28 Οκτωβρίου 1940 / Η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου & το ηρωικό «ΌΧΙ» / Εκπαιδευτικό υλικό

524

joyb ZUd5k1JYS

28 Οκτωβρίου 1940 Ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας.

Την 28η Οκτωβρίου δε γιορτάζουμε την αρχή ενός πολέμου, αλλά την άρνηση ενός ολοκλήρου λαού να υποταχθεί!
Η ημερομηνία αυτή θα μας θυμίζει πάντα πόσο σπουδαίο πράγμα είναι να ορθώνεις το ανάστημά σου και να αγωνίζεσαι για την ελευθερία!

Η Επέτειος του «Όχι» θυμίζει την άρνηση των Ελλήνων στις ιταλικές αξιώσεις.

Είναι η ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά, με αποτέλεσμα την «είσοδο» της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Ενημερωθείτε για τα γεγονότα παρακάτω

Ας ξεκινήσουμε με ένα βίντεο για τις μικρές τάξεις
*Ο Άρης και η Μαρίνα ετοιμάζονται για την σχολική εορτή της 28ης Οκτωβρίου.*
👉 Τι γιορτάζουμε αυτή την ημέρα;
🤔 Ο Άρης έχει απορίες.
⁉️ Εσύ; Γνωρίζεις;

Η 28η Οκτωβρίου 1940 για παιδιά – Τι γιορτάζουμε ;

Και το παρακάτω βίντεο για μεγαλύτερα παιδιά από τον Κωνσταντίνο Γραμμένο και το School for all

Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση (χρονογραμμή)

 


Κατοχή, Αντίσταση και Απελευθέρωση


Ένα πλήρες οδοιπορικό στο ΄40 με βίντεο και ντοκουμέντα μέχρι την απελευθέρωση θα βρείτε μέσα στην ιστοσελίδα του Φώτη

(Πατήστε εδώ και  ΠΛΟΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΝΟΥ)

τίτλο2


 


Στο παρακάτω Sway θα κάνουμε μια ολοκληρωμένη αναδρομή 
Πατήστε στην εικόνα

V6QBWFDE4Ytooy


«Η Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» στη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Ψυχικού

 

Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού (Βιβλιοθηκονόμοι: Γεωργία Καβάγια και Μαρία Δερβέναγα) πρότειναν στην εκπαιδευτική κοινότητα επιλεγμένα τεκμήρια από την πλούσια συλλογή της, η οποία περιλαμβάνει πληθώρα, κυρίως έντυπου, υλικού σχετικού με αυτή την ιστορική περίοδο.

Ο έντυπος κατάλογος και το ηλεκτρονικό αρχείο που τον συνοδεύει για παρουσίαση μέσα στην τάξη, περιλαμβάνει τη βιβλιογραφική περιγραφή, τα εξώφυλλα και τις σελίδες τίτλων εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και κείμενα, αποσπάσματα, φωτογραφίες που δίνουν έναυσμα για διαδραστική και πολύπλευρη διδασκαλία-συζήτηση στη σχολική τάξη.

Τα αποσπάσματα που επελέγησαν δίνουν τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να μιλήσει για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από ιστορικά γεγονότα, προσωπικές αφηγήσεις, μυθοπλασία, ποίηση, αλληλογραφία, τέχνη, φωτογραφία, σάτιρα, πολλές φορές των ίδιων των ανθρώπων που υπέστησαν κινδύνους, κακουχίες, βίωσαν άθλιες συνθήκες αλλά δεν έχασαν το θάρρος τους και την ελπίδα.


Μετάβαση στο sway.office.com.


Εικονική αναπαράσταση των πολεμικών επιχειρήσεων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

ΚΛΙΚ στην εικόνα για να κατεβάσετε την παρουσίαση  σε ζιπαρισμένη μορφή στον υπολογιστή σας:


Το έπος του΄40 μέσα από ζωγραφικούς πίνακες

 

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

1635428449598 Χωρίς τίτλο


Παιχνίδια εμπέδωσης

 28η Οκτώβρη 1940 Τι γνωρίζω

 28η Οκτωβρίου- κουίζ

Το 1940 μέσα από μια ιστοσελίδα

 

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

τίτλο 24

 

3 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ, ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
 

τίτλο 25

Δείτε κι άλλες δραστηριότητες στο παρακάτω αρχείο



Λήψη αρχείου


Πρόταση για εναλλακτικό υλικό
για την 28η Οκτωβρίου

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 40 -“ΟΧΙ” ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 του ΘΕΟΔΟΣΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ


Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!!!


