30 Ιουλίου Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας: Μια γιορτή για ένα υπέροχο συναίσθημα

8d738856e5172229b02dc87d0801bfe2

friendship

 

Φιλία…Μία λέξη, χιλιάδες συναισθήματα, εικόνες, σκέψεις…
Η φιλία… ανυπέρβλητη αξία και περιουσία ζωής και ψυχής…

Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας. Η  συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε το 2011 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/65/275) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου.
Τα βασικό πιστεύω των εμπνευστών της Διεθνούς Ημέρας Φιλίας είναι ότι η φιλία διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη σε μια κοινωνία και μειώνει ταυτόχρονα τα φαινόμενα βίας, τρομοκρατίας και εγκληματικότητας. Η φιλία μεταξύ των λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

1506949 678430342214040 748463515 n 2

Τί σημαίνει φιλία; Ποιος ο ρόλος που παίζει στην ζωή μας;

Φιλία είναι η βαθύτερη πνευματική και ψυχική επαφή μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων, που στηρίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση και ανιδιοτελή αγάπη.Δεν εξαρτάται από παράγοντες όπως η φυλή ή η θρησκεία. Σε αυτήν, ο δόλος, η εξαπάτηση, η αδιαφορία, η ζήλεια και η «τσιγκουνιά» δεν χωρούν.

Μετά την οικογένεια η φιλία είναι ο πιο σημαντικός κρίκος με την επαφή μας στον κόσμο.

Για ποιον λόγο έχουμε φίλους;

Χρειαζόμαστε τους φίλους για να καλύψουμε την ανάγκη μας για επικοινωνία. Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας κοινωνικά όντα, γι’αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας.
Θέλουμε να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας, όπως χαρά, ευτυχία, πόνο, θλίψη, ανησυχίες. Θέλουμε να μοιραζόμαστε τις επιτυχίες μας και να βρίσκουμε συμπαράσταση στις δύσκολες στιγμές μας .

Η λέξη Φιλία ετυμολογικά προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «φιλέω/φιλώ», που σήμαινε αγαπώ, φιλοξενώ, φέρομαι ευγενικά και τρυφερά σε κάποιον.(Φιλότης = φιλία αγάπη, στοργή)

Στην εποχή μας χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό σε καθημερινή βάση δίνοντάς του μια πιο γενικευμένη έννοια, αποκαλώντας «φίλο» κάθε άνθρωπο με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή, πέρα των συγγενών μας. Ο διαχωρισμός όμως ανάμεσα σε έναν κοινό γνωστό και έναν πραγματικό φίλο, κάθε άλλο παρά δυσδιάκριτος είναι.

Aγάπη, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, συμπαράσταση με μία λέξη….. ΦΙΛΙΑ!!!  Μια λέξη που αγκαλιάζει τόσα συναισθήματα!!!!

img 4658

Πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι στη ζωή μας;
Τι σημαίνει πραγματικός φίλος;
Πώς πρέπει να φερόμαστε στους φίλους μας;
Απαντήσεις σε όλα αυτά επιχειρεί να δώσει αυτό το βίντεο στα μικρά παιδιά, μ΄έναν ευχάριστο τρόπο…

Οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγουμε. Μοιραζόμαστε στιγμές, μυστικά, αστεία που δεν καταλαβαίνουν οι άλλοι. Με τους φίλους νιώθεις ο εαυτός σου, δεν φοβάσαι να τσαλακωθείς. Ξέρουν πως να μιλήσουν ή να σωπάσουν όταν χρειάζεσαι την στήριξη τους. Πολλές φορές απλά θα σε ακούσουν κι αυτό θα σε ανακουφίσει. Δεν θα σε κρίνουν, θα σε συμβουλέψουν. Μπορεί να είναι μακριά, μπορεί να σας χωρίζουν χιλιόμετρα κι όμως είναι εκεί δίπλα σου περισσότερο από τον καθένα. Είναι τα αδέρφια που επιλέγουμε. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που έρχονται στην ζωή μας ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένεις και καταλαβαίνεις αμέσως ότι θα γίνουν κομμάτι της.

Γνωμικό Φιλίας


Η φιλία βελτιώνει την ευτυχία και μετριάζει τη δυστυχία, διπλασιάζει τη χαρά μας και κόβει στα δύο τον πόνο μας.
Τζ. Άντισον

1613059383785 laky to adespotaki 400x292 1

Περιγράφω τον φίλο / η μου Φύλλο εργασίας

Μπορείτε να περιγράψετε τον φίλο σας ; Τι είναι αυτό που αγαπάτε να κάνετε μαζί;
Πώς τον γνωρίσατε; Ποια τα χαρακτηριστικά του;
Συμπληρώστε τα στο παρακάτω φύλλο εργασίας .

Από την υπέροχη συνάδελφο Κίτσιου Σωτηρία.



Λήψη αρχείου

 

Μπορείτε να σχολιάσετε 3 αρνητικά και 3 θετικά στοιχεία του εαυτού σας ως καλού φίλου;

Η φιλία ωστόσο ως όρος αλλά και ως θεσμός υπήρχε από την αρχαιότητα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τα τρία είδη φιλίας κατά τον σπουδαίο αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο  Αριστοτέλη και να αναγνωρίσουμε το ένα που αξίζει πραγματικά.

Ο ορισμός της φιλίας από τον Αριστοτέλη

«Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ’ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι’ αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν», είχε πει.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη τα δύο πιο συνηθισμένα είδη φιλίας βασίζονται στη σύμπτωση.
Η φιλία ωφελιμότητας

Σε αυτό το είδος φιλίας, οι δύο άνθρωποι δεν έχουν αληθινά φιλικά συναισθήματα αλλά βασίζονται ο ένας στον άλλο διότι έχουν καρπώνονται ανταλλάγματα. Δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα και μόλις τελειώσουν τα οφέλη, ολοκληρώνεται και η φιλία.

Ο Αριστοτέλης παρατήρησε πως αυτού του είδους φιλίας είναι σύνηθες στους ηλικιωμένους, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι σχέσεις με τους συναδέλφους. Εάν αλλάξει η κατάσταση, αλλάζει και η σύνδεση με αυτούς.

Η φιλία ευχαρίστησης

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο είδος ανάμεσα στους νέους. Είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των συμμαθητών, των συμφοιτητών ή εκείνων που έχουν μια κοινή δραστηριότητα.

Η φιλία εδώ είναι συναισθηματική αλλά είναι σύντομη. Μόλις τα κοινά ενδιαφέροντα «εξανεμίζονται», τότε σταματά και η απόλαυση της φιλίας. Αυτό, συνήθως, συμβαίνει επειδή ο άνθρωπος αλλάζει και ωριμάζει.

Ο Αριστοτέλης, αν και δεν χαρακτήρισε αρνητικά τα δύο παραπάνω είδη, εκτίμησε πως το βάθος τους περιορίζει την ποιότητά τους.

Η φιλία της αρετής

Η τρίτη μορφή φιλίας που σκιαγράφησε ο Αριστοτέλης είναι και η καλύτερη. Η σχέση των δύο βασίζεται στις κοινές αρετές και ιδανικά. Οι ίδιοι άνθρωποι και οι αξίες, που αντιπροσωπεύουν, παρέχουν το κίνητρο για τα δύο μέρη αν βρίσκονται το ένα στη ζωή του άλλου.

Η φιλία κρατά μέχρι τέλους και απαιτείται βασικό επίπεδο καλοσύνης, χρόνος και εμπιστοσύνη. Για να πετύχει ο ένας χρειάζεται να ξέρει πολύ καλά τον άλλον, να τον έχει δει στη χειρότερη του στιγμή και να τον κοιτά να την ξεπερνάει.

Αυτές οι σχέσεις απαιτούν χρόνο και αφοσίωση, αλλά όταν ανθίσουν τα δύο μέρη καρπώνονται εμπιστοσύνη, θαυμασμό και δέος. Φέρνουν μαζί τους μερικές από τις πιο γλυκές χαρές της ζωής.

Οι φιλίες της ωφελιμότητας και της απόλαυσης έχουν έλλειψη βάθους και δεν έχουν σταθερή βάση. Αντίθετα, η καλλιέργεια ενάρετων φιλιών που οικοδομήθηκαν στην εκτίμηση του χαρακτήρα και της καλοσύνης κρατά για μια ζωή. Για τον Αριστοτέλη, λίγα πράγματα πλησίαζαν την αξία μιας τέτοιας φιλίας.

Γιατί τελικά η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περάσουμε με λάθους ανθρώπους.

Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Δάµων και Φιντίας, η δύναμη της φιλίας

Μια συναρπαστική ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, για τη φιλία ανάμεσα σε δυο νέους, τον Δάμωνα και τον Φιντία, τόσο δυνατή που δεν λύγισε ακόμη και μπροστά στον θάνατο. Μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε εποχή, ακόμη και σήμερα. Γιατί η αληθινή φιλία, πέρα από μικροψυχίες και ιδιοτέλεια, δεν ορίζεται από κανόνες, αλλά γεννιέται. Και είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στη ζωή του κάθε ανθρώπου.

Eloi Firmin Féron

                   Ο Δάμων και ο Φιντίας ενώπιον του Διονύσιου στις Συρακούσες.                                        Το 1826 με αυτό το έργο που ζωγράφισε ο 24χρονος τότε Ελουά Φερόν                   κέρδισε στη Γαλλία το πρώτο «Βραβείο της Ρώμης»…

Ο Δάμων και ο Φιντίας είναι δύο μυθικά πρόσωπα, γνωστά για την πολύ δυνατή τους φιλία. Στην ιστορία τους καταγράφεται το μεγαλείο της αληθινής φιλίας που προσφέρεται σαν το άγαλμα λευκή, σαν την αλήθεια γυμνή και ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής. Μια ελεγεία για τη φιλία τόσο δυνατή , που ακόμα και στις μέρες μας, όταν κανείς θέλει να περιγράψει δύο καλούς φίλους, τους αποκαλεί «Δάμων και Φιντία».

Σύμφωνα με τον μύθο ο Δάμων και ο Φιντίας ήταν δύο πυθαγόρειοι φιλόσοφοι, οι οποίοι βρέθηκαν κάποια στιγμή στις Συρακούσες, την περίοδο που της τυραννίας του Διονύσιου.

