
Στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου ξέχασαν δύο δικαιώματα: της αντίρρησης και της φυγής.
Σαρλ Μπωντλαίρ, 1821-1867, Γάλλος ποιητής
Η εμπορία ανθρώπων ή human trafficking, που αναγνωρίζεται και διεθνώς ως η μορφή της σύγχρονης σκλαβιάς, είναι η κακοποίηση παιδιών, γυναικών και ανδρών για το σώμα και την εργασία τους. Είναι η σύγχρονη σκλαβιά.
Είναι από τις πιο οργανωμένες και σκληρές εγκληματικές δραστηριότητες, ένα φαινόμενο πολύ καλά καλυμμένο, το οποίο αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των ανθρώπων με τη χρήση της βίας και της εξαπάτησης.
Από το 2013 η 30η Ιουλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων – World Day against Trafficking in Persons, με στόχο να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα ως προς την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Επίσης με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η 18η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (EU Anti-Trafficking Day).
Τι ακριβώς είναι η εμπορία ανθρώπων
Μια διεθνής επικερδής επιχείρηση, με κέρδη 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέφτουν στα χέρια διακινητών στις χώρες τους και στο εξωτερικό.Η εμπορία ανθρώπων έχει πολλές μορφές. Αυτά περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση στη βιομηχανία του σεξ, της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας, καθώς και ως οικιακή βοηθός ή σε αναγκαστικούς γάμους.
Τα θύματα αναγκάζονται να εργάζονται σε εργοστάσια, σε εργοτάξια ή στον αγροτικό τομέα χωρίς αμοιβή ή με ανεπαρκή μισθό, ζώντας με τον φόβο της βίας και συχνά σε απάνθρωπες συνθήκες. Μερικά θύματα εξαπατούνται ή εξαναγκάζονται να αφαιρέσουν τα όργανά τους. Τα παιδιά αναγκάζονται να υπηρετούν ως στρατιώτες ή να διαπράττουν εγκλήματα προς όφελος των εγκληματιών.
Κανένας κλάδος ή βιομηχανία δεν απέχει από την εμπορία ανθρώπων. Τα θύματα μπορεί να είναι εργαζόμενοι σε εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων, σερβιτόροι ή μάγειρες σε εστιατόρια, οικοδόμοι, αγροτικοί εργάτες, ψαράδες, οικιακό προσωπικό σε ξενοδοχεία, οικιακή βοήθεια σε ιδιωτικές κατοικίες ή γυναίκες και άνδρες θύματα σεξουαλικής εμπορίας σε οίκους ανοχής, σπα και αίθουσες μασάζ.
Σύμφωνα με τις «Παγκόσμιες εκτιμήσεις της σύγχρονης δουλείας» του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) του 2016, σχεδόν 40,3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας, εκ των οποίων 24,9 εκατομμύρια εγκλωβίζονται σε καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική δουλεία και 15,4 εκατομμύρια υποβάλλονται σε καταναγκαστικό γάμο. Μέσω εξαναγκασμού, εξαπάτησης ή βίας παγιδεύονται σε δουλειές και καταστάσεις από τις οποίες δεν μπορούν να ξεφύγουν.
Η ιστορική προέλευση του φαινομένου
Ήδη από την περίοδο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας συναντούμε το φαινόμενο σε οποιαδήποτε οργανωμένη, έστω και υποτυπωδώς, κοινωνία.
- Παρότι το κίνητρο πάντα είναι η εκμετάλλευση του Άλλου ανθρώπου, αρχικά εμφανίστηκε η εργασιακή εκμετάλλευση (τα περισσότερα θύματα βρίσκονταν σε κλάδους όπως η γεωργία, η αλιεία, η μεταποίηση, τα ορυχεία και του τομέα της οικιακής εργασίας) ήταν η πρώτη μορφή ατομικής και κοινωνικής πράξης που εμφανιζόταν συχνότερα στις όχι τόσο οργανωμένες κοινωνίες.
- Έπειτα, το εμπόριο σωματικών οργάνων, ναρκωτικών και όπλων στις περισσότερο αναπτυγμένες κοινωνίες, που απαιτούσε κι άλλα άτομα και δεν ήταν ξεκάθαρα ατομική πράξη.
- Η σεξουαλική εκμετάλλευση έκανε την εμφάνισή της τον 20ο αιώνα και σήμερα η διαδικτυακή εκμετάλλευση με τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού και τη χρήση λεκτικών και μη απειλών προς τους παθόντες (συνήθως, γυναίκες και παιδιά πέφτουν συχνότερα θύματα εκμετάλλευσης).
Δυστυχώς αρκετές φορές, τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, μπορεί ένα είδος εκμετάλλευσης να συνδυαστεί με τα υπόλοιπα ή και όλα μαζί είδη από ένα δίκτυο ατόμων ( Το δίκτυο των διακινητών). Έτσι στις μέρες μας η εμπορία ανθρώπων ως φαινόμενο χαρακτηρίζεται για την μεγένθυσή του, τον μαζικό τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται αλλά και για τον βάναυσο και αποτροπιαστικό βαθμό του.
Το παρακάτω βίντεο εστιάζει στο ζήτημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών και αποτελεί μέρος εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργήθηκε από το UNODC
Οι λαθρομετανάστες έχουν ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να γίνονται σεβαστά, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να τους φέρονται με αξιοπρέπεια και του δικαιώματος στην προσωπική ασφάλεια.
Άνθρωποι αγοράζονται και πωλούνται με τον πιο εύκολο τρόπο. Άνθρωποι εξαφανίζονται. Αρπάζονται. Εκφοβίζονται. Και παραδίδονται στα χιλιάδες κυκλώματα που τους χειραγωγούν και τους εκμεταλλεύονται. Η παγκόσμια οικονομική κρίση υποδαύλισε την έξαρση του φαινομένου τόσο πολύ και με τέτοιους τρόπους μέχρι που έφτασε το ίδιο το θύμα να «αποδέχεται» την κατάστασή του, λόγω της έλλειψης επιλογών και διεξόδων.
