
Μόλις αρχίζει το Καλοκαίρι, και σίγουρα όλοι θα υποστούμε άλλον έναν καταιγισμό από συμβουλές για το πόσο τρομακτικός, κακός και ύπουλος είναι ο ήλιος που καραδοκεί έξω από την πόρτα μας.
Ταυτόχρονα όμως εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι ο σημερινός άνθρωπος δεν παράγει επαρκώς βιταμίνη D, η έλλειψη της οποίας συνδέεται με όλες σχεδόν τις γνωστές παθήσεις, από τον καρκίνο και την αρθρίτιδα μέχρι την κατάθλιψη.
Όπως γνωρίζουμε όμως , η βιταμίνη D παράγεται μόνο από την έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ περιέχεται σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες σε διάφορες τροφές. Άρα… η σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία μας προτείνει πλέον συμπληρώματα βιταμίνης D για να αντισταθμίσουμε την έλλειψη του ήλιου…
Το φως του ήλιου μάς κάνει χαρούμενους: ιδιαίτερα τα παιδιά.Τα αντηλιακά προϊόντα χρησιμοποιούνται για να προστατεύουν το δέρμα μας από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας. Περιέχουν ειδικές ουσίες, οι οποίες την απορροφούν, την ανακλούν ή τη διασκορπίζουν.
Αν και τα αντηλιακά είναι απαραίτητα σε όλους (ακόμη και σε εκείνους που μαυρίζουν εύκολα), δεν εξασφαλίζουν απόλυτη και ξεκάθαρη προστασία από τον ήλιο. Χρειάζεται να υιοθετήσουμε μια ολοκληρωμένη «αντηλιακή» συμπεριφορά, η οποία θα περιλαμβάνει τη χρήση γυαλιών ηλίου και καπέλου και την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τουλάχιστον κατά τις μεσημεριανές ώρες.
Άλλωστε με κανένα αντηλιακό δεν καθόμαστε στον ήλιο όση ώρα θέλουμε!
Όσο κι αν δε μας αρέσει ή το βαριόμαστε, πρέπει να βάζουμε αντηλιακό όποτε έχει ήλιο σε όλη τη διάρκεια του έτους –όχι μόνο το καλοκαίρι! Η φωτογήρανση είναι μια αθροιστική διαδικασία που χρόνο με τον χρόνο επιβαρύνει το δέρμα μας.
Τα αντηλιακά διατίθενται σε διάφορες μορφές (γαλάκτωμα, λοσιόν, σπρέι) και μερικά είναι εξειδικευμένα για συγκεκριμένα σημεία του σώματος (πρόσωπο, χείλη, μαλλιά). Η επιλογή τους έχει σχέση με τον δείκτη ηλιακής προστασίας και τον τύπο του δέρματός μας, ωστόσο τα πάντα εξαρτώνται από τη σωστή χρήση τους:
Ο δείκτης ηλιακής προστασίας (SPF)
Η επιλογή του σωστού αντηλιακού εξαρτάται από δύο παράγοντες: τον δείκτη ηλιακής προστασίας και τον τύπο του δέρματος.
Ο δείκτης ηλιακής προστασίας (Sun Protection Factor ή SPF) αναγράφεται στη συσκευασία των αντηλιακών και δείχνει πόσο χρόνο μπορεί κάποιος να εκτεθεί στον ήλιο χωρίς να «καεί». Σχετίζεται με τον χρόνο που απαιτείται για να κοκκινίσει, όταν κάθεται στον ήλιο χωρίς αντηλιακό.
Αν, για παράδειγμα, χωρίς αντηλιακό το δέρμα μας ερεθίζεται (κοκκινίζει) μέσα σε 10 λεπτά, τότε η χρήση ενός αντηλιακού με SPF 15 μας διαφυλάσσει από ηλιακό έγκαυμα 15 φορές περισσότερο (15 • 10 = 150 λεπτά ή δυόμισι ώρες).
Όσο ανεβαίνει ο δείκτης τόσο αυξάνεται και η προστασία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει αντηλιακό που μας καλύπτει σε ποσοστό 100%.
