχνιών (κυνηγών, κτηνιάτρων, κτηνοτρόφων κ.λπ.), που είδαν να θίγονται τα συμφέροντά τους.
Η δε εναλλακτική πρόβλεψη με τη μέθοδο φύλαξης του DNA περίτρανα θα ακυρωθεί στην πράξη, με τα αδέσποτα κατά εκατομμύρια και πάλι να βασανίζονται στους δρόμους. Αλλά και αν εφαρμοστεί έστω και μερικά, θα αυξήσει κατακόρυφα τις θανατώσεις των νεογέννητων για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να αναζητηθούν οι γεννήτορες.
3. Ευνοούνται οι έμποροι
Παγκόσμια πρωτοτυπία της κυβέρνησης αποτελεί η ανάθεση σε σωματείο ιδιωτών εκτροφέων να εκδίδουν τις άδειες σε εκτροφείς.
Επιπλέον δεν απαγορεύεται τελικά η πώληση ζώων από τα pet-shops, μια θετική πρόβλεψη που μας είχε χαροποιήσει αλλά αποσύρθηκε μετά από αίτημα των ιδιοκτητών pet-shops.
4. Οι δήμοι φορτώνονται με επιπλέον αρμοδιότητες ενώ είναι φανερό ότι μέχρι σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Και αφού δεν προσδιορίζονται ούτε οι πόροι ούτε το προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και τα μέσα που θα διαθέτουν, προφανώς παραμένουν ανεξέλεγκτοι να αυθαιρετούν, όπως και μέχρι τώρα.
5. Τα δημοτικά κτηνιατρεία, μια σωτήρια και εξαιρετικά οικονομική λύση για τις στειρώσεις και την περίθαλψη των ζώων, αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των δήμων και στην πράξη ακυρώνονται αφού δεν προβλέπεται καμία χρηματοδότηση και στελέχωσή τους.
6. Καταργούν τη δυνατότητα συνηγόρου για τα ζώα, το δικαίωμα δηλαδή στα φιλοζωικά σωματεία να παρίστανται με δικηγόρο στις δίκες κακοποίησης των ζώων, μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της ΠΦΠΟ. […] Η κατάργηση αυτής της δυνατότητας θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι όσοι κακοποιούν ζώα στην Ελλάδα, είτε άτομα, είτε δήμοι, να μην έχουν απέναντί τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και φυσικά να αθωώνονται ευκολότερα.
7. Τα μεγάλα πρόστιμα (όπως των 30.000 και 50.000) μπορεί να ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης άλλα είναι μη ρεαλιστικά, ουδέποτε θα εισπράττονται ενώ ο δράστης στην ουσία δεν θα πληρώνει τίποτα για την εγκληματική του στάση. Το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας παραμένει η έλλειψη αστυνόμευσης και ελέγχου για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων και αυτό δεν επιτυγχάνεται όσο δεν υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα σώματα και δομές μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα, τη Δημοτική Αστυνομία και την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
8. Στο άρθρο για τις περιπτώσεις κακοποίησης των ζώων ορίζεται ρητά ότι μόνο η εγκατάλειψη κουταβιών ή μικρών γατιών είναι κακούργημα, επομένως η εγκατάλειψη ενήλικων δεν αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη.
9. Θα εξακολουθήσουν οι σκύλοι να είναι δεμένοι σε όλη τη χώρα, αφού όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ιδίως στην επαρχία, οι ιδιοκτήτες των ζώων σε τυχόν καταγγελία θα ισχυρίζονται ότι είναι δεμένα μέσα στο επιτρεπόμενο δίωρο.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (διαφωνεί με την υποχρεωτική στείρωση), αναφέροντας ότι «δεν έχει σχέση με σύγχρονη νομοθεσία προστασίας των ζώων. Ούτε σε σκοπό ούτε σε πνεύμα ούτε σε περιεχόμενο.
Νομοθεσία για τα κατοικίδια:Υποχρεώσεις ιδιοκτητών
Ας δούμε λοιπόν περιληπτικά ποιες είναι σύμφωνα με τον νόμο, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλου και γάτας που καθορίζονται στον νέο νόμο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε σε μορφή βίντεο τις διατάξεις του νόμου
έχει τις εξής υποχρεώσεις:
1) Να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, εντός έξι μηνών από την απόκτησή τους, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Εάν το ζώο είναι μικρότερο σε ηλικία (κάτω του ενός έτους), τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει για τη στείρωσή του αφού συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής και μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο, η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται, ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, έπειτα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα, των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) .

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αρνείται να στειρώσει το ζώο του, ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα του δοθεί τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου.
Αν παρέλθει και αυτό το χρονικό διάστημα, και ο ιδιοκτήτης δεν έχει μεριμνήσει για την απαιτούμενη ενέργεια, τότε επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς ή να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του (DNA) άρχεται την 1/3/2022 και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την 1/9/2022.
Να αναφερθεί ότι, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Να σημάνει και να καταγράψει τον σκύλο ή τη γάτα του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), πριν το ζώο αποχωρίσει από τον τόπο γέννησής του και, οπωσδήποτε, εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννηση του, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης.
Να τονιστεί ότι είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση κάθε σκύλου και γάτας, η καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ, όπως και η καταχώριση κάθε μεταβολής. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος του ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας) είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κτηνίατρο ή τον αρμόδιο υπάλληλο του δήμου, για τη μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί στο ΕΜΖΣ, και αφορούν είτε τον ίδιο (όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου δημοσίου εγγράφου) είτε το ζώο συντροφιάς, το αργότερο εντός προθεσμίας 10 εργασίμων ημερών από τη μεταβολή.