Το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία: την πράξη, τα μέσα, τον σκοπό.
Οι διακινητές δελεάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά με ψεύτικες υποσχέσεις για καλές δουλειές, εκπαίδευση, οικονομική ασφάλεια και αγάπη. Μόλις δελεαστούν, οι διακινητές εμποδίζουν τα θύματά τους να αναζητήσουν βοήθεια με μέσα όπως η κατάσχεση εγγράφων ταυτότητας, οι απειλές βίας κατά του θύματος ή της οικογένειάς του και η σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση. Η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ο εκβιασμός, η συναισθηματική χειραγώγηση και η αφαίρεση επίσημων εγγράφων χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από τους διακινητές για τον έλεγχο των θυμάτων τους.
Η εκμετάλλευση μπορεί να λάβει χώρα στη χώρα καταγωγής του θύματος, κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης ή σε μια ξένη χώρα.
Ο αριθμός των καταγεγραμμένων και αναγνωρισμένων θυμάτων του human trafficking είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τον πραγματικό και αυτό γιατί είναι ένα αθέατο έγκλημα, δύσκολα στοιχειοθετήσιμο.
Σπάζοντας τις παρανοήσεις
Συχνά υποθέτουμε ότι η εμπορία επηρεάζει μόνο ορισμένους τύπους ατόμων, όπως εκείνους που ζουν σε συνθήκες άθλιας φτώχειας με ελάχιστη έως καθόλου πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ενώ ορισμένοι παράγοντες καθιστούν ορισμένους πληθυσμούς εξαιρετικά ευάλωτους στην εμπορία ανθρώπων, δεν υπάρχει «τυπικό» προφίλ.
Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει θύμα ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, ιδιότητας του πολίτη, κοινωνικοοικονομικού επιπέδου ή μορφωτικού επιπέδου. Για παράδειγμα, τα άτομα μπορεί να έχουν υψηλή εκπαίδευση, να μιλούν πολλές γλώσσες και να είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων, ενώ άλλα μπορεί να έχουν ελάχιστα έως καθόλου σχολικά ή ακαδημαϊκά επιτεύγματα.
Η κατανόηση ότι κανείς δεν έχει ανοσία στη θυματοποίηση, μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τις στρατηγικές πρόληψης και αναγνώρισης των θυμάτων.
Η Κάτια πίστευε πως θα ερχόταν στην Ελλάδα για να βρει μια δουλειά για 6 μήνες, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές της. Η πραγματικότητα, όμως, ήταν πολύ διαφορετική…
Η πλειονότητα των θυμάτων δεν έρχεται σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές, δεν διασώζεται, δεν αναγνωρίζεται και δεν λαμβάνει βοήθεια. Τα ίδια τα θύματα μπορεί να μη συνειδητοποιούν την κατάσταση της ομηρίας τους, φοβούνται να αναζητήσουν βοήθεια ή δεν γνωρίζουν το ειδικό νομικό πλαίσιο που μπορεί να τα προστατέψει.
Αν έχετε απορίες σχετικά με το τι ακριβώς είναι η εμπορία ανθρώπων και γιατί τα θύματα δεν αποδρούν ή δεν ζητούν βοήθεια, ίσως σας τις λύσει το ακόλουθο βίντεο που ετοίμασε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Όσον αφορά τα θύματα, μόνο το 1-%-2% καταφέρνουν να διασωθούν, ενώ 1 στους 100.000 Ευρωπαίους διακινητές ανθρώπων καταδικάζεται. Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν την αδυναμία της πολιτείας και των δικαστηρίων να ενεργήσουν δραστικά στην καταπολέμηση του εγκλήματος.
Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ που ζουν υπό συνθήκες εκμετάλλευσης. Από επίσημες πηγές εκτιμάται ότι περισσότερα από 40 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται παγκοσμίως υπό συνθήκες αναγκαστικής εργασίας και σύγχρονης δουλείας (Global Estimates of Modern Slavery, 2017) με την πλειοψηφία τους να είναι γυναίκες, νεαρά ανήλικα κορίτσια και παιδιά, ενώ και τα ποσοστά των ανδρών δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.
Σαφώς όμως και η στατιστική του απεικόνιση δεν αντικατοπτρίζει την θλιβερή πραγματικότητα.
Ένας βασικός λόγος για αυτό, αποτελεί το συναίσθημα της ντροπής, της ταπείνωσης και της αίσθησης του μηδενισμού που νιώθουν τα θύματα αλλά και οι πρακτικές δυσκολίες που αφορούν την ασφαλή ανθρώπινη αναζήτηση. και πρόσβασης, διαμονής και επικοινωνίας με τις Αρχές.
Ας μην ξεχνάμε. Η καθημερινότητα των ανθρώπων / ομάδων που πέφτουν συχνότερα θύματα, που τυγχάνουν εκμετάλλευσης, είναι σκληρή . Θεωρούνται «ευάλωτοι» ακριβώς γιατί λόγω της στέρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους για ζωή, για τροφή και στέγη, θα μπουν σε οποιαδήποτε διαδικασία εκμετάλλευσης σε αντάλλαγμα με ο,τι τους λείπει και το χρειάζονται άμεσα.
