Γάτες :Τοξικώσεις, Δηλητηριάσεις και άλλοι κίνδυνοι… Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι !!!

cai long yu 2850566 640 1

cai long yu 2850566 640 1

Πράγματα που είναι ακίνδυνα για εμάς, αλλά τοξικά για τα κατοικίδια ζώα παραμονεύουν στα πιο συνηθισμένα μέρη: στην κουζίνα, σε ένα ιατρείο, στο γκαράζ, στην αυλή και αλλού. Τα κατοικίδια  είναι πολύ ικανά στο να βρίσκουν και να εκτίθενται σε δηλητήρια όπου και αν αυτά βρίσκονται. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να γίνουν «ντετέκτιβ τοξίνης» και να ανακαλύψουν αυτούς τους κινδύνους πριν από τα κατοικίδια ζώα τους.

Εσείς  γνωρίζετε  τι δεν πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας; Ποιες τροφές μπορεί να αποβούν τοξικές και να προκαλέσουν πρόβλημα υγείας στις γατούλες σας;

Τι πρέπει να προσέξεις!!!! Στα παρακάτω βίντεο αλλά και σε όλο το άρθρο,  θα μάθουμε μαζί τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή της γάτας μας, για να είναι πάντα υγιής και χαρούμενη!

Μάθετε εδώ πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν η γάτα σας είναι δηλητηριασμένη και πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε.

Πίνακας Περιεχομένων

  1. Πόσο επικίνδυνη είναι η δηλητηρίαση στις γάτες;
  2. Συμπτώματα: Ποια είναι τα σημάδια της δηλητηρίασης στις γάτες;
  3. Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: Τι μπορώ να κάνω εάν η γάτα μου δηλητηριαστεί;
  4. Διάγνωση: Πώς ανιχνεύεται η δηλητηρίαση στις γάτες;
  5. Θεραπεία: Πώς θεραπεύεται η δηλητηρίαση στις γάτες;
  6. Αιτίες: Τι πυροδοτεί τη δηλητηρίαση στις γάτες;
  7. Πρόληψη: Μπορεί να προληφθεί η δηλητηρίαση στις γάτες;

dilitiriasi

Εμετός γάτας: πότε πρέπει να σε οδηγήσει στον κτηνίατρο;

Δώσε προσοχή στα παρακάτω σημάδια…

Οι γάτες κάνουν εμετό πολύ συχνά και συνήθως χωρίς ιδιαίτερα σοβαρό λόγο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορήσεις για το συγκεκριμένο σύμπτωμα, ιδιαίτερα αν το παρατηρείς τακτικά.

Τα πιο κοινά αίτια: «Ο εμετός της γάτας οφείλεται συνήθως σε τριχόμπαλες, σε εντερικά παράσιτα ή στην κατανάλωση κάποιου φυτού. Ίσως επίσης αποτελεί μια αντίδραση του οργανισμού της σε κάποια αλλαγή στη διατροφή της ή, απλά, στην πολύ γρήγορη και λαίμαργη κατάποση της τροφής», σχολιάζει ο dr Marty Becker, διάσημος Αμερικανός κτηνίατρος και συγγραφέας 24 βιβλίων.

Παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε συχνούς εμετούς είναι η οξεία γαστρίτιδα (π.χ. εξαιτίας της κατανάλωσης ενός νεκρού ζώου) ή μια τροφική αλλεργία. Ανάμεσα στα πιο σοβαρά αίτια συναντάμε τη δηλητηρίαση, τα στομαχικά έλκη, τον καρκίνο, τις ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, τον υπερθυρεοειδισμό ή κάποια πάθηση της πεπτικής οδού. Επιπλέον, σε εμετό μπορεί να οδηγήσει η κατάποση ενός ξένου σώματος που οδήγησε στο μπλοκάρισμα του στομάχου ή του εντέρου όπως κάποιο στολίδι από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή ένα νήμα. «Αν για παράδειγμα η γάτα σου εκτοξεύει «ρουκέτες» (εμετός που φτάνει σε μεγάλη απόσταση) το μπλοκάρισμα της ανώτερης γαστρεντερικής οδού είναι ένα πιθανό αίτιο», εξηγεί ο dr Becker.

Αν είναι ηλικιωμένη: Οι μεγάλες σε ηλικία γάτες που κάνουν εμετό συχνά χωρίς προφανή λόγο πρέπει να ελεγχθούν για νεφροπάθεια. Ειδικά αν έχουν αρχίσει να πίνουν περισσότερο νερό από το συνηθισμένο και να αποβάλλουν μεγαλύτερη ποσότητα ούρων. Οι εξετάσεις αίματος και ούρων θα ελέγξουν το αν τα νεφρά της λειτουργούν σωστά, καθώς οι δυσλειτουργίες στο συγκεκριμένο όργανο είναι συνηθισμένες στις ηλικιωμένες γάτες.

Αν είναι γατάκι: Σε περίπτωση που αρχίσει ξαφνικά τους εμετούς, ενδεχομένως να πάσχει από μια λοιμώδη νόσο που ονομάζεται πανλευκοπενία, κοινή σε γάτες που δεν ακολούθησαν το ενδεδειγμένο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τη δει κτηνίατρος: Ένα απλό επεισόδιο εμετού μετά το γεύμα ή το μασούλημα χορταριού δεν υπάρχει λόγος να σε ανησυχήσει. Σε περίπτωση όμως που η γάτα σου κάνει εμετό πάνω από μία φορά μέσα σε ένα 24ωρο ενώ έχει και άλλα συμπτώματα όπως νωχελικότητα, χλωμά ούλα, έντονο κοιλιακό πόνο, γρήγορη αναπνοή ή δύσπνοια, θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα σε ειδικό. Άλλωστε μια γάτα που κάνει εμετό συχνά μπορεί να καταλήξει να υποφέρει από αφυδάτωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι γάτες θα έπρεπε να μην είχαν προβλήματα δηλητηρίασης γιατί είναι εκλεκτικές στην γεύση και δεν δοκιμάζουν εύκολα ότι βρουν μπροστά τους.
Εν τούτοις εξ αιτίας της έμφυτης περιέργειας που τις χαρακτηρίζει και κυρίως της συνήθειας να καθαρίζουν το τρίχωμά τους με την γλώσσα (καταπίνοντας όποια ουσία βρίσκεται πάνω τους), η δηλητηρίαση δεν είναι ασυνήθιστη.Οι γάτες έχουν επίσης  εκπληκτική όσφρηση. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει τις γάτες να σκαρφαλώνουν και να κλέβουν φαγητό από τους πάγκους, να μπαίνουν σε κάδους απορριμμάτων να κλέβουν φαγητό από τα πιάτα. Άλλες φορές, καλοπροαίρετοι κηδεμόνες προσφέρουν υπολείμματα τροφών από το τραπέζι, χωρίς να κατανοούν τον πιθανό κίνδυνο.

Για τους ιδιοκτήτες που ζουν στην ύπαιθρο είναι πολύ πιθανό οι γάτες σας να  περιπλανώνται ελεύθερα σε εξωτερικούς χώρους και να  εξερευνούν τη γειτονιά σας χωρίς την επίβλεψή σας. Σε αυτό ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα οι φόλες.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες που προδιαθέτουν σε δηλητηρίαση, ειδικά από την στιγμή που θα έρθουν σε επαφή με δηλητήριο είναι:

  • Το μικρό μέγεθος του σώματός τους
  • Η ικανότητά να κρύβονται (δεν βλέπουμε έγκαιρα τα συμπτώματα)
  • Η έλλειψη ορισμένων ηπατικών ενζύμων που χρειάζονται για την διάσπαση χημικών ενώσεων και συνεπώς για την εξουδετέρωση των δηλητηρίων.

Οι γάτες δηλητηριάζονται με δύο τρόπους

 Άμεσος τρόπος, καταπίνοντας την τοξική ουσία αυτούσια ή βρίσκοντάς την πάνω στο θήραμά τους.
Έμμεσος τρόπος, καταπίνοντας το δηλητήριο ενώ καθαρίζουν με την γλώσσα τους το τρίχωμά τους ή με απορρόφηση από το δέρμα τους (ειδικά από τις πατούσες) ή με εισπνοή.

Ωστόσο, όταν είναι πολύ αργά για την πρόληψη, η καλύτερη λύση για ένα αίσιο τέλος είναι η έγκαιρη επέμβαση.

 

φόλα

Πόσο επικίνδυνη είναι η δηλητηρίαση στις γάτες;

Εάν η γάτα σας δηλητηριαστεί, η πιθανότητα να ανακάμψει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο του δηλητηρίου και την ποσότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απορροφούμενη δόση είναι τόσο χαμηλή, που είναι σχεδόν απίθανο οι προσβεβλημένες γάτες να υποστούν σοβαρές συνέπειες.

Ωστόσο, είναι συχνό το φαινόμενο οι γάτες να πεθαίνουν λόγω σοβαρής δηλητηρίασης.

