Αφιέρωμα -28η Οκτωβρίου

28i Oktobriou 1940 ZITO to Ethnos ton Ellinon. INF 1

επέτειος 28η 1

28η Οκτωβρίου: Ο εορτασμός της σημαίας μας  και το Έπος του Σαράντα

Ελληνική σημαία: H ιστορία, η σημασία και οι κανόνες του εθνικού μας συμβόλου

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ιερότερο σύμβολο του Έθνους

Copyright: Eurokinissi

Copyright: Eurokinissi

Η ελληνική σημαία εορτάζει και τιμάται στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της επετείου του ΟΧΙ

Η ελληνική σημαία, το ιερότερο σύμβολο του Έθνους, περικλείει στις πτυχές της τους αγώνες, τις θυσίες και τις μαρτυρίες της ελληνικής ψυχής, εκφράζει την εθνική μας ενότητα, τη θρησκευτική μας πίστη και ενσαρκώνει τα οράματα του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία.

Έλληνες πολέμησαν και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το ιερό σύμβολο, την ελληνική σημαία. Είναι τεράστια η σημασία της, καθώς περικλείει στις πτυχές της αγώνες και θυσίες, εκφράζει την εθνική μας ενότητα και δίνει υλική υπόσταση στην έννοια του Έθνους. Στη σημαία ορκίστηκαν άλλωστε και οι ήρωες που ξεσηκώθηκαν στις 25 Μαρτίου 1821.  

Διακόσια και παραπάνω   χρόνια από τις 25 Μαρτίου 1821 και οι εκδοχές που έχουν ειπωθεί για την επιλογή των σχημάτων και των χρωμάτων της ελληνικής σημαίας, καθώς και την αλληγορική τους σημασία, είναι πολλές.

Στα επίσημα έγγραφα της εποχής ή μεταγενέστερα δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να αιτιολογούν την προτίμηση αυτών των χρωμάτων, του είδους και του σχήματος της σημαίας, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού με τίτλο «Η ελληνική σημαία» το 2005.
Ορισμένες από αυτές τις εκδοχές είναι:

  • το κυανό χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και το λευκό τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας που περιβάλλει τη χώρα μας.
  • το λευκό συμβολίζει την αγνότητα του σκοπού των Ελλήνων και το κυανό υποδηλώνει τη θεϊκή παρέμβαση, αφού ο Θεός ενέπνευσε στο Έθνος τη μεγαλουργή ιδέα να αναλάβει και να φέρει σε αίσιο πέρας έναν άνισο αλλά δίκαιο αγώνα.
  • τα χρώματα παραπέμπουν στη ναυτική βράκα (κυανό) και στη φουστανέλα (λευκό)
  • οι εννέα κυανές και λευκές οριζόντιες παράλληλες λωρίδες αντιπροσωπεύουν τις συλλαβές του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» ή συμβολίζουν τη θάλασσα και τους κυματισμούς της.

Η ΓΑΛΑΝΌΛΕΥΚΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΗΣ.
Μια παραγωγή του Εσπερινού Γυμνασίου Σερρών

Η Ιστορία της Ελληνικής Σημαίας

Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ 


Το Έπος του Σαράντα

Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα» καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου. Την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει. Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, στρατιωτική παρέλαση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασµός στις 28 Οκτωβρίου 1941.

Στην δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγµατος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίοι όμως δεν παρενέβησαν. Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν ολιγοπληθείς συγκεντρώσεις. Ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων. Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου. Αιτία ήταν ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

 

Ήταν 5 και μισή τα ξημερώματα όταν ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο. Σήμερα, 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ.

Η μέρα αυτή μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο του 1940.

epposppssarnnta000

Τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία σκορπούν τον φόβο στην Ευρώπη. Έτσι το 1939 ξεσπά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο. Ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του στην Κηφισιά.

Το τελεσίγραφο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο. Σκοπός ήταν να καταλάβει στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη. Του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre». Με την φράση «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο», εκδήλωσε την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.

O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:

«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: «Αυτό σημαίνει πόλεμο». Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως»

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής. Αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε πρώτη φορά τίτλος στο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.

Το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε στις 6 π.μ. Στις 5 και μισή τα ξημερώματα, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με αιφνιδιαστική εισβολή.
Έπειτα από το ηρωικό “ΟΧΙ” η χώρα μας μπήκε στον πόλεμο.