Ο Καραγκιόζης στην αντίσταση του 1940

Βιβλίο και παράσταση θεάτρου σκιών

Της Άννας Ιακώβου με εικονογράφηση της Εύας Καραντινού



Στο νέο βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι   προτείνεται η  κατασκευή των φιγούρων από το ένθετο, για να παίξετε στο σπίτι ή στην τάξη την ξεκαρδιστική περιπέτεια του Καραγκιόζη, που έγραψε η Άννα Ιακώβου και εικονογράφησε η Εύα Καραντινού.


Το «Έπος του Σαράντα» μέσα από σπάνιες φωτογραφίες

Ένα οπτικό αφιέρωμα πάνω στη μεγάλη αντίσταση ενός λαού απέναντι στην τυραννία.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να επισκεφθείτε τον ιστότοπο

τίτλο2 2


Yλικό από την Ψηφιακή τάξη _ Ενότητα : 28η Οκτωβρίου

Χρονικό 28ης Οκτωβρίου 1940, Κατοχή, Αντίσταση, Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

 

2808461

images

 

Κατασκευές για την 28η Οκτωβρίου

από τον ιστότοπο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ της συναδέλφου Κοκκινάκη Γεωργίας

1.Φανταράκι με στεφάνι

Πατήστε για το πατρόν  στην παρακάτω εικόνα

IMG 20180926 090311

2. 28η Οκτωβρίου Το φανταράκι

Πατήστε για το πατρόν  στην παρακάτω εικόνα

IMG 20180926 090311 1

Δείτε και το άρθρο :
27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος / Τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δημοκρατικές αξίες και το Ολοκαύτωμα

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

wcms 631832


ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ Της 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

1.73 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1940!

28η Οκτωβρίου 1940: η πάροδος των ετών μάς απομακρύνει από τα γεγονότα της εποχής, αυτά ωστόσο δεν πρέπει να διαγραφούν από τη μνήμη μας. Ο ρόλος της φωτογραφίας είναι εξαιρετικά πολύτιμος, προκειμένου να εξαλειφθεί η πιθανότητα της λήθης!

Η Huffpost φιλοξένησε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα του Αλέξη Γαγλία, το οποίο περιέχει 73 λήψεις της περιόδου, που προέρχονται από τις συλλογές του Πολεμικού Μουσείου.

Διαβάζουμε στο σχετικό συνοδευτικό κείμενο:

Στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας <…> τα εκθέματα της περιόδου ’40- ’41 οπτικοποιούν ιστορίες που έχουμε ακούσει με συναρπαστικό τρόπο, όπως μόνο η ορατή πραγματικότητα, το αυθεντικό ιστορικό αντικείμενο και το φωτογραφικό στιγμιότυπο μπορούν. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: η χλαίνη του λοχία που πέθανε μια μέρα μετά, ακόμα κομμένη πρόχειρα, σίγουρα με πολύ γρήγορες κινήσεις, στο σημείο του τραυματισμού. Το χιτώνιο του συνταγματάρχη Δαβάκη, τρύπιο κι αυτό στο σημείο της πληγής.

Στους τοίχους αρκετές εμβληματικές φωτογραφίες της περιόδου- οι περισσότερες έχουν συμπεριληφθεί σε αφιερώματα και ντοκιμαντέρ της περιόδου ’40- ’41 και της Κατοχής που ακολούθησε. Στο υπόγειο του Μουσείου, σε ογκώδεις φακέλους και ηλεκτρονικούς υπολογιστές του φωτογραφικού αρχείου, φυλάσσονται χιλιάδες ακόμα.

Επισκεφθείτε τις πατώντας την παρακάτω εικόνα


12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944: Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ!

Μια ιστορική επέτειος για την ελληνική πρωτεύουσα: δείτε φωτογραφίες και video!

