Πόσο Αντέχουν Τα Σκυλιά Στο Κρύο; Σημαντικές συμβουλές προφύλαξης!!!

11630183

dog gabdf8ea48 1280

Ο χειμώνας είναι εδώ …. Κάποιοι από εσάς θα πιστεύετε ότι μόνον οι μικρόσωμοι σκύλοι κρυώνουν, ενώ κάποιοι άλλοι  ότι τα ρουχαλάκια για σκύλους είναι, απλά, μια μόδα. Γιατί οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν τη δική τους «ενδυμασία»: το τρίχωμά τους, που τους προστατεύει από το κρύο. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι πάντα  έτσι…

Πρώτα απ’ όλα, ας ξεκινήσουμε με αυτό! Yπάρχουν δύο σοβαρές καταστάσεις που μπορούν να συμβούν στον αγαπημένο μας φίλο αν δεν τον προσέξουμε αυτές τις κρύες μέρες.

Κρυοπαγήματα

Το κρυοπάγημα αρχίζει όταν το σώμα του σκύλου κρυώσει. Το σώμα τραβάει αυτόματα το αίμα από τα άκρα στο κέντρο του σώματος για να παραμείνει ζεστό. Τα αυτιά, τα πόδια ή η ουρά του σκύλου μπορούν να πάρουν τόσο κρύο που είναι ικανό να βλάψουν τους ιστούς τους. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι για το κρυοπάγημα είναι ότι δεν είναι αμέσως προφανές. Θα πρέπει να παρακολουθήσεις λίγο το σκυλί για σημάδια στο δέρμα του.  Μπορεί να γίνει χλωμό ή γκρίζο, σκληρό και κρύο.

dog006

Υποθερμία

Μια δεύτερη σοβαρή χειμωνιάτικη ανησυχία είναι η υποθερμία. Αυτό συμβαίνει όταν ένας σκύλος βρίσκεται πολλές ώρες έξω στο κρύο, στις χαμηλές θερμοκρασίες, ή όταν έχει ”κακό” κυκλοφορικό και εκτίθενται σε κρύο. Σε ήπιες περιπτώσεις, ο σκύλος θα τρέμει και τα αυτιά και τα πόδια του θα είναι κρύα. Καθώς η υποθερμία προχωρά, μπορεί να παρουσιάσει σημάδια κατάθλιψης, λήθαργου και αδυναμίας. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, οι μύες του θα σκληρυνθούν, η καρδιά και τα ποσοστά αναπνοής θα επιβραδυνθούν και δεν θα ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα. Η σοβαρή υποθερμία είναι απειλητική για τη ζωή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν το θερμόμετρο πέφτει αρκετά

 Όλα τα σκυλιά είναι διαφορετικά

Τα σκυλιά είναι όπως και  οι άνθρωποι….. καθένα έχει τις δικές του αντοχές και τη δική του ξεχωριστή σχέση με τις καιρικές συνθήκες. Μια εξωτερική θερμοκρασία που ένας σκύλος μπορεί να την νιώθει εντελώς δυσάρεστη σε έναν άλλον σκύλο μπορεί να είναι αφορμή για να κουνήσει την ουρά του όλος χαρά.

Μερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αντοχή των σκύλων στο κρύο είναι: η ηλικία, το βάρος, το χρώμα και ο τύπος του τριχώματος. Με λίγα λόγια ένας νεαρός, παχουλός, σκουρόχρωμος σκύλος μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα και να ταιριάξει καλύτερα σε αντίξοες συνθήκες απ’ότι ένας ηλικιωμένος, λεπτός σκύλος με κοντό και ανοιχτόχρωμο τρίχωμα. Φυσικά, κάθε σκύλος είναι μοναδικός, οπότε μην υποθέσετε πως επειδή το σκυλάκι του γείτονα είναι μια χαρά στο κρύο και φαίνεται να το απολαμβάνει, το ίδιο θα κάνει και το δικό σας.

dog gc155de8d0 1280

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του σκύλου, και υπάρχουν ομάδες σκύλων που χρειάζονται την προσοχή μας.Το κρύο μπορεί να προκαλέσει σκασμένες πατούσες, ξεφλούδισμα ή και ξηρό κνησμό  στο δέρμα κι άλλα πολλά προβλήματα για τα ζωάκια μας αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Σε γενικές γραμμές, τα σκυλάκια είναι εντάξει μέχρι η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτό το σημείο μπορεί να αρχίσουν να κρυώνουν και να μπουν στο σπιτάκι τους ή να αρχίσουν να αναζητούν ένα ζεστό καταφύγιο, αν είναι αδέσποτα. Όταν η θερμοκρασία φτάσει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου το σπιτάκι του σκύλου που έχετε έξω για τον χειμώνα δεν αρκεί για τα ηλικιωμένα, τα μικρά αλλά και τα σκυλιά με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, οπότε θα πρέπει να παραμείνουν μέσα στο σπίτι.