Αυτό που γιορτάζουμε την ημέρα αυτή δεν είναι η έναρξη ενός πολέμου, αλλά η άρνηση ενός ολόκληρου λαού να υποταχθεί. Αρχικά στα βουνά της Πίνδου νικούμε τους Ιταλούς και τους αναγκάζουμε να οπισθοχωρήσουν στο εσωτερικό της Αλβανίας. Αυτό είναι που ονομάζουμε “Αλβανικό Έπος”. Στη συνέχεια έρχονται οι Γερμανοί και χτυπώντας μας από πολλά μέτωπα καταφέρνουν να μας υποτάξουν. Έτσι ξεκινά η μαύρη περίοδος της κατοχής. Κατά την περίοδο αυτή οι Έλληνες δεν έπαψαν στιγμή να αγωνίζονται για την ελευθερία και ιδρύοντας αντιστασιακές οργανώσεις κατάφερναν να χτυπούν τον κατακτητή με κάθε ευκαιρία. Κορυφαίες στιγμές της αντιστασιακής δράσης των Ελλήνων ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, καθώς και η ηρωική πράξη του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα να κατεβάσουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη πληγώνοντας το γόητρο του κατακτητή. Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήρθε το 1945 με νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων. Τα πιο τραγικά γεγονότα του ήταν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και οι εφιαλτικές στιγμές που έζησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους ναζί, καθώς και η ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας από τους Αμερικανούς. Αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η 28η Οκτωβρίου θα μας θυμίζει πάντα πόσο σπουδαίο πράγμα είναι να ορθώνεις το ανάστημά σου και να αγωνίζεσαι για την ελευθερία.

Φύλλα εργασίας 
Πηγή : https://schoollifeevridiki.blogspot.com/2024/10/28-1940.html?m=1

 

54543455454345ΞΚΚΤΦΘΚ

Εκπαιδευτικό υλικό 

28η Οκτωβρίου 1940 : Ένα χρονικό μνήμης
 Tης εκπαιδευτικού Ευαγγελίας Γραικού

Μια παρουσίαση για το έπος του 1940 αλλά και για την περίοδο της κατοχής.

Το ΈΠΟΣ ΤΟΥ ΄40 _ Μανδηλαράς

Οι περιπέτειες του έπους του 1940 με χαριτωμένα και απλά στιχάκια, από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών:

Προτεινόμενες ηλικίες 6-9 ετών . Επιμέλεια ΖΩΙΔΗ ΡΑΝΙΑ



Λήψη αρχείου


Στο συγκεκριμένο βίντεο τα παιδιά μαθαίνουν τι γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου και πιο συγκεκριμένα για την επέτειο του ΟΧΙ. Ποιοι πολέμησαν με ποιους; (Ιταλοί και Γερμανοί εναντίον Ελλήνων), Ποιοι ξεκίνησαν τον πόλεμο;(Μουσολίνι και Χίτλερ), Γιατί ξεκίνησε ο πόλεμος; (Ήθελαν ολόκληρη τη γη δική τους), Πως ζούσαν οι άνθρωποι τότε;(Φοβισμένοι, χωρίς ελευθερία), Πως κατάφεραν να νικήσουν οι Έλληνες;

Μάθε τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου μέσα από ένα κουίζ. Τέσταρε τις γνώσεις σου και αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες για την γιορτή του ΟΧΙ.

Υλικό από τον ιστότοπο “Ιπτάμενα γράμματα”

Συντελεστές-Δημιουργοί:
🖌️ Σπύρου Γεωργία-Μαρία (Νηπιαγωγός- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)
🖌️ Μαργαρίτη Δέσποινα (Ειδική Παιδαγωγός)

Ο Άρης και η Μαρίνα ετοιμάζονται για την σχολική εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

👉 Τι γιορτάζουμε αυτή την ημέρα;

🤔 Ο Άρης έχει απορίες. ⁉️ Εσύ; Γνωρίζεις;

Εκτυπώσιμες ερωτήσεις κατανόησης και εργασίες:



Λήψη αρχείου

περισσότερα εδώ:



Λήψη αρχείου

Δραστηριότητες στο Wordwall:

https://wordwall.net/el-gr/community/28%CE%B7-%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%89%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85

https://wordwall.net/resource/62362054

https://wordwall.net/resource/62361759

https://wordwall.net/resource/62361493

https://wordwall.net/resource/62361392

Εκτυπώσιμες δραστηριότητες:



Λήψη αρχείου

Υλικό από τον ιστοχώρο To Sakidio

⏰Πότε και πώς ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος;
🇬🇷Ποια η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν;
🖇️Γιατί λέγεται επέτειος του ΟΧΙ;
🖇️Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου;
🖇️ Ποιες οι επιπτώσεις του για την Ελλάδα;

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε περισσότερα και φύλλα εργασίας από τον παραπάνω εκπαιδευτικό ιστότοπο

ηρδθτιυθτικλυ8


Υλικό για μεγαλύτερες τάξεις

Το παρακάτω ντοκιμαντέρ  δημιουργήθηκε από δύο δασκάλους, και απευθύνεται στις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού, στο Γυμνάσιο, και το Λύκειο. Έχει διάρκεια μισής ώρας (1ο και 2ο μέρος) και συνοδεύεται από αρχείο word όπου βρίσκονται γραμμένα τα λόγια της αφήγησης.

