The One and Only Ivan (2020) / Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΙΒΑΝ … η δύναμη της φιλίας που μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο.

887

The One and Only Ivan 12 1

Βασισμένη στη ομότιτλη παιδική νουβέλα της Katherine Applegate και σε μια αληθινή ιστορία από τον Ζωολογικό Κήπο της Ατλάντα, η νέα ταινία της Disney υπόσχεται αν μη τι άλλο ένα εντυπωσιακό ταξίδι στις αναμνήσεις.Η ταινία αλλά και το βιβλίο “Ο ένας και μοναδικός Ιβάν” υπογραμμίζει χωρίς εξάρσεις πως όλοι – μα όλοι! – διαθέτουν μοναδικές ικανότητες κι έχουν το δικαίωμα σε μια ευτυχισμένη ζωή.Ένας ύμνος στη μοναδικότητα  και  τη δύναμη της φιλίας που μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο.

Ταυτόχρονα αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο η Αμερικανίδα συγγραφέας Κάθριν Απλγκέιτ και η σκηνοθέτης Thea Sharrock απέτισαν φόρο τιμής σε όλα τα ζώα που έζησαν ή γεννήθηκαν και συνεχίζουν να ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, ενώ  συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στο θέμα της μεταχείρισης των άγριων ζώων

The One and Only Ivan 12

Η υπόθεση της ταινίας

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός γορίλλα, γνωστού ως Ιβάν και αφηγείται τη ζωή του στην αιχμαλωσία και τις περιπέτειές του. Ο Ιβάν ζει σε ένα κλουβί στο Exit 8  του Big Top Mall & Video Arcade με ένα γερασμένο ελέφαντα που ονομάζεται Στέλα και ένα σκυλί που ονομάζεται Μπομπ χωρίς κανείς τους να θυμάται πώς έφτασαν εκεί. Ολα τα ζώα ανήκουν στον Μακ, τον ιδιοκτήτη του Big Top Mall και  ζουν στα κλουβιά  του εμπορικού κέντρου. Ο Ivan δεν έχει καμιά μνήμη από τη ζωή του πριν την φυλάκισή του. Ωστόσο μνήμες αρχίζουν να αναδύονται όταν ξεκινά να φροντίζει έναν  μικρό κακοποιημένο ελέφαντα, τη Ρούμπι. Η Στέλα κι ο Ιβάν θα την πάρουν υπό την προστασία τους και με την βοήθεια της Τζούλια, της κόρης του επιστάτη του εμπορικού κέντρου θα δοκιμάσουν να αλλάξουν τον τρόπο που τα πράγματα λειτουργούν εκεί.Ο Ivan, μαζί με τους φίλους του, καταστρώνουν ένα σχέδιο διαφυγής από την αιχμαλωσία τους, προκειμένου να πάρουν τη Ruby μακρυά από τον καταχρηστικό ιδιοκτήτη τους .

The One and Only Ivan 12 2

Η συγγραφική επιλογή να έχει φωνή ο Ιβάν ώστε να αφηγηθεί σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία του προσθέτει ρεαλισμό και αμεσότητα και κυρίως κάνει την αφήγηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς προσφέρει την ευκαιρία στον (μικρό) αναγνώστη να μπει στη θέση του ζώου. Η οπτική του γορίλα-αφηγητή δεν μπορεί παρά να είναι απλή όχι όμως πάντα μονοδιάστατη. Πετυχαίνει να είναι σχολιαστική και να εμβαθύνει χωρίς να αποδίδονται στον γορίλα ικανότητες που η επιστήμη μας επιτρέπει να γνωρίζουμε καλά πως δεν διαθέτει. Το χιούμορ δεν λείπει και πηγάζει από τις απλοϊκές μα πολύ καίριες παρατηρήσεις που κάνει ο γορίλας ιδίως σχετικά με τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των ανθρώπων που επισκέπτονται το εμπορικό κέντρο.  Οι τελευταίες σκηνές της ταινίας  όταν ο Ιβάν έρχεται έπειτα από πολλά χρόνια αιχμαλωσίας σε επαφή με μια οικογένεια γοριλών, είναι από τις πιο πειστικές, γλαφυρές, τρυφερές και όμορφες περιγραφές σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για τα ζώα.

Δείτε την ταινία πατώντας στην παρακάτω εικόνα

887 1

Διαβάστε παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο

Cover

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εθελοντισμός- διαμεσολάβηση, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Κινηματογραφική παιδεία, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.