Πυροτεχνήματα και κατοικίδια : μία σχέση “εφιαλτική”

87653789756

87653789756

Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει…
Τα φανταχτερά πυροτεχνήματα, οι  κροτίδες και τα διάφορα εκρηκτικά  που σκάνε τα μεσάνυχτα είναι το αποκορύφωμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και οι επιδείξεις συμβαίνουν παντού σε όλο τον κόσμο .

Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό  ή την συγκίνηση μικρών και μεγάλων στα έντονα χρώματα και τους ανατριχιαστικούς ήχους που προκαλούνται την ώρα που σκάνε τα εκθαμβωτικά πυροτεχνήματα, λίγο πιο πέρα δυστυχώς, τα περισσότερα κατοικίδια ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη  και   αντιδρούν με τον τρόπο τους: κλαψουρίζουν, τρέχουν ανήσυχα και τρέμουν σύγκορμα, οι παλμοί τους εκτοξεύονται σε επικίνδυνο ρυθμό για τις καρδούλες τους, μπορεί και να «κατουρηθούνε» από το φόβο τους,  ουρλιάζουν γιατί δεν ξέρουν τι τους συμβαίνει ή κρύβονται πανικόβλητα στην πιο απομακρυσμένη γωνία. Όσο εμείς χαιρόμαστε και μολύνουμε την ατμόσφαιρα με τα πυροτεχνήματα οι συγκάτοικοί μας στον πλανήτη , τα ζώα , βιώνουν στιγμές απόλυτου τρόμου με άμεσο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή τους…

fireworks2

Υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις για το θέμα, τόσο για τα κατοικίδια όσο και για την άγρια ​​ζωή, ωστόσο αυτή η εντελώς περιττή πρακτική είναι, δυστυχώς, ακόμη πολύ μακριά από το να εγκαταλειφθεί.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία μας διαβεβαιώνει πως το υπερθέαμα που προσφέρουν στους ανθρώπους τα πυροτεχνήματα είναι για δεκάδες ζώα η αιτία που υπόκεινται σε μη αναστρέψιμους τραυματισμούς ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκαλείται και θάνατος σε  εκατοντάδες ζώα .

Το θέμα των πυροτεχνημάτων απασχολεί όχι μόνο τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και  την γενική γραμματεία. Τα πυροτεχνήματα προκαλούν πολλά προβλήματα, όχι μόνο στα ζώα αλλά σε ηλικιωμένους και παιδιά που μπορεί να έχουν θέματα να αντιμετωπίσουν.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι περισσότεροι φιλόζωοι απευθύνουν έκκληση  για αθόρυβα πυροτεχνήματα, για περιορισμό ή και κατάργηση, αποφεύγοντας  έτσι την  έντονη ανησυχία και τον φόβο στα ζώα. “Τα πυροτεχνήματα χωρίς θόρυβο παράγουν την ίδια αίσθηση, οπτικά είναι ίδια. Το κακό που προκαλεί ο κρότος είναι μεγαλύτερο”, σημειώνουν οι περισσότερες φιλοζωικές οργανώσεις.

σκυλάκι πυροτεχνήματα

*Πηγή φωτογραφίας εδώ.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας “Νέμεσις”, Νατάσα Μπομπολάκη, είπε πως τα “πυροτεχνήματα δημιουργούν τεράστια προβλήματα όχι μόνο στα κατοικίδια αλλά και στα πουλιά τα οποία από το έντονο στρες φεύγουν από τη φωλιά τους και δεν γυρνούν ποτέ, πέφτουν πάνω σε κτήρια και πεθαίνουν τα μωρά τους. Τα άλογα προσπαθούν να πηδήξουν τις περιφράξεις και σκοτώνονται και δημιουργούν τροχαία”.

“Τα χημικά σωματίδια από τα πυροτεχνήματα περιέχουν ουσίες που προκαλούν αναπνευστικά σε ανθρώπους με άσθμα αλλά και ζώα. Θα θέλαμε να απευθύνουμε έκκληση, ειδικά για την Αττική, προς το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που προάγει τον πολιτισμό και την κυβέρνηση να καθιερώσει όπως στην Ιταλία τα πυροτεχνήματα χωρίς κρότο”, επεσήμανε.

Πιστεύετε ότι αξίζει αυτή η θυσία των ζώων για μερικές στιγμές θεάματος και μάλιστα άνευ άρτου;
Μήπως ήρθε ο καιρός να διαμορφώσουμε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε μία πραγματικά εορταστική Αρχή του Καινούργιου Χρόνου, για Όλους;


σκυλάκι πυροτεχνήματα 2

Δείτε σε αυτό το άρθρο πώς να χειριστείτε σωστά τα κατοικίδιά σας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ώστε να τα βοηθήσετε και πώς μπορείτε να τα προετοιμάσετε για το θέαμα των πυροτεχνημάτων.

Πίνακας Περιεχομένων

  1. Πώς τα Πυροτεχνήματα Βλάπτουν τα Ζώα

  2. Γιατί κάποια κατοικίδια φοβούνται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς;

  3. Πώς μπορώ να καταλάβω αν το  κατοικίδιό μου φοβάται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς;
  4. Άμεσα μέτρα κατά του φόβου των πυροτεχνημάτων
  5. Πρέπει να παρηγορήσω το κατοικίδιό μου  την παραμονή της Πρωτοχρονιάς;
  6. Μπορώ να του  δώσω  ηρεμιστικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς;
  7. Θεραπεύεται ο φόβος των πυροτεχνημάτων;
  8. Πυροτεχνήματα :Απευαισθητοποίηση με το πάτημα ενός κουμπιού;
  9. Περισσότερα μέτρα κατά του άγχους
  10. Τι γίνεται με την επόμενη παραμονή Πρωτοχρονιάς;

hund angst feuerwerk 768x513 1

Πώς τα Πυροτεχνήματα Βλάπτουν τα Ζώα

Φυσική Βλάβη στην Ακοή

Η ακοή πολλών ζώων είναι πολύ πιο ευαίσθητη από ό,τι η ανθρώπινη, επομένως οι εκρήξεις πυροτεχνημάτων όχι μόνο τους ενοχλούν περισσότερο, αλλά μπορούν να βλάψουν την ακοή τους πιο σοβαρά. Τα πυροτεχνήματα μπορούν να εκπέμψουν ήχους έως και 190dBδηλ. υψηλότερο επίπεδο θορύβου από τους πυροβολισμούς (140dB) και ορισμένα αεριωθούμενα αεροπλάνα (100 dB). Οι θόρυβοι που προκαλούνται από πυροτεχνήματα και κροτίδες είναι πιθανό να προκαλέσουν σε ένα ζωάκι συντροφιάς  ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του, καθώς «πέρα από το στρες και τη μόνιμη φοβία (σε έντονους θορύβους) που μπορεί να προκληθεί, υπάρχει και η πιθανότητα παροδικής ή μόνιμης βλάβης στην ακοή του ζώου, ειδικά αν βρίσκεται κοντά σε κροτίδες που εκρήγνυνται».

