
Είναι γνωστό ότι η δουλειά δεν είναι ντροπή, αρκεί να σου εξασφαλίζει τα προς το ζην.Ορισμένες θέσεις εργασίας λοιπόν μπορεί να απαιτούν ιδιαίτερο κόπο αλλά υπάρχουν άνθρωποι που τις επιλέγουν.
Σίγουρα έχετε ακούσει παράξενα επαγγέλματα, και όσον αφορά τη φύση τους και όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους.ωστόσο υπάρχουν και κάποια, που ξεπερνούν κάθε φαντασία…
Τα περίεργα επαγγέλματα του χθες
Σήμερα οι ανέσεις που προσφέρει η τεχνολογία και η εξέλιξη των επιστημών δεν επιτρέπει σε ανθρώπους που κάποτε όλοι εξαρτώνταν από αυτούς, να συνεχίσουν τις ίδιες δουλειές.Κι αυτό είναι φυσικά πολύ καλό, αλλά όχι και τόσο βολικό για όσους έπεσαν πάνω στις περιόδους των μεγάλων αλλαγών κι αναγκάστηκαν να χάσουν τις εργασίες τους.
Ωστόσο, θα ήταν ωραία να μπορούσαμε να δούμε μερικά επαγγέλματα που παλαιότερα οι άνθρωποι έπρεπε να κάνουν χειρωνακτικά αλλά δεν υπάρχουν πια.Κάποια επαγγέλματα από αυτά ήταν έως πρόσφατα εξαιρετικά διαδεδομένα, όμως μέσα σε λίγες δεκαετίες εξαφανίστηκαν από τα περισσότερα μέρη της Γης.
Διαβάστε σχετικά με τα επαγγέλματα από το παρελθόν που έχουν σταματήσει να υπάρχουν λόγω της τεχνολογίας.
#1 Χειριστές τηλεφωνικών κέντρων
Σήμερα είναι πολύ απλό να πιάσουμε γραμμή για να μιλήσουμε με όποιον θέλουμε. Κάποτε όμως αυτό ήταν δουλειά των γυναικών που κυρίως δούλευαν στις τηλεφωνικές εταιρείες και όλη μέρα συνέδεαν τον κόσμο με τον αριθμό που ήθελαν να καλέσουν. Όχι και η πιο εύκολη δουλειά του κόσμου.
Αυτή ήταν μια δουλειά που έκαναν πολλές γυναίκες. Οι χειρίστριες τηλεφωνικών κέντρων ήταν υπεύθυνες για τη σύνδεση των υπεραστικών κλήσεων. Πλέον, αυτό γίνεται ψηφιακά σε λιγότερο από 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου.

#2 Ανασκαφείς πτωμάτων
Δεν έχει καμία σχέση με τον αποκρυφισμό. Οι επαγγελματίες αυτού του τομέα έπρεπε να ξεθάψουν τα πτώματα από τα νεκροταφεία ώστε να μελετηθούν στα πανεπιστήμια.
#3 Κυνηγοί αρουραίων

Η μεσοπολεμική περίοδος ήταν μια εποχή τεράστιας ανέχειας για τους περισσότερους πολίτες. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία παιδιά φωτογραφίζονται με τα θηράματα της περασμένης νύχτας: τα ποντίκια που έπιασαν στους δρόμους.
Όμως πριν την μαζική παραγωγή των ποντικοφάρμακων και των εντομοαπωθητικών, οι κυνηγοί αρουραίων ήταν υπεύθυνοι για τον έλεγχο του πληθυσμού των τρωκτικών στις πόλεις. Συχνά υπέφεραν από δαγκώματα και μολύνσεις αλλά ήταν όλα μέρος της δουλειάς τους.Το κυνήγι αρουραίων όμως ήταν πραγματικά μια κερδοφόρα και κοινή δουλειά για πολλούς αιώνες. Παγιδευτές αρουραίων, λοιπόν. Κάποιοι τους θανάτωναν, ενώ άλλοι τους έπιαναν και τους πουλούσαν σε επιχρυσωμένα κλουβιά στις πλούσιες κυρίες ως κατοικίδια…
#4 Ακροατές εχθρικών αεροσκαφών
Μπορεί να γελάτε αλλά αυτή η δουλειά ήταν πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια του πολέμου. Χρησιμοποιούσαν ακουστικά κατόπτρων και συσκευές ακρόασης για να ανιχνεύσουν τον ήχο των αεροσκαφών που προσέγγιζαν το μέρος.
#5 Οδηγοί για κορμούς δέντρων
Πριν τη ρυμούλκηση των κορμών σε οχήματα, υπήρχαν άνθρωποι που έπρεπε να τα οδηγήσουν μέσα από ποτάμια ως τα σημεία καταγραφών και στις περιοχές επεξεργασίας.
#6 Διασκεδαστές για εργαζόμενους εργοστασίων ή
αγνώστης εφημερίδας σε εργοστάσιο