Σχολικό Ντοκιμαντέρ για την 28η Οκτωβρίου και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο_Μέρος 2o

Τα λόγια της αφήγησης



Λήψη αρχείου


Επετειακό ντοκιμαντέρ με θέμα τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την αντίσταση που προέβαλαν οι Έλληνες στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Ήπειρο.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει καλές σκηνές πολέμου της εποχής, καθώς και γραφικά και χάρτες που επιδεικνύουν την εξέλιξη, την πορεία και την κατάληξη του πολέμου, με την κατάληψη της χώρας από τις δυνάμεις της Ιταλίας και Γερμανίας τον Μάιο του 1941.

Η Βασιλική Αρβανιταντώνη διαβάζει το διήγημα «Oι πιτσιρίκοι» του Δημήτρη Ψαθά. «Oι πιτσιρίκοι» είναι αυτοτελές τμήμα από το μεγάλο ομότιτλο σπονδυλωτό αφήγημα του Δημήτρη Ψαθά, το οποίο αναφέρεται στην Εθνική αντίσταση, και ιδιαίτερα στη συμμετοχή των παιδιών σ’ αυτή. Στο απόσπασμα μια παρέα παιδιών κάνει σαμποτάζ σε γερμανικό φορτηγό.

Πηγή ανάγνωσης του διηγήματος: Φωτόδεντρο-Διαδραστικά σχολικά βιβλία ( Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Α΄ Γυμνασίου)

 Άουσβιτς

Μικρό εικονογραφημένο μουσικό αφιέρωμα στο κολαστήριο του Άουσβιτς, στην Πολωνία.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

ΞΙΟΟΟΟΙ΄Λ΄΄08ΠΠ

Το Κάστρο Hartheim είναι ένα κάστρο που βρίσκεται στο Alkoven της Αυστρίας. Το κάστρο είναι πιο γνωστό για τη σκοτεινή του ιστορία ως κέντρο ευθανασίας κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1898, το κάστρο αγοράστηκε από το κρατικό άσυλο της Άνω Αυστρίας και μετατράπηκε σε ψυχιατρείο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί μετέτρεψαν το νοσοκομείο σε κέντρο ευθανασίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, δολοφονήθηκαν ως μέρος της πολιτικής ευγονικής του ναζιστικού καθεστώτος. Το κάστρο απελευθερώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις τον Μάιο του 1945 και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο προσφύγων για εκτοπισμένους. Στη δεκαετία του 1970, το κάστρο μετατράπηκε σε μουσείο και μνημείο, αφιερωμένο στα θύματα του ναζιστικού προγράμματος ευθανασίας. 

Το 1939, καθώς ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Κάστρο Hartheim της Αυστρίας ήταν στο κέντρο μιας καμπής της ιστορίας. Ήταν ένα κέντρο για άτομα με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες. Αλλά από το 1939 έως το 1944, λειτούργησε ως πιλοτικό σχέδιο για την «τελική λύση». Με τα χρόνια, εκατοντάδες λεωφορεία από όλη τη Γερμανία και την Αυστρία έφτασαν στην αυλή του κάστρου. Τα λεωφορεία ήταν γεμάτα από ασθενείς με σύνδρομο Down, σχιζοφρένεια ή με νοητικές αναπηρίες. Το Hartheim παρουσιάστηκε ως κλινική, ωστόσο κανένας από αυτούς τους ασθενείς δεν βγήκε ζωντανός. Τα SS χρησιμοποίησαν το Hartheim για να δοκιμάσουν τις μεθόδους μαζικής δολοφονίας τους. Το Hartheim ήταν άκρως απόρρητο, ο πραγματικός του σκοπός κρυμμένος από το κοινό. Οι οικογένειες του θύματος δεν ενημερώθηκαν πώς πέθαναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μια ομάδα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, διοικητικών υπαλλήλων και οδηγών λεωφορείων, υπέγραψαν όλοι συμφωνίες εμπιστευτικότητας και συμμετείχαν στη συγκάλυψη, συμπεριλαμβανομένης της παραποίησης των πιστοποιητικών θανάτου. Το 1941, υπό την πίεση της Καθολικής Εκκλησίας, ο Χίτλερ έβαλε τέλος στο πρόγραμμα ευθανασίας από φόβο μήπως χάσει τη λαϊκή υποστήριξη. Αλλά το Χάρχαϊμ παρέμεινε τόπος μαζικής εξόντωσης. Τώρα ήταν οι αιχμάλωτοι πολέμου, αυτοί που θεωρούνταν πολύ ηλικιωμένοι ή πολύ αδύναμοι για σκληρή εργασία, που στοχοποιήθηκαν. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι στάλθηκαν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν στο Χάρχαϊμ, για να σκοτωθούν. Πολλοί από τους εργάτες από το Χάρχαϊμ πήγαν να δουλέψουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πήραν την τεχνογνωσία τους στο Belzec, στο Sobibor και στην Treblinka, όπου χάθηκαν σχεδόν δύο εκατομμύρια Εβραίοι. Hartheim: το άκρως μυστικό ναζιστικό σχολείο για μαζικές δολοφονίες.