Μορφές εμπορίας ανθρώπων
Συνήθως το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε να ασκείται σε ευάλωτες ομάδες όπως γυναίκες και παιδιά και οι πιο συχνές μορφές του είναι:
Σε πολλούς πολιτισμούς η εκμετάλλευση της εκπόρνευσης και το εμπορευματοποιημένο σεξ παιδιών θεωρείται εξολοκλήρου αποτρόπαια πράξη. Σε μερικές άλλες χώρες, παρόλα αυτά παρατηρείται αρκετά μεγαλύτερο το επίπεδο ανοχής. Τα ασύμμετρα αποτελέσματα όσον αφορά το τι είναι και τι όχι επιτρεπόμενη συμπεριφορά, έχει να κάνει με την προσπάθεια των αναπτυσσόμενων χωρών να προσελκύσουν τουρισμό αλλά και το όραμα κάποιων καταναλωτών της παιδικής εκπόρνευσης να μετακινηθούν εκτός των ηθικών περιορισμών και των νόμιμων ορίων των κοινοτήτων τους. (Friesendorf 2009 . Emke-Poulopoulou 2001).
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ
Σε ένα περιστατικό εμπορίας ανθρώπων μπορεί να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία μέθοδοι. Η αλήθεια είναι ότι το θύμα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.
Βία:
Τα θύματα συχνά απαγάγονται και μετατρέπονται σε σύγχρονους σκλάβους. Η βία, οι απειλές και η κακοποίηση χρησιμοποιούνται για να παγιδέψουν τα θύματα συναισθηματικά και σωματικά, σπάζοντάς τους το ηθικό και αναγκάζοντάς τους να συμμορφωθούν.
Εξαπάτηση:
Οι δουλέμποροι βρίσκουν συχνά τα θύματά τους μέσω ψευδών αγγελιών που υπόσχονται
νόμιμη εργασία.
Είναι συχνό φαινόμενο δουλέμποροι να δελεάζουν τα θύματά τους με την πρόφαση ότι θα
καλύψουν μια συναισθηματική-φυσική ανάγκη/επιθυμία ή την ανάγκη/επιθυμία για σχέση.
Στοχεύουν τα θύματά τους με την υπόσχεση ότι θα τα φροντίζουν, ενώ στην πραγματικότητα σχεδιάζουν να τα εκμεταλλευτούν. Οι γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα εμπορίας ανθρώπων από άντρες που παριστάνουν τον σύντροφο που τις αγαπάει.
ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Γεωργία, Οικοδομικές κατασκευές, Ηλεκτρονικά συστήματα, Αλιεία, Δασοκομία, Υγειονομική περίθαλψη, Οικιακοί βοηθοί, Εξόρυξη, Βιομηχανική παραγωγή, Μεταφορές, Στούντιο ασάζ, Συνοδοί κυρίων, Μόντελιγκ, Πωλήσεις, Επιστάτες, Υπηρεσίες φιλοξενίας, Ναυπηγεία, Εστιατόρια, Υπηρεσίες περιποίησης, Εκθέσεις και Καρναβάλια, Φροντίδα ηλικιωμένων,
Γηρολόγοι, Φύλαξη παιδιών και Οικιακές υπηρεσίες.
Οι μορφές και τα θύματα εμπορίας στην Ελλάδα του 2020
Έτσι η εμπορία ανθρώπων μπορεί να είναι πιο κοντά μας από όσο νομίζουμε. Για παράδειγμα, ορισμένα από τα αγαθά που καταναλώνουμε μπορεί να έχουν παραχθεί από θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα καλά κρυμμένο έγκλημα ακόμη και στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν τη σκληρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνει στην ίδια την πόλη τους.
Περίπου 20.000 γυναίκες, ανάμεσά τους και 1.000 κοπέλες ηλικίας από 13-15, βρίσκονται παγιδευμένες στη βιομηχανία του σεξ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δήλωση της αναφοράς για την εμπορία ανθρώπων «Trafficking in Persons Report», τα θύματα αυτά προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Νιγηρία.
Το VICE ερευνά το φαινόμενο και τη διάστασή του στη χώρα μας και συναντά εξειδικευμένους αστυνομικούς και οργανώσεις που καταπολεμούν το έγκλημα. Ακόμη, ταξιδεύει στην Αλβανία και ερευνά την πρόσφατη διπλή γυναικοκτονία δύο αδελφών που φέρεται ότι υπήρξαν θύματα εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα. Τέλος, στην κάμερα του VICE μιλάει, αποκλειστικά, επιζώσα του εμπορίου ανθρώπων, η οποία είχε πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μοιράζεται το βίωμά της, αλλά και το πώς κατάφερε να ξεφύγει.
Πρέπει οι λεγόμενοι «πελάτες» να σταματήσουν να στηρίζουν όλο αυτό το σύστημα.
Από τον πρώτο έως και τον τελευταίο κρίκο όλοι είναι εξίσου υπεύθυνοι κι ένοχοι.
Kανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας βλάψει.
Τι κάνετε εάν επηρεάζεστε από τη σεξουαλική βία και τη βία με βάση το φύλο (SGBV); Τι γίνεται αν έχετε μεταναστευτικό υπόβαθρο και χρειάζεστε πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες και υποστήριξη στη δική σας γλώσσα;
Το έργο PROTECT εστιάζει στην ενίσχυση της εθνικής βοήθειας σε όσους πλήττονται από την SGBV σε κοινότητες μεταναστών. Οι δραστηριότητες PROTECT υποστηρίζουν τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ομάδων μεταναστών και των υπηρεσιών υποστήριξης SGBV που είναι διαθέσιμες στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες
Δείτε παρακάτω το τηλεοπτικό σποτ της καμπάνιας για την εμπορία ανθρώπων και τη γραμμή καταγγελιών και πληροφόρησης 1109, της Α21 με τη στήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Ένα από τα πιο συνήθη φαινόμενα στη χώρα μας είναι γυναίκες να εκδίδονται παρά τη θέλησή τους είτε στον δρόμο, είτε σε οίκους ανοχής είτε σε σπίτια, που είναι και η πιο δύσκολη περίπτωση καθώς εκεί μπορεί πολύ πιο εύκολα να μην γίνει αντιληπτή.