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που, αν τα εμφανίσει η ενήλικη γάτα σας, θα πρέπει να σπεύσετε γρήγορα στον κτηνίατρό σας. Ωστόσο, ποια είναι αυτά και πώς μπορείτε να τα αναγνωρίσετε;

Αρκετοί ιδιοκτήτες ζώων αισθάνονται πραγματικές τύψεις όταν προσκομίζουν τη γάτα τους σε μια κτηνιατρική κλινική σε άσχημη κατάσταση, καθώς αναρωτιούνται αν θα έπρεπε να αναγνωρίσουν το πρόβλημα νωρίτερα. Πόσο εύκολο είναι όμως να αντιληφθεί ένας κηδεμόνας ζώου αν η κατάσταση της γάτας τους χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα;

Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής:Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι το ζώο σας έχει καταναλώσει κάποια ουσία που μπορεί να είναι τοξική, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας. Όσο πιο γρήγορα επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να ξεκινήσει η θεραπεία της γατούλας σας, τόσο καλύτερη θα είναι η πρόγνωση!

Συμπτώματα: Ποια είναι τα σημάδια της δηλητηρίασης στις γάτες;

AdobeStock 309052159 1024x683 1 768x512 1

Αναλόγως του δηλητηρίου και του συστήματος (ή των συστημάτων) του οργανισμού που προσβάλλει είναι και τα συμπτώματα:
—Γαστρεντερικό: Εμετός και Διάρροια (το πιο συνηθισμένο)
—Νευρικό: Τρόμος, μη-συνεργασία κινήσεων, σπασμοί, διέγερση, κατάπτωση, κώμα.
—Αναπνευστικό: Βήχας, φτέρνισμα, δύσπνοια.
—Δερματικά : Φλεγμονή, πρήξιμο.
—Ηπατική ανεπάρκεια: Ίκτερος, εμετός.
—Νεφρική ανεπάρκεια : Πολυδιψία, ανορεξία, απώλεια βάρους.
Οι περισσότερες δηλητηριάσεις είναι οξείες και έχουν απότομη εμφάνιση. Δεν αποκλείονται όμως και οι χρόνιες δηλητηριάσεις που εμφανίζονται απότομα ή σταδιακά και είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν και να θεραπευτούν.

Τα δηλητήρια λοιπόν μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα στις γάτες, ανάλογα με την ποσότητα που έχουν καταπιεί. Ωστόσο, εάν η γάτα σας εμφανίζει μερικά ή όλα τα ακόλουθα τυπικά συμπτώματα δηλητηρίασης, θα πρέπει να χτυπήσει ο κώδωνας του κινδύνου. Γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό η γάτα σας να έχει δηλητηριαστεί:

  • σοβαρή μειωμένη γενική ευεξία
  • γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία με εκκρίσεις σάλιου, έμετος, (αιματηρή) διάρροια και κοιλιακό άλγος (κολικοί)
  • νευρολογικές διαταραχές όπως απώλεια αισθήσεων, παράλυση, σπασμοί, τρέμουλο, αποπροσανατολισμός ή τρέκλισμα
  • διαστολή ή συστολή της κόρης των ματιών
  • Αναπνευστικά προβλήματα όπως σοβαρά αυξημένος ή μειωμένος αναπνευστικός ρυθμός (φυσιολογικός αναπνευστικός ρυθμός για ενήλικες γάτες: 20 έως 40 αναπνοές ανά λεπτό) ή και δύσπνοια
  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος (υπερθερμία)
  • Καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακές αρρυθμίες
  • Διαταραχές της πήξης που γίνονται εμφανείς μέσω αιμορραγίας (π.χ. στα ούλα, στο δέρμα ή στα ούρα)

Πώς θα καταλάβεις ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά; 
Μπορεί να παρατηρήσουμε μια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά της και πολύ έντονη εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων. Δηλαδή να δούμε για παράδειγμα εμέτους, έντονη καταβολή, τρέμουλο (ίσως το ζώο να έχει και νευρικά συμπτώματα), μια εικόνα που η γάτα δεν παρουσίαζε μέχρι πριν από λίγο. Στην κλινική πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως και αν ο εμετός συνοδεύεται από διάρροια, περιέχει αίμα, θυμίζει κόπρανα στην εμφάνιση και στην οσμή, ή περιέχει κομματάκια που μοιάζουν με κόκκους καφέ (που στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μερικώς χωνεμένο αίμα).. Τότε το ζώο μπορεί να παρουσιάζει εσωτερική αιμορραγία, να έχει καταπιεί ξένο σώμα, να υποφέρει από έλκος ή καρκίνο του στομάχου. 

Μη χάσεις επίσης καθόλου χρόνο αν υποψιάζεσαι ότι η γάτα σου  έφαγε κάτι τοξικό, π.χ. ένα δικό σου χάπι ή αντιψυκτικό υγρό.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: Τι μπορώ να κάνω εάν η γάτα μου δηλητηριαστεί;

Τι να κάνετε, αν νομίζετε ότι η γάτα σας έχει δηλητηριαστεί.

  • Αν υποπτεύεστε ότι η γάτα σας ήρθε σε επαφή με δηλητήριο και ειδικά αν «δεν φαίνεται και πολύ στα καλά της», είναι σημαντικό να την πάτε στον γιατρό το ταχύτερο δυνατόν.
    Ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι ότι η γάτα σας έχει καταναλώσει δηλητήρια για γάτες ή έχει αγγίξει κάτι δηλητηριώδες, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας και μην περιμένετε να εκδηλώσει συμπτώματα, γιατί τότε μπορεί να είναι πολύ αργά για να επιβιώσει.
  • Αν δείτε το δηλητήριο, απομακρύνετε τη γάτα από αυτό άμεσα και πάρτε δείγμα από το πιθανό δηλητήριο. Αυτό ίσως βοηθήσει τον κτηνίατρο στη θεραπεία της γάτας.
  • Αν βρίσκεται σε διέγερση, τυλίξτε την σε μια πετσέτα και βάλτε την σε ένα κουτί. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε την γάτα σας από το να τραυματίσει τον εαυτό της (ή εσάς) και από το να συνεχίσει να γλύφει το τρίχωμά της καταπίνοντας και άλλο δηλητήριο.
  • Δεν συνιστούμε να προσπαθήσετε να της προκαλέσετε εμετό δίνοντάς της αλάτι, μαγειρική σόδα, γάλα ή μουστάρδα γιατί τίποτε από αυτά δεν προκαλεί απαραίτητα εμετό και υπάρχει πιθανότητα πνιγμού. Eπίσης ανάλογα με την ουσία που έχει καταναλώσει υπάρχει κίνδυνος έτσι να της προξενήσεις μεγαλύτερη βλάβη. 
  • Το καλύτερο είναι να  τηλεφωνήσετε σε ένα κτηνίατρο ώστε  να προετοιμαστεί για κάποια θεραπεία πριν καν φτάσετε σε αυτόν και να σας δώσει συμβουλές για πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσετε στο ιατρείο.
  • Το περιλαίμιο της γάτας να αφαιρεθεί γιατί μπορεί να έχει μολυνθεί.

Τι να κάνετε αν η γάτα σας έχει κάτι χημικό πάνω της

Η γάτα μπορεί να βοηθηθεί στο σπίτι από εσάς, μόνο αν η μόλυνση είναι ήπια και περιορισμένη στο τρίχωμα.

  • Το περιλαίμιο για ψύλλους να αφαιρεθεί γιατί δυσκολεύει κι άλλο την κατάσταση.
  • Για να αφαιρέσετε τα χημικά από το τρίχωμα πρέπει πρώτα να κουρέψετε όσο περισσότερες μολυσμένες τρίχες μπορείτε από την περιοχή και μετά να την πλύνετε με νερό και σαπούνι πιάτων καθώς είναι αρκετά ισχυρό καθαριστικό ( μη χρησιμοποιείτε το σαπούνι πιάτων χωρίς λόγο ή για το απλό λούσιμο της γάτας καθώς μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και δερματολογικά προβλήματα). Αφαιρέστε όση μόλυνση μπορείτε πριν το λούσιμο γιατί το μπάνιο μπορεί να αυξήσει την απορροφητικότητα του δέρματος.
  • Προσεκτικό στέγνωμα για αποφυγή υποθερμίας από το κρύο
  • Μετά από έκθεση σε πιθανά δηλητήρια σας συμβουλεύουμε να έχετε την γάτα κάτω από παρατήρηση σε ένα ζεστό ήσυχο δωμάτιο για 24 ώρες.

Πότε πρέπει να πάω στον κτηνίατρο, εάν η γάτα μου δηλητηριαστεί;

Αμέσως μόλις υποψιαστείτε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει δηλητηριαστεί, θα πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας. Γιατί στις περιπτώσεις δηλητηρίασης ισχύει η φράση
“η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία”!

Εάν ήδη γνωρίζετε τι είδους ουσία έχει καταπιεί η γάτα σας, μπορείτε επίσης να καλέσετε το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Εκεί μπορούν να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστική ουσία.

Εάν η διαδρομή μέχρι τον κτηνίατρο είναι μεγάλη, μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας κατά τη διάρκεια της μετακίνησης διατηρώντας την ψυχραιμία σας. Εάν είστε ταραγμένοι και αγχωμένοι, αυτό θα επηρεάσει και τη γάτα σας.

Εάν η γάτα σας λιποθυμήσει, βάλτε την σε θέση ανάνηψης και τραβήξτε τη γλώσσα της στο πλάι και έξω από το στόμα της, για να μην πνιγεί από τον εμετό της.

Δηλητηρίαση γάτας
Κρατήστε τη γάτα σας μακριά από νεκρά ποντίκια, καθώς αυτά μπορεί να πέθαναν από ποντικοφάρμακο!