Σήμερα, το κάστρο χρησιμεύει ως υπενθύμιση των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος και ως χώρος εκπαίδευσης και προβληματισμού σχετικά με τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας.

Σημείωση : Βάλτε Ελληνικούς υπότιτλους από τις ρυθμίσεις του Βίντεο

5454345ΞΚΚΤΦΘΚ5454345

Τα ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΄40

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την λίστα των τραγουδιών

ΤΑ ΤΡΑΓΟΎΔΙΑ ΤΟΥ 40 1

Η 28η Οκτωβρίου 1940, Στα Σχολείο Της Πατρίδας Μου |

Μία λίστα από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την λίστα των τραγουδιών

οιυτ65ιθιθυ9ουθυ54θ

Τάπες για την 28η Οκτωβρίου 
Δημιουργία της συναδέλφου και συνεργάτιδας Σωτηρίας Κίτσιου.

Για όσους  θελήσετε να τις χρησιμοποιήσετε παράλληλα με τις άλλες σας δραστηριότητες-κατασκευές στην τάξη σας



Λήψη αρχείου

Δείτε περισσότερα για τις τάπες επιβράβευσης και μια μεγάλη συλλογή από αυτές για διάφορα θέματα  εδώ:

“Εκπαιδεύοντας …χαρούμενα παιδιά!”

5454345ΞΚΚΤΦΘΚ5454345

Σχετικά άρθρα

 © 28 Οκτωβρίου 1940 / Η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου & το ηρωικό «ΌΧΙ»/ Εκπαιδευτικό υλικό

© Το αντιπολεμικό μήνυμα μέσα από τραγούδια ταινίες & Animation /21 Σεπτεμβρίου Διεθνής Ημέρα Ειρήνης /

© “Ας πολεμήσουμε…για την ειρήνη” … μια εκπαιδευτική παρέμβαση ευαισθητοποίησης (“Στο όνομα της ειρήνης…”)

άρθρο της συναδέλφου και συνεργάτη του ιστοτόπου μας Σωτηρίας Κίτσιου

©Padlet για την 28η Οκτωβρίου
επιμελημένο από Love Teaching by Archodoula

© 28η Οκτώβρη & Β΄ παγκόσμιος πόλεμος… Ταινίες προς διδακτική αξιοποίηση !!!

© Αντιπολεμικά αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης – Κορυφαίες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά για την Φρίκη του Πολέμου

© Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου με πλούσιο υλικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές
άρθρο από τον εκπαιδευτικό ιστότοπο edweeek

©Το ολοκαύτωμα από την ματιά της Άννας Φρανκ – άρθρο

  © “Το ολοκαύτωμα από την ματιά της Άννας Φρανκ” διαδραστική εικόνα

© 28η Oκτώβρη “Τραγούδια και ντοκουμέντα” 
(διαδραστική εικόνα από την συνάδελφο Κοκκινάκη Γεωργία)

©   Εκπαιδευτικές δράσεις για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
(διαδραστική εικόνα)

© 27 Οκτωβρίου – Η γιορτή της Ελληνικής Σημαίας (διαδραστική εικόνα)

©  Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου της Άλκης Ζέη

 (εξωτερικό άρθρο από την χρωματιστή τάξη)

 

© Kι είναι κάτι ήρωες, ξυπόλυτοι…Ξυπόλυτοι ήρωες, της Αλεξάνδρας Μητσιάλη

© ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ – ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

εξωτερικό άρθρο από τον Εκπαιδευτικό Ιστότοπο της Φωτεινής Δημοπούλου “Πλαστελίνη”

  ©  Το άλογο του πολέμου / War Horse _ Μια οδύσσεια χαράς και λύπης & παθιασμένης φιλίας

© Ταινία :The Angel of Auschwitz (2019)/ Ο άγγελος του Άουσβιτς

©  Ταινία μικρού μήκους : Συγχώρα τις αμαρτίες μας-Forgive us our trespasses (2022)/ Η εξόντωση ανάπηρων παιδιών από τους Ναζί

© Μικρό αγόρι, μεγάλες ερωτήσεις / Little Boy (2015)

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.