Οι δερματολόγοι συνιστούν να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Έτσι προστατευόμαστε κατά 97% από τις ακτίνες UVB.
Όταν αγοράζουμε ένα αντηλιακό πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι ταιριάζει στο δέρμα μας και ότι προσφέρει προστασία «ευρέου φάσματος», δηλαδή προστατεύει τόσο από τις υπεριώδεις ακτίνες UVB όσο κι από τις UVΑ.
Η προστασία από τη UVB εκφράζεται με τον αριθμό SPF, ενώ για τη UVA αποδίδεται σχηματικά με τη UVA σε κύκλο.
Όλα αυτά ισχύουν, ωστόσο, με δύο προϋποθέσεις: ότι έχουμε βάλει σωστά το αντηλιακό και ότι δεν απομακρύνθηκε από το νερό ή τον ιδρώτα. Γι’ αυτό η επανάληψη της εφαρμογής του κάθε δύο ώρες περίπου ή έπειτα από βουτιά ή εφίδρωση θεωρείται απαραίτητη.
Ο τύπος του δέρματος (φωτότυπος)
Η επιλογή του σωστού αντηλιακού εξαρτάται από δύο παράγοντες: τον δείκτη ηλιακής προστασίας και τον τύπο του δέρματος.
Ο τύπος του δέρματος λέγεται φωτότυπος και παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού. Η κατάταξή μας σε κάποιον φωτότυπο γίνεται με βάση το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών μας.
Οι επιστήμονες διακρίνουν έξι είδη φωτότυπου:
Οι φωτότυποι 1 και 2 παθαίνουν έγκαυμα ακόμη και μετά από λίγη έκθεση στον ήλιο και πρέπει να τον αποφεύγουν συστηματικά.
Οι περισσότεροι Έλληνες ανήκουν στους τύπους 3 και 4 (επιδερμίδες μεσογειακού τύπου).
Πάντως, ακόμη και οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες καίγονται και κινδυνεύουν από τις ακτίνες του ήλιου.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον φωτότυπό μας, πρέπει να τηρούμε τρεις κανόνες: σταδιακή έκθεση στον ήλιο, τις κατάλληλες ώρες, με σωστή χρήση του αντηλιακού.
Οδηγίες για σωστή χρήση του αντηλιακού
Τα αντηλιακά προϊόντα είναι χρήσιμα μόνο όταν εφαρμόζονται σωστά!
1. Πριν την έκθεση στον ήλιο
Το δέρμα μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να απορροφήσει το αντηλιακό, οπότε δεν πρέπει να βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς να το έχουμε βάλει σε κάθε σημείο του σώματος που θα εκτεθεί στον ήλιο.
Όταν βάζουμε αντηλιακό τη στιγμή που φτάνουμε στην παραλία, τα συστατικά του δεν προλαβαίνουν να δράσουν για να μας προστατεύσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και οι επιβλαβείς ακτίνες καταφέρνουν να εισχωρήσουν στο δέρμα.
2. Σε όλα τα σημεία που θα εκτεθούν
Καλύπτουμε σωστά όλο το σώμα μας. Δεν ξεχνάμε την πλάτη, τους ώμους και τα πόδια και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο πρόσωπο: κλείνουμε τα μάτια όταν βάζουμε αντηλιακό .
Να μην ξεχνάμε να προστατεύουμε τα πτερύγια των αυτιών τη μύτη και κυρίως τα χείλη. Τα χείλη ερεθίζονται εύκολα, διευκολύνοντας τις χειλίτιδες και τους έρπητες, γι’ αυτό σε αυτήν την περιοχή πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικά αντηλιακά στικ με υψηλούς δείκτες προστασίας.
Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζουμε για την αντηλιακή προστασία;
Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το αντηλιακό και όταν έχει ελαφριά συννεφιά, γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία περνά μέσα από τα σύννεφα. Ακόμη, χρειάζεται προσοχή στις επιφάνειες που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Η άμμος, το τσιμέντο και το νερό αντανακλούν μεγάλο μέρος της και το να μένει κανείς στη σκιά δεν αποτελεί πλήρη προστασία. Όταν χρησιμοποιούμε ομπρέλα είναι καλύτερα να την τοποθετούμε στο γρασίδι, όπου η αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι πολύ μικρότερη
Για τα χείλη υπάρχουν ειδικά αντηλιακά προϊόντα με δείκτη προστασίας. Για τα μαλλιά, εκτός από το καπέλο, υπάρχουν επίσης ειδικά αντηλιακά προϊόντα (oι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να ξεθωριάσουν το χρώμα τους και να τα κάνουν λιγότερο λαμπερά).
3. Δύο στρώσεις
Εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε δύο στρώσεις για πιο ολοκληρωμένη προστασία. Είναι σημαντικό να το απλώνουμε σε στεγνό και καθαρό δέρμα, για να απορροφάται καλύτερα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν λίγη ποσότητα στο δέρμα τους, σε πολύ λεπτή στρώση. Έτσι όμως μειώνουν τη δράση του αντηλιακού περίπου στο μισό. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αν απλώσουμε το αντηλιακό δύο φορές, η πρώτη στρώση θα απορροφηθεί από το δέρμα, ενώ η δεύτερη θα «καθίσει» επάνω του, εξασφαλίζοντας την πολύτιμη δράση. Με τη δεύτερη στρώση, επίσης, καλύπτουμε τις περιοχές που ίσως παραλείψαμε με την πρώτη.
4. Ανανέωση
Η επίδραση του αντηλιακού διαρκεί για δύο ώρες περίπου. Μετά πρέπει να ξαναβάλουμε.
Το κολύμπι, ο αέρας και η υπερβολική εφίδρωση (π.χ. λόγω σπορ), αφαιρούν το αντηλιακό πιο γρήγορα από το δέρμα.
5. Μέσα στο νερό
Χρειαζόμαστε αντηλιακό και όταν κολυμπάμε, αφού οι ακτίνες του ήλιου δε φιλτράρονται από το νερό. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν κινδυνεύουμε να καούμε, τουλάχιστον στον βαθμό που αυτό μπορεί να συμβεί όταν είμαστε ακίνητοι στην άμμο.
Ακόμη και τα αδιάβροχα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από 80 λεπτά στο νερό. Ο χρόνος δράσης τους μάλιστα είναι μικρότερος αν μας χτυπάει το κύμα, ιδρώνουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή σκουπιζόμαστε με την πετσέτα μετά το μπάνιο.
6. Έκθεση στον ήλιο για συγκεκριμένη ώρα
Οι πρόσθετες εφαρμογές αντηλιακού δεν επιμηκύνουν την περίοδο προστασίας πέρα από τον χρόνο που επιτρέπει ο φωτότυπός μας. Αν, για παράδειγμα, είναι πιθανό να καούμε μετά από μία ώρα στον ήλιο, μια επιπλέον στρώση αντηλιακού μετά τη μία ώρα δε θα μας προσφέρει καμιά επιπλέον προστασία.
7. Σε μεγάλο υψόμετρο
Στο βουνό, κατά τη διάρκεια πεζοπορίας, ορειβασίας ή σκι, το εκτεθειμένο δέρμα πρέπει να προστατεύεται με αντηλιακό κάθε μία ώρα και το καλοκαίρι και τον χειμώνα.
8. «Φρέσκα» αντηλιακά
Δεν εμπιστευόμαστε αντηλιακά που έχουν περισσέψει από το προηγούμενο καλοκαίρι. Η σύνθεσή τους με την πάροδο του χρόνου γίνεται λιγότερο αποτελεσματική, ενώ η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες τα εξασθενεί ακόμη πιο γρήγορα.
Οδηγός αντηλιακής προστασίας
Το πιο σωστό μέτρο αντηλιακής προστασίας είναι η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τις άλλες εποχές με ηλιοφάνεια. Δυστυχώς η φθορά της επιδερμίδας μας γίνεται σταδιακά, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται ηλιακό έγκαυμα, οπότε είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες:
Τέσσερις βασικές οδηγίες
1 Περιορίζουμε την έκθεσή μας στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία του είναι ισχυρότερη, δηλαδή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Φροντίζουμε η παραμονή μας στην παραλία (ή στην πισίνα) να μην κρατάει πολύ και βάζουμε στην καθημερινότητά μας τα πρωινά και τα απογευματινά μπάνια!
