Κολυμπώ με ασφάλεια!(Μικρές τάξεις)/ Ενημερώνομαι για τους κανόνες!

298bca1d f1a0 46c7 a721 4fb2c8df7d6f 1

 283897696 5328193063898023 5157821277005735034 n 11

  Χαίρομαι με το νερό, με ασφάλεια κολυμπώ!!!

Το καλοκαιρινό μπάνιο έχει ταυτιστεί με την αλμύρα της θάλασσας και τα παιχνίδια στην αμμουδιά! Όμως πέρα από την υπέροχη θάλασσα, ιδιαίτερα αγαπητό τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους είναι το μπάνιο στην πισίνα.

Ωστόσο, πριν τις βουτιές στην πισίνα είναι απαραίτητα η τήρηση βασικών κανόνων . Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας από μικρούς και μεγάλους.

283897696 5328193063898023 5157821277005735034 n 15


Μάθε πως θα κολυμπάς με ασφάλεια στην πισίνα κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα
τίτλο 31

ΒΙΝΤΕΟ ευαισθητοποίησης για μικρά παιδιά

Γνωρίζω να κολυμπώ με ασφάλεια;

Παίζουμε τα παρακάτω παιχνίδια:

Κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα

https://www.liveworksheets.com/c?a=c&l=kh&i=fzxfzx&r=lc

Quiz ΚΟΛΥΜΠΙ

https://wordwall.net/play/2741/844/347

Οι κανόνες του σωστού κολυμβητή

https://wordwall.net/play/1692/673/357

Οι κανόνες της πισίνας

https://wordwall.net/play/1003/061/112

Το παιχνίδι της Κολύμβησης

https://www.liveworksheets.com/c?a=c&l=eu&i=xtdffn&r=pp

Δέκα κανόνες για ασφαλές κολύμπι στην πισίνα!

https://www.liveworksheets.com/c?a=c&l=gx&i=xccxdo&r=mn

Κρυπτόλεξο Κολύμβησης

 

283897696 5328193063898023 5157821277005735034 n 13

 

Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε!

(Οδηγίες για τους γονείς)

Είναι αλήθεια, ότι για πολλούς από εμάς το κολύμπι στην πισίνα είναι ιδιαίτερα απολαυστικό! Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοούμε τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, κυρίως λόγω του απολυμαντικού της παράγοντα δηλαδή του χλωρίου. Το χλώριο σύμφωνα με έρευνες μπορεί να ευθύνεται για παθήσεις του δέρματος, της καρδιάς, του αναπνευστικού συστήματος και για διάφορες μορφές καρκίνου. Η απολύμανση του νερού με χλώριο, όμως, είναι επιτακτική ανάγκη ακριβώς επειδή στις πισίνες κολυμπά ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος μολύνσεων. Υπάρχουν, βέβαια, πισίνες με απολυμαντικό παράγοντα το όζον, το οποίο είναι λιγότερο επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, όμως στην Ελλάδα σπανίζουν.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

swimming 9

 Όπως προαναφέρθηκε, το χλώριο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σώμα και στην υγεία μας, ακόμα και στο μαγιό μας. Πώς μπορούμε, όμως, να προστατευτούμε;Απλώνουμε στο δέρμα μας ένα αντηλιακό αδιάβροχο, το οποίο παρέχει προστασία και από το χλώριο. Κάνουμε συχνά ντουζ για να απομακρύνεται το χλώριο ενδιάμεσα από το κολύμπι, ενώ μετά το κολύμπι κάνουμε μπάνιο με ειδικό ενυδατικό σαπούνι και τοποθετούμε κρέμες ενυδάτωσης.

Προσέχουμε την υγεία των μαλλιών μας βάζοντάς τους μία στρώση baby oil ή ελαίου καρύδας πριν από το κολύμπι. Βρέχουμε τα μαλλιά μας με μη χλωριούχο νερό πριν από το κολύμπι, ενώ μετά από αυτό λούζουμε τα μαλλιά μας με ειδικό σαμπουάν και αποφεύγουμε το στέγνωμα. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα ειδικό σκουφάκι κολύμβησης ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το χλωριούχο νερό.

Για την προστασία των ματιών μας, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε φακούς επαφής τους οποίους μετά την κολύμβηση θα πετάμε. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να έχουμε στην τσάντα μας κάποιο ειδικό κολλύριο έτσι ώστε σε περίπτωση ερεθισμού να το χρησιμοποιήσουμε.

Για την προστασία του μαγιό μας καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε καθαριστικό ειδικό για ρούχα που έρχονται σε επαφή με χημικά.

Όταν υποφέρουμε από κάποια λοίμωξη καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε την πισίνα.

Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα.

283897696 5328193063898023 5157821277005735034 n 12

Το μπάνιο στη θάλασσα ή στη πισίνα είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά που πολλές φορές επικεντρώνονται στο παιχνίδι και αγνοούν τους κινδύνους που επιφέρει η μη τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Ακολουθώντας, ωστόσο, ορισμένες απλές αλλά ουσιαστικές οδηγίες που προτείνουν οι ειδικοί -προπονητές κολύμβησης, παιδίατροι ναυαγοσώστες-, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να παίζει και να κολυμπά με ασφάλεια στη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, να θυμάστε πως πρέπει να κρατάτε την ψυχραιμία σας ό,τι και αν συμβεί στην παραλία!