Φόβος και Άγχος

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ξαφνικούς δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσει φοβίες σε πολλά ζώα, αυξάνοντας τις αντιδράσεις πανικού σε θορύβους στο μέλλον. Υπολογίζεται ότι το ένα πέμπτο των εξαφανίσεων ζώων συντροφιάς οφείλονται σε πολύ δυνατούς ήχους, κυρίως πυροτεχνήματα και καταιγίδες.

Επιβλαβείς Επιδράσεις από Χημικά Σωματίδια

Τα πυροτεχνήματα είναι δηλητηριώδη και η έκρηξή τους απελευθερώνει επιβλαβή σωματίδια που είναι τοξικά κατά την εισπνοή. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει υπάρχουσες ασθένειες και να προκαλέσει άλλες. Επομένως, αποτελούν κίνδυνο τόσο για τα ζώα που ζουν σε περιοχές όπου τα πυροτεχνήματα εκρήγνυνται όσο και  σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες όταν ο άνεμος μεταφέρει αυτά τα σωματίδια, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος κατάποσης των υπολειμμάτων. Η εγγύτητα των ζώων σε περιοχές όπου φτιάχνονται πυροτεχνήματα συχνά προκαλεί εγκαύματα και βλάβες στα μάτια.

Επίσης, οι χημικές ουσίες είναι επικίνδυνες για σκύλους, γάτες και ανθρώπους με αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα. Τέλος, η αλόγιστη χρήση πυροτεχνημάτων μπορεί να προκαλέσει ακρωτηριασμούς και θανατηφόρα ατυχήματα σε ζώα κοντά στην εκδήλωση, καθώς και πυρκαγιές.

Εννοείται φυσικά ότι οποιοδήποτε ζώο δεν πρέπει για κανέναν λόγο να έρθει σε επαφή με πυροτεχνήματα, καθώς μπορούν να του προκαλέσουν δερματικά εγκαύματα, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για τα αδέσποτα ζώα από τη ρίψη βεγγαλικών, είναι ακόμη μεγαλύτεροι.
πυροτεχνηματα σκυλος 2

*Πηγή φωτογραφίας εδώ.

Γιατί κάποια κατοικίδια φοβούνται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς;

Η αλλαγή του χρόνου αποτελεί πραγματική πρόκληση για ορισμένους ιδιοκτήτες κατοικιδίων. Οι δυνατές φωτοβολίδες, οι πολύχρωμες κροτίδες και οι εκρήξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να φέρουν αμέσως αναστάτωση ακόμα και στο πιο ήρεμο ζωάκι.

Γιατί όμως τόσα πολλά κατοικίδια φοβούνται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς; Προκειμένου να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις αντιδράσεις, βοηθάει μια γρήγορη ματιά στα αισθητήρια όργανά τους. Τα περισσότερα  δεν είναι μόνο πιο ευαίσθητα στο φως από τους ανθρώπους, αλλά ακούν και μυρίζουν σε πολύ μεγαλύτερη ένταση από εμάς. Αυτή η αισθητηριακή υπερφόρτωση προκαλεί τελικά πανικό σε πολλούς τετράποδους φίλους.

Ως απόρροια αυτού, ο ξαφνικός εκκωφαντικός ήχος προκαλεί μόνιμη κώφωση σε πολλά κατοικίδια και ιδιαίτερα  στα σκυλιά ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των σκύλων που πεθαίνουν από τον φόβο τους. Έχει επισημανθεί ότι η αντίδραση των σκύλων στον ήχο των πυροτεχνημάτων είναι παρόμοια με το μετατραυματικό στρες στους ανθρώπους. Σχεδόν οι μισοί σκύλου του παγκόσμιου πληθυσμού πανικοβάλλονται κατά τη διάρκεια ρίψης πυροτεχνημάτων και προσπαθούν να τρέξουν πανικόβλητοι στο άγνωστο. Οι απροσδόκητες λάμψεις και οι ήχοι, που για την ευαίσθητη ακοή των σκύλων είναι τρομακτικοί, μπορούν να κάνουν τους φίλους μας να ξεφύγουν από τα λουριά τους ή και να σπάσουν τα τζάμια των παραθύρων για να αποδράσουν με κίνδυνο να χτυπηθούν από διερχόμενα αυτοκίνητα

Άλλα ζώα που επηρεάζονται αρνητικά από τα πυροτεχνήματα είναι οι γάτες, τα πουλιά και τα άλογα. Ο υψηλός βαθμός άγχους που βιώνουν τα πουλιά υποδεικνύεται από το γεγονός ότι συχνά εγκαταλείπουν προσωρινά ή μόνιμα τις φωλιές τους. Ο αποπροσανατολισμός και ο πανικός από τα πυροτεχνήματα μπορεί να αναγκάσουν τα πουλιά να πέσουν σε κτίρια ή να πετάξουν προς τη θάλασσα ενώ στην περίπτωση των αλόγων, ο πανικός που βιώνουν μπορεί να τα ωθήσει να πηδήξουν φράχτες, να τρέξουν προς επικίνδυνες περιοχές με αποτέλεσμα ακόμα και να χτυπηθούν από κάποιο διερχόμενο όχημα.

413973577 678433487771170 8649509020314813000 n

*Πηγή φωτογραφίας εδώ.

 

Σκύλοι

Παρουσιάζουν σημάδια συντριπτικού άγχους καθώς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον θόρυβοΟι σκύλοι, όπως και πολλά άλλα ζώα, υποφέρουν και από άλλα φαινόμενα που παράγουν δυνατούς ήχους, όπως οι καταιγίδες. Ωστόσο, στις καταιγίδες οι θόρυβοι συνοδεύονται από προηγούμενα προειδοποιητικά σημάδια και τα ζώα μπορούν να τους αντιληφθούν εκ των προτέρων. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει αγωνία εν αναμονή, αλλά δεν τους προκαλεί τον απροσδόκητο τρόμο που προκαλείται από πυροτεχνήματα, οι ήχοι των οποίων είναι ξαφνικοί και μη αναγνωρίσιμοι. Ο φόβος του θορύβου είναι πιο συνήθης στους σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας.

Ευαίσθητη ακοή

Σύμφωνα με την έκθεση PAW 2020 για την καλή διαβίωση των ζώων από το PDSA  ( Λαϊκό Ιατρείο για Άρρωστα Ζώα ), το 61% των κτηνιάτρων  αναφέρει αύξηση στα γεγονότα άγχους που σχετίζονται με πυροτεχνήματα στην υγεία των σκύλων, που εντοπίστηκε σε τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια των ζώων . Αυτό συνδέεται κυρίως με την απίστευτη ευαισθησία της ακοής τους . Κατά μέσο όρο, ο άνθρωπος είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται ηχητικές δονήσεις που κυμαίνονται από 20 (υπέρηχοι) έως 20.000 Hz (υπερηχογράφημα) όταν είναι νέος και υγιής, αλλά η τιμή τείνει να μειώνεται με την πρόοδο της ηλικίας και να καθίσταται περίπου στα 16.000 Hz στους ενήλικες. Ένας σκύλος, από την άλλη, μπορεί να αντιληφθεί έως και 40.000 Hz στον υπέρηχο. Αυτό που είναι θορυβώδες για εμάς μπορεί επομένως να είναι καταστροφικό για αυτούς.