Διάγνωση: Πώς ανιχνεύεται η δηλητηρίαση στις γάτες;

Δυστυχώς, πολύ λίγοι ιδιοκτήτες γατών γνωρίζουν από τι έχει δηλητηριαστεί η γάτα τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρέχετε στον κτηνίατρό σας όλες τις σημαντικές πληροφορίες που γνωρίζετε. Όσο ο κτηνίατρος σας κάνει ερωτήσεις, εξετάζει παράλληλα τη γάτα σας και ελέγχει όχι μόνο την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός της αλλά και την κατάσταση των βλεννογόνων, τον παλμό, την αναπνοή και τα αντανακλαστικά της.

Δεδομένου ότι εκτός από το ενδεχόμενο της δηλητηρίασης μπορούν να ληφθούν υπόψη και άλλες διαγνώσεις (π.χ. εντερική απόφραξη ή τραύμα), ο κτηνίατρός σας θα χρειαστεί να υποβάλλει τη γάτα σας σε περαιτέρω εξετάσεις. Για αυτόν τον λόγο, θα πάρει δείγμα αίματος από τη γάτα σας ή θα χρησιμοποιήσει μεθόδους απεικόνισης (π.χ. ακτινογραφίες) για να ρίξει μια ματιά στα εσωτερικά της όργανα.

Θεραπεία: Πώς θεραπεύεται η δηλητηρίαση στις γάτες;

Εάν η γάτα σας δηλητηριάστηκε μόλις πριν από λίγα λεπτά ή λίγες ώρες, ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή για να προκαλέσει στη γάτα σας έμετο. Η πλύση στομάχου θα βοηθήσει επίσης στην απομάκρυνση της τοξίνης από το στομάχι της γάτας σας.

Εάν δεν γνωρίζετε πότε έγινε η κατάποση του δηλητηρίου, αλλά γνωρίζετε ποια ουσία είναι, ο κτηνίατρός σας μπορεί και πάλι να χρησιμοποιήσει ένα αντίδοτο για να καταπολεμήσει ειδικά αυτήν την ουσία. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Κ λειτουργεί ως αντίδοτο κατά των δηλητηριάσεων από ποντικοφάρμακο.

Επιπλέον, η δηλητηριασμένη γάτα σας θα χρειαστεί υποστηρικτικά μέτρα, εκτός από την αντιμετώπιση της ίδιας της αιτίας, τα οποία αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της κυκλοφορίας και την προαγωγή της αποτοξίνωσης του σώματος.
Αυτά περιλαμβάνουν:

  • από του στόματος χορήγηση ενεργού άνθρακα, που δεσμεύει το δηλητήριο
  • θεραπεία έγχυσης
  • εάν είναι απαραίτητο, φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση από τη ναυτία (αντιεμετικά) και τον πόνο

Δεδομένου ότι μια δηλητηρίαση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, οι περισσότεροι κτηνίατροι δέχονται δηλητηριασμένες γάτες για νοσηλεία στα κτηνιατρεία τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσουν γρήγορα και στοχευμένα σε αρνητικές αλλαγές στις ζωτικές σωματικές λειτουργίες της γάτας.

Πρόληψη: Μπορεί να προληφθεί η δηλητηρίαση στις γάτες;

Δεν είναι πάντα δυνατό να απομακρύνετε όλες τις τοξικές ουσίες από το σπίτι σας. Ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα φάρμακα και τα δυνητικά τοξικά τρόφιμα σε ασφαλές σημείο μακριά από τις γάτες σας. Εάν δεν αντέχετε να αποχωριστείτε τα διακοσμητικά φυτά σας, θα πρέπει επίσης να επιλέξετε φυτά που δεν είναι τοξικά για τις γάτες, όπως γρασίδι γάτας ή μαργαρίτες.

Αν το ζώο σας κατάπιε τη δηλητηριώδη ουσία πρόσφατα, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να υπάρχει ακόμη αρκετή ποσότητα από την ουσία αυτή στο στομάχι του.

Η απομάκρυνση λοιπόν της ουσίας που έχει μείνει γίνεται με πρόκληση εμετού ή/και πλύσεις στομάχου.

Αν το ζώο κατάπιε την ουσία πριν 2 ώρες και το κοντινότερο κτηνιατρείο απέχει τουλάχιστον 30 λεπτά από το σημείο που είστε, συμβουλευτείτε τον για το αν είναι καλύτερο να προκαλέσετε εμετό πριν ξεκινήσετε για το κτηνιατρείο.

Σημεία προσοχής:

Πολλοί ειδικοί αποτρέπουν την προσπάθεια πρόκλησης εμετού στο σπίτι καθώς αυτή μπορεί να είναι αναποτελεσματική και να καθυστερήσει την αντιμετώπιση της τοξίκωσης (δηλητηρίασης) από τον κτηνίατρο.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας αφού έχετε ειδοποιήσει για το επείγον της κατάστασης και έχοντας μαζί σας το αντικείμενο που περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία, αν είναι δυνατόν.

Καταψύξτε το περιεχόμενο του στομάχου, αν επιθυμείτε να διενεργηθούν τοξικολογικές εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μην προκαλέσετε εμετό στις παρακάτω περιπτώσεις:

-Αν το ζώο έχει ήδη κάνει εμετό.

-Αν το ζώο είναι σε έντονη κατάπτωση, αναπνέει με δυσκολία ή δείχνει νευρολογικά συμπτώματα.

-Αν το ζώο είναι αναίσθητο ή κάνει επιληπτικές κρίσεις.

-Αν το ζώο έχει καταπιεί ουσίες που προκαλούν έντονη διάβρωση όπως χλωρίνη, υγρά μπαταρίας, καθαριστικά ή πετρέλαιο.

-Αν το ζώο έχει καταπιεί ένα αιχμηρό αντικείμενο το οποίο θα μπορούσε να ενσφηνωθεί στον οισοφάγο.

-Αν η ταμπέλα του προϊόντος αναφέρει «Μην προκαλέσετε εμετό».

-Αν έχουν περάσει 2-3 ώρες μετά την κατάποση της ουσίας.


Αιτίες: Τι πυροδοτεί τη δηλητηρίαση στις γάτες;

IMG 4298 e1531689961940

Οι τοξικές ουσίες υπάρχουν παντού, είτε στο περιβάλλον είτε και μέσα στο σπίτι σας. Αυτές μπορεί να είναι τοξίνες που περιέχονται σε δηλητηριώδη για τις γάτες φυτά, τρόφιμα και χημικές ουσίες όπως απολυμαντικά.

 Ποιες είναι οι πιο συνήθεις δηλητηριάσεις στις γάτες;

Τοξική ουσία Συναντάται σε
Ακετυλοσαλικυλικό οξύ Δισκία όπως η ασπιρίνη
Μόλυβδος Μπαταρίες, βερνίκια, μπογιές, παιχνίδια
Αιθυλενογλυκόλη Πολύ γλυκά στη γεύση αντιψυκτικά και υγρά αφαίρεσης σκουριάς
Δηλητηριώδη φυτά Φυτά εσωτερικού χώρου και φυτά κήπου όπως αγαύη, μπέντζαμιν, κισσός, ορτανσία, ορχιδέα, πικροδάφνη, αλεξανδρινός
Τρόφιμα Αλκοόλ, καφές, σκόρδο, σοκολάτα, τσάι, σταφύλια και σταφίδες, κρεμμύδια
Μεταλλδεΰδη Σαλιγκαροκτόνα
Τρωκτικοκτόνα (αντιπηκτικά) Ποντικοφάρμακο, που χρησιμοποιείται συχνά ως δηλητηριώδες δόλωμα ή βρίσκεται στο στομάχι των τρωκτικών

Πώς θα τη σώσεις; 


Για να βγάλει άμεσα το δηλητήριο είναι καλό να της δώσουμε αλατόνερο ή Filtalon, αν το έχουμε, που είναι εμετικό φάρμακο σε μορφή ένεσης. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να της γίνει άμεσα μια ένεση ατροπίνης και, φυσικά, να προσκομιστεί γρήγορα σε κτηνίατρο για τα περαιτέρω. Η θετική έκβαση αυτών των συμβάντων έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία ενεργούμε.

Αναλυτικά τα  «Δηλητήρια» που μπορούν να σκοτώσουν το κατοικίδιο σας

Υπάρχουν πολλές ανθρώπινες τροφές που μπορείτε να ταΐσετε με ασφάλεια τη γάτα σας. Με τον όρο με ασφάλεια, εννοούμε μη τοξικές και εύπεπτες. Ωστόσο, μεγάλες ποσότητες οποιασδήποτε τροφής που χορηγούνται σε γάτες με ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως εμετός και διάρροια.

Πολλά τρόφιμα τα οποία εμείς βρίσκουμε νόστιμα, είναι επιβλαβή για τα ζώα. Για αυτό είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα ανθρώπινα τρόφιμα μακριά από πεινασμένες γάτες. Παρακάτω, θα εξετάσουμε τι δεν μπορούν να φάνε οι γάτες, καθώς και τις ανθρώπινες τροφές που είναι ασφαλείς με μέτρο.

gata trofes

Τροφές που ΔΕΝ είναι ασφαλείς για τις γάτες

Μήλα, βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα και δαμάσκηνα

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων στελεχών, σπόρων και φύλλων αυτών των φρούτων μπορεί να είναι τοξική. Περιέχουν μια ένωση τύπου κυανίου και τα σημάδια τοξικότητας είναι: ανησυχία, διαστολή των ματιών, δυσκολία στην αναπνοή, υπεραερισμός.