  • Όταν έχετε μαζί σας παιδιά μην τα αφήνετε ΠΟΤΕ ανεπιτήρητα. Στην περίπτωση παιδιών κάτω των 5 ετών επιβάλλεται στενή και συνεχής παρακολούθηση και η είσοδος στη θάλασσα ή την πισίνα πρέπει να επιτρέπεται μόνο με τη συνοδεία ενήλικα. Επίσης, είναι απαραίτητο τα παιδιά να φέρουν σωσίβιο.
  • Να γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται πολύ ώρα, παρά μόνο λίγα λεπτά για να γίνει το κακό.

Κολύμβηση με αναπνευστήρα

swimming 10

Η κολύμβηση με αναπνευστήρα αποτελεί ένα «παράθυρο» στον υποβρύχιο κόσμο για όλες τις ηλικίες, και παράλληλα μια εξαιρετική θαλάσσια δραστηριότητα για τα παιδιά. Όμως εγκυμονεί κινδύνους, γιατί είμαστε αντιμέτωποι με την αγριότητα των στοιχείων της φύσης.

Ασφάλεια εξοπλισμού

•Ο εξοπλισμός πρέπει να επιλέγεται και να συντηρείται με επιμέλεια.

•Ο αναπνευστήρας δεν πρέπει να είναι φθαρμένος και το στόμιο δεν πρέπει να έχει σχισμές.

•Οι μάσκες θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες από ειδικό γυαλί, οι στολές και τα βατραχοπέδιλα δεν πρέπει να έχουν σημάδια φθοράς.

•Οι στολές και οι αναπνευστήρες θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται με ειδικό υποαλλεργικό προϊόν.

•Οι μάσκες θα πρέπει να καθαρίζονται με φρέσκο νερό και να απολυμαίνονται με ειδικό υποαλλεργικό προϊόν μετά τη χρήση τους και στη συνέχεια να φυλάσσονται μακριά από τον ήλιο σε δροσερό και στεγνό περιβάλλον.

283897696 5328193063898023 5157821277005735034 n 14

 Γιατί μπορεί η κολύμβηση με αναπνευστήρα να αποδειχθεί επικίνδυνη για τα παιδιά.

Τα παιδιά χρειάζονται μεγαλύτερη εκπαίδευση από τους ενηλίκους στις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια της κολύμβησης με αναπνευστήρα. Η αναπνοή μέσω αναπνευστήρα χρειάζεται εξάσκηση.Ειδικότερα τα παιδιά θα πρέπει να διδαχθούν τις τεχνικές καθαρισμού της μάσκας και του αναπνευστήρα, και πώς να αποφεύγουν τα βράχια και τους υφάλους χτυπώντας αντίθετα τα βατραχοπέδιλά τους, ενώ κολυμπούν ανάσκελα. Για το λόγο αυτό συνιστάται να μάθουν να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αρχικά στο περιβάλλον της πισίνας και στη συνέχεια σε ασφαλή ύδατα προτού απομακρυνθούν από την παραλία.

Τα μικρότερα παιδιά ίσως δεν έχουν αρκετή δύναμη στους πνεύμονες, ώστε να καθαρίσουν τον αναπνευστήρα τους με την αναπνοή τους καιγι’ αυτό πρέπει προηγουμένως να διδαχθούν, ως εναλλακτική λύση, να υψώνουν τα κεφάλια τους έξω από το νερό και να απομακρύνουν το νερό από τον αναπνευστήρα μετακινώντας το στόμιό του.Επίσης πρέπει να διδαχθούν πώς να ξεθαμπώνουν τις μάσκες τους χρησιμοποιώντας σάλιο και νερό.

Οι συχνότεροι τραυματισμοί από αυτό το είδος κολύμβησης είναι οι πληγές από τα κοράλλια, τα τσιμπήματα, καθώς και οι μελανιές και πληγές από τα διάφορα ρεύματα που σπρώχνουν τους κολυμβητές στα βράχια και στα ίδια τα κοράλλια. Ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος είναι επίσης υψηλός.

Προτάσεις για τα παιδιά που κολυμπούν με αναπνευστήρα:

• Όλα τα παιδιά που κολυμπούν σε ανοιχτή θάλασσα πρέπει να φορούν ατομική συσκευή επίπλευσης.

•Τα παιδιά καλό είναι να μάθουν να χρησιμοποιούν τα βασικά σήματα νοηματικής επικοινωνίας περιλαμβανομένων των «ΟΚ», «όχι», «ακολούθησέ με»,«από‘δω»,«βοήθεια»,«κίνδυνος»,«έλα στην επιφάνεια»,«βυθίσου» και«κάτι συμβαίνει».

•Τα παιδιά θα πρέπει να ενημερωθούν πως δεν πρέπει να ακουμπήσουν οποιαδήποτε μορφή θαλάσσιας ζωής κα να μην πλησιάζουν σε σπηλιές και ανοίγματα.

• Οι αρχάριοι θα πρέπει να κολυμπούν σε προστατευμένα, πιο ήρεμα νερά σε ασφαλείς προκαθορισμένες περιοχές μακριά από τη θαλάσσια κίνηση.

Παίξτε το παρακάτω παιχνίδι

https://www.liveworksheets.com/c?a=c&l=kh&i=fzxfzx&r=lc

Περισσότερο υλικό στην παρακάτω διαδραστική εικόνα

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γνωρίζω τα Αθλήματα, Εκπαιδευτικά thinglink, Εργαστήρια δεξιοτήτων, ΥΓΕΙΑ: Διατροφή-Αυτομέριμνα-Οδική Ασφάλεια, Φυσική Αγωγή - Αθλητισμός. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.