Στους – 6 βαθμούς Κελσίου ή ακόμα πιο κάτω – ανεξάρτητα από τη ράτσα, την ηλικία ή τη γενική κατάσταση της υγείας του – δεν θα πρέπει να βρίσκεται έξω για περισσότερο από λίγα λεπτά, επειδή ο κίνδυνος υποθερμίας ή κρυοπαγήματος είναι πολύ υψηλός.
Σε κατάσταση υπερβολικού ψύχους ο σκύλος σας μπορεί να πάθει κρυοπαγήματα. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα ανακατευθύνει τη ροή του αίματος σε πιο σημαντικά μέρη, αφήνοντας συχνά εκτεθειμένα στο κρύο την ουρά, τα αυτιά, τη μύτη, τις πατούσες και τα πόδια. Ελέγχετε λοιπόν τα μέρη αυτά του σώματος για τυχόν έντονο κόκκινο ή μαύρο χρώμα.

Επίσης, το πόσο αντέχουν τα σκυλιά στο κρύο εξαρτάται και από τα επίπεδα ενέργειάς τους. Εάν ο φιλαράκος σας είναι πολύ δραστήριος και τρέχει πάνω κάτω συνεχώς, τότε το αίμα του παραμένει ζεστό και ρέει έντονα σε αντίθεση με ένα σκυλάκι που στέκεται άπραγο στο ίδιο μέρος.

skylia pou zoun exo apo to spiti

Θέμα συνήθειας

Η αντίληψη της εξωτερικής θερμοκρασίας είναι θέμα συνήθειας. Εσείς μπορεί να φοράτε σανδάλια και κοντό παντελόνι με μια μέση θερμοκρασία, ενώ κάποιος άλλος άνθρωπος μακρύ παντελόνι και ζακέτα. Με λίγα λόγια, εάν είστε συνηθισμένοι σε ζεστό καιρό, οι ήπιες θερμοκρασίες φαίνονται συγκριτικά πιο κρύες, και αντίστοιχα, αν είστε συνηθισμένοι στο κρύο, οι ήπιες θερμοκρασίες φαίνονται πιο ζεστές.

Τα σκυλιά μοιάζουν πολύ στον άνθρωπο σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχει όμως μια διαφορά ανάμεσα στην σταδιακή προσαρμογή στο κρύο και την έντονη, απότομη έκθεση χωρίς προετοιμασία. Για παράδειγμα, πρόγονοι του Σαμογέντ έζησαν στην Σιβηρία, επομένως, θα έπρεπε να αντέχει στις ψυχρές θερμοκρασίες. Όμως εάν έζησε όλη του ζωή σε μεσογειακό κλίμα, ίσως να μην μπορεί να αντέξει το αλπικό κρύο.

skylos vgainei exo sto kryo

Αν νομίζετε πως δεν γνωρίζετε  πώς να τα προφυλάξετε, παρακάτω σας έχουμε μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μην ταλαιπωρηθεί το ζωάκι σας.

 Μύθοι και αλήθειες….. 

1. Αλήθεια ή ψέμα, ότι μόνον οι μικρόσωμοι σκύλοι κρυώνουν;

Ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν την ευαισθησία ενός σκύλου στις χαμηλές θερμοκρασίες, είναι και το μέγεθος.

Τα μικρόσωμα σκυλιά δεν είναι τα μόνα που κρυώνουν, καθώς, για παράδειγμα, και ένα μεγαλόσωμο σκυλί με κοντό τρίχωμα είναι ευαίσθητο στο κρύο.

Απλώς, είναι πιο ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες διότι, λόγω του μεγάλου μεγέθους της επιφάνειας του δέρματός τους σε σχέση με τον όγκο τους, αποβάλλουν αναλογικά περισσότερη θερμότητα.

Βέβαια, και τα μεγαλόσωμα σκυλιά είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Δείτε τον ενδεικτικό πίνακα:

2. Από ποια σημεία του σώματός του κρυώνει ο σκύλος;

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι είναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Νιώθουν, όμως, λίγο εντονότερα το κρύο σε κάποιες περιοχές του σώματός τους όπου δεν υπάρχει τρίχωμα. Για παράδειγμα, στην κοιλιά τους.
Πιο ευαίσθητα είναι τα παπουτσάκια τους, καθώς και τα αυτιά τους.
Επίσης, ο κρύος αέρας που εισπνέουν καθιστά ευαίσθητη τη μύτη του σκύλου μας και, γενικότερα, το αναπνευστικό του σύστημα (ιδίως το ανώτερο).

3. Κινδυνεύει η υγεία του σκύλου μας από το κρύο;

Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα κατοικίδια η υγεία τους μπορεί να κινδυνεύσει από το κρύο.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο μας κρυοπαγήματα, καθώς και φλεγμονή στο δέρμα (ιδιαίτερα στα αυτιά και τις πατούσες).