Ο τύραννος κατηγόρησε τον Φιντία για συνωμοσία εναντίον του,  και τον καταδίκασε σε θάνατο. Ως τελευταία του επιθυμία, ο Φιντίας ζήτησε να επισκεφθεί τους δικούς του ανθρώπους για αποχαιρετισμό. Ο Διονύσιος φοβόταν να εκπληρώσει την επιθυμία του μελλοθάνατου, επειδή φοβόταν ότι θα δραπέτευε και δεν θα επέστρεφε για να εκτελεστεί. Τη λύση έδωσε ο Δάμων,  ο οποίος προσφέρθηκε να κρατηθεί ως όμηρος, μέχρι να επιστρέψει ο φίλος του, Φιντίας. Ο τύραννος δέχτηκε και προειδοποίησε πως αν δεν εμφανιζόταν ο Φιντίας μέχρι τη λήξη της χρονικής του προθεσμίας, την θέση του θα έπαιρνε ο Δάμων και θα εκτελούνταν. Η συμφωνία έκλεισε και ο Φιντίας έφυγε για το σπίτι του.

Όταν ο χρόνος τελείωσε  ο Δάμων ετοιμάστηκε για εκτέλεση. Την τελευταία στιγμή όμως, εμφανίστηκε ο Φιντίας και πήγε να πάρει τη θέση του μελλοθάνατου. Ο Δάμων όμως αρνήθηκε να απαλλαγεί από την καταδίκη λέγοντας πως αφού είχε περάσει ο χρόνος, ο Φιντίας είχε γλιτώσει και έπρεπε να εκτελεστεί ο ίδιος. Ο Φιντίας επέμενε ότι δεν θα άφηνε τον πιστό του φίλο να χάσει τη ζωή του για δικές του κατηγορίες….

Ο τύραννος Διονύσιος, που παρακολουθούσε τη σκηνή, δεν πίστευε στα μάτια του βλέποντας τον έναν φίλο να θέλει να δώσει τη ζωή του για να σώσει τον άλλο. Συγκινήθηκε και αποφάσισε να χαρίσει τη ζωή και στους δύο. Έτσι ο Δάμων και ο Φιντίας γλίτωσαν.

Παρακολουθήστε την ιστορία τους σε αφήγηση από την Κάρμεν Ρουγγέρη, την Χριστίνα Κουλουμπή και τη μουσική του Στέφανου Βαρελά. #MenoumeSpiti #MenoumePaidia

Μια εκδοχή του μύθου, όμως θέλει τον τύραννο  να θαυμάζει τόσο τη φιλία των δύο φιλοσόφων, που τους ζήτησε να γίνει και εκείνος φίλος τους. Η περίπτωση του Δάμωνα και του Φιντία έμεινε στην ιστορία και η φιλία τους αποτελεί μέχρι σήμερα παράδειγμα προς μίμηση….
Παρακάτω ένα comic της παραπάνω ιστορίας – μύθου από την μαθήτρια της Ε΄ΤΑΞΗΣ ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΣΥΛΒΙΑ ΝΕΑΡΧΟΥ



Λήψη αρχείου

 

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε μια παρουσίαση με
ΦΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

τίτλο2 1

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΣΤΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΗΧΩ
(Ανθολόγιο Α΄-Β΄ τάξη Δημοτικού)
Μια τρυφερή ιστορία για τη φιλία από μια αγαπημένη φίλη.
Εκπαιδευτικός: Σωτηρία  Κίτσιου

Φύλλο εργασίας που συνοδεύει την ιστορία του μικρού κάστορα από την δημιουργό του βίντεο:

 



Λήψη αρχείου

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερο υλικό και ιδέες για την ιστορία αυτή  ΕΔΩ.

Μια σκούπα μα τι σκούπα



Λήψη αρχείου

1506949 678430342214040 748463515 n 1

1506949 678430342214040 748463515 n 3

274148867 469388394850831 8036333413665676504 n

274148867 469388394850831 8036333413665676504 n 1

 To αλφαβητάρι της Φιλίας



Λήψη αρχείου

img 4658 1

Οι φίλοι δεν είναι μόνο για τα δύσκολα και τα άσχημα, είναι και για τα εύκολα, τα καλά και τα ωραία.

Χωρίς φίλους η ζωή μας θα έμοιαζε κενή. Ο Αριστοτέλης είχε πει «η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα». Οι ψυχές δεν έχουν φύλο, ηλικία, εθνικότητα και θρησκεία. Φίλος είναι ο άνθρωπος που σου δίνει ψυχή για να γεμίσεις τη δική σου! Είναι ο άνθρωπος που σου δείχνει την καρδιά του και μπαίνεις μέσα χωρίς διόδια! Έρχονται στιγμές που μια αγκαλιά, ένα στήθος να ακουμπήσεις, ένας γλυκός λόγος.. μπορεί να μας δώσει όλη την παρηγοριά που έχουμε ανάγκη και να μας πλημμυρίσει με πραγματικό συναίσθημα αγάπης. Μια πραγματική φιλία είναι μία ιερή σχέση, και οι φίλοι πρέπει να είναι (αμοιβαία) το στήριγμά μας για να μας βοηθήσουν και να μας υποστηρίξουν, όχι μόνο σε δύσκολες ή αμήχανες καταστάσεις, αλλά και σε ευχάριστες.

friendship 1

Σε μια αληθινή φιλία, βρισκόμαστε μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι συνοδοιπόρος, όχι μόνο στις εύκολες και ευχάριστες στιγμές, αλλά επίσης στις αναπόφευκτες περιόδους θλίψης και δυσκολίας.

Σε μια γνήσια φιλία υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, ώστε να υπάρχει ώρα και χώρος για να εκφραστούν όλοι. Είναι όμως παράλληλα έτοιμος να σεβαστεί τις επιλογές μας, έστω και αν διαφωνεί, χωρίς να φύγει από το πλευρό μας.

Καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει το φίλο του και αυτό να το κάνει με πολλή προσοχή γιατί σήμερα σπανίζουν οι αληθινοί φίλοι.

Στη φιλία «αφήνομαι», εμπιστεύομαι, δεν ντρέπομαι, ούτε και φοβάμαι την κριτική, δεν ανταγωνίζομαι, αντίθετα στηρίζω και στηρίζομαι, χωρίς ανταλλάγματα, με ανιδιοτέλεια, ενδιαφέρον, αυθεντικότητα, ειλικρίνεια, παρουσία-όχι απαραίτητα φυσική, αμοιβαιότητα, αποδοχή, προσφορά χωρίς υποχρέωση, αγάπη…Αν σταθείς τυχερός και κάποιος σου εμπιστευθεί την ψυχή του, μην τον προδώσεις ποτέ.

τίτλο 17

Φιλία: μία από τις μεγαλύτερες πηγές στήριξης

Οι φίλοι είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές στήριξης, μία στήριξη που διαρκεί σε όλη μας τη ζωή. Όσοι έχουν πραγματικούς φίλους το γνωρίζουν καλά. Είναι τα άτομα που βρίσκονται δίπλα μας όχι μόνο στις καλές και ευχάριστες στιγμές, ούτε μόνο στις δυσάρεστες.

Ναι, δυστυχώς υπάρχουν άτομα που θέλουν να ονομάζονται φίλοι όταν αντιμετωπίζουμε τα «δύσκολα», μόνο και μόνο για να εισπράξουν – συνειδητά ή μη – μία αίσθηση υπεροχής και ανωτερότητας. Όχι, δεν είναι φίλοι αυτοί. Φίλοι είναι εκείνοι που μοιράζονται μαζί μας «τον κόσμο τους», έστω και αν βλεπόμαστε πιο αραιά. Δεν είναι τέλειοι, όπως δεν είμαστε και εμείς άλλωστε. Ούτε και είναι πάντα στην διάθεσή μας, όποτε εμείς θέλουμε. Άλλο το «σε έχω ανάγκη» και άλλο «τώρα θέλω να…»
Ίσως για αυτό η φιλία να είναι μία παρεξηγημένη έννοια. Πολλοί έχουν λάθος  προσδοκίες  θεωρώντας ότι «ο φίλος είναι πάντα εκεί, εύκαιρος και διαθέσιμος όταν τον χρειαστώ!» Όχι, έχει και ο άλλος ανάγκες, επιθυμίες, προβλήματα.

Το βίντεο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Τ.Π.Ε. από τους μαθητές  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιμένος Χερσονήσου

Παραμύθι: “Η πριγκίπισσα Φιλία”

prigkipissa

Σε ένα όμορφο παλάτι ψηλά στον ουρανό ζούσε μια πριγκίπισσα που την έλεγαν Φιλία. Εκεί ψηλά που έμενε μπορούσε να δει τι γινόταν στη γη αλλά και όλοι από τη γη μπορούσαν να τη δούνε. όταν έβλεπε προσωπάκια χαρούμενα πιασμένα χέρι χέρι…ήταν χαρούμενη και η καρδιά της και σκόρπιζε παντού το χαμόγελο της…όταν έβλεπε προσωπάκια θυμωμένα και μόνα τους…σπάραζε η καρδιά της και έκλαιγε συνέχεια…στα παλάτι που ζούσε είχε μαζί και τους φίλους της για να παίζει…την Αγάπη, την Αλήθεια , το Σεβασμό και την Συνεργασία…κάτω όμως στη γη υπήρχαν οι εχθροί της που προσπαθούσαν να στεναχωρήσουν τους ανθρώπους και να κάνουν να κλάψει η φιλία…ο Θυμός, η Ζήλια, το Ψέμα και η Μοναξία….κάθε φορά που κάποιος από τους εχθρούς της έκανε επίθεση οι φίλοι της αγωνίζονταν να την προστατεύσουν…..

Οδηγίες:Φανταστείτε τι έγινε την μέρα που επιτέθηκε ο Θυμός και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τη φιλία; 

Οι φίλοι είναι κάτι σταθερό στη ζωή μας.Μας αποδέχονται όπως είμαστε δεν προσπαθούν να μας αλλάξουν, εκφράζουν την άποψή τους χωρίς να συγκρουστούμε και χωρίς να μας πείσουν ή να τους πείσουμε για το ποιος έχει δίκιο.

Φίλος είναι εκείνος που ενδιαφέρεται  για το αν είμαστε καλά, για το πώς περνάμε, για το πώς κυλάει η ζωή μας χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως «πρέπει να κάνει κάτι». Ακόμα και να συγκρουστούμε – που είναι και ένα υγιές δείγμα σχέσης – δεν κρατάμε μούτρα και εγωισμούς. Μόνο τότε η φιλία  είναι ζωντανή και αναπνέει…

Βίντεο: “Η Φιλοσοφία της Φιλίας”

Οδηγίες: Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο και σχολιάστε εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τα μηνύματά του δικαιολογώντας την απάντησή σας.