Στους άνδρες τα πράγματα διαφέρουν σημαντικά και το φαινόμενο εμφανίζεται στον εργασιακό χώρο, όπου συχνά εργάζονται σε συνθήκες δουλείας (27 εκ άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας παγκοσμίως). Βέβαια (πχ εδώ εκτός από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συντελείται παράλληλα και παραβίαση των εργασιακών .
Τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων προέρχονται από διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Περιλαμβάνεται οποιοσδήποτε εξαναγκάζεται σε διάφορες μορφές “εργασίας ή υπηρεσιών”, όπως οι οικιακοί βοηθοί που τις κρατούν σε σπίτια, οι ζητιάνοι στο δρόμο, ή οι εργάτες σε χωράφια που εξαναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς τη θέλησή τους. Οι κοινοί παρονομαστές σε κάθε ένα από αυτά τα σενάρια, είναι ο εξαναγκασμός, η εξαπάτηση, η απειλή και η βία που χρησιμοποιούνται για να ασκείται έλεγχος στους ανθρώπους, με σκοπό το κέρδος».
Ακόμη και τα παιδιά όμως δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από το human trafficking. Συνήθως καταλήγουν στην επαιτεία (ζητιανεύουν) και γενικότερα σε παράνομες δραστηριότητες.
Το μέλλον των εκατομμυρίων παιδιών που ζουν σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις κινδυνεύει, καθώς τα εμπόλεμα μέρη εξακολουθούν να διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά των παιδιών και οι ηγέτες του κόσμου απλώς παρακολουθούν – λέει η Unicef.
Οι ένοπλες ομάδες συνήθως στοχεύουν τα κορίτσια, τα οποία βιάζονται, αναγκάζονται να γίνουν σύζυγοι μαχητών ή να χρησιμοποιηθούν ως «ανθρώπινες βόμβες».
Τα παιδιά που ζουν σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες, συλλαμβάνονται, στρατολογούνται για να πολεμήσουν, σκοτώνονται, πεθαίνουν από πείνα, από δίψα, από αρρώστιες. Επίσης, ο βιασμός, ο αναγκαστικός γάμος και η απαγωγή έχουν γίνει συνηθισμένες τακτικές στη Συρία στην Υεμένη, στο Κονγκό, στη Νιγηρία, στο Νότιο Σουδάν και στη Μιανμάρ.
Πολλά παιδιά πωλούνται σε εγκληματικά δίκτυα από τις ίδιες τους τις οικογένειες με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, ενώ άλλα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ή διακίνησης απευθείας από τους συγγενείς τους δείχνει η τελευταία έρευνα της Europol.
«Οι δράστες εμπορίας ανθρώπων συχνά στρατολογούν τους γονείς και τα παιδιά τους… κατόπιν χρησιμοποιούν τα παιδιά εναντίον των οικογενειών ώστε να τις ελέγχουν» είπε στο Thomson Reuters Foundation η Ντέμπι Μπιντλ, η διευθύντρια προγράμματος της οργάνωσης ECPAT UK.
Ρουμανία: Κύκλωμα εκμετάλλευσης ανθρώπων εξάρθρωσε η αστυνομία
κάντε κλκ στην παρακάτω εικόνα
Μια σχεδόν απάνθρωπη μορφή που έχει διαδοθεί τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται με την εμπορία ανθρώπινων ιστών και οργάνων , δηλαδή με την εκμετάλλευση εγκύων είτε σε σχέση με την υιοθεσία είτε σε σχέση με τη χορήγηση σε αυτές πολλών ορμονών ώστε να ‘’παράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα ωάρια προς πώληση’’.
Το human trafficking (εμπορία ανθρώπων) πρέπει να διαχωρίζεται από το smuggling.Το πρώτο σχετίζεται με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων που γίνεται για την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ το δεύτερο αφορά την παράτυπη μετανάστευση, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και το λαθρεμπόριο.
Κύριες αιτίες εμφάνισης του προβλήματος είναι η φτώχεια, η αποδόμηση κρατικών δομών, η κατάρρευση καθεστώτων και χωρών, ο πόλεμος και το οργανωμένο έγκλημα τόσο των χωρών προέλευσης των θυμάτων (25% των θυμάτων σεξουαλικής εμπορίας διακινούνται από την Νότια και την Ανατολική Ευρώπη) όσο και των χωρών διέλευσης και προορισμού.
Βαθύτερες αιτίες που συνδέονται με το φαινόμενο η ανισότητα των φύλων, η σεξουαλική βία και η βία με βάση το φύλο και οι διακρίσεις.
Χώρες και κράτη υπό καθεστώς φτώχειας ή εμπόλεμων καταστάσεων, οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση καθώς και χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές ακόμη και η μετανάστευση είναι στο στόχαστρο των “ειδικών ” που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό.
Όταν οι άνθρωποι θέλουν απελπισμένα να εγκαταλείψουν τις χώρες τους ή τον τόπο διαμονής τους, αλλά δεν έχουν τακτικά μέσα για να μεταναστεύσουν, οι παράνομες και επικίνδυνες επιλογές που προσφέρουν οι λαθρέμποροι είναι συχνά η μόνη διέξοδος.Και παρά την παγκόσμια πανδημία και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, βλέπουμε ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων εξακολουθούν να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και πολλοί από αυτούς πεθαίνουν στη διαδικασία
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως η σημαντικότερη αιτία είναι η ζήτηση, καθώς και το γεγονός ότι η αλυσίδα του εγκλήματος για να λειτουργήσει χρειάζεται 3 μέρη : τον διακινητή, το θύμα και τον πελάτη.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Οι δουλέμποροι είναι καλά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τη χρησιμοποιούν για να
στρατολογήσουν, να χειραγωγήσουν και να δελεάσουν αθώους ανθρώπους σε
ριψοκίνδυνες καταστάσεις.