Επιπλέον, στους σκύλους η ακοή είναι πάντοτε ενεργή. Ακόμη και όταν κοιμάται βαθιά, ο παραμικρός θόρυβος μπορεί να τον ξυπνήσει.

Έτσι, για έναν σκύλο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δύο είναι οι παράγοντες στο προσκήνιο. Από τη μία πλευρά, αντιλαμβάνεται τον θόρυβο από τα πυροτεχνήματα που σκάνε ως πιθανό κίνδυνο. Τα κτυπήματα μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική αύξηση του καρδιακού ρυθμού που συνδέεται με τον φόβο και να προκαλέσουν διάφορους τύπους διαταραχών άγχους, όπως τρόμο, υπερβολική σιελόρροια, απώλεια προσανατολισμού, αυξημένη επιθετικότητα, κρίσεις πανικού και θάνατο. Τα περισσότερα σκυλιά αναζητούν καταφύγιο από τον φόβο σε στενά και κρυφά μέρη, και αυτό μπορεί να προκαλέσει πληγές και ακόμη και σοβαρούς σωματικούς τραυματισμούς.

Από την άλλη, ο συνδυασμός της έντασης και της συχνότητας του θορύβου εγγυάται ότι οι τετράποδοι φίλοι μας βιώνουν αυτούς τους ήχους πολύ πιο έντονα από ό,τι εμείς οι άνθρωποι.

Ευαίσθητη όσφρηση

Οι άνθρωποι έχουν πέντε έως 20 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα, ενώ οι σκύλοι έχουν τον αστρονομικό αριθμό των 125 έως 220 εκατομμυρίων. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται μόνο τους ήχους και τα φώτα σε σχέση με τα πυροτεχνήματα. Ειδικά όμως για τα σκυλιά, που προσανατολίζονται κυρίως μέσω της όσφρησης, η ρύπανση από τις οσμές που προκαλούν τα πυροτεχνήματα αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα άγχους.

Προσοχή: Η αντίδραση στους θορύβους της παραμονής της Πρωτοχρονιάς δεν είναι απαραίτητα η ίδια κάθε χρόνο. Μπορεί ο σκύλος σας να φαινόταν πάντα χαλαρός την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά την επόμενη χρονιά μπορεί ξαφνικά να στρεσαριστεί έντονα.

Συχνές αντιδράσεις είναι το πάγωμα ή η παράλυση, οι ανεξέλεγκτες προσπάθειες διαφυγής και απόκρυψης και ο τρόμος. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και πιο έντονα σημάδια όπως σιελόρροια, ταχυκαρδία, έντονο γαύγισμα, ούρηση ή αφόδευση, αυξημένη δραστηριότητα, υπερβολική εγρήγορση και γαστρεντερικές διαταραχές.

Έχει επισημανθεί ότι η αντίδραση των σκύλων στον ήχο των πυροτεχνημάτων είναι παρόμοια με το μετατραυματικό στρες στους ανθρώπους. Ωστόσο, η επίδραση θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επιβλαβής στους σκύλους, επειδή δεν έχουν την ικανότητα να εκλογικέψουν το άγχος τους ή τη δυνατότητα μιας άμεσης γνωστικής απόκρισης που τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στον φόβο τους. Είναι πιθανό να βιώσουν μια βαθύτερη και πιο έντονη μορφή τρόμου, η οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε μερικούς σκύλους λόγω διαφορών προσωπικότητας.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο σκύλος μου φοβάται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς;

Ενώ μερικοί τετράποδοι φίλοι απλά αποσύρονται ή τρέχουν να κρυφτούν στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη τους για να προστατευτούν, άλλοι πανικοβάλλονται. Τα πιο συνήθη σημάδια άγχους σε σκύλους είναι:

  • βαρύ λαχάνιασμα
  • κατεβασμένα αυτιά
  • διεσταλμένες κόρες, διάπλατα μάτια
  • ανησυχία
  • απώλεια όρεξης
  • τρέμουλο
  • σκυμμένη στάση
  • κατεβασμένη ουρά
  • τεντωμένο στόμα/σαγόνι

Το αργότερο όταν ο σκύλος σας παρουσιάσει αυτά τα συμπτώματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέμβετε και να του συμπαρασταθείτε. Αλλά ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να ηρεμήσετε έναν τόσο στρεσαρισμένο σκύλο; Εξάλλου, τα πυροτεχνήματα έξω δεν μπορούν απλά να σβήσουν με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει εκδώσει ένα φυλλάδιο για τους ιδιοκτήτες ζώων, όπου εμπεριέχονται αναλυτικές οδηγίες για πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από τους έντονους θορύβους  των πυροτεχνημάτων και των βεγγαλικών .

39e9642d 2c49 48bc b060 a563b4627a5a

Πουλιά & άγρια ​​ζώα

Ακόμη πιο υποτιμημένος είναι ο αντίκτυπος που μπορούν να έχουν τα πυροτεχνήματα στην άγρια ​​ζωή που ζει γύρω από τις πόλεις μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πυροτεχνήματα συμβαίνουν στη μέση της νύχτας, όταν τα ζώα κοιμούνται στα καταφύγιά τους, με συνέπειες που μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για την επιβίωσή τους. Λόγω υψηλών επιπέδων άγχους και τρόμου,τα πουλιά , για παράδειγμα, ξαφνικά εγκαταλείπουν τα κουφάρια τους και πετούν μαζικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με ραντάρ από το Ινστιτούτο Βιοποικιλότητας και Δυναμικής Οικοσυστήματος στην Ολλανδία είναι εμβληματικές: οι εικόνες δείχνουν πως τα μεσάνυχτα του νέου έτους χιλιάδες υδρόβια πτηνά πετούν, ύψους έως και 500 μέτρα, κινούνται συνεχώς για έως και 45 συνεχόμενα λεπτά μακριά από τα συνηθισμένα καταφύγιά τους, φτάνοντας σε πυκνότητες έως και 1000 πτηνών ανά km2. Αυτές οι ξαφνικές, απροσδόκητες και δαπανηρές μετακινήσεις μπορούν να προκαλέσουν αποπροσανατολισμό, τυχαίες επιπτώσεις με κτίρια και κατακερματισμό των κοπαδιών που, για τα ζώα που συνηθίζουν να κινούνται στο φως της ημέρας, συχνά σημαίνουν βέβαιο θάνατο. Από αυτή την άποψη, είναι διάσημος ο μαζικός θάνατος που σημειώθηκε στο Αρκάνσας το 2011 , όπου πέθαναν περίπου 5000 ίκτεροι με κόκκινα φτερά ( Agelaius phoeniceus ) μετά τους εορτασμούς για την άφιξη του νέου έτους.