Επίσης, το υπερβολικό κρύο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της άμυνας του αναπνευστικού του σκύλου μας, προκαλώντας έτσι κάποια πνευμονία και, σε ακραίες περιπτώσεις, μείωση του καρδιακού και αναπνευστικού ρυθμού.

Επειδή το κρύο κλίμα στην Ελλάδα συνοδεύεται και από υγρασία πολλές φορές, μετά τη βόλτα καλό θα ήταν να τον σκουπίζουμε με μια πετσέτα και να τον στεγνώνουμε. Διότι πέρα από την πνευμονία, είναι πιθανό να πληγεί και το ουροποιητικό σύστημα.

4. Τα κουτάβια, τα ηλικιωμένα σκυλιά, ή εκείνα που έχουν κάποια ασθένεια είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο;

Όλες οι ομάδες που αναφέρατε είναι ευαίσθητες στο κρύο, ανάλογα με τη φυλή τους και, κατ’ επέκταση, με τα χαρακτηριστικά τους (τρίχωμα, μέγεθος, περιβάλλον που μεγάλωσαν κ.ά.), αλλά κάθε μια για ξεχωριστό λόγο μπορεί να επηρεαστεί περισσότερο από το κρύο.

  • Τα κουτάβια μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο λόγω της ελλιπούς ανάπτυξης του ανοσοποιητικού τους συστήματος, δηλαδή της άμυνας του οργανισμού τους.
  • Τα ηλικιωμένα σκυλιά, με τη σειρά τους, πλήττονται περισσότερο από το κρύο λόγω των προβλημάτων που εμφανίζουν στο μυοσκελετικό τους σύστημα.

Συγκεκριμένα, η μυϊκή ατροφία που εμφανίζεται στα ηλικιωμένα σκυλιά, τα κάνει να είναι πιο ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα αρθριτικά τους κάνουν το ψυχρό κλίμα πιο επώδυνο γι’ αυτά. Νιώθουν πόνο στις αρθρώσεις και δυσκολεύονται να περπατήσουν.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, όπως και στον άνθρωπο, έτσι και στα σκυλιά, τον πόνο στις αρθρώσεις τον “ξυπνάει” το κρύο.

Επίσης, τα υπερήλικα σκυλιά έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Τέλος, τα σκυλιά που έχουν κάποια ασθένεια -και, κατ’ επέκταση, έναν αδύναμο και καταπονημένο οργανισμό– κινδυνεύουν άμεσα με επιδείνωση της κατάστασής τους, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας.

 Τελικά ποιες είναι οι μεταβλητές που επηρεάζουν το πώς τα σκυλιά ανταποκρίνονται στο κρύο;

 210216203901 dog cold 3 768x512 1

Χρώμα δέρματος – Σε μια καθαρή φωτεινή μέρα, τα μαύρα, καφέ ή άλλα σκουρόχρωμα σκυλιά μπορούν να απορροφήσουν σημαντικές ποσότητες θερμότητας από το φως του ήλιου, κρατώντας τους πιο ζεστές σε σύγκριση με τους ανοιχτόχρωμους.

Μέγεθος – Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο όσο πιο μικρός είναι ένας σκύλος τόσο περισσότερο δέρμα έχει αναλογικά και μεγαλύτερη επιφάνεια από την οποία χάνουν θερμότητα, με αποτέλεσμα τα μικρά σκυλιά να κρυώνουν περισσότερο από τα μεγαλόσωμα.

Βάρος – Το σωματικό λίπος είναι μια καλή φυσική μόνωση. Τα λεπτότερα σκυλιά τείνουν να κρυώνουν πιο γρήγορα και είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο. Αυτός βέβαια δεν είναι λόγος για να παχύνετε το σκυλί σας.

Ηλικία και υγεία – Οι πολύ νέοι, οι πολύ ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι σκύλοι δεν είναι σε θέση να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος τους σε σύγκριση με τα υγιή σκυλιά και γι’  αυτό χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από το κρύο.

Οι θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες

Ψυχρός άνεμος – Ένα δυνατός ψυχρός αέρας μπορεί γρήγορα να τρυπώσει στη γούνα ενός σκύλου και μειώνει σημαντικά την ικανότητά του να μένει ζεστός και να προστατεύεται από χαμηλές θερμοκρασίες.

Υγρασία – Βροχή, υγρό χιόνι, βαριά ομίχλη… οποιαδήποτε μορφή υγρασίας που απορροφάται από τη γούνα μπορεί να κρυώσει γρήγορα ένα σκυλί ακόμη και αν η θερμοκρασία του αέρα δεν είναι τόσο κρύα.

Συννεφιά – Οι συννεφιασμένες μέρες έχουν ψυχρότερη αίσθηση από τις ηλιόλουστες μέρες, ακόμα κι αν το θερμόμετρο δείχνει τον ίδιο βαθμό, αφού τα σκυλιά δεν μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και να ζεσταθούν.

