Παγκόσμια Ημέρα Γης – 22 Απριλίου

τίτλο 62 1

1024x768 150x150 1

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.

Καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Στις 22 Απριλίου 1970 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας μέτρα και σεβασμό για το περιβάλλον. Σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης ουσιαστικά κινητοποίησης, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης.
Με το πέρασμα ωστόσο των ετών, η Ημέρα της Γης ξέφυγε από το αμερικάνικο πλαίσιο και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το εν λόγω κίνημα αποτελείται από ακτιβιστές, ΜΚΟ, τοπικές κυβερνήσεις, και άλλους φορείς με ενδιαφέροντα και στόχους που περιλμάνουν από εργοστάσια που μολύνουν το περιβάλλον, μέχρι την πυρηνική ενέργεια και εξαφάνιση των ειδών.
Ήδη το παγκόσμιο αυτό δίκτυο μετρά πάνω από 19.000 οργανώσεις σε 192 χώρες, ενώ σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν 10.000 ομάδες και πάνω από 100.000 εκπαιδευτικοί που συντονίζουν τις πράσινες δραστηριότητες για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, εδώ και 50 έτη σε όλον τον κόσμο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, με σκοπό να καταλάβουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε ένα καθαρό και υγιή πλανήτη, αλλά και πως μπορούμε να τον προστατέψουμε.

1024x768 150x150 2

«Η ΓΗ το σπίτι μας… Όλοι μαΖί , φροντίΖουμε, αλλάΖουμε…»
Η ζωή, το θαύμα του Σύμπαντος, εμφανίστηκε στη γη πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Εμείς οι άνθρωποι, υπάρχουμε εδώ 200 χιλιάδες χρόνια.                                                      |
Η γη είναι το σπίτι μας και στο παρόν αντιμετωπίζει πολλές σοβαρές προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη μη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή αλλά και διάφορες μορφές ρύπανσης, που οι επιπτώσεις της γίνονται αισθητές σε όλο τον πλανήτη, καθώς επηρεάζουν τους ανθρώπους, τη φύση και την οικονομία, την υγεία μας, την ευημερία μας και κατά συνέπεια την επιβίωσή μας.
Αν θέλουμε να αλλάξει αυτό, χρειάζεται να γνωρίσουμε τις δικές μας καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και το κλίμα και να προσπαθήσουμε να τις περιορίσουμε ή και να τις σταματήσουμε.     Όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα, παραμένουμε ευαισθητοποιημένοι και προστατεύουμε τη Γη, που μας φιλοξενεί και μας χαρίζει απλόχερα τόσα αγαθά!

Το 1854 ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Φράνκλιν Πίρς, πρότεινε να αγοράσει μια ζώνη από τις εκτάσεις των Ινδιάνων. Η απάντηση του αρχηγού των Ινδιάνων του Σιάτλ θεωρήθηκε και θεωρείται η πιο ωραία και πιο ουσιαστική διακήρυξη που έγινε ποτέ για το περιβάλλον…