Αρκετά αμερικανικά εργοστάσια των αρχών του 20ου αιώνα προσλάμβαναν έναν εργαζόμενο για να διαβάζει στους εργάτες τις ειδήσεις της ημέρας αλλά και γνωστά βιβλία. Ο συγκεκριμένος αναγνώστης καθόταν σε ένα υπερυψωμένο βάθρο και διάβαζε την ώρα που οι υπόλοιποι συνέχιζαν κανονικά τη δουλειά.
Τους αποκαλούσαν επίσης λέκτορες. Οι διασκεδαστές διάβαζαν στους εργαζόμενους για να τους κρατούν σε εγρήγορση και να τους διασκεδάζουν.
#7 Φανοκόροι
Πώς άναβαν κάποτε τα φανάρια στους δρόμους;

Έως και τη δεκαετία του ’50 πολλά μέρη του κόσμου δεν είχαν δει ακόμη τη δημόσια ηλεκτροδότηση. Έτσι λοιπόν άνθρωποι σαν τον συγκεκριμένο της φωτογραφίας στο Λονδίνο του 1950 έβγαιναν κάθε βράδυ και άναβαν τις λάμπες του δρόμου.
Οι φανοκόροι άναβαν τις λάμπες στους δρόμους με μεγάλα κοντάρια που στην άκρη τους υπήρχε αναμμένο δαδί. Ήταν επίσης υπεύθυνοι για την τροφοδοσία και την κατάσβεσή τους.
#9 Θραύστες πάγου
Πριν την εφεύρεση του ψυγείου, οι παγοθραύστες πήγαιναν σε παγωμένες λίμνες, έκοβαν πάγο και τον έδιναν στους ανθρώπους για να τον χρησιμοποιήσουν στα κελάρια τους.

Ακόμη μια πολύ συνηθισμένη εικόνα για τους παλαιότερους. Πριν μπουν τα ψυγεία στη ζωή μας, ο πάγος για τη διατήρηση των τροφίμων ήταν απαραίτητος ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε κάθε σπίτι αλλά και επιχείρηση.
#9 Ανθρώπινα ξυπνητήρια

Σήμερα έχουμε τα εξελιγμένα κινητά και τα ρολόγια. Κάποτε όμως ο κόσμος που ήθελε να είναι στην ώρα του στη δουλειά του, ζητούσε τη βοήθεια από έναν άλλο. Οι άνθρωποι-ξυπνητήρια πήγαιναν στα σπίτια που τους είχαν ήδη ειδοποιήσει και βάραγαν τις πόρτες ή τα παράθυρα. Πιο τακτικοί πελάτες ήταν οι γιατροί, ο έμποροι και οι οδηγοί.
Αυτοί οι άνθρωποι χτυπούσαν τις πόρτες ή πετούσαν βότσαλα στα παράθυρα για να βεβαιωθούν πως οι πελάτες τους θα ξυπνήσουν στην ώρα τους.
#10 Κορινοθέτες του μπόουλινγκ
Πριν την δημιουργία μηχανημάτων που συλλέγουν και ρυθμίζουν τις κορύνες του μπόουλινγκ, αυτό το έργο, το είχαν αναλάβει τα νεαρά αγόρια.
Κάποιος έπρεπε να βάζει τις κορίνες στις θέσεις τους

#11Οι θεραπευτές της πανούκλας

Και μόνο από την τρομακτική στολή που φορούσαν καταλάβαιναν όλοι ότι δεν βρίσκονταν εκεί για καλό. Οι θεραπευτές της πανούκλας του 17ου αιώνα φορούσαν αυτές τις περίεργες μάσκες και κρατούσαν διάφορα μυρωδικά με έντονη οσμή τα οποία υποτίθεται ότι καθάριζαν την ατμόσφαιρα από την αρρώστια. Τα ραβδί το χρησιμοποιούσαν για να μην αγγίζουν τους ασθενείς.