Ας ακούσουμε 3 μύθους του Αισώπου για τη φιλία.

Νομίζω πως ήρθε η στιγμή να  απολαύσουμε ένα βίντεο, με έργα τέχνης και αποφθέγματα για την φιλία,  φτιαγμένο από την εκπαιδευτικό Κίτσιου Σωτηρία Την ευχαριστούμε για την όμορφη δημιουργία !!!

Ένα μεγάλο τριαντάφυλλο η φιλία γεμάτο υπέροχα αρώματα…

Δείτε περισσότερο και πολύ όμορφο υλικό για την φιλία  στο ιστολόγιο της κ. Κίτσιου Σωτηρίας πατώντας στην παρακάτω εικόνα

filia

ΕΊΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΈΝΑΝ ΦΙΛΟ
ή ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΦΙΛΙΑ;


Οι φιλίες αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής. Είναι όμως γεγονός ότι η φιλία δεν είναι μια εύκολη ή απλή υπόθεση. Για πολλούς ανθρώπους το να κάνουν ή να διατηρούν φίλους είναι δύσκολο . Διάφορες συνθήκες της ζωής όπως οι μετακομίσεις, η αλλαγή σχολείου ή εργασίας, ο ερχομός ενός παιδιού μπορούν να μας απομακρύνουν από φίλους που είχαμε και να μας αναγκάσουν να αναζητήσουμε νέες φιλίες. Επιπρόσθετα υπάρχουν καταστάσεις όπου οι φτωχές κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες ή ακόμη η ντροπαλότητα κάποιου ατόμου, το εμποδίζουν από το να κάνει τα πρώτα βήματα για να δημιουργήσει σχέσεις και φιλίες.

Βρες το φιλαράκι σου! Φύλλο εργασίας



Λήψη αρχείου

 Φύλλα εργασίας για την φιλία



Λήψη αρχείου

 Δραστηριότητα :ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ



Λήψη αρχείου

Παροιμίες για τη Φιλία

Οδηγία:  Μπείτε στην πιο κάτω ιστοσελίδα πατώντας στην εικόνα και επιλέξτε με την ομάδα σας ΜΙΑ μόνο παροιμία που σας εκφράζει .
Στη συνέχεια δοκιμάστε να γράψετε μια δική σας παροιμία για τη φιλία. 

1613059383785 laky to adespotaki 400x292

Από την Χρωματιστή τάξη θα  ακούσουμε και  το νοσταλγικό τραγούδι “Η κόκκινη φόρμα”, που μιλά για δυο παιδικούς φίλους που βρίσκονται ξανά μετά από πολλά χρόνια και είναι πλέον οικογενειάρχες με δικά τους παιδιά.

 

Κατεβάστε αν θέλετε και τους στίχους του τραγουδιού(από το υλικό της χρωματιστής τάξης):

Το Τικ και το Τακ της  Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη 

Ο Μένιος και ο Μέντιος, τα γαϊδουράκια, μάλωσαν και χώρισαν. Πολύ στενοχωρήθηκε ο Μένιος με τον τσακωμό. Πονούσε η καρδιά του. Δεν έκανε πια ΤΙΚ ΤΑΚ, μόνο ΤΙΚ χτυπούσε. Έτρεξε στον καρδιολόγο, έκανε κούρα ομορφιάς, καθάρισε τον στάβλο του, πήγε για ψώνια, τους φίλους επισκέφτηκε της άλλης γειτονιάς. Όμως το ΤΑΚ συνέχισε να μη χτυπά. Ώσπου συνάντησε τη γιαγιά του. Μα τι τον συμβούλεψε να κάνει κι άρχισε δειλά το ΤΑΚ και πάλι να χτυπά;

Μόνο όταν τα δύο γαϊδουράκια μετανιώσουν  για την συμπεριφορά τους και ξαναγίνουν φίλοι θα ξανακουστεί  το ΤΙΚ ΤΑΚ…

Αφήγηση παραμυθιού | Το Τικ και το Τακ
από τις εκπαιδευτικούς των παιδικών σταθμών Δήμου Καλαμάτας!!!


Αφού ακούσετε την ιστορία, μπορείτε να σκεφτείτε για τους λόγους που μπορεί να μάλωσαν τα δύο γαϊδουράκια και ποιες λέξεις και πράξεις πλήγωσαν την καρδιά του Μένιου;

Υπάρχουν φιλικές και μη φιλικές πράξεις που κάνουμε;

Πως θα ένιωθε η καρδιά του Μένιου που πλέον δεν έκανε τικ -τακ; 

Η καρδιά μας πονάει πολύ με τις  άσχημες λέξεις.

Τραγούδι «Το Τικ και το Τακ»

Το παραμύθι « Το τικ και το Τακ» της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη στάθηκε αφορμή για να δημιουργήσουν τα παιδιά ΄του 2/ θέσιου νηπιαγωγείου Κεντριού το τραγούδι «Τικ-Τακ»

Το τικ και το τακ ( με το ρυθμό του τραγουδιού «Ήταν ένα γάιδαρος»)

Ήταν ένας γάιδαρος με μεγάλα αυτιά
Μένιο το νε λέγανε κι είχε μια καρδιά
που έκανε τικ-τακ (2)
Μια μέρα με τον φίλο του εμάλωσε βαριά
και η καρδιά σταμάτησε να κάνει πια τικ-τακ (2)
Μένιο γαϊδουράκι μας, ξέρουμε την λύση
τον φίλο σου να έβρεις αμέσως να μιλήσεις (2)
Ο Μένιος του εμίλησε και του έκανε αγκαλιά
Και η καρδιά ξεκίνησε αμέσως να χτυπά
Τικ-τακ-τικ-τακ(2)


Παραμύθι: Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαϊδέψουν+κουιζ+παζλ

Ένα παραμύθι για τη φιλία, ενάντια στη βία, βασισμένο στο παραμύθι της Κ. Αναγνώστου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Το θέμα του βιβλίου είναι ο φόβος που νιώθουμε όταν κινδυνεύουμε ή απειλούμαστε από κάποιον και πως αντιδράμε. Όταν νιώθουμε λοιπόν απειλή και φόβο, προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και πολλές φορές στην προσπάθεια αυτή τρομάζουμε και φοβίζουμε χωρίς να το θέλουμε τους φίλους μας ή άλλους ανθρώπους γύρω μας που δε θέλουν να μας κάνουν κακό. Αυτό ακριβώς συνέβη και στον ήρωα του βιβλίου μας, τον μικρό σκαντζόχοιρο. Ακόμη στο βιβλίο αυτό βλέπουμε την ανάγκη που έχουμε όλοι να έχουμε φίλους και να μην είμαστε μόνοι και πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μη φοβόμαστε να δείχνουμε την αγάπη μας και τα συναισθήματά μας σε όσους αγαπάμε και θέλουμε να κάνουμε παρέα. Προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε μόνο με όσους θέλουν να μας κάνουν κακό!

Περίληψη / Κείμενο οπισθοφύλλου

Ο Αμούρ, ένας χαριτωμένος σκαντζόχοιρος, είναι προικισμένος απ’ τη μητέρα Φύση με πυκνά πανέμορφα αγκάθια. Τ’ αγκάθια αυτά είναι η ομορφιά αλλά και η ασπίδα του. Όμως, εκείνος άλλα πιστεύει για τον εαυτό του. Γι αυτό, μ’ ένα όνειρο κοιμάται και ξυπνά: να γίνει φαλακρός, για να είναι αποδεκτός και να τον αγαπούν. Όταν τελικά καταφέρει να απαλλαγεί από τ’ αγκάθια του, θα διαπιστώσει ότι η πραγματική αξία δεν εξαρτάται από την εξωτερική εμφάνιση, αλλά από τη διαφορετικότητα του καθενός.

Περίληψη

Ο  μικρός  σκαντζόχοιρος  φοβάται  το  κάθετί……     μα  πιότερο  απ’  όλα   φοβάται  τα  φίδια!   Βιάζεται  να  μεγαλώσει   και  μαζί  του  να  μεγαλώσουν  και  τ’ αγκάθια  του.    Και  κάποτε  τα  καταφέρνει.  Όλοι  τρέμουν   στο  πέρασμά    του!    Αλλά  και  πάλι δεν  είναι  ευχαριστημένος,  γιατί  τώρα  δεν  έχει  φίλους.  Και  θέλει  τόσο  πολύ να  γνωρίσει  τη  χαρά  της   φιλίας……   Έτσι,  αποφασίζει  να  ζητήσει  τις  συμβουλές  των  μεγάλων.  Άραγε  θα  βρει  τον  τρόπο  να  αποκτήσει  αυτό  που  λαχταρά;

Το παραμύθι «Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να είναι φαλακρός» εστιάζει στο ζήτημα της εξωτερικής εμφάνισης, προσπαθώντας να αναδείξει τη σημασία της αυτοπεποίθησης, της αυτοπαραδοχής και της βαθύτερης αξίας του κάθε πλάσματος, ανεξάρτητα απο τη μορφή που η μητέρα Φύση τού χάρισε. Παράλληλα, μέσα από την περιπέτεια του Αμούρ, αναδεικνύεται η αξία της αληθινής αγάπης, η οποία δίνει ουσιαστικό νόημα στην παρουσία του καθενός μας πάνω στη γη.

ΤΙ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία μας μαθαίνει, ότι η φιλία είναι πολύ σημαντική για όλους μας, και πρέπει να κάνουμε συνέχεια προσπάθειες για να έχουμε φίλους. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να τολμάμε να κάνουμε φιλίες…πρέπει να τους αγαπάμε και να μη τους πληγώνουμε. Πρέπει όμως να είμαστε και προσεκτικοί με κάποιους που θέλουν να μας κάνουν κακό! Τότε και μόνο πρέπει ανθρώπους, να «βγάζουμε τα αγκάθια μας» για να προφυλαχτούμε. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε όλους… Στους φίλους μας πρέπει να είμαστε τρυφεροί και να μην τους στεναχωρούμε. Έτσι, δεν θα νιώσουμε ποτέ μοναξιά και η ψυχή μας θα είναι τρυφερή και απαλή…

Τώρα προσπαθήστε να κάνετε τις παρακάτω δραστηριότητες:

Πατώντας     ΕΔΩ   βάλτε   τα γεγονότα  με τη  σειρά   που έγιναν κι  ετοιμάστε  τη δική σας περίληψη της ιστορίας.