Δραστηριότητα – Εάν τα σκυλιά που πρόκειται να βγουν έξω στο κρύο αναμένεται να είναι πολύ δραστήρια ενώ είναι έξω, μπορεί να παράγουν αρκετή επιπλέον θερμότητα του σώματος ώστε να μην τα ενοχλεί το κρύο ακόμα και αν η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή.


Πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας κρυώνει;

Πώς θα καταλάβετε εάν το σκυλί σας κρυώνει; Κάτι τέτοιο γίνεται αντιληπτό από ενδείξεις της συμπεριφοράς και της κατάστασης του σκύλου. Αν το κατοικίδιό σου κρυώνει, θα το ανακαλύψεις λοιπόν εάν έχει μία ή περισσότερες από τις πιο κάτω συμπεριφορές: κλαίει, ανατριχιάζει, ή είναι  ανήσυχος, ή ακόμα ψάχνει μέρος να κρυφτεί!

dog003

Παρακάτω αναφέρονται μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

Πόσο κρύο έχει έξω

Το πιο προφανές πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι το πόσο κρύο κάνει έξω. Εάν έχει τόσο κρύο ώστε να μην αισθάνεστε άνετα έξω ακόμα και για λίγα λεπτά, τότε πιθανόν κάνει το ίδιο κρύο και για το σκυλί σας. Όπως το σκυλί έχει γούνα για να το κρατάει ζεστό, έτσι και εσείς μπορείτε να φορέσετε ένα παλτό αλλά παρ’ όλα αυτά να κρυώνετε.
Αν δεν αντέχετε το κρύο έξω έχοντας βάλει το παλτό, το καπέλο, τα γάντια και τις μπότες σας, τότε το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα σκυλιά που αναγκάζονται να μένουν έξω…

Εάν το σκυλί σου αισθάνεται το κρύο, προσπάθησε να το βγάλεις έξω το πρωί ή νωρίς το απόγευμα, όταν έχει ήλιο. Όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ζεστές, είναι καλύτερα, παρά αργά το βράδυ. Η ηλιοφάνεια φέρνει στο κατοικίδιο ζώο (όπως και στους ανθρώπους) το πρόσθετο πλεονέκτημα της βιταμίνης D.

Ρίγη ή τρέμουλο

dog01

Τα σκυλιά αντιδρούν στο κρύο με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούμε και εμείς. Ο  σκύλος σας αισθάνεται έντονα το κρύο, αν έχει ρίγος ή τρέμει, κρατάει την ουρά κοντά στο σώμα του και προσπαθεί να αναζητήσει καταφύγιο από τους ψυχρούς ανέμους. Το συνεχές τρέμουλο στο σώμα που συνοδεύεται συνήθως και από μικρούς λυγμούς, δηλώνει πως το σώμα καθώς βρίσκεται υπό το σοκ του κρύου υπεραντιδρά με τη μορφή τρέμουλου, μια νευρική κίνηση, προκειμένου να ζεσταθεί.

Κρύα αυτιά ή «παγωμένο» σώμα

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας των αυτιών του σκύλου σας είναι ένας καλός τρόπος να διαπιστώσετε αν κρυώνει ή όχι. Αν αισθάνεστε τα αυτιά του «παγωμένα» κυρίως στα άκρα ή/και παγωμένη μυτούλα τότε ίσως ήρθε η ώρα να επέμβεις άμεσα και να τον βάλετε μέσα  καλύπτοντάς τον  με μια κουβέρτα. Τον ίδιο έλεγχο μπορείτε να κάνετε και με το σώμα του. Αν είναι περισσότερο κρύο απ’ ότι ζεστό, τότε το σκυλί σας έχει πραγματικά «παγώσει».

Επιβράδυνση κινήσεων

dog2 1Κάνει πολύ αργές και νωχελικές κινήσεις. Δεν έχει ιδιαίτερη όρεξη και θέλει γενικά να κοιμάται συνέχεια. Αυτό συμβαίνει μιας και ο οργανισμός του νιώθοντας το κρύο προσπαθεί να του εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια για αυτό και θέτει το κατοικίδιο σε safe mode: αυτό του ύπνου.

Γι΄ αυτό αν παρατηρήσετε πως  ο σκύλος σας μοιάζει να μην απολαμβάνει να βρίσκεται έξω, τότε πιθανόν αισθάνεται έντονα το κρύο. Σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να περπατάει αργά και να είναι σκυμμένο μαζεύοντας την ουρά κοντά στο σώμα του σαν να προσπαθεί να ζεσταθεί. Επίσης, αν παρατηρήσετε να κρύβεται πίσω ή κάτω από αντικείμενα κατά τη διάρκεια μιας βόλτας τότε πιθανώς προσπαθεί να αναζητήσει καταφύγιο από τους ψυχρούς ανέμους, το χιόνι ή τη βροχή.