Οι ειδήσεις της ημέρας που αφορούσαν όλους τους πολίτες δεν κυκλοφορούσαν εύκολα πριν μερικά χρόνια. Για αυτό και ο επίσημος «εκπρόσωπος» της πολιτείας έβγαινε κάποια συγκεκριμένη ώρα στην κεντρική πλατεία και μετέφερε στους πολίτες τις σημαντικότερες αποφάσεις της διοίκησης ή του μονάρχη. Η παράδοση αυτή παραμένει ακόμη στη Βρετανία για ειδικές περιπτώσεις, όπως τη γέννηση ενός νέου πρίγκιπα.
#13 Μπαρμπέρηδες – χειρουργοί

Η λέξη μπαρμπέρης παραπέμπει στον παραδοσιακό κουρέα. Όμως κάποτε οι μπαρμπέρηδες δεν ήταν μόνο χρήσιμοι για κούρεμα ή ξύρισμα, αλλά και για χειρουργικές επεμβάσεις. Ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου, η χρησιμότητά τους στα πεδία των μαχών ήταν μεγάλη. Φυσικά όλοι τους ήταν στην αρχή αυτοδίδακτοι
#14 Διασκεδαστής κηδειών
Τα παλαιά χρόνια στην Ρώμη υπήρχαν άνθρωποι όπου αναλάμβαναν την διασκέδαση των καλεσμένων στις κηδείες. Η δουλειά τους ήταν να τους ψυχαγωγούν φορώντας μια μάσκα και ντυμένοι ίδια με τους αποθανόντες. Σκοπός τους ήταν να μιμούνται τη φωνή αλλά και τις κινήσεις του νεκρού κάνοντας αστεία ώστε να τους θυμίζουν ευχάριστα στους συγγενείς και να προκαλούν γέλιο. Οι Ρωμαίοι πίστευαν πως με αυτόν τον τρόπο θα καθησύχαζαν τα πνεύματα των νεκρών και θα έφερναν χαρά στους ζωντανούς.
#15 Βοηθός W/C
Άλλο ένα περίεργο επάγγελμα όπου υπήρξε στην Αγγλία . Προτού ο προσωπικός χώρος και η ιδιωτικότητα συνδυαστούν με την έννοια του να είναι κάποιος πραγματικά μόνος σε ένα χώρο όπως είναι το μπάνιο, οι μονάρχες της Αγγλίας ήταν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας περιτριγυρισμένοι από ακόλουθους και υπηρέτες.
Το 1500 η λεκάνη του βασιλιά ήταν υπερπολυτελής. Στην ουσία ήταν ένα φορητό κάθισμα με βελούδινη επένδυση και έναν κουβά από κασσίτερο. Είχε κοντά του τόσο τον βοηθό W/C όσο και τους πολιτικούς του συμβούλους μαρτυρώντας πληροφορίες ύψιστης σημασίας. Οι βοηθοί ήταν επίσης υπεύθυνοι για την προσωπική υγιεινή και τον ρουχισμό του βασιλιά.
#15 Ο αρκουδιάρης