8975r6tyu89yt76r5t7t77

Ο θόρυβος των πυροτεχνημάτων μπορεί να προκαλέσει στα πουλιά ταχυκαρδία και ακόμη και θάνατο από τρόμο. Ο υψηλός βαθμός άγχους που βιώνουν τα πουλιά υποδεικνύεται από το γεγονός ότι συχνά εγκαταλείπουν προσωρινά ή μόνιμα τις φωλιές τους.
Ο αποπροσανατολισμός και ο πανικός από τα πυροτεχνήματα μπορεί να τα  αναγκάσουν  να πέσουν σε κτίρια ή να πετάξουν προς τη θάλασσα. Τα αποικιακά είδη πτηνών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τις εκρήξεις. Πολλά είδη που φεύγουν από τις φωλιές τους λόγω των ήχων δεν ξέρουν πώς να επιστρέψουν σ’ αυτές μόλις τελειώσει ο θόρυβος και έτσι αφήνουν τα μικρά τους αβοήθητα.

 Ζώα φάρμας

Τα πυροτεχνήματα και οι πυροτεχνικές εκρήξεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν άλλα ζώα που βρίσκονται κοντά μας. Σε ζώα φάρμας όπως αγελάδες,  κοτόπουλα και κουνέλια, ο φόβος που συνδέεται με δυνατούς θορύβους και λάμψεις φωτός μπορεί συνήθως να προκαλέσει ξαφνικές μαζικές διαφυγές, οι οποίες αυξάνουν απίστευτα την πιθανότητα ατυχημάτων που συνδέονται με πρόσκρουση με φράκτες, κτίρια και οχήματα. Τα κοτόπουλα και οι κότες, από την άλλη, τείνουν φυσικά να συσσωρεύονται μεταξύ τους, αυξάνοντας την πιθανότητα σύνθλιψης και ασφυξίας. Σε ορισμένα ζώα φάρμας όπως οι αγελάδες και τα άλογα, το τραύμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ξαφνική άμβλωση .

Άλογα

Τα άλογα μπορούν εύκολα να νιώσουν ότι απειλούνται από πυροτεχνήματα λόγω της υπερεπαγρύπνησής τους, καθώς είναι συνεχώς σε εγρήγορση λόγω πιθανών αρπακτικών. Τα άλογα ενεργούν επίσης αρκετά παρόμοια με τους σκύλους και τις γάτες, παρουσιάζοντας σημάδια άγχους και φόβου και προσπαθώντας να φύγουν ή να δραπετεύσουν. Μερικές φορές αντιδρούν στα πυροτεχνήματα προσπαθώντας να πηδήξουν φράχτες και να φύγουν σε επικίνδυνες περιοχές όπου μπορεί να τους  χτυπήσουν αυτοκίνητα.


 

pyrotechnimata kai skyloi mia schesi travmatiki pet love utopiazone cover 1536x864 1

*Πηγή φωτογραφίας εδώ.

Άμεσα μέτρα κατά του φόβου των πυροτεχνημάτων

Δεν παίρνουμε τον σκύλο μας σε ανοιχτές εκδηλώσεις που αναμένεται η ρίψη πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, εάν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι και σίγουρες ότι είναι συμφιλιωμένος με τους ήχους και τις λάμψεις.

 Ο OIPA (Διεθνής Οργανισμός Προστασίας των Ζώων) έχει συντάξει το παρακάτω απλό αλλά αποτελεσματικό εγχειρίδιο με  συμπεριφορές που υιοθετώντας τες θα βοηθήσουμε τα ζώα μας κρατώντας τα ασφαλή και θα τα προστατέψουμε από το άγχος και τον φόβο.

Βεβαιωνόμαστε ότι το κατοικίδιό μας έχει όλες τις πληροφορίες στο κολάρο του, που θα κάνουν κάποιον ευαισθητοποιημένο άγνωστο να μας το φέρει πίσω στην περίπτωση που χαθεί.

 Έχουμε φροντίσει να βγάλουμε τον σκύλο μας βόλτα πριν ξεκινήσουν τα πυροτεχνήματα, κρατώντας τον πάντα  με λουρί, ακόμα και σε μέρη όπου είναι δυνατό να τον απελευθερώσουμε.

 Κρατούμε  τα ζώα μακριά από εκρήξεις και θορύβους στα πιο εσωτερικά δωμάτια του σπιτιού . Μένοντας στον κήπο ή έξω, θα μπορούσαν να τραυματιστούν πιο εύκολα ή να ξεφύγουν.

 Προσπαθούμε να τους απομονώσουμε από τον θόρυβο όσο το δυνατόν περισσότερο κλείνοντας τις πόρτες και τα παράθυρα και ανοίγοντας την τηλεόραση ή τη μουσική.

⇒  Αφήνουμε το κατοικίδιό μας να κινείται ελεύθερα, να κλαψουρίσει και να κρυφτεί σε μια γωνιά αν αυτό θέλει. Δεν το κλείνουμε σε κλουβί, γιατί  αυξάνουμε την ανησυχία του και  μπορεί  να τραυματιστεί προσπαθώντας να βγει έξω.

 Είναι σημαντικό να μην τα  αφήνουμε μόνα τους, καθώς μπορεί να φοβούνται  χωρίς την παρέα μας. Αν λείψουμε, δεν θυμώνουμε αν είχε καταστροφική
συμπεριφορά. Φωνάζοντας σε ένα φοβισμένο κατοικίδιο,  μεγαλώνουμε τον τρόμο του.

Αφήστε τα να καταφύγουν  εκεί που νιώθουν  πιο άνετα, ακόμα κι αν είναι μέρη που συνήθως του απαγορεύονται. Παραμένουμε χαλαροί , λειτουργούμε κανονικά και επαινούμε την ήρεμη συμπεριφορά.

Παραμένουμε σε επαφή με έναν κτηνίατρο για την αξιολόγηση τυχόν υποστηρικτικών θεραπειών. Αποφεύγουμε απολύτως τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς τη συμβουλή του.

Σκύλοι

Να έχετε πάντα τον σκύλο σας δεμένο με λουρί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Ακόμη και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα σκυλιά πρέπει να ξεδώσουν με τρέξιμο. Ωστόσο, για να είναι η βόλτα όσο το δυνατόν λιγότερο αγχωτική, καλύτερα πηγαίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε ήσυχα μέρη. Πάρτε το σκύλο σας στο δάσος, για παράδειγμα, και αποφύγετε το κέντρο της πόλης, όπου οι πρώτοι κρότοι ξεκινούν συνήθως ώρες ή ακόμα και ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά. Έχετε το νου σας για σκουπίδια, σπασμένα γυαλιά και τις κροτίδες που δεν έχουν σκάσει ακόμη και μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να κρατάτε το σκύλο σας με λουρί αυτές τις ημέρες. Εξάλλου, ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σκάσει ένα πυροτέχνημα δυνατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Δεν θα πρέπει να υποτιμάτε τον κίνδυνο ο σκύλος σας να φύγει μακριά τρομαγμένος, να μην μπορεί να βρει τον δρόμο της επιστροφής ή ακόμη και να τρέξει σε πολυσύχναστο δρόμο.