«Κουλούριασμα»

Κουλουριάζεται όσο περισσότερο μπορεί. Αυτή η κίνηση είναι οικεία και στους ανθρώπους. Προσπαθούμε να φέρουμε όσο πιο κοντά γίνεται όλα τα μέρη του σώματός μας (μαζί και τα άκρα μας) προκειμένου να μην είμαστε εκτεθειμένοι στο κρύο και να διατηρούμε μία θερμότητα. Το ίδιο και τα κατοικίδιά μας με τη γνωστή στάση «κουλουράκι».
Αν ο σκύλος σας «κουλουριάζεται» σαν μπάλα ή είναι σκυμμένος με την ουρά ανάμεσα στα πόδια και έχει ρίγος, αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να ζεσταθεί μόνος με τη θερμότητα του σώματός του.

Προσεκτικό ή χαλαρό περπάτημα

dog005

Το αργό ή προσεκτικό βάδην του σκύλου σας κατά μήκος του εδάφους ή του χιονιού κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, είναι σημάδι ότι οι πατούσες του κρυώνουν.

«Κλαψούρισμα» ή γκρίνια

Αν ο σκύλος σας είναι δυσαρεστημένος, συνήθως προσπαθεί να σας το δείξει μέσω «κλαψουρίσματος», γαβγίσματος ή γκρίνιας. Αν ενεργεί με ασυνήθιστο τρόπο, εξετάστε προσεκτικά το περιβάλλον του ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι εκτεθειμένος πολύ στον άνεμο ή το κρύο και ότι έχει επαρκή προστασία και πηγές για να ζεσταθεί. Ενώ αν φαίνεται ταραγμένος και ανήσυχος, εξετάστε τους λόγους που τον κάνουν να αισθάνεται άβολα. Ανεξήγητο κλάμα με παράπονο, το οποίο σταματά αν βρεθεί κοντά σε πηγή θερμότητας είναι ένα κλασικό χαρακτηριστικό συμπεριφοράς.


Boots vervab

Μέτρα προφύλαξης -Σημαντικές συμβουλές φροντίδας για να τον κρατήσεις  ασφαλή 

Τι μπορείς να κάνεις για να περάσει ο σκύλος σου έναν όμορφο χειμώνα με ασφάλεια:

Συνοπτικές οδηγίες

*  Προστατέψτε τα σωστά στη βόλτα / Ντύστε τα ζεστά

Μειώστε τον χρόνο της βόλτας  σε ακραίες καιρικές συνθήκες/Προτιμήστε να βγαίνετε βόλτα τις ζεστές ώρες της μέρας 

* Αν βραχούν  κατά τη διάρκεια της βόλτας φροντίστε να τα στεγνώσετε αμέσως

*  Προσαρμόστε τη διατροφή του στη χειμερινή περίοδο /δώστε τους περισσότερη πρωτεΐνη

* Φροντίστε να είναι πάντα ενυδατωμένα

*  Μην κουρεύετε τον σκύλο σας τους χειμερινούς μήνες / Βουρτσίστε  το τρίχωμά του τακτικά και κάντε τον μπάνιο  με ζεστό νερό σε θερμαινόμενο δωμάτιο

* Παίζοντας μαζί τους στο χιόνι,  αποφεύγουμε τα έντονα παιχνίδια που οδηγούν σε τραυματισμούς & φροντίζουμε να μην φάει πολύ χιόνι  (τους αρέσει να τρώνε χιόνι), καθώς αυτό θα οδηγήσει σε προβλήματα υγείας

* Μην τα αφήνετε να κάθονται  πολύ κοντά σε θερμαντικά σώματα ή το τζάκι

* Φτιάξτε τους  έναν ζεστό χώρο – να έχουν  το δικό τους ζεστό κρεβατάκι

Αναλυτικότερα:

  •  Το να μπαινοβγαίνει το κατοικίδιό σας από το κρύο στη ζέστη του σπιτιού μπορεί να του προκαλέσει ξεφλούδισμα στο δέρμα και φαγούρα. Προσπαθήστε να μην είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο σπίτι και κάθε φορά που θα έρχεται μέσα από τη βόλτα του. Περιποιηθείτε  τις πατούσες. Μπορείτε να τις ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και να τις στεγνώσετε καλά  με μια στεγνή πετσέτα, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα.
  •  Πάρτε μαζί στη βόλτα του μια πετσέτα για να σκουπίζετε τα πατουσάκια τους για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς. Μετά από κάθε βόλτα, ελέγξτε για σκασίματα ή κοκκινίλες τις πατούσες τους και στη συνέχεια πλύνετε και στεγνώστε τα πόδια και την κοιλιά τους για να αφαιρέσετε πάγο, αλάτι ή οτιδήποτε άλλο έχει κολλήσει στις τρίχες.
  • Είναι προτιμότερο να μην κουρεύετε τον σκύλο σας τους χειμερινούς μήνες. Το μακρύτερο τρίχωμα σημαίνει περισσότερη ζεστασιά.                                                          Αυτό ισχύει από το Φθινόπωρο μέχρι την Άνοιξη.
    Μπορείτε όμως να βουρτσίζετε το τρίχωμά του τακτικά και να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας με ζεστό νερό σε θερμαινόμενο δωμάτιο.
    Εάν το σκυλί σας έχει μακρύ τρίχωμα, απλά τριμάρετε το μαλλί του, για να αποφύγετε την προσκόλληση υλικών αποπάγωσης, αλατιού κτλ που που είναι επιβλαβή για την υγεία τους. Αν ο σκύλος σας είναι κοντότριχος, αγοράστε του ένα πουλοβεράκι ειδικό για σκυλάκια που να καλύπτει το σώμα του. Για πολλά σκυλιά είναι απαραίτητο το πουλοβεράκι το χειμώνα.