Κατ’ εξαίρεση, η απώλεια και η εύρεση θα πρέπει να δηλωθούν εντός προθεσμίας δύο εργάσιμων ημερών, από το σχετικό γεγονός. Σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη, ενημερώνονται, αναλόγως, από τον κτηνίατρο, το ΕΜΖΣ και το διαβατήριο του ζώου.
Αν ο ιδιοκτήτης πρόκειται να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα μαζί με το ζώο του, τότε η διαγραφή του ζώου συντροφιάς από το ΕΜΖΣ πραγματοποιείται αποκλειστικά με την επίδειξη σχετικού αποδεικτικού εγγράφου, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας όπου θα εγκατασταθούν.
3. Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
4. Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς και να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψή του. Να του εξασφαλίζει άνετο, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα, το οποίο να είναι προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου. Παράλληλα, το κατάλυμα θα πρέπει να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, έτσι ώστε να μην εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις. Επίσης, στο ζώο θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
5. Να έχει στην κατοχή του το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του, σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
6. Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Στην περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί, και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, του τόπου της μόνιμης κατοικίας του.
Ο δήμος μεριμνά για την υιοθεσία του και τη γνωστοποιεί μέσω της Πανελλήνιας Πλατφόρμας Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
Η ανάρτηση της δεν θα ξεπερνά τους δύο μήνες, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα.
Αν δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, και καταβάλει 300 ευρώ για την παράδοση του σκύλου του ή 100 ευρώ για τη γάτα του ή άλλο ζώο συντροφιάς.
Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με τα στοιχεία του δήμου.
Ο ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών ετών.
7. Να μεριμνά για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
8. Να φροντίζει, ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου. Το ζώο θα πρέπει να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλον άνθρωπο, ώστε να μην νοιώθει μοναξιά και να διατηρείται η ψυχική του υγεία. Επίσης, θα πρέπει να μεριμνά για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
9. Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο, μετά από επέμβαση στείρωσης.
Σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες των ζώων
i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα,
ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση,
iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια,
iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία,
v. Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς).
10. Ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164).
Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τα οποία δεν φιλοξενούνται σε ανάδοχο, η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει το πρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ για το συγκεκριμένο ζώο (δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιώτης που διαθέτουν καταφύγιο), εφόσον αυτοί δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους από τον νόμο και ιδίως, αν δεν έχουν στειρώσει τα ζώα αυτά, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλον φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί, η ευθύνη βαρύνει τον δήμο, στα όρια του οποίου προκλήθηκε η βλάβη ή η ζημία.
11. Να μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό και οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
Για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται, κατά τη διάρκεια του περιπάτου, να κρατάει τον σκύλο του με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν – η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου.
Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει όταν ο σκύλος βρίσκεται μέσα σε πάρκο ζώων.
Οφείλει να φροντίζει να μην μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του, και όχι πάνω από δύο ώρες την ημέρα, εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα κι αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
Αν ο σκύλος μένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλον εξωτερικό χώρο, τότε οφείλει να του παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση, το οποίο να είναι τοποθετημένο σε δροσερό και σκιερό μέρος το καλοκαίρι, και, τον χειμώνα να είναι επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα.
Να τονιστεί ότι το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα.
Ο εξωτερικός χώρος, στον οποίο διαμένει ο σκύλος, πρέπει να καθαρίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η έκτασή του να του δίνει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης -ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
12. Ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
13. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, ή από άλλο πρόσωπο, ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση, η οποία βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.
Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης, και αν δεν λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
Τις ανωτέρω υποχρεώσεις φέρει και ο ανάδοχος ζώου συντροφιάς.
Πρόστιμα
- Παράλειψη σήμανσης με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ) : 300 ευρώ
- Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου : 300 ευρώ
- Εγκατάλειψη του ζώου : 300 ευρώ
- Παράλειψη καθαρισμού από περιττώματα ζώου : 100 ευρώ
- Παράλειψη κονκάρδας εμβολιασμού : 100 ευρώ
- Παράλειψη λήψης μέτρων περιπάτου του ζώου : 300 ευρώ
- Πρόκληση ζημιών από το ζώο : 300 ευρώ
- Παράλειψη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας : 300 ευρώ
- Κακοποίηση ζώου ή κοινοποίηση πράξης βίας : 30.000 ευρώ
Μην ξεχνάμε ότι σε περίπτωση που γίνουμε μάρτυρες κάποιου περιστατικού κακοποίησης ή βασανισμού ζώου, τουλάχιστον έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο, είναι χρέος μας να παρέμβουμε και να λάβουμε δράση, ενημερώνοντας το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα ή την Εισαγγελία Ζώων, ανάλογα την περίπτωση.
Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο ypes.gr.
Ή δείτε τον κωδικοποιημένο , από τον ιστότοπο e-nomothesia
Νόμος 4830/2021 – ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021 (Κωδικοποιημένος)
Πηγή : Νομοθεσία και νομολογία για τα ζώα συντροφιάς
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την υγεία & τη φροντίδα του αγαπημένου σας φίλου!
Τηλέφωνο: 697 956 9634
Email: info@veterinary-care.gr
Τα άρθρα επιμελούνται οι κτηνίατροι :
Dr. Καραμιχάλη Παναγιώτα , απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, διδάκτωρ αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας του ΑΠΘ.
και Βαλάντης Σκρέκας, ειδικός υπερηχολόγος, απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Ευχαριστούμε το κτηνιατρείο Καραμιχάλη Σκρέκα για τις επιστημονικές γνώσεις που μοιράζονται τακτικά μαζί μας!!!
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.