Όπου κι αν βρισκόμαστε έχουμε κατά νου τον κανόνα της σκιάς: εάν δεν μπορούμε να δούμε τη σκιά μας ή είναι πιο κοντή από εμάς, τότε οι ηλιακές ακτίνες είναι πολύ ισχυρές και πρέπει να καταφεύγουμε σε σκιερό μέρος.
2 Όταν βρισκόμαστε έξω από το σπίτι φοράμε καπέλο, ρούχα και γυαλιά ηλίου. Μια λεπτή βαμβακερή μπλούζα με πυκνή ύφανση, για παράδειγμα, μπορεί να έχει δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 10. Προσοχή όμως: αν μπορείτε να δείτε τα δάχτυλά σας μέσα από το ύφασμα, το συγκεκριμένο ρούχο δεν προστατεύει αποτελεσματικά!
Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και στα μάτια. Τα γυαλιά ηλίου με μεγάλους φακούς είναι απαραίτητο αξεσουάρ ηλιοπροστασίας, αρκεί κατά την αγορά τους να βεβαιωθούμε ότι προστατεύουν από τις ακτίνες UV.
3 Όσο κι αν δε σας αρέσει, παιδιά, αποτελείτε ομάδα υψηλού κινδύνου: Το 50% από τη συνολική ακτινοβολία που λαμβάνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του το δέχεται κατά τα πρώτα 18 έτη. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να παθαίνετε εγκαύματα. Όπως λένε οι δερματολόγοι, η κανονική χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 15 μέχρι να γίνουμε 18 μειώνει κατά 78% τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικού καρκίνου αργότερα στη ζωή μας.
Η χρήση του αντηλιακού πρέπει να γίνει καθημερινή τελετουργία, όπως το βούρτσισμα των δοντιών. Πρέπει να βάζουμε αντηλιακό και γυαλιά ηλίου κάθε μέρα πριν βγούμε από το σπίτι, ακόμη κι αν έχει συννεφιά (οι περισσότερες ηλιακές ακτίνες διαπερνούν τα σύννεφα). Δυστυχώς το δέρμα μας δέχεται την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας με αθροιστικό τρόπο και «θυμάται» πόση έχει δεχτεί στο παρελθόν. Μοιάζει με ένα είδος κουμπαρά ηλιακής ακτινοβολίας που καλό είναι να μην τον… γεμίζουμε!
4 Απλώνουμε το αντηλιακό που είναι κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός μας μισή ώρα πριν βγούμε στον ήλιο. Όσο διάστημα παραμένουμε κάτω από τις ακτίνες του επαναλαμβάνουμε τις επαλείψεις τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, ιδίως μετά το κολύμπι, το ξέβγαλμα με νερό ή το σκούπισμα με πετσέτα, ώστε να διατηρείται η αρχική προστασία.
Έχει ιδιαίτερη σημασία να έχουμε κατά νου ότι τα αντηλιακά προϊόντα είναι αποτελεσματικά μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε επαρκείς ποσότητες. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μισή ποσότητα που χρειάζεται, μειώνοντας την προστατευτική τους δράση.
Όσοι ασχολούνται με το κολύμπι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ανθεκτικά στο νερό αντηλιακά (water resistant) είναι καλά για 40 περίπου λεπτά κολύμβησης, ενώ τα αδιάβροχα (waterproof) είναι αποτελεσματικά για 80 λεπτά περίπου.
Άλλες οδηγίες
1 Προσοχή στις αντανακλώσες επιφάνειες! Η άμμος και το νερό της θάλασσας αντανακλούν πάνω από το μισό της ακτινοβολίας του ήλιου. Κατά συνέπεια, το να καθόμαστε στη σκιά μιας ομπρέλας ή ενός δέντρου δε θεωρείται επαρκής προστασία.