• Τα βασικά τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι είναι τα κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες ή άλλοι χώροι ανακοινώσεων όπου τα κορίτσια αναγκάζονται να βάλουν αγγελίες ως “συνοδοί”.
• Χρησιμοποιούν συχνά τα τσατ ρουμ για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τοποθεσίες
σεξουαλικού τουρισμού, ενώ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκουν στόχο,
παρακολουθούν στενά και εντοπίζουν θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση,
καθώς και για μεταφορά, αγορά και πώληση πορνογραφικού υλικού.
• Οι δουλέμποροι μπορεί επίσης να κάνουν χρήση βιομετρικών δεδομένων, τσιπ και
συστημάτων εντοπισμού θέσης.
Οδηγός για τον/την Εκπαιδευτικό
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Το παρακάτω υλικό δημιουργήθηκε για να σας εξοπλίσει με χρήσιμες πληροφορίες για την εμπορία ανθρώπων,
τις οποίες θα μπορείτε μεταφέρετε σε φίλους, συγγενείς και στην κοινότητά σας, βοηθώντας τους να μάθουν τι μπορούν να κάνουν ενάντια στην εμπορία ανθρώπων.
Έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ευέλικτο και είναι εφικτή η προσαρμογή του ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεστε.
Πρέπει να ακούσουμε τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων και να μάθουμε από τις εμπειρίες τους.
Αυτή είναι η στρατηγική που προκρίνουν τα Ηνωμένα Έθνη, όπως τονίζουν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.
Οι συγκλονιστικές ιστορίες όσων επέζησαν από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων μπορούν να γίνουν χρήσιμος οδηγός για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Θύματα τράφικινγκ πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, για να ενημερώσουν τους συμπατριώτες τους για τις παγίδες που στήνουν τα κυκλώματα των διακινητών.
Δείτε επίσης:
“Doing Money” :H νέα ταινία του BBC για το trafficking που πρέπει να δούμε όλοι
Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία της απαγωγής μιας νεαρής κοπέλας μέσα από τους δρόμους του Λονδίνου. Η Αna, μαθήτρια από τη Ρουμανία, απήχθη μέρα μεσημέρι και αναγκάστηκε σε καθεστώς σεξουαλικής δουλείας σε διάφορες πόλεις της Ιρλανδίας. Η Αna μίλησε τον Αύγουστο για την απαγωγή και τους πολλαπλούς βιασμούς που υπέστη για εννιά μήνες πριν καταφέρει να αποδράσει. Τόσο η ίδια όσο και οι αστυνομικοί που συνεργάστηκαν για τη σύλληψη των προαγωγών, συνεργάστηκαν για την παραγωγή της ταινίας. Φυσικά, όλα τα ονόματα έχουν αλλαχθεί.
Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ως σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, καθώς είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, αλλά πάντα θεωρούμε ότι είναι πολύ μακρινό, ότι συμβαίνει κάπου αλλού.
Αποτέλεσμα όλων όσων προαναφέραμε αποτελεί το γεγονός πως η εμπορία ανθρώπων έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις:
- σε διεθνές επίπεδο, επιτρέποντας τον χαρακτηρισμό της εμπορίας ανθρώπων ως διακρατικού (όταν στην τέλεση του εγκλήματος εμπλέκονται δύο ή περισσότερα κράτη)
- ή διασυνοριακού (στην περίπτωση κρατών που έχουν όμορα σύνορα)
Όσο φριχτό κι αν ακούγεται, στη χώρα μας και γενικότερα στα Βαλκάνια το πρόβλημα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θεωρείται το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη, καθώς είναι χώρα τόσο προορισμού όσο και διέλευσης των θυμάτων, αφού συνορεύει με την Ασία, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη.
Κάποια θύματα υπέστησαν πολλαπλή μορφή εκμετάλλευσης, με τη σεξουαλική να καταγράφεται ως η πιο διαδεδομένη στους ενήλικες, με θύματα κυρίως τις γυναίκες.
Η Ελλάδα λειτουργεί κυρίως ως ενδιάμεση χώρα, δηλαδή οι έμποροι μεταφέρουν τα θύματά τους στην Ελλάδα με σκοπό να τα διακινήσουν έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχει και η Ελλάδα μεγάλο αριθμό θυμάτων trafficking. Σύμφωνα με την Αναφορά των Ηνωμένων Εθνών για το 2014 “η Ελλάδα αποτελεί χώρα transit, χώρα προορισμού αλλά περιορισμένη πηγή εξαγωγής θυμάτων trafficking σε άλλες χώρες, δηλαδή τα ποσοστά Ελλήνων-θυμάτων trafficking είναι πολύ μικρά.”
Δυστυχώς, τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση του εγκλήματος δεν αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα και ανήκουν περισσότερο στη σφαίρα της θεωρίας παρά σε αναζήτηση ρεαλιστικών και δραστικών λύσεων.
Αντίστοιχα, το ζήτημα της αύξησης του αριθμού των υπηκόων τρίτων χωρών με ηλικία κάτω των δεκαοκτώ ετών που εισέρχονται στο έδαφος της Ελλάδας και της ΕΕ χωρίς να διαθέτουν ενήλικα συνοδό, κρίνεται ολοένα και πιο ανησυχητικό και απαιτεί αποτελεσματική διευθέτηση από τους αρμόδιους φορείς.
Όλα τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αυτού του φαινομένου, αλλά στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι ζωές και τα δικαιώματα των νέων προσφύγων, που συνήθως η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους είναι διαρκής και καταδικαστέα.
Για την χώρα μας υπολογίζεται ότι περίπου 89.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας.