Λήψη αρχείου

 



Λήψη αρχείου


«Είμαι ο Ίαν»

Μια ταινία για την προσπάθεια και την λαχτάρα ενός μικρού παιδιού με κινητικά προβλήματα να αποκτήσει φίλους. Ο Ίαν γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και δεν μπορεί να κουνήσει τα πόδια του, ενώ δεν χρησιμοποιεί καλά και τα χέρια του. Καθημερινά περνά από την παιδική χαρά και χαζεύει τα άλλα παιδιά που παίζουν εκεί. Θέλει να παίξει μαζί τους, αλλά δεν μπορεί. Ένα συρματόπλεγμα τον χωρίζει από το παιχνίδι με τα υπόλοιπα παιδιά

ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ  ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΙΛΙΑ;

Πρέπει να δεχθούμε ότι οι άλλοι έχουν το δικαίωμα να είναι διαφορετικοί από εμάς. Εάν απαιτούμε οι άλλοι να έχουν τις ίδιες προσεγγίσεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορά όπως εμείς, τότε είναι πολύ πιθανό να απωθήσουμε μακριά μας ανθρώπους που θα ήταν πολύ καλοί φίλοι.  Με το να αποδεχθούμε ότι οι άλλοι μπορούν να είναι διαφορετικοί από εμάς, ανοίγουμε νέους δρόμους για φιλίες και σχέσεις που φέρνουν μια νέα πνοή στη ζωή μας .

1506949 678430342214040 748463515 n

ΔΙΑΛΕΞΕ …ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ.

Η συμπεριφορά μας προς τους άλλους: Πρέπει να σκεφτούμε πως εμείς θέλουμε να μας συμπεριφέρονται οι άλλοι. Θα πρέπει να προσφέρουμε προς τους άλλους την ίδια συμπεριφορά που θα θέλαμε και εμείς από τους αυτούς Δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι και να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα : Οι καλές φιλίες δεν κτίζονται μέσα σε μια νύκτα. Μην έχετε την εντύπωση ότι επειδή θα πείτε τα πιο εμπιστευτικά πράγματα ή τα μυστικά σας σε κάποιον από τις πρώτες μέρες ότι αυτό θα δημιουργήσει μια καλή φιλία. Αυτό ίσως ακόμη να απωθήσει μακριά ένα πιθανό φίλο.  Χρειάζεται χρόνος για να κάνετε ένα φίλο. Αρχίστε με προσεκτικά βήματα, δώστε στη σχέση χρόνο να αναπτυχθεί, μοιραστείτε αρχικά πράγματα ή μυστικά που για σας δεν έχουν τόση μεγάλη σημασία για να μπορέσετε να αντιληφθείτε καλύτερα τη δυναμική της σχέσης και μετά προχωρείτε σε πιο σημαντικά βήματα Αποφεύγετε την κριτική για τους άλλους: Εάν κάνετε συχνά κριτική και σχόλια σχετικά με τις αποτυχίες, τις αδυναμίες ή τις ανεπάρκειες άλλων ανθρώπων, τότε πιθανόν να δημιουργήσετε ένα αίσθημα ανασφάλειας σε αυτόν που σας ακούει.  Σκεφτείτε απλά ότι την ώρα που εσείς κάνετε κριτική, ίσως να περνά από το μυαλό του, η σκέψη ότι όπως κάνετε κριτική και αρνητικά σχόλια για τους άλλους, θα κάνετε το ίδιο και για αυτόν αργότερα,
Αποφεύγετε το κουτσομπολιό: Οι άλλοι που σας ακούν να κουτσομπολεύετε και να σχολιάζετε τις δοκιμασίες ή τα βάσανα που είχατε με άλλους ανθρώπους στη ζωή σας, είναι δυνατόν να χάσουν την εμπιστοσύνη που έχουν προς εσάς
Προσοχή στις υποχωρήσεις που κάνετε: Ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του κριτήρια και το δικό επίπεδο αντιλήψεων σχετικά με την ηθικότητα, τις αρχές της ζωής και τη συμπεριφορά. Δεν είναι σωστό να γίνονται συμβιβασμοί με τις βασικές αυτές αρχές μόνο και μόνο για να ταιριάσει κάποιος σε ένα καινούργιο σύνολο ή με νέους φίλους,
Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν φίλους. Οι λόγοι είναι πολλοί. Μπορεί να είναι ντροπαλοί η ακόμη να μην έχουν τις κοινωνικές εκείνες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν εύκολα μια συνομιλία. Στις περιπτώσεις αυτές μερικές κινήσεις μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Για παράδειγμα η συμμετοχή σε ομάδες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, μπορούν να κάνουν τις πρώτες επαφές και συνομιλίες πιο εύκολες. Επίσης μπορούμε να μάθουμε πολλά κοιτάζοντας πως ενεργούν άλλοι άνθρωποι που κάνουν πιο εύκολα σχέσεις. Παράλληλα είναι απαραίτητο όταν συνομιλούμε με άλλους να τους ακούμε προσεκτικά, κοιτάζοντας στα μάτια και αποφεύγοντας να αναφερόμαστε πάντοτε στο δικό μας εαυτό.
Και ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη δύναμη που έχει το χαμόγελο
Όταν συναντούμε κάποιο νέο άνθρωπο είναι πολύ καλύτερα να τον κάνουμε να μιλά για τον εαυτό του, τα δικά του ενδιαφέροντα ακούγοντας προσεκτικά παρά να το βομβαρδίζουμε με τα δικά μας.
Υπάρχουν πολλοί χώροι στους οποίους μπορούμε να συναντήσουμε νέους ανθρώπους και να κάνουμε νέες φιλίες: Στο περιβάλλον που εργαζόμαστε, σε ομάδες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα ή χόμπι, σε εθελοντικούς οργανισμούς, δια μέσου της οικογένειας και των συγγενών μας και λαμβάνοντας μέρος στις εκδηλώσεις που μας καλούν.

Σκέψεις για τη φιλία και την αξία της στη ζωή μας, από τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 13ου Δημοτικού σχολείου Νέας Σμύρνης.`

«Δεν υπάρχει φιλία σήμερα, μόνο σχέσεις συμφέροντος», λένε οι περισσότεροι. Και είναι μία σκληρή πραγματικότητα, πως η φιλία στις μέρες μας βάλλεται όλο και περισσότερο. Παρόλα αυτά, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και την συμπεριφορά μας προς τους άλλους, την ενσυναίσθηση που δείχνουμε, το πόσο «κοντά» επιτρέπουμε στον εαυτό μας να έρθει με τους συνανθρώπους μας, να τους «ακούσουμε», να τους στηρίξουμε αλλά και να τους ζητήσουμε να είναι εκεί ή και να αφήσουμε να μας στηρίξουν!

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΙΛΙΑ;

Εκτιμήστε τους φίλους σας: Μην θεωρείτε κανένα φίλο δεδομένο. Δώστε τους χρόνο, μιλάτε μαζί τους, πέστε τους ότι είναι σημαντικοί για σας και ότι βελτιώνουν τη ζωή σας. Καλέστε τους για κανένα άλλο λόγο εκτός από του να να περάσετε ευχάριστα κάποιο χρόνο μαζί,

Προσφέρετε χρόνο και προσοχή: Οι φιλίες χρειάζονται χρόνο για να διατηρηθούν. Εάν συνεχώς δεν έχετε χρόνο για τους φίλους σας, κάποτε η σημασία σας για αυτούς θα μειωθεί.  Κάνετε τις φιλίες μια προτεραιότητα στη ζωή σας. Να ακούτε προσεκτικά το τι σας λένε οι φίλοι σας, δείξετε ενδιαφέρον για τη ζωή τους και τα προβλήματα τους και ενθουσιασμό για το ότι είναι ως φίλοι σας, μέρος της ζωής σας 

Να είστε υπομονετικοί και φιλεύσπλαχνοι: Οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Κάποτε ένας φίλος μπορεί να κάνει κάτι με το οποίο δεν συμφωνείτε ή που σας έχει πληγώσει. Μη θυμώνετε και προσπαθείτε να συγχωρείτε. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους: Εάν εσείς κάνατε ένα λάθος θα θέλατε καταδίκη και τιμωρία ή περισσότερο κατανόηση και συγχώρεση από αυτούς που σας αγαπούν και φροντίζουν για εσάς; 

Μην κάνετε κατάχρηση της εμπιστοσύνης: Εάν ένας φίλος σας πει ένα μυστικό, κρατείστε το για σας. Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι λέγοντας σε άλλους, μυστικά που σας είπαν φίλοι σας, ότι κτίζετε σχέσεις ή ότι κερδίζετε την εμπιστοσύνη αυτών που τα λετε. Αυτό που κάνετε στην ουσία είναι να δώσετε το μήνυμα στους άλλους να μη σας εμπιστεύονται.  Ακόμη χειρότερα εάν ο φίλος σας ανακαλύψει ότι έχετε προδώσει την εμπιστοσύνη που σας έδειξε, τότε η σχέση σας μαζί του θα τραυματιστεί ανεπανόρθωτα. 

Ελέγξετε τη ζήλια: Η ζήλια είναι ένα πολύ κοινό ανθρώπινο αίσθημα. Δεχτείτε ότι ο φίλος σας μπορεί να έχει στενές σχέσεις και με άλλα άτομα. Αυτό δεν πρέπει να σας ενοχλεί διότι η αγάπη μεταξύ φίλων δεν πρέπει να επηρεάζεται από τέτοιους περιορισμούς.

Οδηγός Φιλίας: 11 κανόνες που αξίζει να διδάξουμε στα παιδιά

παιδαγωγός Σοφία Κούκη με μια ανάρτησή της στην σελίδα της στο Facebook Emotional Therapy 4Moms – Positive Parenting μοιράζεται μαζί μας  11 κανόνες φιλίας που αξίζει να διδάξουμε στα παιδιά .

8d738856e5172229b02dc87d0801bfe2 1

Τροχός φιλίας – Κουτί κεφιού

Μια πολύ όμορφη δραστηριότητα για τις μικρές τάξεις του Δημοτικού είναι και αυτή που θα δείτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο Πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας ευχάριστου κλίματος και  καινούργιων γνωριμιών μεταξύ των παιδιών με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο και γιατί όχι , αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των  φιλικών  δεσμών μεταξύ τους  .
Επισκεφθείτε την δραστηριότητα πατώντας στην παρακάτω εικόνα :

troxos filias koyti kefiou

Συλλέκτης φτερών.