Αβοκάντο

avocado half cut

To φαινομενικά αθώo αβοκάντο περιέχει την ουσία Persin, “περσίνη”,  είναι ένα παράγωγο λιπαρού οξέος πολύ τοξικό για τα ζώα και φυσικά για τις γάτες. Το σύνολο του αβοκάντο είναι τοξικό, οπότε καλό θα είναι να μην αφήνετε τη γάτα σας να παίζει ούτε  με το κουκούτσι. Ανάλογα με το πόση ουσία Persin καταπιεί η γάτα, μπορεί να αποκτήσει γαστρεντερικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και υγρό γύρω από την καρδιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο. Τα συμπτώματα της τοξικότητας περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, διόγκωση της κοιλιάς και μη φυσιολογική συσσώρευση υγρών στο στήθος, την κοιλιά και το σάκο γύρω από την καρδιά.

Προϊόντα με γλυκαντικά: Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη είναι ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται αντί της ζάχαρης, κυρίως επειδή έχει λιγότερες θερμίδες. Αυτό το χωρίς ζάχαρη γλυκαντικό χρησιμοποιείται σε πολλά είδη του σουπερμάρκετ: τσίχλες, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, φυστικοβούτυρο και σε ψημένα προϊόντα. Βρίσκεται σε πολλά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για άτομα με διαβήτη, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη της. Η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα επίπεδα υπογλυκαιμίας ( χαμηλό σάκχαρο στο αίμα)  και ηπατικής ανεπάρκειας σε σκύλους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κατάρρευση, επιληπτικές κρίσεις και έμετο. Ελέγξτε τις ετικέτες των προϊόντων για ξυλιτόλη και κρατήστε τα μακριά από τα ζώα σας. Αν υποψιάζεστε δηλητηρίαση, καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πρόκληση εμετού και υγρά ενδοφλέβια.

Ωστόσο, συνιστάται να μην δίνετε στις γάτες προϊόντα που έχουν παρασκευαστεί με ξυλιτόλη. Ευτυχώς οι γάτες είναι γενικά πιο επιλεκτικές σε ό,τι τρώνε από ό,τι οι σκύλοι, οπότε η τυχαία κατάποση είναι πολύ λιγότερο συχνή.

Baking Powder και μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα και η μπέικιν πάουντερ είναι αμφότερα διογκωτικοί παράγοντες. Η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων μαγειρικής σόδας ή σκόνης baking powder μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές των ηλεκτρολυτών (χαμηλό κάλιο, χαμηλό ασβέστιο ή/και υψηλό νάτριο), συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή μυϊκούς σπασμούς.

Σοκολάτα

1τοξικωσεις 603x301 1

Μπορεί να αγαπάμε τη σοκολάτα,αλλά η  σοκολάτα, εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη. Αυτές οι δύο ενώσεις είναι διεγερτικά του νευρικού συστήματος και μπορεί να είναι τοξικές για τη γάτα σας σε μεγάλες ποσότητες. Η σοκολάτα είναι ιδιαίτερα κακή, δεδομένου ότι περιέχει και καφεΐνη και θεοβρωμίνη, μια χημική ουσία που θα μπορούσε ακόμη και να σκοτώσει τη γάτα σας.  Τα επίπεδα καφεΐνης και θεοβρωμίνης ποικίλλουν μεταξύ των διαφόρων τύπων σοκολάτας.Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της σε κακάο, τόσο πιο επικίνδυνη είναι η κατανάλωσή της για το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Αν το κατοικίδιό σας παρόλα αυτά καταναλώσει σοκολάτα, παρατηρήστε το προσεχτικά για συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως εμετό, διάρροια, έλλειψη όρεξης, αυξημένη δίψα και ούρηση, υπερένταση, γρήγορη αναπνοή, τρέμουλο, επιληπτικές κρίσεις και κώμα. Όσο πιο γρήγορα λάβει θεραπεία μια γάτα με δηλητηρίαση, τόσο καλύτερη θεωρείται η πρόγνωση της υγείας της. Μια γουλιά σοκολάτας δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά η κατάποση μαύρης σοκολάτας ή σοκολάτας ψησίματος μπορεί να είναι επικίνδυνη για τις γάτες.

Στους σκύλους  προκαλεί καρδιακές αρρυθμίες και μπορεί να είναι τοξική ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Τα επίπεδα τοξικότητας διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου και το πόσο σκούρη είναι η σοκολάτα. Η ψημένη σοκολάτα και η άγλυκη σκόνη κακάο είναι τα πιο επιβλαβή και ακολουθούν η λευκή και η σοκολάτα γάλακτος. Τα συνήθη σημάδια της δηλητηρίασης είναι έμετος, διάρροια και ανησυχία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πρόκληση εμετού, χορήγηση ενεργού άνθρακα για να δεσμεύσει το δηλητήριο και υγρών ενδοφλέβια.

Άψητη μαγιά ζύμης ψωμιού

Η ζύμη περιέχει μαγιά η οποία φουσκώνει σε υγρό, ζεστό περιβάλλον, όπως στο στομάχι. Μετά την κατάποση, η ζύμη που φουσκώνει μπορεί να διαστέλλει το στομάχι και να μειώσει τη ροή του αίματος. Η ζύμωση της μαγιάς μπορεί να μετατραπεί σε αλκοόλη προκαλώντας σημάδια δηλητηρίασης.Ακόμα και όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, η μαγιά της ζύμης συνεχίζει να αυξάνεται ως μάζα στο ζεστό στομάχι του κατοικίδιου σας και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη διόγκωση του. Καθώς η ζύμη ζυμώνεται στο έντερο, μπορεί επίσης να προκύψει τοξικότητα από αλκοόλ. Η καρδιακή ανακοπή είναι μια άλλη πιθανότητα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διόγκωση της κοιλιάς και τάση για έμετο που ακολουθείται από την απώλεια συντονισμού κινήσεων και επιβράδυνση της αναπνοής. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πρόκληση εμετού ή μερικές φορές χειρουργική επέμβαση.

Κόκαλα

img 2826

Τα κόκαλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στη λίσταΑν και σε καμία περίπτωση δεν είναι τοξικά, τα κόκαλα μπορούν να κατακερματιστούν όταν μαγειρεύονται και να προκαλέσουν εσωτερική ρήξη ή εμπόδια στο έντερο ( να κολλήσουν ή να εγκλωβιστούν στο στόμα, αιχμηρά θραύσματα ενδέχεται να τραυματίσουν το έντερο, ή να προκαλέσουν  δυσκοιλιότητα και  πιθανή βακτηριακή μόλυνση όταν περνούν σχετικά δύσπεπτα θραύσματα στο έντερο)  .

Ακόμα και ωμά, τα κόκαλα θεωρούνται υπεύθυνα για πολλούς πνιγμούς των αγαπημένων μας ζώων και θα πρέπει  να αποφεύγονται… ειδικά  τα κόκαλα των πουλερικώνΕκτός από εντερικά προβλήματα, τα οστά που καλύπτονται με λίπος ή χόνδρους μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Έτσι η γάτα σας μπορεί να καταλήξει με εμετό ή διάρροια.

Καφές

coffee

Μη μοιράζεστε ποτέ το τσάι ή τον καφέ σας με τη γάτα σας. Τροφές και ποτά που περιέχουν καφεΐνη θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τα αιλουροειδή σας. Η καφεΐνη λειτουργεί ως διουρητικό και προκαλεί αφυδάτωση. Επίσης τονώνει την καρδιά και το νευρικό σύστημα.
Αν και ασυνήθιστο στις γάτες, ορισμένες μπορεί να φάνε κατακάθι ή κόκκους καφέ και να πάθουν τοξικότητα από καφεΐνη. Τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια με εκείνα της τοξικότητας από σοκολάτα και μπορεί να είναι εξίσου ή και πιο σοβαρά.