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης το φαινόμενο της εκμετάλλευσης επαιτών εξακολουθεί να ανθεί, με θύματα ανάπηρους και μικρά παιδιά, τα οποία τις περισσότερες φορές γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από γονείς και συγγενείς τους.
Στα παιδιά η πιο διαδεδομένη μορφή εκμετάλλευσης που καταγράφηκε στην Ελλάδα το 2020 είναι η εκμετάλλευση της επαιτείας.
Γι’ αυτόν το λόγο, η εμπορία ανθρώπων έχει προσδιοριστεί από αρκετούς ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που ασχολούνται με το γνωστικό αντικείμενο, ως σύγχρονη μορφή δουλείας αφού η πρόθεση και το κίνητρο των ανθρώπων που κάνουν την διακίνηση δεν παύει να έχει ως στόχο την ανθρώπινη ιδιοκτησία και την εκμετάλλευσή της με σκοπό το οικονομικό κέρδος.
Δυστυχώς παραμένει ακόμη μία πολύ κερδοφόρα μορφή οργανωμένης εγκληματικότητας, η οποία απαγορεύεται ρητά από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Είναι επίσης, μία δραστηριότητα που προκαλεί μη αναστρέψιμη βλάβη στα θύματά του, στις κοινωνίες και στις οικονομίες της ΕΕ.
Το χειρότερο είναι πως οι διακινητές έχουν κατανοήσει πλήρως τον ρόλο τους και έχουν συνειδητοποιήσει πως μια πιο ήπια και χαλαρή εκδοχή του trafficking είναι πιο επωφελής. Το θύμα δεν είναι σε θέση να καταλάβει την εκμετάλλευση που υφίσταται και μέσω και της ψυχολογικής βίας που του ασκείται, μαθαίνει να προσαρμόζεται στην κατάσταση και να μην αντιδρά.
Το προφίλ των θυμάτων του trafficking
Τα θύματα συνήθως έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
- αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους
- αίσθημα απώλειας της ανθρώπινης ταυτότητάς τους
- κατάθλιψη
- ενοχή
- ντροπή
- άγχος
- χαμηλή αυτοεκτίμηση
Από το 2013 η 30η Ιουλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων – World Day against Trafficking in Persons, με 3 κύριους στόχους:
- να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα ως προς την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, που αποτελεί ένα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
2. να πετύχει την αφύπνιση του κόσμου για την έκταση του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων
3. να τονίσει την αναγκαιότητα να εκλείψει η σκληρή εκμετάλλευση που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας
Η διεθνής κοινότητα ή μεμονωμένες ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικες Οργανώσεις) προσπαθούν με διάφορους τρόπους να περιορίσουν το φαινόμενο ή τουλάχιστον να διαδώσουν την ύπαρξή του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΜΑ- Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας – που συντονίζεται από το ΕΚΚΑ και στη δημιουργία του οποίου έχει συμβάλει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» – για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2019 που ξεκίνησε η λειτουργία του ως την 31η Ιανουαρίου 2020, υποβλήθηκαν αναφορές για 154 θύματα εμπορίας στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των ενήλικων θυμάτων είναι άτομα κάτω των 35 ετών. Τα 49 από τα 154 αναφερόμενα θύματα εμπορίας είναι παιδιά, εκ των οποίων τα 11 ασυνόδευτα ανήλικα.
Τα δεδομένα αυτά είναι ακόμη ανεπαρκή για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και εντοπισμού των θυμάτων. Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση των μηχανισμών έρευνας.
ΑΝ ΔΕΙΣ ΚΑΤΙ ….. ΠΕΣ ΚΑΤΙ
Γιατί κάθε ζωή έχει αξία!!!!
Μη γυρνάς την πλάτη – Μάθε την αλήθεια – Μη μένεις αμέτοχος
Έχουμε το προνόμιο να είμαστε ελεύθεροι και μπορούμε να υπερασπιστούμε το δίκαιο αυτών που δεν έχουν την ελευθερία τους, που είναι ευάλωτοι, που είναι σε ανάγκη και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Τα καλά νέα είναι ότι οι δικές μας μικρές πράξεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή των συνανθρώπων μας.
Δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε τα πάντα, αλλά ο καθένας μας μπορεί να κάνει από κάτι!
Πολλές φορές οι δικές μας μικρές ενέργειες είναι αυτές που κάνουν τη μεγάλη διαφορά στις ζωές άλλων ανθρώπων.
Αν δεις κάτι, πες κάτι στη Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, όλο το 24ωρο, ανώνυμα.
Η Α21 είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενώ πλέον δραστηριοποιείται σε 18 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Το όραμά της είναι ένας κόσμος χωρίς δουλεία και αυτό εκφράζεται μέσα από το όνομα του οργανισμού: Α21 – Καταργώντας τη δουλεία στον 21ο αιώνα (Abolishing slavery in the 21st century).
Η οργάνωση αναλαμβάνει τη φροντίδα και την ενδυνάμωση των επιζώντων trafficking, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε στέγαση, ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και επαναπατρισμό –πάντα ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε θύματος–, με στόχο την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία. Παράλληλα, επιδιώκει την ποινική δίωξη των διακινητών και τη νομική εκπροσώπηση των διασωθέντων.
Δείτε στο βίντεο την παρουσίαση της συνολικής δράσης του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων για το 2020:
Επίσης, συνεργάζεται στενά με τις Αρχές για την υποστήριξη ερευνών που στοχεύουν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση θυμάτων μέσω της τηλεφωνικής γραμμής πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων 1109. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γραμμή είναι η μοναδική στην Ελλάδα αποκλειστικά για την εμπορία ανθρώπων. Σχεδιάστηκε με στόχο να δημιουργήσει έναν συγκεντρωτικό φορέα όπου ο πολίτης, το θύμα αλλά και κάθε ενδιαφερόμενη Αρχή ή οργανισμός να μπορεί να πληροφορηθεί ή να πληροφορήσει για οτιδήποτε σχετικό με την εμπορία ανθρώπων, από ύποπτα περιστατικά μέχρι τρόπους που μπορεί ο καθένας να βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου.