298bca1d f1a0 46c7 a721 4fb2c8df7d6f 2
Αυτό είναι το χόμπι ενός μικρού ποντικού, που, μη μπορώντας να πετάξει, έχει μετατρέψει το λιλιπούτειο σπιτικό του σε πουπουλένιο μουσείο. Μια ξαφνική βροχή, όμως, θα γίνει η αφορμή για την αρχή μιας καινούριας φιλίας, που θα αλλάξει τη ζωή του και θα το κάνει να αφήσει τη συλλογή του και να δει τον κόσμο, κυριολεκτικά, από άλλη οπτική!

Η ταινία προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα:

Ενώ γεννιέσαι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έχεις τη δυνατότητα να ζητάς κάτι παραπέρα;

Και αν η “ταυτότητά” σου υπαγορεύει να τριγυρνάς στο έδαφος, δικαιούσαι να ατενίζεις ψηλότερα;

Τελικά, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα μόνος σου ή η βοήθεια των φίλων γίνεται το σκαλοπάτι που χρειάζεσαι, για να ζήσεις, όπως ποτέ πριν;

Ανεβείτε στα φιλμικά φτερά της ταινίας και λύστε μεμιάς όλες τις παραπάνω απορίες!

Δες την ταινία μικρού μήκους “Wings”

Κατόπιν δημιούργησε με τις παρακάτω Δραστηριότητες Δημιουργικής Γραφής για την ταινία μικρού μήκους “Wings”:

Γραφίλμ_Wings



Λήψη αρχείου

Το «δώρο» της φιλίας

Η φιλία είναι ένα δώρο ζωής που δεν αγοράζεται. Ένα δώρο που φέρνει στη ζωή μας ενθουσιασμό, ένταση, μοίρασμα, αποδοχή. Ένα δώρο μέσα από ένα αυτί που ακούει, έναν ώμο που παρηγορεί, ένα χέρι βοήθειας όταν το χρειάζομαι…

Όλοι μας έχουμε νιώσει απομακρυσμένοι, όλοι μας έχουμε νιώσει μόνοι, όλοι μας έχουμε νιώσει παράταιροι των καταστάσεων.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ “Η ΕΧΘΡΟΠΙΤΑ”  του Ντέρεκ Μάνσον

Το αγόρι της ιστορίας μας ονειρεύεται να περάσει το ωραιότερο καλοκαίρι του. Όμως, η εγκατάσταση του Τζέρι στη γειτονιά, του αλλάζει τα σχέδια. Ο Τζέρι τον κοροϊδεύει στο μπέιζμπολ, κάνει πάρτι και δεν τον καλεί, γίνεται ο ένας και μοναδικός εχθρός του στη λίστα των εχθρών του. Ο μπαμπάς του τού δίνει τη λύση: μία εχθρόπιτα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να τον ξεφορτωθεί, με μία προϋπόθεση: να περάσει μία ολόκληρη μέρα με τον εχθρό του και να του φερθεί ευγενικά.

Το αγόρι περνά το πρωινό παίζοντας με τον ‘εχθρό’ του, τρώει μεσημεριανό στο σπίτι του, έπειτα πάνε στο σπίτι του αγοριού και διασκεδάζουν πραγματικά. Ο πατέρας του αγοριού φτιάχνει το αγαπημένο τους φαγητό και ύστερα φέρνει την εχθρόπιτα στο τραπέζι. Το αγόρι δεν θέλει να τη φάει ο Τζέρι. Έτσι, την τελευταία στιγμή, του λέει ότι δεν είναι ασφαλής. Η έχθρα έχει γίνει φιλία και η εχθρόπιτα έχει μετατραπεί σε πίτα της φιλίας.

Αφού δείτε το παραμύθι κάντε τις ασκήσεις κατανόησης

 

 

Τι θα ήμασταν χωρίς τους φίλους μας;

Οι φίλοι μας μας βοηθάνε να πετύχουμε τους στόχους μας και ίσως να πάμε και ένα βήμα παραπάνω. Έχουμε ένα στήριγμα το οποίο θα είναι δίπλα μας σε κάθε δυσκολία και θα έχει φωνή να μιλήσει όταν εμείς δεν θα έχουμε την φωνή.

Πάντα όμως ας θυμόμαστε τα παρακάτω:

  1. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό σε αυτό τον κόσμο από το δώρο της αληθινής φιλίας
  2. Η φιλία δεν φαίνεται μέσα από λόγια αλλά από τις πράξεις
  3. Να διαλέγεις με δυσκολία τους φίλους σου, αλλά να τους αλλάζεις και δυσκολότερα
  4. Ένας αληθινός φίλος παραβλέπει τις αποτυχίες σου και  χαίρεται με τις επιτυχίες σου
  5. Το να σε καταλαβαίνει ο φίλος σου και να τον καταλαβαίνεις και εσύ, είναι το πιο σημαντικό

ΟΛΑΦ, Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΕΛΑΡΓΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ

Ένα αναπάντεχο περιστατικό μεταξύ του Θανάση και του Όλαφ (πελαργούλη) θα αποτελέσει το έναυσμα μιας μεγάλης φιλίας, που θα γίνει ο κινητήριος μοχλός για μια σειρά από εκπλήξεις και γεγονότα. Το χαμόγελο θα ανθίσει και πάλι στα χείλη του παιδιού και της οικογένειας του, κι όλα αυτά, χάριν, στον μικρό πελαργούλη που ήρθε σαν άγγελος και σαν καλός οιωνός στην ζωή τους. Διότι η αληθινή φιλία και η αγάπη μπορεί να κάνει θαύματα, και να ανατρέψει τα πάντα. “Ένα μικρό βιβλίο, με πολύ αγάπη για όλα τα παιδιά του κόσμου”



Λήψη αρχείου

Η δύναμη της φιλίας μέσα από υπέροχες φωτογραφίες

Δείτε το υλικό  πατώντας στην παρακάτω εικόνα

paidikes filies 7

Ένα εξαιρετικό κείμενο για την φιλία από την συγγραφέα Αρσινόη Βήτα- Αγγελική Γιαννόπουλου : “Οι φάροι στο ταξίδι της ζωής μου”

Μ’ αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν μαϊστράλι στην ψυχή, που αναζητούν με μιαν απέραντη υπομονή το καλό σε κάθε τι.

Που δεν έχουν ανάγκη να τους πει κανείς τι να κάνουν γιατί η συνείδησή τους έχει πάντα μιαν ολοκάθαρη φωνή. Την αφουγκράζονται χωρίς να την αποκοιμίζουν.

Ξέρουν τι να πράξουν ανά πάσα στιγμή και το πράττουν. Δεν προσπαθούν να ξεφύγουν, να γλιτώσουν από τις συνέπειες των πράξεών τους, των επιλογών τους. Αναμετριούνται με την ευθύνη και την αναλαμβάνουν ακέραια. Δεν κρύβονται πίσω από σαθρές δικαιολογίες για να καλύψουν τις πιθανές αποτυχίες τους και κυρίως δεν δείχνουν με το δάχτυλο τους άλλους σαν αίτιους των αποτυχιών τους.

Παραδέχονται τα λάθη τους κι αν πέφτουν εφτά φορές έχουν το κουράγιο και σηκώνονται οχτώ. Είναι αυστηροί κριτές του εαυτού τους μα βλέπουν με κατανόηση τα σφάλματα των γύρω τους. Επειδή γνωρίζουν τον κόπο που απαιτείται για τη συνεχή βελτίωσή τους, επειδή γνωρίζουν τις φορές που βούτηξαν στην ατέλεια της ανθρώπινης πεπερασμένης φύσης τους.

Μ’ αρέσουν οι άνθρωποι που δε σκοντάφτουν στο σκοτάδι των άλλων μα διατηρούν άσβεστο το φως του σεβασμού για τους ίδιους και τους συνανθρώπους τους.

M’ αρέσουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν την έννοια της απόστασης, ποτέ πολύ κοντά, ποτέ δεν είναι πολύ μακριά, αλλά είναι έτοιμοι να είναι εκεί σε δύσκολους καιρούς. Δεν πιέζουν ποτέ τους άλλους να κάνουν χώρο γι αυτούς γιατί γνωρίζουν την αξία τους και είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι εκείνοι που πραγματικά τους εκτιμούν θα τους δώσουν χώρο στη ζωή τους.

Στοχεύουν στο κοινό συλλογικό καλό κι όχι μόνον στο καλό του εαυτού τους. Αναζητούν την αιτία των παρεξηγήσεων κοιτάζοντας πρόσωπο με πρόσωπο τον άλλο, συμμετέχοντας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο εκφράζοντας με τόλμη την όποια αντίθεσή τους. Mε ειλικρίνεια. Είναι πιστοί στις αξίες τους, πεισματάρηδες.

Μ’ αρέσουν οι άνθρωποι που ξέρουν τη σημασία της εσωτερικής χαράς. Βρίσκουν τη γαλήνη κι ακολουθούν με τη ματιά την ομορφιά του πρωινού, τη μαγεία του δειλινού, την απεραντοσύνη της θάλασσας, την ποίηση. Δημιουργούν δεν καταστρέφουν. Λειτουργούν σαν ένα μέρος του όλου, σαν ένα απειροελάχιστο κομμάτι του σύμπαντος, τόσο αναγκαίο στη σημαντικότητά του.

Χαμογελούν, πιστεύουν βαθιά, ονειρεύονται, ζουν ευγνωμονώντας.

Αυτοί είναι φίλοι μου! Ξεχωριστοί. Με βοηθούν να δω αυτό που πραγματικά είμαι. Να επιστρέφω στον εαυτό μου με αγάπη. Βρίσκουν την ομορφιά μέσα μου, αγγίζουν απαλά την ψυχή μου. Είναι ξεχωριστοί μα εκείνοι δεν το ξέρουν, εγώ το ξέρω.

Κρατούν στα χέρια την καρδιά μου που χωρίς ενδοιασμούς απόθεσα. Δεν είναι πολλοί. Πάντα ήταν λίγοι. Μα είναι οι φάροι στο ταξίδι της ζωής μου. Σηματοδοτούν, φωτίζουν, νοηματοδοτούν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης στον κόσμο αυτό.

Ας ακούσουμε και δύο όμορφα τραγουδάκια  γεμάτα νοήματα…

Τραγούδι: Οι δυο φίλοι

Από
το cd ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ [24 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΣ Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ] του ΤΑΣΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ.