Αλκοόλ

Μπύρα, κρασί, υγρή μαγιά και τρόφιμα που περιέχουν αλκοόλ, δεν είναι κατάλληλα για τη γάτα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στο συκώτι και στον εγκέφαλο της γάτας που έχει στον άνθρωπο, αλλά χρειάζεται πολύ μικρότερη ποσότητα για να προκληθεί μόνιμη βλάβη. Για το λόγο αυτό, τα ανθοϊάματα Μπαχ για γάτες διατίθεται μόνο σε έκδοση χωρίς αλκοόλ. Ακόμη και μια ποσότητα πολύ μικρή για ανθρώπους, δηλαδή μια κουταλιά της σούπας, αρκεί για να πέσει μια γάτα σε κώμα. Μόνο ελάχιστα περισσότερο αλκοόλ μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη γάτα.Μόλις δύο κουταλάκια ουίσκι μπορεί να προκαλέσουν κώμα σε μια γάτα 2,5 κιλών.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα για τον άνθρωπο δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα για δύο συγκεκριμένους λόγους. Ο ένας είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, η οποία ενέχει κίνδυνο παγκρεατίτιδας. Ο άλλος είναι ότι οι γάτες δυσκολεύονται να χωνέψουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς δεν διαθέτουν το ένζυμο που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης. Αυτό επηρεάζει ορισμένες γάτες περισσότερο από άλλες και μπορεί να προκαλέσει από ήπια αέρια μέχρι σοβαρή διάρροια. Μικρές ποσότητες απλού γιαουρτιού ή τυριού γίνονται ανεκτές από τις περισσότερες γάτες, αλλά είναι μάλλον ασφαλέστερο να αποφεύγετε εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τυρί χωρίς γάλα 

Το τυρί χωρίς γάλα π.χ. τυρί φυτικής προέλευσης για vegan διατροφή είναι επίσης ακατάλληλο για τις τετράποδες φίλες μας, καθώς συχνά περιέχει λίπη, αλάτι, και άλλες ουσίες που η γάτα δεν χρειάζεται και δεν μπορεί να μεταβολίσει ικανοποιητικά. Πολλοί κηδεμόνες χρησιμοποιούν μια μπαλίτσα τυριού για να κρύψουν μέσα κάποιο χάπι που πρέπει να καταπιούν οι γάτες τους. Σε αυτά τα πλαίσια, και από τη στιγμή που δεν έχει εμφανιστεί κάποια δυσανεξία, οι γάτες μπορούν να τρώνε μικρή ποσότητα τυριού περιστασιακά, και με προσοχή στις αντιδράσεις τους. Μην δίνετε σε καμία περίπτωση τυρί αν η γάτα σας έχει προβλήματα στην καρδιά και πρέπει να μειώσει την πρόσληψη αλατιού.

Προϊόντα Light

Οι τροφές που παρασκευάζονται για απώλεια βάρους ή διαβήτη μπορεί να περιέχουν το συστατικό ξυλιτόλη και δεν συνιστώνται για γάτες.

Λιπαρά τρόφιμα ή τηγανητά

fat

Οι γάτες λατρεύουν τις πλούσιες και λιπαρές τροφές. Συχνά τις παίρνουν ως λιχουδιές, αποφάγια, ακόμα και από τα σκουπίδια. Δυστυχώς, αυτές οι λιπαρές τροφές μπορεί να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα. Τα σημάδια της παγκρεατίτιδας στις γάτες μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και κοιλιακό πόνο.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να επιλέξετε αυτό που βρίσκεται σε τροφές ειδικά για γάτες.

Γάλα και κρέμα γάλακτος

cat drinking milk

Οι γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μόλις ενηλικιωθούν. Η αδυναμία να απορροφηθεί η λακτόζη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σημαίνει ότι η γάτα σας μπορεί να καταλήξει με γαστρεντερικά προβλήματα όπως εμετό και διάρροια. Η αδιαθεσία της μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ίσως χρειαστεί να επισκεφθεί κτηνίατρο. Αποφύγετε να δώσετε κρέμα ή γάλα στη γάτα σας, εκτός και αν επιλέξετε προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Μοσχοκάρυδο

Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά τα υψηλά επίπεδα μοσχοκάρυδου μπορεί να είναι τοξικά, ακόμη και θανατηφόρα. Τα σημάδια της τοξικότητας περιλαμβάνουν τρόμο, επιληπτικές κρίσεις, ανωμαλίες του νευρικού συστήματος ή θάνατο.

Κρεμμύδια και σκόρδο

Τα κρεμμύδια σε κάθε μορφή είναι πολύ τοξικά για τις γάτες – είτε ωμά, μαγειρεμένα, αποξηραμένα είτε σε σκόνη. Οι γάτες δεν διαθέτουν το ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη σωστή πέψη των κρεμμυδιών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αέρια, εμετό, διάρροια ή σοβαρή γαστρεντερική δυσφορία. Εάν καταποθούν μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιού ή σκόρδου ή εάν αποτελούν καθημερινό μέρος της διατροφής της γάτας σας, τα ερυθρά αιμοσφαίρια της μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να διαλυθούν. Αυτό οφείλεται στο θειοθειικό άλας, το τοξικό συστατικό των κρεμμυδιών και του σκόρδου. Η πιο συνηθισμένη πηγή κρεμμυδιών για τις γάτες είναι οι ανθρώπινες παιδικές τροφές, καθώς σε ορισμένες παιδικές τροφές προστίθεται σκόνη κρεμμυδιού για γεύση.

Ειδικά το σκόρδο θεωρείται ότι είναι πιο επικίνδυνο από ό, τι τα κρεμμύδια, δεδομένου ότι οι τοξίνες είναι πιο συγκεντρωμένες στο μικρό βολβό. Επίσης, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν χάπια σκόρδου ως “φυσική” καταπολέμηση των ψύλλων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα.
Επιπλέον αυτό το δημοφιλές λαχανικό, καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας Allium (κρεμμύδια και πράσα) -είναι επιβλαβή για τις γάτες και τους σκύλους είτε φρέσκα, είτε μαγειρεμένα ή αποξηραμένα. Σε μεγάλες ποσότητες, προκαλούν  αναιμία σε γάτες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λήθαργο, κοκκινωπά ούρα, διάρροια και εμετό. Η θεραπεία σε σοβαρές περιπτώσεις περιλαμβάνει υγρά ενδοφλέβια και χορήγηση οξυγόνου.

Σταφίδες

stafida 2

Ενώ οι σταφίδες είναι εύγευστο και υγιεινό σνακ για τους ανθρώπουςμπορούν να αποβούν μοιραίες για τις γάτεςΜια χούφτα σταφίδες μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια νεφρική ανεπάρκεια στη γάτα σαςΤα σημάδια από τυχόν τοξικότητα, εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 24 ώρες και είναι διάρροιαέλλειψη όρεξηςλήθαργοςαδυναμίακοιλιακό άλγος και μειωμένη ούρηση.

Ωμά αυγά

Η κατάποση ωμών αυγών στις γάτες μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση από μολυσματικές ουσίες όπως η σαλμονέλα  ή του E.coli . Τα ασπράδια των αυγών περιέχουν αβιδίνη, η οποία μπορεί να σταματήσει την απορρόφηση βιταμίνης Β.Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν λήθαργο, εμετό, διάρροια και ανορεξία.

Βράστε ή τηγανίστε τα αυγά σκέτα, χωρίς λάδι, αλάτι ή βούτυρο, και σερβίρετέ τα ως γκουρμέ επιλογή στις γατούλες σας! Ακόμα και το τσόφλι του αυγού έχει διατροφική αξία για τις γάτες λόγω του ασβεστίου που περιέχει, αρκεί να το μαγειρεύετε και να το κόβετε σε μικρά κομματάκια για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού. Με αυτό τον τρόπο , τα αυγά όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά είναι και εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, υγιών λιπαρών και αμινοξέων για τη γατούλα σας!

Ωμά ψάρια (σε μεγάλες ποσότητες)

Η κατάποση υπερβολικών ποσοτήτων ωμών ψαριών μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια θειαμίνης στις γάτες. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο σε γάτες που τρέφονται με δίαιτες ωμών ψαριών, σπιτικές τροφές για γάτες ή κονσερβοποιημένες τροφές με έλλειψη θειαμίνης. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας θειαμίνης περιλαμβάνουν νευρολογικές ανωμαλίες.

Ψάρι
 Το μαγειρεμένο ψάρι είναι ιδανική πηγή πρωτεΐνης και Ω3 για τις γάτες πάντα με φειδώ και ως μέρος μιας ειδικής, ολοκληρωμένης, γατίσιας διατροφής, μαγειρεμένο με το σωστό τρόπο, χωρίς αλάτι και καρυκεύματα, και χωρίς τα κόκαλα. Φυσικά, ψάρι από ψάρι διαφέρει, γι’ αυτό είναι καλό να πραγματοποιείτε μια μικρή έρευνα κάθε φορά που θέλετε να μοιραστείτε κάποιο θαλάσσιο έδεσμα με τη γατούλα σας. Τα έλαια συγκεκριμένων ψαριών είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τη χνουδωτή σας συγκάτοικο, αλλά είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντοτε τον κτηνίατρό σας και να προτιμάτε μια διατροφή ειδική για γάτες που περιέχει τέτοια έλαια, αντί να τα χορηγείτε μόνοι σας ως συμπληρώματα διατροφής. Η γατοτροφή πρέπει να περιέχει συστατικά από ψάρι υψηλής ποιότητας, γιατί αλλιώς μπορεί να προκαλέσει ή να εντείνει προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα.Μικρές ποσότητες σολωμού είναι ευεργετικές για τη γάτα, αλλά πάλι με μεγάλη προσοχή ως προς την πηγή αλίευσης του ψαριού, και αποφεύγοντας τις κονσέρβες και τα καπνιστά. Τα ίδια ισχύουν και για το λευκό ψάρι, με προτίμηση στον μπακαλιάρο.

Τόνος (υπερβολική κατανάλωση)

Οι γάτες μπορούν να φάνε μαγειρεμένο τόνο σε μικρές ποσότητες, αλλά ο τόνος σε κονσέρβα, μαγειρεμένος με διάφορα είδη λαδιού δεν συνιστάται. Η υπερβολική κατανάλωση τόνου μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από υδράργυρο στις γάτες. Μικρές ποσότητες κονσερβοποιημένου ή μαγειρεμένου τόνου είναι αποδεκτές.

Ωμές πατάτες

Οι πατάτες ανήκουν στην οικογένεια Solanaceae, η οποία είναι η ίδια οικογένεια φυτών με τα νυχτολούλουδα και τις ντομάτες. Οι πράσινες, άψητες, ωμές πατάτες περιέχουν σολανίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, λήθαργο και αποπροσανατολισμό.