«Η αναφορά της παραμικρής υποψίας, ενός πιθανού περιστατικού εμπορίας ανθρώπων στη Γραμμή 1109 –από έναν απλό πολίτη ή από έναν επαγγελματία που εργάζεται με ευάλωτο πληθυσμό, από έναν εκπαιδευτικό, γιατρό, νοσηλευτή, οδηγό λεωφορείου ή ταξί κ.ά.–, είναι μείζονος σημασίας, καθώς έχουμε δει, ακόμη και μέσα από μια κλήση, να διασώζονται ένας ή και περισσότεροι άνθρωποι» λέει η υπεύθυνη Προγράμματος Ενημέρωσης της Α21 Μαγδαληνή Ζαφειρίου.
Είναι σημαντικό πάντως να θυμόμαστε ότι για κάθε θύμα που έχει καταγραφεί και βοηθηθεί, δεκάδες άλλα παραμένουν σε καθεστώς εκμετάλλευσης.
Ας βοηθήσουμε όλοι στο να σπάσει αυτός ο κύκλος της σιωπής.
Τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας
Αν χρειάζεστε βοήθεια ή αντιληφθείτε ότι κάποιος άλλος βρισκεται σε δύσκολη θέση, μπορείτε να καλέσετε σε μία από τις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές, που λειτουργούν κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο.
Γραμμή SOS «Δίπλα Σου» του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης: 210 9700814
Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές σε γυναίκες θύματα βίας και trafficking, από ειδικά εκπαιδευμένες εθελόντριες που μιλούν εκτός από Ελληνικά και Αλβανικά, Ρώσικα, Ρουμάνικα, Αγγλικά και Γαλλικά.
Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΚΑ): 197
Εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας: 15900
Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές σε γυναίκες θύματα βίας.
Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας (ΕΚΚΑ): 1107
Άμεση ενημέρωση και επείγουσα συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για παιδιά και γονείς.
Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS: 1056
Δέχεται καταγγελίες για παιδιά-θύματα κακοποίησης. Ψυχολογική στήριξη σε παιδιά και εφήβους και συμβουλευτική σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109 (Α21)
Γραμμή για πληροφόρηση, βοήθεια ή αναφορά ύποπτων περιστατικών, διαθέσιμη στο κοινό, στα πιθανά θύματα και στις αρχές, με τη δυνατότητα ανωνυμίας.
Επίσης ο οργανισμός «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» έχει θέσει στη διάθεση του κοινού τρόπους επικοινωνίας με δωρεάν πρόσβαση, όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο:
«Εθνική Γραμμή SOS 1056» που είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνική Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης και είναι διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
«Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000»
«Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά & Εφήβους 116111»
Missing Alert App – Google Play εδώ – για Αpp Store εδώ
Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την COSMOTE. Η προηγμένη εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν σε πραγματικό χρόνo στις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων μέσω της εφαρμογής στο κινητό τους, αλλά και για να προστατεύσουν προληπτικά αγαπημένα τους πρόσωπα – παιδιά καθώς και ενήλικες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.
ChildRescue App https://www.childrescue.eu/download_app/
Το ChildRescue είναι ένα πολλά υποσχόμενο έργο καινοτομίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και στοχεύει στην παροχή βοήθειας των ερευνών εξαφανισμένων παιδιών και τον εντοπισμό και ταυτοποίηση ασυνόδευτων ανηλίκων. Οι εταίροι του προγράμματος είναι οι: Missing Children Europe, Child Focus, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (DSSLab,συντονιστής), Frankfurt University of Applied Sciences, Singular Logic, UBITECH, MADE Group, Suite5 Data intelligence solutions.
Μετά από ενημέρωση με οποιονδήποτε από τους ανωτέρω τρόπους, και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, μπορεί να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του Amber Alert Hellas που ενεργοποιείται από «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας. Το Amber Alert Hellas είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων. Συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με αυτό. Στο Πρόγραμμα συμμετέχει πλήθος κρατικών, ιδιωτικών, εθελοντικών φορέων. Κάθε φορέας επικοινωνεί τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού και βασικές πληροφορίες μέσα από τα μέσα που διαθέτει, όπως τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots, αναρτήσεις στο Facebook, αποστολή SMS, ανακοινώσεις στις οθόνες αεροδρομίων, και προσφάτως και οθόνες ΑΤΜ.
«Χρήση και κατάχρηση τεχνολογίας»
Πώς τα κυκλώματα trafficking χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αλιεύουν τα θύματά τους; Τι κίνδυνους ενέχει το διαδίκτυο για τους νέους;
Με την παγκόσμια επέκταση στη χρήση της τεχνολογίας – που εντάθηκε από την πανδημία COVID-19 και τη στροφή της καθημερινότητάς μας σε διαδικτυακές πλατφόρμες – το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων έχει κατακτήσει τον κυβερνοχώρο. Το διαδίκτυο και οι ψηφιακές πλατφόρμες προσφέρουν στους διακινητές πολυάριθμα εργαλεία για τη στρατολόγηση, την εκμετάλλευση και τον έλεγχο των θυμάτων.
1.να οργανώσει τη μεταφορά και τη διαμονή τους·
2.να διαφημίζουν τα θύματα και να προσεγγίζουν πιθανούς πελάτες·
3.να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των δραστών·
4. να αποκρύψουν τα εγκληματικά έσοδα
– και όλα αυτά με μεγαλύτερη ταχύτητα, οικονομική απόδοση και ανωνυμία.