2

 

  • Μειώστε τη συχνότητα μπάνιου του σκύλου σας όσο μπορείτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.. Το συχνό μπάνιο αφαιρεί τα φυσικά έλαια ακόμη και την αναγκαία λιπαρότητα με αποτέλεσμα το δέρμα να σκάει και να γίνεται ξηρό (ξηροδερμία). Ωστόσο, αν ο σκυλάκος δεν ήταν φρόνιμος και χρειάζεται απαραίτητα μπάνιο, πλύνετέ τον με κάποιο ειδικό ενυδατικό σαμπουάν για σκύλους ή ρωτήστε ειδικό για κάποιο φυσικό ενυδατικό σαμπουάν ή για το βιολογικό, αφιλτράριστο και απαστερίωτο μηλόξυδο.

  • Προσαρμόστε τη διατροφή του στη χειμερινή περίοδο. Τα ζώα καίνε παραπάνω ενέργεια το χειμώνα για να διατηρηθούν ζεστά. Εάν ο σκύλος σας περνάει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλάξτε τη διατροφή του, και δώστε του περισσότερη πρωτεΐνη. Εάν ο σκύλος περνάει όλο το χρόνο του έξωαυξήστε την ημερήσια μερίδα του κατά 25%-30%.
    Γενικά αυξήστε του λίγο περισσότερο την τροφή το χειμώνα, ώστε να παίρνει την αναγκαία ενέργεια που χρειάζεται και δώστε του άφθονο νερό για να μην αφυδατώνεται ο οργανισμός του. Προτιμήστε ανοξείδωτο μπολ, ώστε να μην είναι πολύ κρύο.
    Άρα, στους σκύλους που εξακολουθούν να γυμνάζονται με τον ίδιο ρυθμό και σε χαμηλές θερμοκρασίες, καλό θα είναι να υπάρξει μια αύξηση στην ημερήσια δόση τροφής που προσλαμβάνουν.
    Αντίθετα, στους σκύλους που λόγω των κακών καιρικών συνθηκών μειώνονται οι βόλτες, καλό θα είναι να υπάρξει μια μείωση στην ημερήσια δόση της τροφής, καθώς μπορεί να προκληθεί αύξηση του βάρους τους.
    Και στις δυο περιπτώσεις είναι απαραίτητη η τακτική επίσκεψή μας στον κτηνίατρο για τη σωστή παρακολούθηση του βάρους του σκύλου μας.

 

  •  Πριν βγείτε τη βόλτα σας, για να προστατέψετε τα ποδαράκια τους, καλό θα ήταν να του αλείψετε τις πατούσες με βαζελίνη, διότι από τον πάγο, το κρύο και το αλάτι, αυτές γίνονται πιο ευαίσθητες. Κρατήστε τις πατούσες του σκυλιού σας ζεστές όταν το βγάζετε έξω, σε ακραίες συνθήκες ψύχους και υγρασίας. Μπορείτε να προστατέψετε τα πόδια του από το κρύο με ένα ζεστό ζευγάρι μπότες για σκύλους.

20609234994 eec33264fe n

  • Να του φοράτε ρουχαλάκια.

Μην ξεχνάτε πως αν κρυώνετε πολύ εσείς, τότε κρυώνουν το ίδιο και για τα κατοικίδιά σας. Αν ο σκύλος σας ζει έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν έχετε ένα σκυλί που είναι πιο ευαίσθητο στο κρύο, βάλτε του μια κουβέρτα για να ζεσταίνεται ή αγοράστε ένα πουλόβερ -παλτό σκύλου και γενικά ζεστά, αδιάβροχα ρούχα.

images 4

Η μόδα εδώ δεν έχει σημασία. Να προτιμάτε «λειτουργικά» ρούχα, ή ακόμα και να ράψετε κάποιο μόνοι σας. Στα κοντότριχα σκυλιά βάλτε παλτό ή πουλόβερ, προσέχοντας  να καλύπτονται από την βάση της ουράς και τη κοιλιά για περισσότερη ζεστασιά.