΄΄ Πως μπορείτε να αγοράσετε ή να πουλήσετε τον ουρανό ή την ζεστασιά της γης; Η ιδέα μας φαίνεται περίεργη. Επειδή ακριβώς δεν μας ανήκουν η δροσιά του αέρα και η διαύγεια του νερού, πως είναι δυνατόν να τα αγοράσετε; Κάθε κομματάκι αυτής της γης είναι ιερό για τον λαό μου.           Οι χυμοί που τρέχουν μέσα στα δέντρα μεταφέρουν τις μνήμες του ερυθρόδερμου ανθρώπου. Οι νεκροί των λευκών ανθρώπων ξεχνούν τον τόπο που γεννήθηκαν, όταν πάνε περίπατο μέσα στα άστρα. Οι δικοί μας νεκροί δεν ξεχνούν ποτέ αυτή την υπέροχη γη, γιατί είναι η μητέρα του ερυθρόδερμου ανθρώπου. Είμαστε ένα μέρος της γης και αυτή πάλι ένα κομμάτι από εμάς.                   Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι οι αδελφές μας, το ελάφι, το άλογο, ο μεγάλος αετός είναι οι αδελφοί μας. Τα βράχια στους λόφους, το πράσινο χρώμα των λιβαδιών, η ζεστασιά του πόνι και ο άνθρωπος, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Τα ποτάμια είναι τα αδέλφια μας, σβήνουν την δίψα μας.
Ξέρουμε ότι ο λευκός άνθρωπος δεν καταλαβαίνει τα ήθη μας, ένα κομμάτι γης μοιάζει σ’ αυτόν μ’ ένα οποιοδήποτε άλλο κομμάτι. Η γη δεν είναι ο αδελφός του, αλλά ο εχθρός του, μόλις την κυριεύσει, πηγαίνει μακρύτερα. Εγκαταλείπει τους τάφους των προγόνων του, και αυτό δεν τον ενοχλεί. Ο τάφος των προγόνων του και η κληρονομιά για τα παιδιά του πέφτουν στην λήθη.    Συμπεριφέρεται στην μητέρα του, τη γη, και στον αδελφό του, τον ουρανό, σαν να ήταν πράγματα που αγοράζονται, που λεηλατούνται, που πουλιούνται όπως τα πρόβατα ή τα λαμπερά μαργαριτάρια.   Η απληστία του θα καταβροχθίσει την γη και δεν θα αφήσει πίσω της παρά μια έρημο.
Δεν υπάρχει ένα ειρηνικό μέρος στις πόλεις των λευκών ανθρώπων. Δεν υπάρχει τόπος όπου μπορείς να ακούσεις τα φύλλα που αναπτύσσονται την άνοιξη ή το θρόισμα των φτερών κάποιου εντόμου. Αλλά μπορεί να γίνεται έτσι γιατί είμαι άγριος και δεν καταλαβαίνω. Εξετάζουμε λοιπόν την προσφορά σας για να αγοράσετε την γη μας. Αλλά αν αποφασίσουμε να τη δεχτούμε, θα βάλω έναν όρο: ο λευκός άνθρωπος θα πρέπει να συμπεριφέρεται στα ζώα αυτής της γης, όπως και στα αδέλφια του. Είμαι ένας άγριος και δεν γνωρίζω άλλο τρόπο ζωής. Είδα κάπου χίλια αγριοβούβαλα να σαπίζουν στο λιβάδι, εγκαταλειμμένα από τον άνθρωπο που τα είχε χτυπήσει με ένα τρένο που περνούσε από εκεί. Είμαι ένας άγριος και δεν καταλαβαίνω πως το σιδερένιο άλογο που καπνίζει μπορεί να είναι πιο σημαντικό από τον αγριοβούβαλο, που δεν τον σκοτώνουμε παρά μόνο για να τραφούμε. Τι είναι ο άνθρωπος χωρίς τα ζώα; Αν εξαφανιζόταν όλα τα ζώα, ο άνθρωπος θα πέθαινε από μια μεγάλη πνευματική ερημιά. Γιατί αυτό που συμβαίνει στα ζώα, σε λίγο θα συμβαίνει και στον άνθρωπο. Όλα τα πράγματα είναι αλληλένδετα.
Πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας ότι το χώμα που πατούν έχει γίνει από τις στάχτες των προγόνων μας. Για να σέβονται τη γη, πείτε στα παιδιά σας ότι είναι εμπλουτισμένη από τις ζωές της φυλής μας. Διδάξτε στα παιδιά σας αυτό που διδάσκουμε και εμείς στα δικά μας: ότι η γη είναι η μητέρα μας, ότι συμβαίνει στην γη, συμβαίνει και στους γιους της γης. Όταν οι άνθρωποι περιφρονούν το χώμα, περιφρονούν τον ίδιο τον εαυτό τους. Ξέρουμε τουλάχιστον αυτό: η γη δεν ανήκει στον άνθρωπο, ο άνθρωπος ανήκει στην γη. Αυτό το ξέρουμε.

1024x768 150x150

«Έχουμε κληρονομήσει έναν πλανήτη μοναδικής ομορφιάς. Είναι το δώρο που μας έκαναν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Πρέπει να φέρουμε ξανά στην επιφάνεια τα συναισθήματά μας για τη Γη και να αρχίσουμε πάλι να την τιμούμε σαν ζωντανό οργανισμό».
Τζέημς Λόβελοκ, περιβαλλοντολόγος

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στέλνει μήνυμα για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος

Ποιά ήταν λοιπόν η συμβολή του ανθρώπου ως τώρα στον πλανήτη που τον ζει;
Ας παρακολουθήσουμε το  παλιό αυτό βίντεο:

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη φύση για να επιβιώσει.Σε αυτόν τον αιώνα, συνηδητοποιεί ό,τι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει.
Jacques-Yves Cousteau (Γάλλος ωκεανογράφος)

Τι συμβαίνει στο περιβάλλον του πλανήτη; Πόσο ενημερωμένοι, ευαισθητοποιημένοι και κυρίως ενεργοί πολίτες είμαστε; Μπορούμε, τελικά, όλοι να προστατεύσουμε το σπίτι μας, τη Γη;

Δραματικά τα στοιχεία για τη Γη
Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.