Το  βίντεο απευθύνεται στα παιδάκια της Α΄ τάξης του Δημοτικού και αφορά στο μάθημα της γλώσσας του δεύτερου τεύχους “Οι δυο φίλοι” του Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Ο φίλος, ο σκύλος – Κ. Χατζής

Το τραγούδι εξυμνεί την άδολη καθηλωτική και χωρίς όρια φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός σκύλου…

Φίλους; Τι φίλους; 

Σκέφτομαι. Προσέχω. Προστατεύομαι.
Άλλωστε… το Διαδίκτυο δεν είναι και μπακάλικο!

 

 

Αταίριαστες αλλά τρυφερές φιλίες

Η φιλία είναι από τα πιο δυνατά συναισθήματα που υπάρχουν! Πόσες και πόσες ταινίες δεν έχουν δείξει φιλίες που κράτησαν για πάντα; Ή πόσα κινούμενα σχέδια έχουν στηριχτεί σε μεγάλες φιλίες; Δεν είναι τυχαίο αυτό! Όλοι το έχουμε νιώσει, η φιλία μπορεί να σε σώσει από πολλά προβλήματα, να σε στηρίξει όταν όλα είναι χάλια, να σε κάνει να γελάσεις όταν κλαις! Ε λοιπόν, η φιλία μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα που δεν τα φαντάζεστε καν! Μπορεί να φέρει κοντά ακόμα και τους χειρότερους εχθρούς! Και ξέρετε ποιοι είναι οι χειρότεροι εχθροί ε; Η γάτα και ο σκύλος! Ή το λιοντάρι και η αντιλόπη! έτσι δεν είναι; Ε λοιπόν, όχι πάντα! Ακόμα και ένα λιοντάρι μπορεί να γίνει φίλος με μια αντιλόπη! Σ αυτό το βίντεο θα δούμε δέκα φιλίες μεταξύ ζώων που δε θα πιστεύετε πως έχουν υπάρξει! Ετοιμαστείτε να αναθεωρήσετε αυτά που πιστεύετε για τα ζώα και τις σχέσεις μεταξύ τους!

Η επιστημονική εξήγηση: Γιατί τα ζώα κάνουν φίλους, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι

+ 30 ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΕΣ ΦΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Δείτε το άρθρο & τις φωτογραφίες πατώντας στην παρακάτω εικόνα
paidikes filies 7 5

 

Ένα τραγούδι με υπέροχη μουσική και στίχο για την φιλία και το ρόλο που αυτή παίζει στις ζωές των ανθρώπων. Ένας φίλος ή μία φίλη είναι ίσως ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία της ζωής μας…

https://www.youtube.com/watch?v=biTUrsyKCeU

Ο ΦΙΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ
(τραγούδι για την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας )

Ο ΦΙΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΚΙ ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΒΡΩ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΧΑΡΑ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΩ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ
Ο ΦΙΛΟΣ ΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΕ ΣΤΟΡΓΗ
ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΄’ΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ ΠΟΛΥ
Στίχοι : Ευτύχιος Κώστα Μουσική και Ερμηνεία του Πάνου Γαληνού

Ποιήματα για τη φιλία από τους μαθητές της Ε’1 Τάξης, του 13ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης

Ιστορίες από τον Αίσωπο για την Φιλία.
– Ο Ποντικός της Πόλης και ο Ποντικός της Εξοχής
0:00
– Το Μυρμήγκι και το Περιστέρι
4:42
– Οι Εξερευνητές και η αρκούδα
8:00
Διασκευή Susanna Davidson
Απόδοση Αργυρώ Πιπίνη

 

 

Φίλοι για πάντα | ελληνικά παραμύθια

τίτλο 23

Πώς οι φιλίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο – Σάνον Οντέλ

Οι φιλίες κατά την εφηβική ηλικία μοιάζουν να είναι ιδιαίτερες, γιατί, όντως, είναι. Παιδικές, εφηβικές και ενήλικες φιλίες εκδηλώνονται διαφορετικά, εν μέρει γιατί ο εγκέφαλός μας λειτουργεί διαφορετικά σ’ αυτά τα στάδια της ζωής. Στην εφηβεία αλλάζει ο τρόπος που αξιολογούμε, καταλαβαίνουμε και επικοινωνούμε με τους φίλους μας. Η Σάνον Οντέλ εξερευνά την επιστήμη των φιλικών σχέσεων. [Σκηνοθεσία: Μπιλιάνα Λαμπόβιτς, αφήγηση: Αλεξάνδρα Πάνζερ και Ντίντρε Ντόνοβαν, μουσική: Τζάρετ Φάρκας και Γουέστον Φόνγκερ].

Ένας φίλος ενδιαφέρεται για εσένα ανεξαρτήτου ώρας, ημέρας, περιόδου και διαφόρων συνθηκών.
Δεν παύει να σε σκέπτεται και να εκδηλώνει την αγάπη του με κάθε ευκαιρία.
Χαίρεται κατ’ ουσίαν με την χαρά σου και φέρει βαρέως κάθε σου πίκρα.

Χαίρεται κατ’ ουσίαν με την χαρά σου και φέρει βαρέως κάθε σου πίκρα.
Προσπαθεί να επαναφέρει το χαμόγελό σου πάση θυσία μετά από κάθε δύσκολη περίοδο και μοιράζεται όλα όσα σε βαραίνουν.
Θα ακούσει κάθε προβληματισμό κι όταν φτάσει σε σημείο να διαφωνήσει μαζί σου, θα το κάνει χωρίς να σε προσβάλει.
Είναι ο άνθρωπος εκείνος που θα στηρίξει κάθε σου όνειρο, επιθυμία, φιλοδοξία, ακόμα και τρέλα, αρκεί να βλέπει στο πρόσωπό σου να καθρεφτίζεται η χαρά και μόνο.
Θα σε υποστηρίξει μεταξύ τρίτων και πίσω από την πλάτη σου θα σε παινεύει (έστω κι αν κατά πρόσωπο δεν το κάνει συχνά).
Στην σκέψη και μόνο πως διακατέχεσαι από δυσάρεστα αισθήματα ή βιώνεις μια δύσκολη προσωπική στιγμή, δε θα δειλιάσει να έρθει πάραυτα όπου κι αν βρίσκεσαι κάνοντας τα αδύνατα δυνατά για να ανατρέψει το σκηνικό.
Είναι αυτός που βλέποντας ένα αντικείμενο που πιστεύει πως σου αρέσει, θα στο φέρει δώρο κι ας μην γιορτάζεις.
Αυτός που θα σου τηλεφωνήσει χωρίς λόγο και θα καταλήξετε να μιλάτε στο τηλέφωνο για ώρες.
Φίλος είναι ακόμα ο άνθρωπος που θα σε συμβουλέψει και θα σου μιλήσει αληθινά, εκ βαθέων και συχνά σκληρά, γιατί δε θα άντεχε επουδενί να υποφέρεις για κάποιο λόγο, να πληγωθείς, να πονέσεις (κι ας κομματιάζεται ο ίδιος μέσα του, έχοντας γνώση του πόσο σε πικραίνει προσωρινά).
Έννοιες όπως το χρήμα, η θρησκεία, η καταγωγή, το επάγγελμα, ο τόπος διαβίωσης, ο χρόνος, είναι το λιγότερο αμελητέες, αν όχι ανύπαρκτες.
Θέμα τύχης ή προσωπικών επιλογών;

Πόσες από αυτές τις προδιαγραφές πληρούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εύκολα κατονομάζουμε «φίλους»; Πόσο διατιθέμεθα να γίνουμε εμείς τέτοιοι συνοδοιπόροι; Σπάνιο πολύ να συναντήσεις τέτοια άτομα κατά τη διάρκεια της ζωής σου κι αμφίβολο αν τελικά είναι παραπάνω από όσα τα δάχτυλα των χεριών μας.

Αν έχεις την τιμή να σου δοθεί έστω και μία τέτοια ευκαιρία στη ζωή, μην σκεφτείς δεύτερη φορά. Διαφύλαξέ τον ως κόρη οφθαλμού. Συνιστά την οικογένεια που επιλέγουμε να έχουμε στο πλευρό μας κι όχι αυτή με την οποία συνδεόμαστε βιολογικά κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο πράγμα. Συνιστά το στοιχείο εκείνο του οποίου η έλλειψη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη μοναξιά.

Κανείς δε μπορεί να διαβεί τον δρόμο της ζωής του, μόνος. Ίσως ο πιο σοφός τρόπος, είναι να γίνουμε πρώτοι εμείς όλα όσα αποζητούμε. Να γίνουμε ο φίλος αυτός που θα θέλαμε να έχουμε δίπλα μας κι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσουμε τον δικό μας, την προέκταση του εαυτού μας.

«Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη» μτφρ: Η φιλία είναι μία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα» -Αριστοτέλης, αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος- Καλεμιδου Ιωάννα

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται απο «τα πάντα ρει» και την «καθ’ εικόνα πραγματικότητα» , η αξία που παραμένει αλώβητη και ανθεκτική είναι η φιλία, η οποία διανύει φάσεις και διακυμάνσεις, αλλά την δεδομένη στιγμή, θα διαπραγματευτούμε την έννοια της φιλίας, «χωρίς ημερομηνία λήξης», εσαεί.

Οι φιλίες ξεκινούν απο την νηπιακή, παιδική, εφηβική, νεανική, φοιτητική ηλικία και έπειτα στον επαγγελματικό μας «στίβο» και εφεξής. Η κάθε μια ξεχωριστή και διαφορετική φάση, όλες όμως συνδέονται άρρηκτα με την δική μας παρουσία, στις εκφάνσεις της ζωής μας και βεβαια με τις φιλίες που επιλέγουμε πάντοτε την δεδομένη χρονική στιγμή.

Πολλές φορές – εάν όχι τις περισσότερες, οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας και η απόσταση, λειτουργούν «απειλητικά», ως εν δυνάμει κίνδυνοι προς την φιλία. Όταν όμως η φιλία αυτή έχει «δοκιμαστεί» και «τσεκ-αριστεί» ,ουκ ολίγες φορές και απο τις δυο πλευρές, τότε δεν απειλείται απο τίποτε και απο κανέναν!!

Ακόμη, και αν μας χωρίζουν χιλιόμετερα μακριά απο τους φίλους μας, υπάρχει κατανόηση και σύμπνοια. Γιατί πολύ απλά, αυτοί είναι οι φίλοι μας, οι δικοί μας άνθρωποι, η προέκτασή μας, ο δικός μας κώδικας επικοινωνίας, η ξενοιασιά μας, το «αποκούμπι» μας και το ήσυχο λιμανάκι μας έπειτα απο κάθε θαλασσοταραχή και φουρτούνα. Είναι η σιωπή μας και η ακατάπαυστη φλυαρία μας, μαζί.