Μείνετε στο σπίτι μαζί με το σκύλο

Καθώς πέφτει το σκοτάδι, ολοένα και αυξάνονται οι ήχοι των πρώτων πυροτεχνημάτων της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Το αργότερο εκείνη την ώρα θα πρέπει να επιστρέψετε στο σπίτι με το σκύλο σας.

Παρόλο που στις περισσότερες χώρες συνηθίζεται να περνάτε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έξω στο δρόμο, θα πρέπει να μείνετε μαζί με το σκύλο σας και να μην τον αφήσετε μόνο του όσο είναι φοβισμένος.
Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Dogs Trust έχει συμβουλεύσει  και προτείνει επίσης να βεβαιωθείς ότι το σπίτι και ο κήπος σου είναι ασφαλή, καθώς ο σκύλος σου μπορεί να προσπαθήσει να φύγει εάν αισθάνεται ιδιαίτερα αναστατωμένος. Το να παρέχεις στον σκύλο σου ένα «ασφαλές κρησφύγετο» σε μια περιοχή του σπιτιού σου όπου αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου του.

Μόλις σκάσουν τα πρώτα πυροτεχνήματα, ο σκύλος σας αντιδρά φοβισμένα και γίνεται νευρικός; Τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές για να ηρεμίσετε το αγαπημένο σας ζωάκι και να το κάνετε να νιώσει ασφαλές. Ειδικά τα πιο αγχώδη σκυλιά χρειάζονται τον φροντιστή τους κοντά τους εκείνη τη στιγμή για να τους δώσει μια αίσθηση ασφάλειας και δεν αρκεί απλώς να αποσυρθούν σε ένα ήσυχο δωμάτιο μόνα τους.

Κλείστε πόρτες, παράθυρα και παντζούρια

Δυστυχώς, ο δυνατός κρότος των πυροτεχνημάτων διαπερνά και τους χοντρούς τοίχους των σπιτιών. Οι κλειστές πόρτες, τα παράθυρα και τα παντζούρια μπορούν ωστόσο να μειώσουν κάπως το θόρυβο. Ορισμένα σκυλιά αντιδρούν νευρικά και στις έντονες λάμψεις φωτός στον ουρανό. Εάν δεν έχετε παντζούρια, θα πρέπει τουλάχιστον να τραβήξετε τις κουρτίνες.

Ανοίξτε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο

Εκτός από το να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά, μπορείτε να προσπαθήσετε να πνίξετε τους θορύβους των πυροτεχνημάτων με άλλους ήχους που είναι οικείοι στο σκύλο σας. Παίξτε την αγαπημένη σας μουσική ή ανοίξτε το ραδιόφωνο. Οι ήχοι από την τηλεόραση, το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μπορούν επίσης να έχουν ηρεμιστική επίδραση στο σκύλο σας. Αλλά μην το παρακάνετε με την ένταση, γιατί αυτό θα μπορούσε να αναστατώσει ακόμη περισσότερο το σκύλο σας.

Εάν ο σκύλος σας είναι ιδιαίτερα κροτοφοβικός χρησιμοποιείστε «λευκό θόρυβο» μέσα στο σπίτι, που θα καλύψει τους ήχους των κροτίδων. Μπορεί να είναι η σκούπα, η τηλεόραση ή ειδικοί ήχοι για την ηρεμία των σκυλιών που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Σας προτείνουμε  να δείτε το παρακάτω video:

Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το βίντεο:

1. Κλείστε όλα τα παράθυρα αλλά και τα παντζούρια ή γρίλιες προκειμένου να μειώσετε το θόρυβο από έξω, αλλά και να μην επιτρέψετε στο φως να μπει μέσα στο σπίτι.

2. Βρείτε ένα δωμάτιο το οποίο είναι όσο γίνεται στη μέση του σπιτιού και δεν έχει τοίχους που βλέπουν στο περιβάλλον. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε επιλέξτε το δωμάτιο το οποίο έχει τη μικρότερη επιφάνεια εκτεθειμένη ή βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τα βεγγαλικά.

3. Βρείτε μια συσκευή η οποία μπορεί να αναπαράγει χαμηλές συχνότητες σχετικά καλά, όπως ένα Bluetooth ηχείο ή κάτι παρεμφερές προκειμένου να μπορείτε να παίξετε αυτό το βίντεο.

4. Φροντίστε να ξεκινήσετε τη διαδικασία τουλάχιστον 10 λεπτά πριν ξεκινήσουν τα βεγγαλικά. Ανεβάστε σταδιακά την ένταση προκειμένου ο σκύλος να συνηθίσει το θόρυβο και να μην τρομάξει από αυτόν. Προσπαθήστε να ανεβάσετε την ένταση όσο περισσότερο γίνεται προκειμένου να καλύψετε το θόρυβο των βεγγαλικών.

5. Το βασικότερο από όλα! Καθησυχάστε το σκύλο σας. Χαϊδέψτε τον και μιλήστε του με ήρεμο τόνο. Αν έχετε ακούσει ότι η παρηγοριά μπορεί να ενισχύσει τον φόβο, τότε να ξέρετε ότι αυτό είναι λάθος. Ο φόβος δεν είναι συμπεριφορά αλλά συναίσθημα και το συναίσθημα δεν ενισχύεται με επιβράβευση όπως η συμπεριφορά.

6.Μόλις όλα τελειώσουν, επιτρέψτε στο σκύλο σας να ηρεμήσει και να αποσυμπιεστεί. Δώστε του όσο χρόνο χρειαστεί.

Αποσπάστε την προσοχή με μυρωδιές ή ιδιαίτερες λιχουδιές

Οι σκύλοι που δεν έχουν στρεσαριστεί ακόμα ή είναι η πρώτη τους παραμονή Πρωτοχρονιάς μπορούν μερικές φορές να αποσπαστούν από ιδιαίτερες μυρωδιές ή λαχταριστές «μπουκιές». Στόχος είναι ο σκύλος σας να αποσπαστεί και να επικεντρωθεί στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης παρά της ακοής του.

Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια συναρπαστική διαδρομή με διάφορες μυρωδιές μέσα στο σπίτι ή να προσφέρετε στον τετράποδο φίλο σας ιδιαίτερες λιχουδιές που θα τον κάνουν να ξεχάσει για λίγο το θόρυβο των πυροτεχνημάτων. Ένα παιχνίδι Kong γεμιστό με τυρί κρέμα που έχει καταψυχθεί για λίγο μπορεί επίσης να είναι μια καλή και χαλαρωτική απόσπαση της προσοχής.

Να εκπέμπετε ηρεμία και ψυχραιμία

Ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε σε όλα τα παραπάνω είναι να παραμείνετε εσείς οι ίδιοι ήρεμοι και ψύχραιμοι σε ό,τι κάνετε. Δώστε σήμα στο σκύλο σας ότι όλα είναι εντάξει και δείξτε του ότι οι θόρυβοι έξω είναι απολύτως φυσιολογικοί. Αν εσείς οι ίδιοι γίνετε νευρικοί και ανήσυχοι μπροστά στην αντίδραση του σκύλου σας, κάθε άλλη βοήθεια θα είναι μάταιη.