Κατά το περπάτημα στους δρόμους των πόλεων το δέρμα μας απειλείται περισσότερο συγκριτικά με το χωριό, αφού το τσιμέντο, τα τζάμια και η άσφαλτος αντανακλούν μεγάλο ποσοστό της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Σε σύγκριση με τη θάλασσα το δέρμα μας «καίγεται» περισσότερο στην πισίνα εξαιτίας της αντανάκλασης της υπεριώδους ακτινοβολίας στα τοιχώματά της.
2 Περίπου το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά το νερό. Όταν κολυμπάμε το σώμα µας βρίσκεται μόλις λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνειά του, επομένως δεν προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.
3 Δεν πρέπει να μας ξεγελάει μια συννεφιασμένη ή βροχερή μέρα· οι ακτίνες του ήλιου είναι και τότε επιβλαβείς.
Σε μια μετρίως συννεφιασμένη μέρα η δόση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι το 50-70% της δόσης μιας ηλιόλουστης ημέρας.
4 Το αντηλιακό χρειάζεται ακόμη κι όταν βρισκόμαστε σε μεγάλο υψόμετρο και κάνουμε πεζοπορία, ορειβασία ή σκι. Στο μεγάλο υψόμετρο, άλλωστε, ο ήλιος είναι πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι στη θάλασσα.
Σε ένα χιονισμένο τοπίο το δέρμα «καίγεται» σε λίγα μόνο λεπτά, αφού το χιόνι αντανακλά σαν καθρέφτης περισσότερο από το 80-90% της υπεριώδους ακτινοβολίας.
5 Ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να είναι τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μελλοντική εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος, μαλλιών και ματιών, αλλά και όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους (οικοδόμοι, αγρότες, ναυτικοί κ.ά.).
Μετά την έκθεση στον ήλιο
Καλό είναι μετά το μπάνιο να χρησιμοποιούμε ενυδατική κρέμα σώματος και προσώπου (after sun products), για να προλάβουμε την αφυδάτωση και ξήρανση του δέρματος.
Αν τα… καταφέρετε και αποκτήσετε εγκαύματα, πιείτε αρκετό νερό για να επαναφέρετε τη σωστή υγρασία στο σώμα σας και καταπραΰνετέ τα με ένα ενυδατικό προϊόν που περιέχει βιταμίνη Ε και Aloe Vera. Μην αγγίζετε τα στεγνά και καμένα σημεία στο δέρμα, γιατί το ξεφλούδισμά τους πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης και αυξάνει την πιθανότητα άλλου εγκαύματος.
Καλό είναι να θυμάστε ότι το νέο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο, επειδή το στρώμα του έχει λιγότερο προστατευτική χρωστική ουσία (μελανίνη).
Συμπέρασμα
Η μεγαλύτερη ζημιά από τον ήλιο συμβαίνει κατά την καθημερινή μας έκθεση, καθώς ακολουθούμε το πρόγραμμα της ημέρας. Ο οδηγός αντηλιακής προστασίας πρέπει να εφαρμόζεται, επομένως, και όταν βγαίνουμε έξω για βόλτα ή παιχνίδι αλλά και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στο σχολείο ή στην προπόνηση. Και, βέβαια, προσπαθούμε να παίζουμε στη σκιά!
ΕΙΚΟΝΕΣ: ec.europa.eu , podilato98.blogspot.com , steadyhealth.com, cancercouncil.com.au), flickr.com
Αλείψου με φυσικά συστατικά
Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως ό,τι έρχεται σε επαφή με το δέρμα απορροφάται και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, άρα η πιο βασική αρχή προφύλαξης θα μπορούσε να είναι να μην βάζεις επάνω στο δέρμα σου κάτι που δεν μπορείς να το βάλεις στο στόμα σου, όπως τις διάφορες χημικές ουσίες.
Έτσι, σπιτικά, χειροποίητα αντηλιακά φτιαγμένα με φυτικά (βρώσιμα ως επί το πλείστον) υλικά όπως ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, σιτέλαιο, χυμός καρότου και λεμονιού, βούτυρο καριτέ και λάδι καλέντουλας συστήνονται ανεπιφύλακτα από τους λάτρεις των φυσικών λύσεων.