  • Ποτέ μην το αφήνεις μόνο του στο αυτοκίνητο

images 2

Προσοχή επιβάλλεται και στο αυτοκίνητο, όταν παίρνετε μαζί και το σκύλο σας. Μην αφήνετε τα ζώα στα αυτοκίνητα, το κρύο εσωτερικό του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατό τους.

  •  Φροντίστε να έχει το ζωάκι σας ένα ζεστό μέρος να κοιμάται. Πάρτε του ένα κρεβατάκι και βάλτε του και μια ζεστή κουβερτούλα.

Μην τον αφήνεις να κοιμάται στο πάτωμα τις κρύες νύχτες. Η επιλογή του σωστού κρεβατιού είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσεις ότι το σκυλί σου θα παραμείνει ζεστό. Οι ζεστές κουβέρτες μπορούν να δημιουργήσουν ένα άνετο περιβάλλον και να κρατήσουν ζεστό. Τοποθέτησε το κρεβάτι του σκύλου σου σε ένα ζεστό σημείο στο σπίτι, καλύτερα σε σημείο που του είναι οικείο.

dog 3

  • Όχι πολύ κοντά στις σόμπες/θερμάστρες

Το σκυλί θα αναζητήσει την θερμότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και πολλές φορές θα τον δεις φαρδύ πλατύ να απλώνει μπροστά από τη σόμπα που έχεις αναμμένη στο χώρο σου. Πάρε λοιπόν τα μέτρα σου, ώστε να μην μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με την θερμάστρα, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να καεί. Αν έχεις τζάκι στο σπίτι, κράτησέ τον μακριά, καθώς τα τζάκια αποτελούν επίσης σοβαρή απειλή.


 Παροχές και ανεπιθύμητοι επισκέπτες

Τα σκυλιά που ζουν έξω από το σπίτι και έχουν έχουν το κρεβάτι και τις κουβέρτες τους στην αυλή βιώνουν αλλιώς το κρύο και είναι ευκολότερο για αυτά να το αντιμετωπίσουν. Εάν δεν έχετε άλλη επιλογή, μπορείτε να αφήσετε τον σκύλο σας έξω μόνο μέχρι το θερμόμετρο να δείχνει 4oC Κελσίου.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να του προσφέρετε ένα ζεστό καταφύγιο που θα είναι άνετος και ζεστός. Ακόμα κι αν το σκυλόσπιτό του δεν μετακινείται, μπορείτε να το αφήσετε να μπει στο γκαράζ με μια κουβέρτα και ένα μαξιλάρι ή σε ένα ελεγχόμενο μέρος του σπιτιού σας. Οτιδήποτε άλλο θα φανεί πολυτέλεια στον σκυλάκο σας σε σύγκριση με το κρύο.

Κράτησε το σκυλί ενυδατωμένο

Τα σκυλιά μπορούν να αφυδατώσουν εξίσου γρήγορα το χειμώνα όπως και το καλοκαίρι.  Εάν το σκυλί σου ξοδεύει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στην αυλή σου, βεβαιώσου ότι έχει πρόσβαση σε ένα μπολ με νερό, και έλεγχέ το συχνά ώστε να μην πιάσει πάγο από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να του ανανεώνετε συνέχεια το πόσιμο νερό. Μπορείτε αν θέλετε να του πάρετε μια θερμαινόμενη ποτίστρα. Και φυσικά, στο σπίτι σκύλων, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση σε μια άνετη κουβέρτα και ότι το κρεβάτι απέχει από το έδαφος.

images 5

Τούτου λεχθέντος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι οι «ανέσεις» που έχουν σχεδιαστεί για σκύλους τείνουν να προσελκύουν επισκέπτες. Όταν έξω κάνει κρύο, στην προσπάθειά τους να σωθούν από το ψύχος, άλλα ζώα μπορεί να βρουν καταφύγιο μέσα στο σπιτάκι του σκύλου σας. Έτσι, μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με τρωκτικά, αλεπούδες, γάτες ή άλλα αδέσποτα σκυλάκια.

Βόλτα με το σκύλο μας στο χιόνι!!!

210216204131 dog cold 1 768x512 1

Μπορούμε να εκθέσουμε τον σκύλο μας στο χιόνι; Δηλαδή, μπορούμε να τον πάμε στα χιόνια για παιχνίδι;

Εννοείται πως μπορούμε να πάμε να διασκεδάσουμε με τον σκύλο μας στο χιόνι, αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία.