Σκύλος και Πυροτεχνήματα

Αν ο τετράποδος φίλος σας στρεσάρεται, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να του μεταδώσετε την ηρεμία εσείς οι ίδιοι. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον βοηθήσετε.

Πρέπει να παρηγορήσω τον σκύλο μου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς;

Η υπόθεση ότι ενισχύετε το φόβο του σκύλου σας με το να τον παρηγορείτε είναι ένας μύθος. Τα θετικά συναισθήματα δεν μπορούν να ενισχύσουν τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά αντιθέτως, όπως και στον άνθρωπο, το σώμα του σκύλου εκκρίνει την «ορμόνη της αγκαλιάς», την ωκυτοκίνη, μόλις λάβει στοργή. Αυτό μειώνει τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών και ο σκύλος χαλαρώνει. Η επίδειξη στοργής από τους φροντιστές σε καταστάσεις φόβου ονομάζεται «κοινωνική υποστήριξη».

Επομένως, μην αρνείστε ποτέ στον τετράποδο φίλο σας τη στοργή που αναζητά σε τέτοιες τρομακτικές στιγμές. Διαφορετικά, η εμπιστοσύνη μεταξύ σκύλου και ανθρώπου μπορεί να πληγεί σοβαρά. Όσον αφορά το σωστό είδος παρηγοριάς, εσείς ως ιδιοκτήτης του ξέρετε καλύτερα τι βρίσκει ευχάριστο και τι όχι ο τετράποδος φίλος σας.

Μπορώ να δώσω στον σκύλο μου ηρεμιστικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς;

Για έναν σκύλο που δεν τρομάζει πολύ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα παρακάτω μέτρα ενδέχεται να τον καλύψουν. 

Το Zylkene® περιέχει ένα δραστικό συστατικό που προέρχεται από το γάλα, το οποίο κάνει τα νεογέννητα να αισθάνονται ευεξία. Ωστόσο, για την καταπολέμηση του άγχους κατά την παραμονής της Πρωτοχρονιάς απαιτείται πολύ μεγαλύτερη δόση από ό,τι για την κανονική θεραπεία. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στη διατροφή του συμπληρώματα που έχουν φυσική ηρεμιστική και χαλαρωτική επίδραση στο ζώο. Είναι σε πολλούς γνωστές οι επιδράσεις  της βαλεριάνας και του πράσινου τσαγιού που περιέχουν τρυπτοφάνη, πρόδρομη ουσία της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας.

Γενικά η χορήγηση Ενός Καταπραϋντικού Φαρμάκου  δεν είναι ικανοποιητική λύση για δύο λόγους: Πρώτον, η χρήση φαρμάκων για την ηρεμία των ζώων θα μπορούσε να προκαλέσει επιβλαβείς παρενέργειες. Δεύτερον, είναι αδύνατο να προσεγγιστούν όλα τα ζώα. Τα ζώα που ζουν με ανθρώπους δεν είναι τα μόνα που βλάπτονται, αλλά ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη μας μόνο τα εξημερωμένα ζώα σε αστικές περιοχές, υπάρχουν ζώα που ζουν στο δρόμο.

Επιπλέον, τα εξημερωμένα ζώα είναι η μειοψηφία των ζώων που επηρεάζονται. Πρέπει να λάβουμε υπόψη όλα τα ζώα που ζουν εκτός της πρόσβασης των ανθρώπων, είτε στην άγρια φύση είτε σε αστικά περιβάλλοντα, καθώς και εκείνα σε φάρμες και άλλα μέρη όπου γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Για το λόγο αυτό, η μόνη πραγματικά ικανοποιητική λύση είναι η απoφυγή χρήσης πυροτεχνημάτων.

Φερομόνες κατά του φόβου

Οι ψεκαστήρες με πρίζα, τα σπρέι ή τα κολάρα που διαχέουν στο χώρο μια τεχνητή φερομόνη είναι μια άλλη εναλλακτική λύση, που βασίζεται σε μια ουσία-διαβιβαστή που εκπέμπει η μητέρα σκύλα για να χαλαρώσει τα κουτάβια της. Υπάρχουν επίσης δισκία με αυτή τη φερομόνη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περιορισμένο χρόνο.

Δεδομένου ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός ως προς την υγεία και τη συμπεριφορά του, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα και την κατάλληλη δοσολογία τους. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα ανθοϊάματα Bach ή ομοιοπαθητικές θεραπείες.

Θεραπείες για σκύλους με ακραίο φόβο

Για έναν σκύλο με υπερβολικό άγχος και πανικό, αυτές οι θεραπείες φυσικά δεν είναι αρκετές! Φροντίσετε εγκαίρως για οποιαδήποτε φαρμακευτική υποστήριξη που μπορεί να χρειάζεται. Ορισμένα παρασκευάσματα πρέπει να χορηγηθούν σταδιακά λίγες μέρες πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να δράσουν πλήρως ανήμερα.

Ποτέ και σε καμία περίπτωση μην δώσετε στον σκύλο σας ακεπρομαζίνη! Αυτό το νευροληπτικό και ηρεμιστικό μπορεί να φαίνεται να λειτουργεί καλά φαινομενικά, καθώς ο σκύλος δείχνει ήρεμος, αλλά προκαλεί παράλυση και ταυτόχρονα πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στο θόρυβο. Έτσι, ο σκύλος συνεχίζει να πανικοβάλλεται από τους ήχους και απλώς δεν μπορεί να αμυνθεί. Ο πανικός θα αυξάνεται κάθε χρόνο και περισσότερο.

Ωστόσο, υπάρχουν καλά αγχολυτικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν το κατοικίδιό σας να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς χωρίς πανικό. Για παράδειγμα, η δεξμεντετομιδίνη σε μορφή γέλης ή η αντιεπιληπτική ιμεπιτοΐνη έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία του φόβου του θορύβου. Ο κτηνίατρός σας θα μπορέσει να σας βοηθήσει να βρείτε το σωστό φάρμακο και τη σωστή δοσολογία για τον φοβισμένο σκύλο σας.

Σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων συμπεριφοράς, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο που ειδικεύεται στη συμπεριφορική θεραπεία.


Γάτες

katze angst feuerwerk 1024x682 1 768x512 2

Συχνά όμως η επίδραση των πυροτεχνημάτων στις γάτες  υποτιμάται. Η έκθεση PAW του 2018 τόνισε ότι τουλάχιστον το 34% των ανθρώπων που ζουν με μια κατοικίδια γάτα ανέφεραν συμπτώματα άγχους που προκαλούνται από κτυπήματα. Όντας πολύ επιδέξιοι θηρευτές ενέδρας, αυτά τα αιλουροειδή έχουν ακόμη πιο ανεπτυγμένη ακοή από αυτή των σκύλων. Η αντίληψη του υπερήχου μπορεί να φτάσει έως και τα 79.000 Hz και ως εκ τούτου μπορεί να υποστεί ακόμη πιο σοβαρό τραύμα από τους σκύλους. Τα αποτελέσματα είναι προφανώς λιγότερο εμφανή αλλά παρόμοια: τρόμος, υπερβολική σιελόρροια, διαστολή των κόρης και αποπροσανατολισμός.