3. Εκπαιδευτικά προγράμματα από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος Ερευνητικό Κέντρο

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος στόχο έχουν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του ελληνικού εβραϊσμού, βοηθώντας στην ανάπτυξη της διαπολιτισμικής τους ευαισθησίας. Για να γίνει αυτό με τρόπο ευχάριστο που να ενεργοποιεί τη δημιουργικότητά και την κριτική τους ικανότητα, χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί τρόποι παρουσίασης, όπως βιωματική προσέγγιση, θέατρο, μουσική και κατασκευές.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά και νέους ως 18 ετών και διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και τις γνώσεις της κάθε ομάδας. Για την καλύτερη επιτυχία του κάθε προγράμματος, αποστέλλεται στους εκπαιδευτικούς ειδικό εποπτικό υλικό, ώστε να προετοιμάσουν τους μαθητές τους πριν την επίσκεψη.

Τα θέματα των προγραμμάτων αντιστοιχούν στις θεματολογικές ενότητες της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, όπως Συναγωγή, Εβραϊκές Γιορτές, κ.τ.λ. ενώ δημιουργείται ιδιαίτερο πρόγραμμα για κάθε περιοδική έκθεση. Κάθε πρόγραμμα είναι αυτοτελές, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους δασκάλους να επισκεφθούν το Μουσείο περισσότερες από μία φορές.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για τα παιδιά εβραϊκών κοινοτήτων πόλεων στις οποίες δεν υπάρχουν εβραϊκά σχολεία. Στα παιδιά προσφέρεται ιδιαίτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ οι γονείς τους ξεναγούνται στο Μουσείο.

Το Ε.Μ.Ε. συχνά συνεργάζεται με άλλα μουσεία (όπως π.χ. με το Παιδικό Μουσείο, στο πρόγραμμα Πάσχα-Πέσαχ) ενώ έχει εκδόσει βιβλία με εικονογραφημένα παραμύθια, που παρουσιάζουν πτυχές της εβραϊκής ιστορίας και παράδοσης. Το Μουσείο επίσης συντονίζει τις δραστηριότητες του Συλλόγου Νέων Φίλων, ενός πυρήνα νεαρών εθελοντών, οι οποίοι βοηθούν στη διεκπεραίωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Στα προτεινόμενα προγράμματα του Ε.Μ.Ε. περιλαμβάνονται και ειδικά σχεδιασμένες μουσειοσκευές. Περιέχουν ενημερωτικό και οπτικοακουστικό υλικό, αντίγραφα αντικειμένων και φάκελο δραστηριοτήτων πάνω σε θέματα που αφορούν τις μόνιμες συλλογές που Ε.Μ.Ε. ή σε συνάρτηση με κάποια από τις περιοδικές του εκθέσεις. Ο κάθε ενδιαφερόμενος φορέας μπορεί να τις δανειστεί και να τις χρησιμοποιήσει, δημιουργώντας δραστηριότητες για τα παιδιά ή μικρές εκθέσεις μέσα στην τάξη.

Δείτε το υλικό πατώντας στην παρακάτω εικόνα

5896


Τι είναι το εμβατήριο;

Εμβατήριο είναι ένα είδος μουσικής σύνθεσης με συγκεκριμένο ρυθμό, που έχει στόχο να συντονίσει τον βηματισμό μιας ομάδας ανθρώπων. Υπάρχουν διάφορα είδη εμβατηρίων, όπως στρατιωτικά, πένθιμα, γαμήλια. Άκουσε τα παραδείγματα που ακολουθούν:

στρατιωτικό εμβατήριο

γαμήλιο εμβατήριο

πένθιμο εμβατήριο

Διάλεξε με ποια εμβατήρια θα μπορούσες να κάνεις παρέλαση;

(σύνδεσμος άσκησης)

Παιδικά βιβλία για τον πόλεμο του 1940

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

βιβλια για 28 οκτωβριου 1200x675

 28η Οκτώβρη “Τραγούδια και ντοκουμέντα”
διαδραστική εικόνα από την συνάδελφο Κοκκινάκη Γεωργία

Τραγούδια από όλον τον κόσμο για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ακολουθούν κάποια τραγούδια από διάφορες χώρες, εμπνευσμένα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο! Πρόσεξε στο καθένα τη μουσική, είναι διαφορετική όταν ένα τραγούδι είναι μελαγχολικό σε σύγκριση με ένα τραγούδι που είναι εμψυχωτικό. Ακόμη, όπου μπορείς, πρόσεξε τι λένε οι στίχοι, για τι πράγμα μιλάνε. Ταιριάζει η μουσική με τους στίχους σε κάθε τραγούδι; Πάτησε στην εικόνα

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Κινηματογραφική παιδεία, Παγκόσμια & τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.