Ζαμπόν

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και συνήθως τρελαίνονται για αλλαντικά. Το ζαμπόν δεν είναι τοξικό για τις γάτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να το λαμβάνουν σε υπερβολικά επίπεδα. Τα αλλαντικά είναι συνήθως επεξεργασμένα και περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού ή μπαχαρικών. Καθίστανται έτσι επικίνδυνα σε μεγάλες ποσότητες. Για άλλη μια φορά, θα συστήσουμε να ταΐζετε τη γάτα σας αλλαντικά μόνο σε μικρές ποσότητες, σε μορφή λιχουδιών, όχι ωμά, και ύστερα από συμβουλή του κτηνιάτρου σας. Μπορείτε να δώσετε στις γάτες σας αλλαντικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ιδανικά μαγειρεμένα από εσάς, χωρίς πρόσθετα καρυκεύματα. Για άλλη μια φορά, αποφύγετε να δώσετε ζαμπόν σε γάτες με προβλήματα στην καρδιά και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Ωμό χοιρινό κρέας

Εδώ εγκυμονεί ο κίνδυνος μιας – συχνά θανατηφόρου – μόλυνσης με τον ιό Aujezky. Η νόσος του Aujeszky (ΝΑ) ή ψευδολύσσα εκδηλώνεται κυρίως μέσω νευρολογικών συμπτωμάτων στη γάτα. Η γάτα γίνεται ανήσυχη και αεικίνητη, κάνει αισθητή την παρουσία της με συχνό νιαούρισμα και χάνει πολύ σάλιο μέσω εμφανών κινήσεων κατάποσης. Σε προχωρημένο στάδιο εμφανίζονται προβλήματα συντονισμού και παράλυση.

Μουχλιασμένες τροφές

Μερικές χαλασμένες τροφές (συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, του ψωμιού, του ρυζιού και των πεσμένων καρπών και των καρπών με κέλυφος), το ενσίρωμα και το κομπόστ περιέχουν μυκοτοξίνες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετό, ευερεθιστότητα, σπασμούς των μυών, λαχάνιασμα, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και αναπνοή και σε σοβαρές περιπτώσεις επιληπτικές κρίσεις.

Σκυλοτροφή

Το να φάει για μια φορά λίγη σκυλοτροφή δεν είναι πρόβλημα για μια γάτα. Αλλά η τροφή για σκύλους δεν είναι υποκατάστατο της τροφής που πρέπει να τρώνε οι γάτες. Σίγουρα, τα δύο είδη τροφών έχουν πολλά κοινά συστατικά, όμως, η τροφή για γάτες είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες μιας γάτας, οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερες πρωτεΐνες καθώς και ορισμένες βιταμίνες, λιπαρά οξέα και αναγκαία αμινοξέα (όπως  ταυρίνη).
Η σταθερή κατανάλωση σκυλοτροφής μπορεί να προκαλέσει σοβαρό υποσιτισμό στη γάτα σας.

Προσοχή

Ορισμένες γάτες μπαίνουν στα σκουπίδια ή ανεβαίνουν στους πάγκους και γοητεύονται από τα περιτυλίγματα κρέατος και τους σπάγκους λόγω της μυρωδιάς, της υφής και της γεύσης τους. Δεν είναι ασυνήθιστο μια γάτα να φάει ένα σπάγκο που χρησιμοποιήθηκε για να δέσει κομμάτια κρέατος, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.

Ασφαλείς τροφές και λιχουδιές για γάτες

gata trofes 02 768x512 1

Παρακάτω θα βρείτε τροφές που είναι ασφαλείς για να ταΐζετε τις περισσότερες γάτες. Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τροφές πρέπει να είναι αποφλοιωμένες, ξεφλουδισμένες, πλυμένες, σε ορισμένες περιπτώσεις μαγειρεμένες και χωρίς σπόρους. Θα πρέπει επίσης να ταΐζονται σε μικρά κομμάτια για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι πνιγμού και σε λογικές ποσότητες.

3809518

Τα λαχανικά που είναι ασφαλή για τις γάτες είναι τα καρότα, τα αγγούρια, το βραστό μπρόκολο, το σπαράγγι, τα πράσινα φασολάκια, και κάποιες ποικιλίες μανιταριών – με μεγάλη προσοχή και μετά από έρευνα.  Επίσης, απαγορεύεται να ταΐσετε τη γάτα σας , μελιτζάνα, πίκλες και λαχανικά σε κονσέρβα.Τα λαχανικά περιέχουν ατροπίνη, η οποία προκαλεί καρδιακές αρρυθμίες στις γάτες.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε, βέβαια, πως οι περισσότερες τροφές είναι καλό να παρέχονται στη γάτα με φειδώ, ως λιχουδιές, και να μην αντικαθιστούν μια κατάλληλη, ποιοτική διατροφή ειδική για γάτες, που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας.

  • Μήλα
  • Σπαράγγια
  • Αβοκάντο
  • Μπανάνες
  • Βατόμουρα
  • Μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Πεπόνι
  • Καρότα
  • Κουνουπίδι
  • Σέλινο
  • Κοτόπουλο
  • Τυρί Cottage
  • Κρακεράκια
  • Σκυλοτροφή
  • Αυγά βρασμένα
  • Ψάρια
  • Σταφύλια
  • Πράσινα φασόλια
  • Μοσχαρίσιος κιμάς ή μπριζόλα
  • Ακτινίδια
  • Μαρούλι
  • Βρώμη
  • Πορτοκάλια
  • Παπάγια
  • Ζυμαρικά
  • Φυστίκια
  • Φυστικοβούτυρο (χωρίς ξυλιτόλη)
  • Ποπ κορν (χωρίς αλάτι)
  • Χοιρινό
  • Πατάτες
  • Κολοκύθα
  • Σμέουρα
  • Ρύζι
  • Γαρίδες
  • Σπανάκι
  • Φράουλες
  • Γαλοπούλα
  • Καρπούζι
  • Γιαούρτι

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά  τις πιο συχνές δηλητηριάσεις των κατοικιδίων. Ανάμεσα στις ουσίες που αναφέρονται, κάποιες ίσως να σας εκπλήξουν!

Δυστυχώς υπάρχει ένα πλήθος από “τοξικές βόμβες” με τις οποίες συμβιώνουμε και ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά μέσα στα σπίτια μας, τους κήπους μας, τα ντουλάπια της κουζίνας μας! Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε αυτά τα πιθανά δηλητήρια και να προσπαθούμε να αποφεύγουμε την επαφή του κατοικιδίου μας μαζί τους.

ΑΛΛΑ ΤΟΞΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τοξικά φάρμακα για τις γάτες

1 dilitiriasi

Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα

Αυτά τα παυσίπονα μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα κατοικίδια ζώα σας και δεν πρέπει ποτέ να δίνονται χωρίς να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Η ακεταμινοφαίνη μπορεί να προκαλέσει βλάβη του ήπατος και ανεπάρκεια, και ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του στομάχου, έλκη και νεφρική ανεπάρκεια. Σημάδια ενός σοβαρού προβλήματος περιλαμβάνουν: έλλειψη όρεξης, πόνο στο στομάχι, εμετό, διάρροια και ο λήθαργο. Καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως. Η θεραπεία περιλαμβάνει πρόκληση εμετού (1-3 ώρες μετά την κατανάλωση) και ενδοφλέβια υγρά.

Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα- Acetaminophen (Paracetamol).Θεωρείται η πιο συχνή δηλητηρίαση της γάτας και πολλές φορές καταλήγει στον θάνατο. Συμβαίνει από υπερβολική φροντίδα… όταν κατά την προσπάθεια να ανακουφιστούν οι πόνοι ή να αντιμετωπιστεί ο πυρετός της γάτας , χορηγηθεί φάρμακο τύπου “Depon, Panadol, Dolal, Dalminette, Lonarid, Apotel κλπ.”.
Ο οργανισμός της γάτας διαθέτει αποθηκευμένη στα κύτταρά του την ουσία γλουταθειόνη που συνδέεται με τα δηλητήρια, τα αδρανοποιεί και βοηθάει στην απέκκρισή τους. Δυστυχώς η ουσία acetaminophen εξαντλεί τα αποθέματα γλουταθειόνης  με αποτέλεσμα θάνατο από ηπατική νέκρωση. Αρχικά παρατηρείται ανορεξία, εμετός, σιελόρροια.
Μετά από μερικές ώρες παρατηρούνται μπλε ή καφέ βλεννογόνοι και πρήξιμο του προσώπου, των χεριών και των ποδιών (μεθαιμογλοβιναιμία). Οι βλεννογόνοι (όσο προχωρά η αιμόλυση) γίνονται ωχροί και μερικές φορές κίτρινοι (ικτερικοί).
Μπορεί να παρατηρηθεί σοκολατί ούρο (μεθαιμογλοβινουρία) και σε 18-36 ώρες θάνατος. Υπάρχει διαθέσιμο αντίδοτο αρκεί να δοθεί εγκαίρως.