Mπορεί οι επιπτώσεις των πυροτεχνημάτων στις γάτες να  είναι λιγότερο εμφανείς, αλλά οι αντιδράσεις τους είναι παρόμοιες με αυτές των σκύλων, όπως η προσπάθεια να κρυφτούν ή να δραπετεύσουν.

Γι’ αυτό : 

Πριν ξεκινήσουν τα πυροτεχνήματα, βάλε στο κατοικίδιο ζώο σου μικροτσίπ και, αν είναι ήδη τσιπαρισμένο, έλεγξε τα στοιχεία επικοινωνίας σου να είναι ενημερωμένα», λέει ο οργανισμός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς σου δίνει την καλύτερη ευκαιρία να ξανασυνδεθείς με τη γάτα σου αν τρομάξει και χαθεί στη γειτονιά στη διάρκεια των πυροτεχνημάτων».

Όπως και με τα σκυλιά, μπορείς να κάνεις τη γάτα σου να αισθάνεται πιο άνετα κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων, τοποθετώντας την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για να καλύψεις τον ήχο και κλείνοντας τις κουρτίνες. 

87568rty786r584rdtufg

Επιπλέον, επιπτώσεις που θα μπορούσαν να τους ωθήσουν σε φυγή, αν είναι έξω, με την αναπόφευκτη αύξηση της πιθανότητας απώλειας, τραύματος και ατυχημάτων. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον φόβο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο δηλητηρίασης. Επιπλέον, μπορεί να τυφλωθούν ή να τραυματιστούν σοβαρά από τις εκρήξεις.

Δείτε περισσότερα στον ιστότοπο zooplus πατώντας στην παρακάτω εικόνα 

katze ruhig 1024x682 1

Ο νούμερο ένα κανόνας για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και να είστε εκεί για την ψιψίνα σας.


Θεραπεύεται ο φόβος των πυροτεχνημάτων;

Το άγχος στα σκυλιά μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί. Τα σκυλιά που αντιδρούν ανήσυχα στα πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνήθως τρομάζουν και με άλλους θορύβους, όπως μια καταιγίδα. Επομένως, αναρωτηθείτε γιατί αυτοί οι θόρυβοι τον κάνουν τόσο ανήσυχο. Η θεραπεία υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού μπορεί στη συνέχεια να συμβάλει στην εξιχνίαση των αιτιών, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να καταπολεμηθούν με στοχευμένο τρόπο.

Μέτρα πρόληψης του πανικού από πυροτεχνήματα και κεραυνούς: Απευαισθητοποίηση με το πάτημα ενός κουμπιού;

Μια άλλη μορφή θεραπείας μπορεί να είναι η απευαισθητοποίηση με τη βοήθεια ενός CD με θορύβους ή αντίστοιχων ήχων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Η εκπαίδευση των σκύλων μας στην αντιμετώπιση των έντονων θορύβων ξεκινά από την μικρή τους ηλικία, κρατά χρόνο αλλά είναι συνήθως αποτελεσματική.

Η εκπαίδευση ξεκινά όταν το κουτάβι μας είναι χαλαρό, έχει παίξει και δεν έχει στρες. Τότε ξεκινάμε να παίζουμε ήχους σε πολύ χαμηλή ένταση (μόλις που να ακούγονται από το ανθρώπινο αυτί). Παρατηρούμε τις αντιδράσεις του διακριτικά, ώστε να μην το υποψιάσουμε ότι κάτι συμβαίνει.

Όταν εξοικειωθεί με τον ανεπαίσθητο ήχο (αυτό μπορεί να γίνει μετά από 5-10 «συνεδρίες»), αυξάνουμε ανεπαίσθητα την ένταση και συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο σταδιακά.

Όσες φορές βλέπουμε ότι ο σκύλος μας αντιδρά στην αύξηση της έντασης, γυρνάμε πίσω ένα επίπεδο και επιμένουμε σε αυτό, πριν προσπαθήσουμε ξανά να το ανεβάσουμε.  Κατά τις συνεδρίες, εμείς θα πρέπει να συνεχίζουμε τις συνηθισμένες μας δραστηριότητες  σαν να μη συμβαίνει τίποτα ή και να προκαλούμε το σκυλάκο μας για παιχνίδι.

Πάντα έχουμε στο μυαλό μας ότι, όπως και οι άνθρωποι, κάθε σκύλος είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα με ιδιαιτερότητες που αποδεχόμαστε και αγκαλιάζουμε ώστε να ζούμε ολοκληρωτικά τη μοναδική και ανεπανάληπτη σχέση μαζί του.

Βοηθήστε τον σκύλο σας να παραμείνει ήρεμος και χαλαρός. Αν τον βλέπετε να γίνεται νευρικός ή φοβισμένος, πάρτε το πάλι από την αρχή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε σταδιακά να απευαισθητοποιήσετε το σκύλο στο θόρυβο των κροτίδων και των πυροτεχνημάτων. Ωστόσο, μια τέτοια μέθοδος είναι αρκετά χρονοβόρα και θα πρέπει να ξεκινήσει πολλές εβδομάδες πριν από τα μεγάλα πυροτεχνήματα .

Περισσότερα μέτρα κατά του άγχους

Εκτός από τους τρόπους αντιμετώπισης του άγχους που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν πολλές άλλες μέθοδοι για να καταπραΰνετε τον φόβο του σκύλου για τα πυροτεχνήματα. Ακόμη και αν θεωρούνται αμφιλεγόμενες, αξίζει να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά: Ορισμένοι εκπαιδευτές σκύλων εργάζονται με τη μέθοδο TTouch, που βασίζεται στην Καναδή Linda Tellington-Jones. Με ειδικά αγγίγματα των χεριών ανακουφίζονται τα σημεία του ζώου με την περισσότερη ένταση και ξεκινάν να αναλαμβάνουν δράση οι αυτοθεραπευτικές δυνάμεις.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων χρησιμοποιούν επίσης επιδέσμους σώματος, οι οποίοι υποτίθεται ότι δίνουν στο σκύλο μια αίσθηση σταθερότητας και, συνεπώς, ασφάλειας. Το λεγόμενο “Thundershirt”, το οποίο αποτελείται από ένα σταθερό ύφασμα και δένεται σφιχτά γύρω από το σώμα του σκύλου, έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Η απαλή, συνεχής πίεση σε ορισμένα σημεία πίεσης που χαλαρώνουν το σώμα έχει ηρεμιστική επίδραση σε πολλούς σκύλους.

Η μείωση του θορύβου στον ίδιο τον σκύλο μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή. Είτε με βαμβάκι σε κάθε αυτί και ένα κασκόλ γύρω από το κεφάλι για να το κρατήσει στη θέση του, είτε με ηχομονωτικά ακουστικά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο σκύλος πρέπει να αισθάνεται άνετα και να μην πανικοβάλλεται από αυτές τις κινήσεις σας.