Η παρουσία τους, δίνει μια ιδιαίτερη «πινελιά» στην καθημερινότητά μας και όλοι μικροί – μεγάλοι -ηλικιακά πάντοτε, τους έχουμε τόσο πολύ ανάγκη! Και βέβαια αναφερόμαστε στους φίλους που γνωρίζουμε πολλά χρόνια στην πραγματική ζωή, πριν τον καταιγισμό της «εικονικής πραγματικότητας» και «την φιλία – πίσω απο την οθόνη του υπολογιστή».

Όλοι έχουμε ακούσει τις ρήσεις «δείξε μου τον φίλο σου, να σου ποιός είσαι» ή «οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται».
Τόσο αληθινές κουβέντες, βγαλμένες μέσα απο τα «καμώματα» και τις δυσκολίες της ζωής. Γιατί στις δυσκολίες φαίνεται πόσο είναι διαθέσιμος ο φίλος να βοηθήσει «στην πράξη» πάντοτε!

Οι φίλοι μας, είναι ο περίγυρός μας, οι άνθρωποι μας, αυτοί που μας ξέρουν απο την «καλή και απο την ανάποδη» πλευρά, αυτοί που δεν μας παρεξηγούν, αυτοί που είναι «πάντοτε εκεί»,όταν τους χρειαζόμαστε και βέβαια γνωρίζουν τις ιδιορυθμίες και τις παραξενιές μας. Μπορεί να μην είναι πολλοί, να είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, ίσως και λιγότεροι, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι ανθεκτικοί, ειλικρινείς και πάνω απ’ όλα μας αγαπούν και στηρίζουν κάθε επιλογή μας!!

Στην κυριολεξία και με δυο φράσεις, η έννοια της φιλίας, αντικατοπτίζεται στην παρακάτω ρύση:

«’Οταν το χέρι πονάει, το μάτι κλαίει

και όταν το μάτι κλαίει, το χέρι απλά σκουπίζει τα δάκρυα !

20 υπέροχα αποφθέγματα για τη φιλία

Φιλία…  Μια λέξη τόσο μικρή, αλλά και τόσο δυνατή, που το άκουσμά της και μόνο σε κάνει να χαμογελάς.

Πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να μιλήσουν για τη φιλία, και σήμερα πια τα λόγια τους έχουν γίνει αποφθέγματα.

1. Λίγοι άνθρωποι το έχουν στη φύση τους αυτό: να τιμούν χωρίς φθόνο τον ευτυχισμένο φίλο τους.                Αισχύλος, 525-456 π.Χ., αρχαίος τραγικός ποιητής

2. Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη.
μτφρ: Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα.
Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

3. Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου.
Jim Morrison, 1943-1971, Αμερικανός τραγουδιστής

4. Ο έρωτας ξεγυμνώνει τα σώματα. Η φιλία ξεγυμνώνει τους χαρακτήρες.
C.S. Lewis, 1898-1963, Ιρλανδός συγγραφέας

5. Οι σιωπές κάνουν τις πραγματικές συζητήσεις μεταξύ φίλων. Αυτό που μετράει δεν είναι να μιλάς, αλλά να μη χρειάζεται να μιλήσεις.
Margaret Lee Runbeck, 1905-1956, Αμερικανίδα συγγραφέας

6. Αληθινός φίλος είναι αυτός που παραβλέπει τις αποτυχίες σου και αντέχει τις επιτυχίες σου.
Doug Larson, 1926-, Αμερικανός αρθρογράφος

7. Εκτιμώ τον φίλο που βρίσκει χρόνο για μένα στην ατζέντα του, αλλά βασίζομαι στον φίλο που για μένα δεν συμβουλεύεται την ατζέντα του.
Robert Brault, σύγχρονος Αμερικανός γνωμικογράφος

8. Το να περπατάς με έναν φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως.
Helen Keller, 1880-1968, Αμερικανίδα συγγραφέας

9. Οι φίλοι είναι ο τρόπος του Θεού να ζητήσει συγγνώμη για τους συγγενείς που μας έδωσε.
Ανώνυμος

10. Πάντα ένιωθα ότι το μεγάλο προνόμιο, η ανακούφιση και η παρηγοριά της φιλίας είναι ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσεις τίποτα.
Katherine Mansfield

11. H μεγάλη διαφορά μεταξύ αγάπης και φιλίας είναι ότι δεν μπορείς να έχεις φιλία χωρίς ανταπόδοση.
Michel Tournier, 1924-, Γάλλος συγγραφέας

12. Ο καλός φίλος θα σε βγάλει από τη φυλακή. Ένας πραγματικός φίλος όμως θα στέκεται δίπλα σου λέγοντας «τουλάχιστον είχε πλάκα»!
Ανώνυμος

13. Είναι φίλος μου όποιος μιλάει καλά για μένα πίσω από την πλάτη μου.
Thomas Fuller, 1608-1661, Άγγλος στοχαστής

14. Αν θες να μάθεις ποιοι είναι οι φίλοι σου, επιδίωξε να καταδικαστείς σε φυλάκιση.
Charles Bukowski, 1920-1994, Αμερικανός συγγραφέας

15. Πραγματικός φίλος είναι αυτός που έρχεται κοντά, όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται.
Walter Winchell, 1897-1972, Αμερικανός δημοσιογράφος

16. Ένα μοναδικό τριαντάφυλλο μπορεί να είναι ο κήπος μου… Ένας μοναδικός φίλος, ο κόσμος μου.
Leo Buscaglia, 1924-1998, Αμερικανός συγγραφέας βιβλίων αυτοβοήθειας

17. Η απώλεια ενός φίλου είναι σαν την απώλεια ενός μέλους του σώματος: ο χρόνος μπορεί να απαλύνει τον πόνο της πληγής, αλλά η απώλεια δεν μπορεί να αποκατασταθεί.
Robert Southey, 1774-1843, Άγγλος ποιητής

18. Η φιλία δεν είναι κάτι που σου μαθαίνουν στο σχολείο. Αλλά αν δεν έχεις μάθει το νόημα της φιλίας, στην πραγματικότητα δεν έχεις μάθει τίποτα.
Muhammad Ali

19. Όλοι ακούνε αυτά που λες. Οι φίλοι ακούνε με προσοχή αυτά που λες. Οι καλοί φίλοι ακούνε αυτά που δεν λες.
Ανώνυμος

20. Η φιλία γεννιέται τη στιγμή που ένα άτομο λέει σε ένα άλλο: «Τι! Κι εσύ; Νόμιζα ότι ήμουν μόνο εγώ»!
C.S. Lewis

21. Χρειάζεται να φοβάσαι περισσότερο έναν ανειλικρινή και κακό φίλο, παρά ένα άγριο κτήνος. Ένα άγριο κτήνος θα πληγώσει το κορμί σου, αλλά ένας κακός φίλος το πνεύμα σου. – Buddha

22. Υπάρχει ένας μαγνήτης στην καρδιά σου, που προσελκύει τους αληθινούς φίλους. Αυτός ο μαγνήτης είναι η ανιδιοτέλεια, το να σκέφτεσαι πρώτα τους άλλους· όταν μάθεις να ζεις για τους άλλους, θα ζήσουν κι εκείνοι για σένα. – Paramahansa Yogananda

23. Η φιλία είναι περιττή, σαν τη φιλοσοφία, σαν την τέχνη… δεν έχει αξία για την επιβίωσή μας, όμως είναι ένα από τα πράγματα που δίνουν αξία στην επιβίωσή μας – C.S. Lewis

24.«Η φιλία είναι πιο δύσκολη και πιο παράξενη από την αγάπη. Γι αυτό, πρέπει να την προστατεύετε και να την φυλάτε!»  Αlberto Moravia

Bonus: Ο φίλος σου είναι ο άνθρωπος που ξέρει τα πάντα για σένα και, παρ’ όλα αυτά, ακόμα σε συμπαθεί.
Elbert Hubbard, 1856-1915, Αμερικανός συγγραφέας

 

Η φιλία αποτελεί ένα αγαπημένο θέμα για την έβδομη τέχνη

 Πλήθος ταινιών περιγράφουν αυτόν το μοναδικό δεσμό μεταξύ των ανθρώπων όπου το «εγώ» παραμερίζεται και το «εμείς» μπαίνει σε προτεραιότητα. Παρακάτω σας προτείνουμε τις όμορφες ταινίες για να δείτε μαζί με τους αγαπημένους σας φίλους και να αφιερώσετε την ημέρα σε ό,τι σας δένει!

“Λούκα” (2021)/ Ένα παραμύθι για τη φιλία και τα τέρατα που κρύβουμε όλοι μέσα μας

luca pixar5

The One and Only Ivan (2020) / Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΙΒΑΝ … η δύναμη της φιλίας που μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο.

The One and Only Ivan 12 1

Χάτσικο: Η ιστορία ενός σκύλου (Hachiko: A Dog’s Story), 2009

paidikes filies 7 1

Θα μου πείτε τώρα τόση εισαγωγή για τις ανθρώπινες σχέσεις και η πρώτη ταινία έχει να κάνει με τη σχέση ενός ανθρώπου με το σκύλο του. Και όμως, είναι τέτοιο το δέσιμο της σχέσης μεταξύ τους που αποτελεί ένα υπέροχο  παράδειγμα ανιδιοτελούς φιλίας. Η ταινία ξεκινά με τον Πάρκερ Γουίλσον (Ρίτσαρντ Γκιρ) να βρίσκει ένα πανέμορφο αδέσποτο σκυλάκι το οποίο και αποφασίζει να υιοθετήσει. Ξεκινά έτσι, μια σχέση βαθιάς αγάπης. Ο Χάτσικο περιμένει κάθε απόγευμα έξω από το σταθμό του τραίνου τον αγαπημένο του φίλο. Τι θα γίνει όμως όταν μία μέρα ο Γουίλσον δεν θα ναι συνεπής στο ραντεβού του; Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία του Λάσε Χάλστρομ και είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία.

Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα (The boy in the stripped pajamas), 2008

Δείτε την ταινία πατώντας στην εικόνα

paidikes filies 7 2

Η φιλία μεταξύ μικρών παιδιών είναι αθώα, αγνή και δεν κάνει διακρίσεις σε καταγωγή, οικονομική κατάσταση, φυλή. Σε αυτή λοιπόν την συγκλονιστική δραματική ταινία βλέπουμε ακριβώς αυτό. Βρισκόμαστε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο οχτάχρονος Μπρούνο, γιος ενός διοικητή στρατοπέδου συγκέντρωσης, γίνεται φίλος με ένα Εβραιόπουλο, το οποίο βρίσκεται εντός του στρατοπέδου. Όμως δεν έχει καμία σημασία για τα δύο αυτά παιδιά. Μία δυνατή φιλία γεννιέται, της οποίας η κατάληξη προβλέπεται δυσοίωνη. Τη σκνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο Μαρκ Χέρμαν.