Ασπιρίνη (Aspirin)
Στις γάτες υπάρχουν ανεπαρκείς ποσότητες ορισμένων ηπατικών ενζύμων (γλυκουρονυλικών μεταφορέων) που χρησιμοποιούνται για να εξουδετερώνονται και να αποβάλλονται τα φάρμακα. Σαν αποτέλεσμα τα φάρμακα κυκλοφορούν περισσότερο χρόνο μέσα στην γάτα. Αν δεν έχει προσαρμοστεί από γιατρό κατάλληλα η δόση και η συχνότητα χορήγησης ενός φαρμάκου προκύπτει δηλητηρίαση με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ασπιρίνη. Η ανορεξία, η ταχύπνοια ο εμετός και πυρετός παρουσιάζονται σαν προπομποί. Μετά υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης σπασμών, δύσπνοιας και αιμορραγίας (με κίνδυνο διάτρησης) στο στομάχι και έντερο. Η ηπατίτιδα που ακολουθεί συνοδεύεται από κίτρινους βλεννογόνους και δέρμα (ίκτερο). Μέσα σε λίγες μέρες έρχεται η κατάληξη: μυϊκή αδυναμία, κώμα, θάνατος. Σε γενικές γραμμές απαγορεύεται η χρήση στη γάτα αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων που προορίζονται για τον άνθρωπο καθώς μπορούν να προκαλέσουν έλκη στο γαστρικό βλεννογόνο όπως επίσης σημαντικές νεφρικές και ηπατικές βλάβες.

Αντικαταθλιπτικά – (τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά)

Φάρμακα όπως η ιμιπραμίνη, η δεσιμιπραμίνη, η τριμιπραμίνη, η αμιτριπτυλίνη και η δοξαπίνη. Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) αναστέλλοντας την κανονική λειτουργία των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης. Συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν είναι: εμετός, αποπροσανατολισμός, άγχος, επιθετικότητα, κατάπτωση, επιληπτικές κρίσεις, μεταβολή στη θερμοκρασία του σώματος, αταξία, αδυναμία, τρόμος, μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί, οίδημα προσώπου ή γλώσσας, εξάνθημα, κνίδωση, πνευμονικό οίδημα και θάνατος.

Αντινεοπλασματικά

Γάτες και άλλα ζώα μπορεί να πεθάνουν αν εκτεθούν σε κρέμες καρκίνου του δέρματος που περιέχουν το δραστικό συστατικό φθοροουρακίλη, επίσης γνωστό ως 5-FU, και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα κατοικίδια ζώα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρόμο, αταξία, εμετό και επιληπτικές κρίσεις.

Συμπληρώματα διατροφής

Τα ανθρώπινα συμπληρώματα διατροφής συχνά περιέχουν έκδοχα και πρόσθετα τοξικά για τις γάτες οπότε θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας.

Χημικά – Παρασιτοκτόνα

Αντιπαρασιτικά προϊόντα για σκύλους

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, η δηλητηρίαση γάτας από αμπούλα σκύλου είναι πάρα πολύ συχνή.

Αμπούλες, κολλάρα και σπρέι τα οποία περιέχουν Πυρεθρίνες και Πυρεθροειδή που είναι εντομοκτόνα, δεν είναι τοξικά στα περισσότερα θηλαστικά αλλά είναι στις γάτες που έχουν μειωμένη ικανότητα να τα αδρανοποιούν.

Οι πυρεθρίνες είναι αποξηραμένα άνθη του φυτού Pyrethrum και τα πυρεθροειδή είναι συνθετικές πυρεθρίνες που διακρίνονται σε

Πυρεθροειδή I: (Permethrin, Allethrin, Resmethrin, Tetramethrin)

και Πυρεθροειδή II: (Fenvalerate, Cypermethrin, Flucythrinate, Deltamethrin).

Ο συνδυασμός τους με άλλα εντομοκτόνα τα κάνει πολύ τοξικά στις γάτες. Το Fenvalerate συνδυαζόμενο με το Diethyltoluamide (DEET) χρησιμοποιείται κανονικότατα σε σκύλους αλλά είναι θανατηφόρο στις γάτες. Η έκδηλη σιαλόρροια και η απάθεια είναι τα αρχικά συμπτώματα. Ακολουθούν συμπτώματα του νευρικού συστήματος όπως μεγάλωμα της κόρης των ματιών (μυδρίαση), αφύσικη στάση και βάδισμα (αταξία), μυϊκός τρόμος, υπερδιέγερση, απώλεια προσανατολισμού, υποθερμία. Τελικά μπορεί να εμφανιστούν εμετός, διάρροια, επιληπτικές κρίσεις και εάν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να επέλθει ο θάνατος.

 

Αντιψυκτικά υγρά (Αιθυλενική γλυκόλη)

Τα περισσότερα αντιψυκτικά περιέχουν αιθυλενογλυκόλη, η οποία προκαλεί οξεία και θανατηφόρα νεφρική ανεπάρκεια σε σκύλους και γάτες.  Η Ethylene glycol διασπάται από τον οργανισμό σε 4 ξεχωριστές ουσίες (μεταβολίτες) που η μία είναι χειρότερη από την άλλη και όλες μαζί προσβάλλουν τα νεφρά. Δόση λιγότερη από δύο κουταλάκια του γλυκού είναι αρκετή για να θέσει την ζωή της γάτας σε κίνδυνο.
Η συνήθεια του γλειψίματος και του καθαρισμού του σώματός τους είναι η κύρια πηγή μόλυνσης. Μην επιτρέπετε στην γάτα να έχει πρόσβαση σε φωτογραφικά υγρά εμφάνισης, καλλυντικά, βιομηχανικούς διαλύτες χρωμάτων και κυρίως σε αντιψυκτικό αυτοκινήτων γιατί περιέχουν την επικίνδυνη αυτή ουσία. Γάτες που έχουν πρόσβαση “έξω” πίνουν νερό από υγρά στην άκρη του πεζοδρομίου που πολλές φορές περιέχουν αντιψυκτικό.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σιελόρροια, εμετό, τα ζώα φαίνονται σαν να είναι «μεθυσμένα», επιληπτικές κρίσεις, πολυουρία-πολυδιψία που ακολουθείται από αφυδάτωση, αύξηση του καρδιακού ρυθμού,  υποθερμία, κατάπτωση  και  αναπτύσσονται μισή έως δώδεκα ώρες μετά την λήψη του δηλητηρίου. Ακολουθεί ταχύπνοια, ταχυκαρδία και ανουρία (τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας) σε μισή έως 3 μέρες και δυσκολία στην αναπνοή. Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορεί να είναι δηλητηριώδεις, και είναι απαραίτητη η έγκαιρη κτηνιατρική φροντίδα για την επιβίωση του ζώου. Η θεραπεία απαιτεί επιθετική θεραπεία ενδοφλέβιων υγρών.

Υγρά μπαταρίας και μπαταρίες

Περιέχουν υδροξείδιο του καλίου, υδροξείδιο του νατρίου, κάδμιο, λίθιο, οξείδιο του υδραργύρου και ψευδάργυρο. Η κατάποση των μπαταριών ή των υγρών τους μπορεί να οδηγήσει σε διαβρώσεις του οισοφάγου λόγω της απελευθέρωσης υδροξειδίου του καλίου ή υδροξειδίου του νατρίου. Οι μπαταρίες στο στομάχι μπορούν να προκαλέσουν γαστρική διάβρωση και εξέλκωση. Αυτές οι βλάβες μπορεί να αναπτυχθούν μέσα σε 12 ώρες, με την περιοχή που έρχεται σε επαφή με τη μπαταρία να υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές. Μπορεί να εμφανιστεί ανορεξία, έμετος, κοιλιακό άλγος και σιελόρροια.

ΜΗΝ προκαλείτε εμετό γιατί οι διαβρωτικές ουσίες μπορεί να κάψουν τον οισοφάγο. Αμέσως ξεπλύνετε το στόμα του κατοικιδίου  σας και βιαστείτε να τον μεταφέρετε σε ένα κτηνιατρείο. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Χλωρίνη και άλλα καθαριστικά

Είδη καθαριότητας και υγιεινής όπως χλωρίνη, υγρά και κρέμες καθαρισμού, αποσμητικά, αρωματικά, απολυμαντικά (ειδικά παράγωγα φαινολών όπως το ‘Dettol» που ασπρίζουν το νερό όταν διαλύονται σε αυτό), στιλβωτικά επίπλων και γυαλιστικά μετάλλων. Τα υποχλωριώδη λευκαντικά είναι αλκαλικά και καταλήγουν σε εγκαύματα ιστών που έρχονται σε επαφή και μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι και να προκαλέσουν εμετό.

Ποντικοφάρμακα (όπως brodifacoum, difenacoum, chlorphacione και coumatetralyl)
Τα Ποντικοφάρμακα είναι οι πιο κοινές δηλητηριάσεις γιατί η γάτα μπορεί να καταναλώσει ένα δηλητηριασμένο ποντίκι. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέχρι και δύο ή τρείς εβδομάδες μετά την κατανάλωση του δηλητηρίου. Κυρίως εμφανίζεται αιμορραγική διάθεση και πρέπει σύντομα η γάτα να πάρει αντίδοτο για αρκετές ημέρες καθώς τα ποντικοφάρμακα έχουν μακρά δράση.