Ανώνυμο σχέδιο

Τι γίνεται με την επόμενη παραμονή Πρωτοχρονιάς;

Παρ’ όλα αυτά τα μέτρα, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων εξακολουθούν να ανησυχούν για την επόμενη παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γιατί ακόμη και αν έχουν καταφέρει να ηρεμήσουν σε κάποιο βαθμό το σκύλο τους, δεν σημαίνει ότι θα απολαύσει το επόμενο ρεβεγιόν. Ο θόρυβος από τις φωτοβολίδες, η φασαρία των ανθρώπων και η ζωηρή ατμόσφαιρα στο σπίτι δημιουργούν μια κατάσταση που τα περισσότερα σκυλιά δεν απολαμβάνουν.

Αν ο σκύλος σας δείχνει φοβισμένος και πανικοβλημένος αυτή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε θεραπευτή συμπεριφοράς σκύλων. Μαζί μπορείτε να δουλέψετε με ηρεμία το πρόβλημα κατά τη διάρκεια του έτους και να συζητήσετε μια πιθανή φαρμακευτική αγωγή για την επόμενη παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Μια ωραία εναλλακτική λύση είναι, φυσικά, οι διακοπές σε ένα μέρος όπου, για παράδειγμα, απαγορεύεται η καύση πυροτεχνημάτων για λόγους προστασίας της φύσης. Άλλωστε, η ηρεμία και η γαλήνη στην αλλαγή του χρόνου μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετά θεραπευτική και για εμάς τους ανθρώπους!

Ας πούμε αρκετά

Είναι πλέον σαφές ότι τα πυροτεχνήματα αποτελούν απειλή, όχι πλέον αμελητέα, τόσο για τα οικόσιτα όσο και για τα άγρια ​​ζώα.

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της κατάχρησης των πυροτεχνημάτων έχει γίνει υπερβολικά έντονο Πανελλαδικά αλλά και Παγκοσμίως. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ιρλανδία, την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και την Κολομβία η χρήση πυροτεχνημάτων έχει απαγορευτεί για το κοινό.

Μέχρι τώρα η εφαρμογή του νόμου ως προς τη χρήση  των πυροτεχνημάτων αποτελεί πρακτικά γράμμα κενό περιεχομένου, ενώ συγχρόνως παραμένει κατάφωρα αναχρονιστικό, δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δυναμικές και αποδεικνύεται σοβαρά επιζήμιο.

Συγκεκριμένα. όταν οι πόλεις υπερμεγενθύνονται, η κοινωνία των πολιτών γίνεται απαιτητικότερη σε θέματα ασφάλειας, σε θέματα προστασίας της φύσης, σε φαινόμενα  ρύπανσης  και ηχορύπανσης, θέματα δηλαδή που αποτελούν σταθερές παραμέτρους του χαρακτήρα του κοινωνικού συνόλου, τότε νομοθετήματα όπως αυτό περί της χρήσης των πυροτεχνημάτων, οφείλουν αδιαμφισβήτητα να αλλάξουν και να προσαρμοστούν.
Πρώτο βήμα προστασίας η ευθραυστότητα των ευπαθέστερων ομάδων, των ασθενών ατόμων, των υπερηλίκων, των νεογνών, των μικρών παιδιών, αλλά και όλων των ανυπεράσπιστων πλασμάτων που δεν μπορούν να εκπέμψουν φωνή βοηθείας, όπως τα ζώα, είτε οικόσιτα, είτε παραγωγικά, είτε άγριας ζωής.

Στη δε Ελλάδα, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απευθύνει έκκληση στους Δήμους να περιορίσουν τη χρήση τους είτε και να χρησιμοποιούν αθόρυβα πυροτεχνήματα, τα οποία παρέχουν την ίδια λάμψη στον ουρανό, δεν παράγουν θόρυβο και είναι λιγότερο ρυπογόνα.

Eπιστολή φιλόζωων προς τους δήμους: Περιορίστε τα πυροτεχνήματα, υποφέρουν τα ζώα
«Επικίνδυνη δραστηριότητα με αθώα θύματα κάθε χρόνο, ζώα και ανθρώπους»

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την επιστολή

skylosθιτφ87δυ58

Μέχρι στιγμής οι Δήμοι Καβάλας και Καλαμάτας έχουν υιοθετήσει τη χρήση αθόρυβων πυροτεχνημάτων τη στιγμή που σε καταστήματα του Δήμου Θερμαϊκού φαίνεται να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους, αφού σε ένα σύντομο τηλεφώνημα με το κατάστημα FireBall , ενημερώνουν πως «δεν υπάρχουν αθόρυβα πυροτεχνήματα που πάνε στον ουρανό παρά μόνο μερικά που μένουν σε χαμηλό ύψος».

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στις διοικήσεις και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για το θέμα. Σήμερα υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που πρέπει να μας ωθήσουν να αλλάξουμε αποφασιστικά πορεία. Ο αντίκτυπος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην καλή διαβίωση των ζώων και την άγρια ​​ζωή έχει φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Εναλλακτικές Λύσεις στη Χρήση Πυροτεχνημάτων

  • Τα αθόρυβα πυροτεχνήματα προσφέρουν φώτα και οπτικό θέαμα παράγοντας ελάχιστο θόρυβο.

  • Τα σόου με λέιζερ μοιάζουν με πυροτεχνήματα όντας λιγότερο επιζήμια για τα ζώα και ρυπογόνα για το περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να επηρεάζουν αρνητικά τα πουλιά.

  • Οι φωτεινές επιδείξεις με drone, όπως αυτά που είδαμε στα εγκαίνια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 2021.

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι κτηνίατροι :

 Dr. Καραμιχάλη Παναγιώτα , απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, διδάκτωρ αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας του ΑΠΘ.
και  Βαλάντης Σκρέκας,  ειδικός υπερηχολόγος,  απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

#vetcaregr

Ευχαριστούμε το κτηνιατρείο Καραμιχάλη Σκρέκα για τις επιστημονικές γνώσεις που μοιράζονται τακτικά μαζί μας!!!

Πηγές

  1. Animal Ethics (n.d.) “How Fireworks Harm Nonhuman Animals”.

  2. Bluecross (n.d), “Fireworks and Pets”.

  3. Environmental Protection, UK (2020) “Fireworks”, December.

  4. Humane Society, US (n.d.) “Fireworks: An Explosion of Fear for Animals”

  5. International Organization for Animal Protection (2020), “Every Firework is An Explosion of Fear for Animals. Keep Them Safe With 10 Simple Recommendations”, 30 December

  6. Κλειδαρότρυπα (2022) “Γιατί Πρέπει να Καταργηθούν τα Πυροτεχνήματα”, 1 Ιανουαρίου.

  7. The Conversation (2022) “Fireworks: Growing Evidence They Distress Animals Builds Case to Restrict Use”, 1 November.

  8. Zoosos (2020) “Προστατέψτε τα Ζώα από Κρότους και Βεγγαλικά ή Πυροτεχνήματα και την Πρωτοχρονιά”, 30 Δεκεμβρίου.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Veterinary Care- Άρθρα, ΑΤΥΧΗΜΑ, ΓΑΤΑ, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΣΚΥΛΟΣ. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.