Υπήρχε επάγγελμα με το όνομα αρκουδιάρης και συνήθως ήταν εκείνος που γυρνούσε τις περιοχές με την αρκούδα του, δίνοντας υπαίθριες παραστάσεις στην πλατεία της γειτονιάς τείνοντας στο τέλος το κασκέτο του για την καταβολή της πληρωμής. Οι αρκουδιάρηδες κρατούσαν συνήθως ένα ντέφι ή ακόμη πιο παλιά τύμπανο με το οποίο απέδιδαν την μελωδία έχοντας δεμένη με αλυσίδα από τη ζώνη τους μια αρκούδα με φίμωτρο. Το βάρβαρο αυτό θέαμα αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες αιτίες εξαφάνισης της αρκούδας.
Τέλος, οι δοκιμαστές φαγητών του βασιλιά ήταν ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα, αφού έβαζαν την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο για να δουν αν το γεύμα του βασιλιά ήταν δηλητηριασμένο.
Πηγή : https://www.mixanitouxronou.gr/perierga-epangelmata-pou-eksafanisthikan-
Δείτε αν θέλετε και τις παρακάτω παρουσιάσεις
Περιεργα επαγγέλματα του 18ου – 20ου αιώνα
Τα περίεργα επαγγέλματα του σήμερα
Διαβάζοντας την παρακάτω λίστα με τις 10 πιο περίεργες δουλειές στον κόσμο θα διαπιστώσετε πως περίεργα επαγγέλματα υπάρχουν ακόμη και σήμερα …..
Εάν απολαμβάνετε τις καταδύσεις και προτιμάτε να δουλεύετε σε εξωτερικούς χώρους, τότε είστε ο τέλειος υποψήφιος γι’αυτήν τη δουλειά!
# 2 Επιθεωρητής ποιότητας ζαριών
Ένα ζάρι με μια μικρή ανισορροπία στο κέντρο μπορεί να επηρεάσει την έκβαση παιχνιδιών που εμπλέκονται με ζάρια. Ως εκ τούτου, κάθε ζάρι πρέπει να περάσει από μια σειρά δοκιμών ελέγχου ποιότητας που διεξάγονται από έναν επαγγελματία δοκιμαστή.
# 3 Δοκιμαστής τροφών για τα κατοικίδια ζώα
Οι δοκιμαστές τροφών για τα κατοικίδια ζώα εξασφαλίζουν τη μυρωδιά και τη γεύση των φαγητών που είναι για τα αγαπημένα μας κατοικίδια ζώα. Δοκιμάζει τα τρόφιμα για να αξιολογήσει τις γεύσεις και να ελέγξει εάν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ποιότητας.
# 4 Συλλέκτης σκουληκιών
Έχετε αναρωτηθεί από πού προέρχονται τα σκουλήκια που χρησιμοποιούν οι ψαράδες; Οι συλλέκτες σκουληκιών εργάζονται τη νύχτα και τις βροχερές ημέρες για να βρουν σκουλήκια και να τα πουλήσουν σε ψαράδες.Οι άνθρωποι αυτοί συλλέγουν σκουλήκια από κήπους, πάρκα και άλλα σημεία με βλάστηση, τα οποία δίνουν σε καταστήματα αλιείας για να πωληθούν στους ψαράδες. Συνήθως τα συλλέγουν το βράδυ.
# 5 Άρμεγμα δηλητηρίου φιδιών
Το δηλητήριο του φιδιού χρησιμοποιείται για κάθε είδους πράγματα, αλλά το σημαντικότερο είναι αναμφίβολα η χρήση του στην ιατρική έρευνα. Μεγάλη ποσότητα τέτοιου δηλητηρίου φιδιών, χρειάζονται κάθε χρόνο γι’ αυτές τις έρευνες και κάποιος δυστυχώς έχει να περάσει όλη την ημέρα πιέζοντας τα δόντια των φιδιών σε ένα πλαστικό δοχείο για να τους βγάλει το δηλητήριο. Τουλάχιστον αυτός μπορεί να έχει την ικανοποίηση της γνώσης ότι η δύσκολη αποστολή του, μπορεί μια ημέρα να σώσει τη ζωή ενός ατόμου.
Αυτή είναι μια επικίνδυνη δουλειά, επειδή απαιτεί να βγάλεις το δηλητήριο από τα ζωντανά φίδια. Το δηλητήριο του φιδιού σήμερα χρησιμοποιείται στην ιατρική και την επιστημονική έρευνα για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων.
#6 Υπάλληλοι του μετρό στο Τόκιο
Η ιαπωνική κυβέρνηση απασχολεί προσωπικό που καθήκον τους είναι, σε ώρες αιχμής, να σπρώχνουν τους επιβάτες, για να χωρέσουν στα βαγόνια του μετρό και να βεβαιωθούν ο χώρος μέσα στο τρένο χρησιμοποιείται πλήρως.
# 7 Επαγγελματίας περιμένω στην ουρά
Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πληρώνονται για να κάνουν αυτό που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν υπομονή: να περιμένουν στις ουρές. Το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι εξαιρετικά δημοφιλείς ειδικά σε περιόδους μεγάλων εκπτώσεων.