Εγώ, ο Ερλ και το Κορίτσι που Πεθαίνει:
Η φιλία στα πιο δύσκολα…

Η ταινία μιλάει για το Greg έναν έφηβο στην τελευταία τάξη του Λυκείου που προσπαθεί μαζί με το φίλο του Earl, να δει τι θα κάνει στο μέλλον του, να επιβιώσει και να τελειώσει το σχολείο.

Ο δεκαεφτάχρονος Γκρεγκ έχει καταφέρει είναι αρεστός σε όλες τις κοινωνικές ομάδες του σχολείου του χωρίς να είναι φίλος με κανέναν. Στον ελεύθερο χρόνο του, φτιάχνει φιλμάκια μικρού μήκους/ παρωδίες γνωστών ταινιών μαζί με τον συνεργάτη (και όχι φίλο!) του, Ερλ (RJ Cyler). Όλα αυτά θα αλλάξουν μόλις βρεθεί υποχρεωμένος  για  τελείως λάθος λόγους να κάνει παρέα με τη Rachel, συμμαθήτριά του με οξεία μυελογενή λευχαιμία.. Τελικά αυτή η σχέση καταλήγει σε μία πραγματική φιλία, η οποία θα τον αλλάξει βοηθώντας ταυτόχρονα τόσο τον ίδιο όσο και την Rachel.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την ταινία

DSC5690 640x426 4

Η υπόθεση της ταινίας

Ο Γκρεγκ είναι στην τελευταία τάξη του σχολείου του στο Πίτσμπουργκ και προσπαθεί να επιβιώσει στην ανωνυμία, αποφεύγοντας βαθύτερες σχέσεις ως στρατηγική για να επιβιώσει αυτού που ονομάζεται εφηβεία. Ακόμα και τον κολλητό του, τον Ερλ, με τον οποίο συνηθίζουν να κάνουν μικρές ταινιούλες, παρωδίες σε κλασικές ταινίες, τον αποκαλεί ως συνεργάτη, παρά καλύτερο του φίλο. Αλλά όταν η μητέρα του Γκρεγκ τού επιβάλει να περάσει χρόνο με τη Ρέιτσελ, μια συμμαθήτρια του που πάσχει από καρκίνο, αρχίζει να ανακαλύπτει την ισχύ αυτού που λέγεται φιλία.

DSC5690 640x426 5

Κριτική της ταινίας
Ο Andrews κατάφερε – αρχικά με το βιβλίο του κι έπειτα με το προσαρμοσμένο σενάριό του – να μιλήσει για την αρρώστια της Ρέιτσελ – τον καρκίνο – με έναν τρόπο γλυκό, κυνικό, και αδέξιο ταυτόχρονα, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να ταυτιστεί με οποιοδήποτε από τα στοιχεία της. Μέσα στις πολυπληθείς παρόμοιες ταινίες που υπάρχουν, αυτή ξεχωρίζειΔεν εκβιάζει συναισθήματα, δεν χρησιμοποιεί την αρρώστια ως εφαλτήριο για κάποιον μεγάλο έρωτα ή μια μεγάλη τραγωδία, δεν τρίβει μες στη μούρη σου «μαθήματα ζωής» και όμορφες, κλισέ ατάκες από το στόμα του μελλοθάνατου.

Η νέα του ταινία αποτελεί μία ιδιαίτερη προσέγγιση επάνω στην έννοια του θανάτου, πότε κωμική, πότε τραγική, πότε μαύρη και σκοτεινή. Είναι αστεία εκεί που πρέπει -και όσο πρέπει- με γρήγορες ενναλλαγές συναισθημάτων και ένα διαλογικό μέρος που κεντρίζει για το φλεγματικό χιούμορ και τις πνευματώδεις ατάκες. Μπορεί να μιλάει με την ίδια ευκολία για τη φιλία, την ενηλικίωση και το θάνατο ή να «ερωτοτροπεί» όποτε απαιτείται με την τέχνη του σινεμά, επικολλώντας την θεματικά μέσω αναφορών στην εφηβική κινηματογραφοφιλία.
maxresdefault1

Ο σκηνοθέτης αισθάνθηκε πολύ κοντά στην ψυχολογία του πρωταγωνιστή, όταν έχασε τον πατέρα του: «Είδα πολλά πράγματα του χαρακτήρα μου στον Γκρεγκ. Όταν χάνεις έναν γονιό, και είναι μια σχέση στην οποία εσύ είσαι πάντα το παιδί, τότε δεν έχεις πραγματικά τα εργαλεία να καταλάβεις τι έχει συμβεί. Η ταινία μου τα πρόσφερε και ήταν ένα όμορφο δώρο. Όπως ο Γκρεγκ, προσπαθώ να μαζέψω τα κομμάτια μου. Το κάνω γιορτάζοντας τα νιάτα και τον κινηματογράφο».

Η ταινία που συνδυάζει το δράμα με την κωμωδία στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζέσι Άντριους. Παρότι έχει να κάνει με την αρρώστια και τον θάνατο, ο κινηματογραφιστής ελπίζει ότι οι θεατές θα απολαύσουν τους διασκεδαστικούς διαλόγους και την σπιρτάδα των ηθοποιών:

«Υπάρχει ένα ρητό: μερικές φορές οι πιο προσωπικές ταινίες γίνονται οι πιο παγκόσμιες. Εάν έχετε περάσει κάτι παρόμοιο, τότε θα βρείτε ανακούφιση στην ταινία και θα αισθανθείτε ότι δεν είστε μόνοι. Ήθελα να φερθώ με σεβασμό στους θεατές και μην εκμαιεύσω με το ζόρι τα συναισθήματά τους. Ήθελα να τους δώσω μια ευκαιρία, μέχρι το τέλος της ταινίας, να κάνουν το δικό τους προσωπικό ταξίδι».

me and earl and the dying girl thomas mann olivia cooke rj cylerΗ ταινία μας δίνει  την ευκαιρία να σκεφτούμε κάτι που το παρατηρούμε εδώ και καιρό στην κοινωνία μας. Πώς βλέπουμε την ασθένεια και το θάνατο;

Μέσα από τις κοινοτυπίες και τα στερεότυπα που αναπαράγονται από το περιβάλλον της Rachel βλέπουμε πως αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία την ασθένεια και το θάνατο.

Η  θετικότητα που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να προβάλει ότι η ασθένεια και ο θάνατος είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με θετική ενέργεια και αν κάποιος είναι «δυνατός» και έχει «θέληση» μπορεί να τα ξεπεράσει όλα.

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι δεν γίνεται πάντα αυτό. Μακάρι να γινόταν… Δυστυχώς δεν υπάρχει και λογική στο τρόπο που λειτουργεί το σύμπαν.

Η συνειδητοποίηση ότι ο θάνατος και η αρρώστια είναι κομμάτια της ίδιας της ζωής μας πολλές φορές αναπόφευκτα, είναι μέρος της συναισθηματικής μας ωρίμανσης και ενηλικίωσης.

Οι άθικτοι (The Intouchables), 2011

Δείτε την ταινία πατώντας στην εικόνα

paidikes filies 7 3

Όλα ξεκινούν όταν ο πλούσιος Philippe Pozzo di Borgo καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ατύχημα. Παρουσιάστηκε τότε η ανάγκη να έχει δίπλα του έναν άνθρωπο να τον βοηθάει με την καθημερινότητα του. Αυτόν τον βρήκε στο πρόσωπο του Ντρις, ενός νεαρού πρόσφατα αποφυλακισμένου, με ελλιπή μόρφωση. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται η σχέση τους όχι μόνο δεν περικλείεται στα στενά επαγγελματικά όρια αλλά γίνεται μια σχέση ζωής και για τους δύο. Μια φιλία δύο τόσο διαφορετικών ανθρώπων που ξεπερνά τα στερεότυπα. Τη σκηνοθεσία της ταινίας, που είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία, υπογράφει ο Ολιβιέ Νακάς.

Πρόσθετο Υλικό

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να διαβάσετε συναφή άρθρα:

Η εκπληκτική ιστορία της αυτιστικής Iris και της γάτας της Thula!

 

Μάθετε στα παιδιά σας να διαλέγουν τους σωστούς φίλους και να είναι καλοί φίλοι και τα ίδια

Παγκόσμια ημέρα φιλίας: Ποια είναι η ορμόνη της αγάπης

 

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

3 Responses to 30 Ιουλίου Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας: Μια γιορτή για ένα υπέροχο συναίσθημα

  1. Μαίρη, μπράβο! Ακούραστη η δημιουργικότητά σου, ασταμάτητη η προσφορά σου!!! Τι να πει κανείς!!!! Πολύ σ’ ευχαριστούμε και εγώ προσωπικά, γιατί εντάσσεις μέρος του προσωπικού μου υλικού σε όλα αυτά τα όμορφα που μας συγκεντρώνεις! Είναι πολύ βοηθητικό αυτό που κάνεις. Μπράβο σου ΤΕΡΑΣΤΙΟ & ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!! ❤️

    • Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια όμως νομίζω πως χωρίς τις δικές σου ιδέες, διάθεση προσφοράς και δημιουργίας…το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο.

      • Σ΄ ευχαριστώ πολύ, Μαίρη! ❤
        Εσύ πρώτη μάς δίδαξες την προσφορά, αφιερώνοντας πολλές ώρες από τον προσωπικό σου χρόνο, για τη εύρεση και συγκέντρωση κατάλληλου υλικού. Εγώ απλά ακολούθησα το παράδειγμά σου, προσφέροντας μέρος από το δικό μου υλικό. Συνεργασία, ομαδικότητα, καλοσύνη, εθελοντισμός, αλληλοβοήθεια , εκτίμηση, αναγνώριση … … που διδάσκουμε στους μαθητές μας, ας μην είναι αφηρημένες έννοιες και θεωρητικές!
        Θα πω πόσο ωραίο είναι να ΣΥΝεργαζόμαστε και να ΣΥΝδημιουργούμε, βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι και αφήνοντας το στίγμα του.
        Καλή μας συνέχεια!

Τα σχόλια έχουν κλείσει.