Σημεία προσοχής:
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, το αντηλιακό δε μπορεί να προσφέρει 100% προστασία, για το λόγο αυτό δεν πρέπει να επαναπαύεστε, ότι φορώντας ένα έστω και πολύ καλό προϊόν έχετε απαλλαγεί από την έγνοια της ηλιακής ακτινοβολίας.
Την υπόλοιπη «δουλειά» της προστασίας την συμπληρώνουν το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και τα ρούχα.
ΒΑΣΙΚΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
- Ένα κάλυμμα κεφαλιού που προστατεύει όχι μόνο το κεφάλι αλλά και τον αυχένα, τα αυτιά και το πρόσωπο.
- Φαρδιές μπλούζες και παντελόνια που είναι άνετα και αέρινα. Συνιστώνται τα ρούχα UV, τα οποία προσφέρουν ειδική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς είναι εμποτισμένα με ειδικά υλικά και έχουν κατασκευαστεί με ειδική τεχνική πλέξης. Ο δείκτης προστασίας ενάντια στις ακτίνες UV των ρούχων αυτών πρέπει να είναι τουλάχιστον 30.
- Πουκάμισα με προστασία UV που είναι εξαιρετικά για τις ξέγνοιαστες στιγμές δίπλα και μέσα στο νερό, καθώς προστατεύουν την πλάτη, τους ώμους και τον θώρακα.
- Σανδάλια που καλύπτουν επαρκώς την επάνω πλευρά των ποδιών και τις φτέρνες. Η επάνω πλευρά του ποδιού είναι ένα από τα μέρη του σώματος που απαιτούν μεγαλύτερη φροντίδα.
Φυσικά, ο «χρυσός κανόνας» είναι να αποφεύγετε τον ήλιο κατά τη διάρκεια ειδικά των μεσημεριανών ωρών, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι κάθετη, άρα πιο έντονη.
Στο διάστημα μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ., τα παιδιά κι οι ενήλικες πρέπει να αποφεύγουν τελείως τον ήλιο, καθώς τότε η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πολύ ισχυρή. Επομένως, πρέπει να βρείτε ένα σκιερό μέρος ή να μείνετε σε κάποιον εσωτερικό χώρο. Οι ομπρέλες ηλίου ή οι τέντες δημιουργούν κατάλληλα σκιερά μέρη στον κήπο, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν και κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Όμως τα παιδιά χρειάζονται τα σωστά ρούχα και την κατάλληλη αντηλιακή προστασία, ακόμα και όταν βρίσκονται στη σκιά. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σου δίπλα στη θάλασσα, επωφελήσου από τις ώρες νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα για να ασχοληθείς με το σκάψιμο, το παιχνίδι στο νερό και το κολύμπι – δεν είναι μόνο καλύτερο για την υγεία σου αλλά είναι και πολύ ωραιότερο!
Το quiz της ηλιοπροστασίας! ☀️
https://wordwall.net/play/2073/920/984
Αντηλιακή προστασία από μέσα…
Προετοιμάστε το δέρμα σας για μία υγιή αλληλεπίδραση με τον ήλιο.
Κατά την έκθεση του σώματος στον ήλιο η βιταμίνη Α μετατρέπεται στην πολυτιμότατη βιταμίνη D. Όμως η βιταμίνη D λειτουργεί και σαν εσωτερικό αντηλιακό.
Το σώμα λοιπόν θα πρέπει να κάνει την δική του αντηλιακή προετοιμασία. Πως όμως θα συμβεί αυτό; Μα φυσικά καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες A, D και ασβέστιο έναν μήνα πριν έρθει η ώρα να εκτεθεί στον καλοκαιρινό ήλιο.Οι τροφές αυτές, μαζί με εκείνες που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αυξάνουν τα επίπεδα της φυσικής προστασίας του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες και μας γλυτώνουν από τα εγκαύματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΥΨΥΧΑ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ΜΕ ΥΓΕΙΑ , ΧΑΡΑ & ΓΕΛΙΑ…
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.