Οργανοφωσφορικά και καρβαμιδικά εντομοκτόνα

Η ακετυλοχολίνη είναι ουσία που χρειάζεται για να διεγείρεται και να δουλεύει το μυϊκό σύστημα και οι αδένες. Αν δεν υπάρχει το «φρένο», η ουσία που εξουδετερώνει την ακετυλοχολίνη και λέγεται ακετυλοχολινεστεράση, οι αδένες και το μυϊκό σύστημα λόγω της ύπαρξης ακετυλοχολίνης εξακολουθούν να ερεθίζονται και να δουλεύουν ασταμάτητα.
Το αποτέλεσμα είναι ο κάματος ακόμη και των αναπνευστικών μυών και τελικά ο θάνατος. Ο τρόπος δράσης των οργανοφωσφορικών και καρβαμιδικών είναι να εξαντλούν τα αποθέματα κάθε οργανισμού σε ακετυλοχολινεστεράση.
Στην ομάδα των οργανοφωσφορικών θα βρείτε δραστικές ουσίες με ονόματα όπως: Fenthion, Malathion, Chlorpyrifos, Diazinon, Dichlorovos, Phosmet, Propetamphos.
Στην ομάδα των καρβαμιδικών θα βρείτε δραστικές ουσίες με ονόματα όπως: Fenoxycarb, Methomyl, Bendiocarb, Aldicarb, Carbaryl, Carbofuran, Propoxur.
Αρχικά παρατηρείται ανησυχία και ακολουθεί το στάδιο της υπερδιέγερσης.
Οι κόρες του ματιού γίνονται σχισμές, παρατηρείται σιαλόρροια, εμετός, διάρροια, συχνουρία, σπασμοί των μυών, πόνος στην κοιλιά, γενικευμένες τετανικές κρίσεις.
Τελικά έρχεται το στάδιο της εξάντλησης (υποδιεγερσιμότητας) με κυανούς βλεννογόνους, αναπνευστική κατάρρευση και θάνατο.

Δηλητηρίαση με Chlorpyrifos και Fenthion

Το μόνο που μπορεί να γίνει αντιληπτό είναι η ανορεξία για εβδομάδες (Chlorpyrifos) ή ακόμη και …μήνες (Fenthion) πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της δηλητηρίασης.

Σαλιγκαροκτόνα όπως metaldehyde και methiocarb ειδικά όταν είναι σε μορφή pellets.

Λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα
Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των ζιζανίων. Ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων για χρήση στον κήπο είναι λιγότερο επικίνδυνα από τα επαγγελματικά προϊόντα.
Οι γάτες είναι γενικά εκτεθειμένες σε ζιζανιοκτόνα περπατώντας σε ψεκασμένο γρασίδι ή μπορεί περιστασιακά να μασήσουν ψεκασμένα φυτά. Για παράδειγμα το γλυφοσικό είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο και άμεσα διαθέσιμο ζιζανιοκτόνο. Υπάρχει σε πολλά προϊόντα, καθώς είναι ένα ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος, είναι σχετικά χαμηλής τοξικότητας, δεν έχει υπολειμματική δραστηριότητα εδάφους, δεν βιοσυσσωρεύεται και είναι βιοαποικοδομήσιμο. Έμετος, ανορεξία και λήθαργος είναι κοινά συμπτώματα στις γάτες μετά την έκθεση στο glyphosate. Μπορεί επίσης να υπάρξει διάρροια, τρόμος, υπνηλία και διασταλμένες κόρες.

Αράχνη «Μαύρη Χήρα»

Το δάγκωμα αυτής της αράχνης απελευθερώνει μια ισχυρή νευροτοξίνη που προκαλεί έντονο πόνο των μυών και κράμπες, διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή και ξαφνική παράλυση. Κρατήστε τους κατοικημένους χώρους καθαρούς και ελέγξτε τα κρεβάτια των ζώων συχνά για να βοηθήσετε στην πρόληψη. Η θεραπεία περιλαμβάνει υγρά ενδοφλέβια, μυοχαλαρωτικά, αναλγητικά και οξυγόνο. Υπάρχει επίσης αντι-δηλητήριο διαθέσιμο.

Άλλοι Κίνδυνοι

Κλωστές, νήματα και είδη ραπτικής

2τοξικωσεις 900x450 1

Οι κλωστές και τα νήματα ασκούν μια γοητεία στις γάτες, αλλά σε περίπτωση κατάποσης μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και σε μια χειρουργική έκτακτη ανάγκη που ονομάζεται γραμμοειδές ξένο σώμα στα έντερα. Κρατήστε όλες τις κλωστές και τα νήματα μακριά από τις περίεργες γάτες.

Παράθυρα που βρίσκονται σε ανάκληση

Οι γάτες που θέλουν να δουν ή να ακούσουν τι συμβαίνει έξω μπορούν να παγιδευτούν σε ένα παράθυρο που βρίσκεται στη θέση αυτή, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους κατά την προσπάθεια να απεγκλωβιστούν ή ακόμα χειρότερα να καταλήξουν στο θάνατο. Συνεπώς αν θέλετε να διατηρήσετε τα παράθυρα σας στη θέση αυτή αποκλείστε τη γάτα από το χώρο  ή παραμείνετε στο ίδιο δωμάτιο να επιβλέπετε.

Ποτ πουρί και αιθέρια έλαια

Παρόλο που είναι ένα κοινό αντικείμενο, λίγοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους του προϊόντος. Αν το λάδι χρησιμοποιείται στο σπίτι σας, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα η γάτα σας να εκτεθεί τυχαία. Τα περισσότερα υγρά potpourri περιέχουν φυσικά ή αιθέρια έλαια, τα οποία, εάν καταποθούν, μπορούν να προκαλέσουν έμετο, στομαχικές διαταραχές, διάρροια, αδυναμία και πιθανώς ηπατική βλάβη. Ορισμένα προϊόντα περιέχουν επίσης κατιονικά απορρυπαντικά, οπότε τα σημάδια τείνουν να είναι πολύ χειρότερα.

Διακοσμητικά και χριστουγεννιάτικα

Την περίοδο των Χριστουγέννων πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχουν πάρα πολλά διακοσμητικά είτε με μικρά κομματάκια είτε μακριές κορδέλες και νήματα στη διακόσμηση που η γάτα μπορεί να τα αντιληφθεί ως παιχνίδια και να τα καταπιεί δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.
Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε και στα γλυκίσματα και τις τροφές που υπάρχουν σε αφθονία την περίοδο αυτή, συμπεριλαμβάνοντας και τα διχτάκια ή τους σπάγκους που μπορεί να τυλίξουμε το κρέας.

Είδη ψαρέματος και αγκίστρια

Κρατήστε τις πετονιές και τα αγκίστρια αποθηκευμένα μακριά από τις γάτες. Οι κτηνίατροι αφαιρούν χιλιάδες αγκίστρια από τα στόματα και τα πόδια των γατών κάθε χρόνο. Επίσης η πετονιά μπορεί να δημιουργήσει ένα εγκλωβιστεί στα έντερα αν καταποθεί και να χρειαστεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί.

Πακετάκια silica gel

Βρίσκονται μέσα σε συσκευασίες φαρμάκων, τροφίμων, ρούχων και άλλων περιεκτών. Σε περίπτωση κατάποσής τους μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές όπως ναυτία, εμετός και ανορεξία.

Παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα κομματάκια

Ιδιαίτερη προσοχή σε μικρά παιχνιδάκια ή μικρά κομμάτια καθώς μπορεί να καταποθούν και να παγιδευτούν στο γαστρεντερικό σωλήνα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Πλαστικές σακούλες

Οι σακούλες με λαβή είναι πολύ επικίνδυνες. Παίζοντας με αυτές, υπάρχει φόβος να πιαστεί ο λαιμός της μέσα στην λαβή, να πανικοβληθεί και στην προσπάθειά της να ξεφύγει, μπορεί να πάθει σοβαρό ατύχημα. Επίσης κάποιες γάτες έχουν την τάση να μασουλάνε και να καταπίνουν σακούλες με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται στο έντερό τους.

Καλώδια

Η περιέργεια και η τάση για παιχνίδι που έχει η γάτα μπορεί να την οδηγήσει στο μασούλημα ηλεκτροφόρων καλωδίων με αποτέλεσμα να πάθει σοβαρά εγκαύματα στο στόμα ή ηλεκτροπληξία!!! Οπότε προσπαθήστε να καλύψετε τα καλώδια ή να τα αλείψετε με ειδικά προϊόντα κατά του μασουλήματος.

Τσιγάρα και καπνός

Τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων και της τσίχλα και του επιθέματος νικοτίνης, περιέχουν ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές ή θανατηφόρες για τις γάτες.

Οι εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας

Αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς η γάτα μπορεί να κάψει τα πέλματά της όπως επίσης μπορεί να τις θέσει σε λειτουργία. Ένα καλό μέτρο είναι τα προστατευτικά καλύμματα των εστιών.


Δείτε επίσης και το παρακάτω άρθρο 

Τοξικά διακοσμητικά φυτά για γάτες και σκύλους 

Πατήστε στον τίτλο ή στην παρακάτω εικόνα

1toxikafyta25 900x450 1


Το άρθρο επιμελήθηκαν οι κτηνίατροι :

 Dr. Καραμιχάλη Παναγιώτα , απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, διδάκτωρ αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας του ΑΠΘ.
και  Βαλάντης Σκρέκας,  ειδικός υπερηχολόγος,  απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

#vetcaregr

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Veterinary Care- Άρθρα, ΑΤΥΧΗΜΑ, ΓΑΤΑ, ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.