– Να μη φάει πολύ χιόνι. Στα σκυλιά αρέσει να τρώνε χιόνι, αλλά αν καταναλώσει παραπάνω, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Το παγωμένο χιόνι ερεθίζει τόσο το λαιμό, όσο και το στομάχι, και οι ερεθισμένες περιοχές είναι ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια που περιέχονται στο χιόνι. Επιπλέον επειδή  το χιόνι είναι ένα σημείο αναπαραγωγής μικροβίων, είναι καλύτερα να πάτε για μια βόλτα μόνον εφόσον ο σκύλος έχει φάει κάτι.

skylos kryo xionia1

Ιδιαίτερα  σημαντικό! Ο σκύλος μπορεί να γλιστρήσει και να τραυματιστεί στο χιόνι ή στον πάγο, γι’ αυτό αποφύγετε τα πολύ έντονα παιχνίδια. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της βόλτας θα πρέπει να παρατηρείτε με προσοχή τον σκύλο μας. Αν δείτε να είναι αδύναμοςυποτονικός, ή να δυσκολεύεται στη βάδιση, καλό θα είναι να επιστρέψετε σε ένα ζεστό περιβάλλον.

images 3

Πότε η κατάσταση κρίνεται επείγουσα;

Ακόμα και εάν παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στον σκύλο σας μπορούν να συμβούν και ατυχήματα. Ακολουθούν τα σημάδια και τα συμπτώματα της υποθερμίας στους σκύλους:

  1. Συχνά ρίγη
  2. Αδυναμία και αδιαφορία
  3. Αποπροσανατολισμός ή έλλειψη εγρήγορσης
  4. Αργή, ρηχή αναπνοή
  5. Αργός ή ίσα που ακούγεται καρδιακός παλμός
  6. Κρυοπαγήματα στα αφτιά, τη μύτη, το όσχεο (σε μη στειρωμένα αρσενικά), τα πέλματα των ποδιών ή την άκρη της ουράς

 Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω  συμπτώματα, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να παρέχετε είναι να τυλίξετε τον σκύλο σας με ζεστές κουβέρτες και πετσέτες για να αυξήσετε την θερμοκρασία του σώματός του.

Ως γνωστόν, η φυσιολογική θερμοκρασία του σκύλου είναι ανάμεσα στους 38.3 – 38.8 βαθμούς Κελσίου. Εάν, σε οποιοδήποτε σημείο, η θερμοκρασία του πέσει κάτω από τους 36.6 βαθμούς Κελσίου, χρειάζεται επείγουσα κτηνιατρική βοήθεια και θεραπεία. Ακόμα κι αν ο σκύλος αισθανθεί καλύτερα, καλό είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπάρξει κάποια μόνιμη ζημιά.

Τι κάνουμε με τα αδέσποτα σκυλιά

Αυτή την περίοδο, που το κρύο είναι τσουχτερό μην ξεχνάτε πως και τα αδέσποτα μας  χρειάζονται αυτές τις κρύες μέρες ,  λίγο περισσότερο από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με τα αδεσποτάκια στη γειτονιά μας είναι να φροντίσουμε να έχουν άφθονη τροφή, την οποία έχουν άμεσα ανάγκη λόγω των αυξημένων θερμιδικών αναγκών τους.

Επίσης, είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε κάποιο ζεστό «καταφύγιο» (ένα σπιτάκι, ή ακόμη και ένα χαρτόκουτο με κουβερτούλες και παλιά ρούχα μας).Μπορούμε επίσης να ανοίξουμε την πόρτα της αυλής ή της πυλωτής μας για να να προστατευθούν, αυτές τις δύσκολες μέρες.

Όλοι μας, με κάποιες μικρές αλλά σημαντικές κινήσεις, μπορούμε -στην κυριολεξία- να σώσουμε ζωές.

Ας μην ξεχνάμε πως  αυτά τα ζώα που δεν έχουν κάποια οικογένεια να τους προσφέρει θαλπωρή  καταλήγουν να βασανίζονται και συχνά να πεθαίνουν από την παγωνιά.


images 1

Συνοψίζοντας τονίζουμε πως ο καλύτερος τρόπος να προφυλάξετε τα σκυλιά, όταν είναι κρύος ο καιρός, είναι να παρακολουθείτε προσεκτικά τη συμπεριφορά τους. Αν παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας ανατριχιάζει, προκαλώντας άγχος, κνησμό, επιβράδυνση, αναζήτηση σε ζεστά σημεία ή κρατώντας ένα ή περισσότερα πόδια, ήρθε η ώρα να κατευθυνθείτε προς τα μέσα.

Και το πιο σημαντικό, μην αναβάλετε να τον πάτε στην κτηνίατρο, αν παρουσιάζει κάποια περίεργη συμπεριφορά.

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι κτηνίατροι :

 Dr. Καραμιχάλη Παναγιώτα , απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, διδάκτωρ αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας του ΑΠΘ.
και  Βαλάντης Σκρέκας,  ειδικός υπερηχολόγος,  απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

#vetcaregr

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Veterinary Care- Άρθρα, ΣΚΥΛΟΣ, Φροντίδα Ζώων Συντροφιάς. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.