Επιπλέον, η τεχνολογία επιτρέπει σε αυτούς τους εγκληματίες να δραστηριοποιούνται διεθνώς σε διάφορες δικαιοδοσίες και να αποφεύγουν τον εντοπισμό με μεγαλύτερη ευκολία. Οι διακινητές χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αναγνώριση, την περιποίηση και τη στρατολόγηση θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Τα e-mail και οι υπηρεσίες μηνυμάτων χρησιμοποιούνται για τον ηθικό εξαναγκασμό των θυμάτων και οι διαδικτυακές πλατφόρμες επιτρέπουν στους διακινητές να διαφημίζουν ευρέως τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα θύματα, συμπεριλαμβανομένου παιδικού φωτογραφικού υλικού.
Οι καταστάσεις κρίσης μπορούν επίσης να εντείνουν αυτό το πρόβλημα. Οι εγκληματίες επωφελούνται από το χάος, την απόγνωση και τον χωρισμό των ανθρώπων –ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών– από τα συστήματα υποστήριξης και τα μέλη της οικογένειας.
Για τα άτομα που κινούνται, οι διαδικτυακοί πόροι μπορούν να γίνουν παγίδα, ειδικά όταν πρόκειται για ψεύτικες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις και ψεύτικες προσφορές εργασίας που στοχεύουν ευάλωτες ομάδες.
Ωστόσο, στη χρήση της τεχνολογίας βρίσκεται επίσης μεγάλη ευκαιρία. Η μελλοντική επιτυχία στην εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές επιβολής του νόμου, τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης και άλλοι μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία στις απαντήσεις τους, μεταξύ άλλων βοηθώντας τις έρευνες να ρίξουν φως στον τρόπο λειτουργίας των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.
Οι αρχές εστιάζουν την δράση τους:
α. στην ενίσχυση των διώξεων μέσω ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων για την ανακούφιση της κατάστασης των θυμάτων σε ποινικές διαδικασίες
β. στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε επιζώντες.
Ο απώτερος στόχος είναι να πειστούν οι άνθρωποι να απόσχουν από τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων για να σταματήσει ο κύκλος της ζήτησης προκειμένου να καταπολεμηθεί η εκμετάλλευση των θυμάτων, να περιοριστούν τα κέρδη των δραστών και να διωχθούν οι διακινητές και οι πελάτες.
Επίσης οι δραστηριότητες πρόληψης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να συμβάλουν στον μετριασμό του κινδύνου να πέσουν άτομα θύματα εμπορίας στο διαδίκτυο.
Μπορεί κάποιος που εκφράζει τον θαυμασμό του για σένα, σε φλερτάρει (συνήθως) διαδικτυακά και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σου, να θέλει στην πραγματικότητα να σε εκμεταλλευτεί με τον πιο απαίσιο, ανήθικο και παράνομο τρόπο; Να σου καταστρέψει τη ζωή, να σου καταπατήσει κάθε δικαίωμα που έχεις ως ανθρώπινο ον και να σε υποβάλλει σε μαρτύρια καθημερινά;
Δυστυχώς στην κοινωνία που ζούμε. Μπορεί.
Τι είναι τα Loverboys
Τα Loverboys (ή ρομαντικοί μαστροποί) είναι σωματέμποροι που συνήθως δρουν προσπαθώντας να κάνουν νεαρά κορίτσια ή αγόρια να τους ερωτευτούν.
Μερικές φορές χειραγωγούν τους νέους με διάφορους τρόπους. Μόλις έχουν τα θύματα υπό την επιρροή τους, τα εκμεταλλεύονται και συνήθως τα προωθούν στη βιομηχανία του σεξ.
Οι ύποπτοι μάλιστα στοχεύουν στα τρωτά σημεία των θυμάτων τους και τα αποπλανούν με ακριβά δώρα και υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.
Με αυτόν τον τρόπο πολλές γυναίκες εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους σε αναζήτηση αγάπης και νέων ευκαιριών σε άλλες χώρες. Ωστόσο, μόλις βρεθούν στη νέα τους πατρίδα, εξαναγκάζονται στην πορνεία για να κερδίσουν χρήματα για τον “προστάτη ” τους.
Τα θύματα όλο αυτόν τον καιρό δέχονται βία και απειλές εναντίον τους και των οικογενειών τους στην πατρίδα τους.
Ωστόσο η μέθοδος των Loverboy έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια λόγω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Παραδοσιακά, ένα loverboy αποπλανούσε νεαρά, ευάλωτα κορίτσια και αγόρια για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί σεξουαλικά αργότερα.
Ωστόσο αυτή η πρακτική χρησιμοποιείται πλέον όλο και λιγότερο, καθώς σήμερα τα loverboys καταφεύγουν συχνά στην απειλή των θυμάτων τους στο διαδίκτυο αφού πρώτα έχουν πάρει αυτό που θέλουν (συνήθως γυμνές φωτογραφίες ή κάτι που θα ντρόπιαζε τον νεαρό/νεαρή σε περίπτωση δημοσιοποίησης).
Πρόσθετο Υλικό
Εγχειρίδιο του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς
για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων
Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα
Πατώντας στην παρακάτω εικόνα θα βρείτε επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό
Δείτε συμπληρωματικά και τα παρακάτω άρθρα :
2 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας
12 Φεβρουαρίου… Η Ημέρα του Κόκκινου Χεριού/ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
12 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-CHILDREN AT WORK…Ένα ατιμώρητο έγκλημα!!!
Κακοποίηση των Παιδιών, ας μιλήσουμε για τους «καλούς ανθρώπους»
14 Φεβρουαρίου-Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου / Ας μάθουμε πως θα το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια
Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά από τους κινδύνους του διαδικτύου
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.