# 8 Αθλητικοί μασκότ
Η μασκότ ενός αθλήματος δεν είναι μόνο ένας οπαδός που τρέχει γύρω γύρω φορώντας ένα γούνινο κουστούμι. Είναι μια απλή εργασία. Για να είναι κάποιος μασκότ σε μια ομάδα, θα πρέπει να είναι αθλητικός και να διατηρείται σε φόρμα και σίγουρα δεν πρέπει να είναι ντροπαλός. Μερικοί μασκότ είναι πιο δημοφιλείς και πιο διάσημοι από τους παίκτες της ομάδας!
# 9 Επαγγελματίας “αγκαλίτσας”
Όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουμε ένα αποσμητικό, είμαστε περιτριγυρισμένοι από όλες τις πολύχρωμες συσκευασίες και τις ωραίες μυρωδιές που υπάρχουν γύρω μας. Αλλά, πριν αυτά τα αποσμητικά βγουν στα ράφια, κάποιος πρέπει να βεβαιωθεί ότι πράγματι κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν – να αρωματίζουν το σώμα. Αυτή την δουλειά την κάνουν οι οσμιστές μασχαλών, που όλη μέρα μυρίζουν μασχάλες για να εξασφαλίσουν ότι το αποσμητικό τους είναι αποτελεσματικό.
Φαντάζεστε τι τραβάνε όλη μέρα;
Ο επαγγελματίας “αγκαλίστας” είναι αυτός που θα σας αγκαλιάσει όταν νιώθετε μοναξιά ή και θα κοιμάται μαζί σας, προσφέροντας σας στοργή. Το επάγγελμα ξεκίνησε από την Ιαπωνία και έχει γίνει πολύ δημοφιλές και στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
# 10 Αξιολογητής μυρωδιάς
Αυτή η δουλειά απαιτεί από το προσωπικό να μυρίζει τις μασχάλες των ανθρώπων! Ναι, αυτό είναι μόνο για να βεβαιωθεί ότι το αποσμητικό θα λειτουργήσει όταν βγει στην αγορά. Οι οσμιστές εργάζονται για εταιρείες παρασκευής αποσμητικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος. Πως γίνεται ο έλεγχος ποιότητας; Οι οσμιστές εργάζονται σε ένα δωμάτιο με υψηλή θερμοκρασία ή σε εξωτερικούς χώρους, μυρίζοντας μέχρι και 60 μασχάλες την ώρα. Στόχος τους είναι να καθορίσουν πόσο αποτελεσματικό είναι ένα αποσμητικό. Γράφουν αναφορές και βοηθούν τον κόσμο να μυρίζει καλύτερα.
# 11 Σεξολόγοι για κοτόπουλα
Η δουλειά του σεξολόγου για κοτόπουλα είναι να καθορίσει το φύλο των μωρών κοτόπουλων όταν εκκολαφθούν, έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν στην κατάλληλη θέση για τη μελλοντική τους ζωή, ως μια κότα μπαταρία ή το δείπνο για τέσσερις. Αυτή η εργασία απαιτεί ένα απαλό χέρι, ένα καλό μάτι (για να διαπιστώσουν εάν έχουν πέος ή μη) και την ικανότητα να παρασύρονται μακριά για να ξεχνάνε ότι σε όλη την εργασιακή ζωή τους θα πρέπει να αφιερώνονται στα σεξουαλικά όργανα του κοτόπουλου.
# 12 Δοκιμαστές επίπλων
Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, υπάρχουν άνθρωποι που δοκιμάζουν κρεβάτια (στρώματα και μαξιλάρια) για επιχειρήσεις και ξενοδοχεία. Με απλά λόγια πληρώνεσαι για να ξαπλώνεις στην δουλειά! Οι δοκιμαστές αυτοί, ξαπλώνουν σε ένα κρεβάτι και ελέγχουν εάν το στρώμα έχει βαθουλώματα και έαν οι άκρες του είναι αρκετά σκληρές για να καθίσει κάποιος Δυστυχώς, ο σχεδιασμός επίπλων δεν είναι απλώς ένα ζήτημα της επιστήμης ή της εργονομίας – κάποιος πρέπει πραγματικά να βεβαιωθεί ότι λειτουργούν και ότι είναι άνετα.
# 13 «Ακέφαλο» μοντέλο
Κάποιος που διαθέτει μέρη του σώματός του για κοντινή φωτογράφιση φορώντας διάφορα προϊόντα, όπως π.χ. βραχιόλια, σκουλαρίκια, μπλούζες κτλ που χρησιμεύουν σε διάφορους καταλόγους ρούχων, κοσμημάτων, υποδημάτων.
# 14 Δοκιμαστής εντόμων
Πιθανόν θα έχετε δει τα τηλεοπτικά σόου X-Factor ή Fear Factor, όπου μια από τις προκλήσεις των παικτών είναι να φάνε ζωντανά έντομα. Για να βεβαιωθούν οι παραγωγοί ότι τα αηδιαστικά τρόφιμα είναι κατάλληλα για βρώση, προσλαμβάνουν ανθρώπους για να τα δοκιμάζουν. Δεδομένου ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος, οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται αδρά.
Δείτε περισσότερα περίεργα επαγγέλματα στο παρακάτω βίντεο
Δείτε επίσης Τα 10 πιο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ στον κόσμο
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.