Η Ψηφιακή Παράσταση «Το Περιβάλλον και Εγώ» σε μορφή VR,  προσεγγίζει με επιστημονική ακρίβεια και σαφήνεια όλα τα πολύπλοκα και επίκαιρα θέματα σχετικά με την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον η οποία έχει κυριολεκτικά «βραχυκυκλώσει» τις φυσικές διαδικασίες ανακύκλωσης. Η σημασία και η αναγκαιότητα της παρουσίασης αυτής είναι ευνόητη για την επιβίωση του ανθρώπου, και των άλλων ειδών ζωής, στον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας. Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, η βλαπτική μας δράση συμβάλλει, μεταξύ των άλλων, και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματολογική αλλαγή με τυφώνες, καταιγίδες, ξηρασίες και άλλες φυσικές καταστροφές που συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές στο κλίμα της Γης. Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου

Όλα τα πράγματα είναι αλληλένδετα. Δεν είναι ο άνθρωπος που ύφανε το νήμα της ζωής: εκείνος είναι μόνο μια κλωστή. Ότι κάνει στο νήμα, το κάνει στον ίδιο του τον εαυτό.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να αγαπούν, να σέβονται και να φροντίζουν τη Γη γιατί αυτή είναι το σπίτι τους!

Η σωτηρία του πλανήτη μας εξαρτάται άμεσα από την ανάπτυξη περιβαλλοντικής παιδείας στα παιδιά μας!

Τα παιδιά είναι η ελπίδα για έναν καθαρό πλανήτη 

παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ένα εξαιρετικό τραγούδι που γράφτηκε από μαθητές δημοτικού!
Στίχοι μαθητών Ολοήμερου Τμήματος Δημοτικού Σχολείου Βουκολιών
Ανδρέας, Βασίλης Β’ Τάξη
Ελευθερία ΣΤ’ Τάξη
Όλγα Ε’ Τάξη
Σχολικό έτος 2011-2012
Μουσική και Ερμηνεία του Πάνου Γαληνού

Στίχοι:

Σκουπίδια στα ποτάμια
σκουπίδια και στη γη
καράβια κουβαλάν πετρέλαια
πω πω ,καταστροφη!

Τη γη μας να μολύνουν
μαζί και το νερό
τη ρύπανση να φέρουν
στον κόσμο αυτόν εδώ!

Πολλά παιδιά ζητούν
τη φύση καθαρή
να δουν ανακύκλωση
να κάνουν μαζί κι εμάς θα πάρουν

Λουλούδια να φυτέψουμε
τον κόσμο να αλλάξουμε
που ζούμε όλοι εμείς
ομορφότερο θα δεις

Τα δεντράκια να ποτίζεις
τα λουλούδια ,τα φυτά,
φυτοφάρμακα  μη ρίχνεις
γιατί πάνε στα νερά

Για την όμορφή μας φύση
Τα σκουπίδια μην πετάς
παντού και απόβλητα
μη ρίχνεις στα νερά του ποταμού

1 768x576

“Για να αρχίσει πάλι η γη να γυρίζει απ’ την αρχή”

Οι 43 μαθητές της Πρώτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τον πλανήτη γη. Εκφράζουν μελωδικά τους προβληματισμούς τους για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής συμμετέχοντας στον Διαγωνισμό Μαθητικού Ραδιοφώνου: european school radio Κάν’ το να ακουστεί 2020 με θέμα: “Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, αγκαλιάζουμε τη Γη”. Επιθυμούν ένα καλύτερο αύριο και γι’ αυτό προσπαθούν μέσα από τους στίχους που συνέθεσαν με αμεσότητα και απλότητα, παρέα με τους δασκάλους τους (Ειρήνη Χατζηλάρη και Παναγιώτη Κακαδιάρη), να μας συγκινήσουν, ώστε να κάνουμε μικρές πράξεις αγάπης για το σπίτι μας, τη γη μας.
επιμέλεια του Βίντεο: Θεοδώρα Χασιακή,

Στίχοι:
Κοίτα γύρω σου,
ποιο το μέλλον μου, πια κανένα
Ζεις στο σήμερα,
δίχως αύριο και για μένα
Λείπουν οι εποχές,
θάλασσες νεκρές, όλα ξένα
Πλάσματα βουβά, στέκουν και κοιτούν, σαστισμένα

Ένα φως αν σβήσει
κι ένα δέντρο ανθίσει
μια σταγόνα κάπου αν σωθεί
Μια μικρή σου πράξη
κρύβει τόση αγάπη
για να αρχίσει πάλι η γη να γυρίζει απ’ την αρχή

Όσο είναι καιρός,
δείξε μου το πώς θα ‘ρθει η μέρα
να βρω ουρανό πάλι καθαρό και αέρα.
Βάλε μια φωνή,
κράτησε τη γη στα δυο χέρια
για να ‘ρθούν ξανά,
ξένοιαστα μικρά καλοκαίρια
Ένα φως αν σβήσει
κι ένα δέντρο ανθίσει
μια σταγόνα κάπου αν σωθεί
Μια μικρή σου πράξη
κρύβει τόση αγάπη
για να αρχίσει πάλι η γη να γυρίζει απ’ την αρχή
Ένα φως αν σβήσει
κι ένα δέντρο ανθίσει μια σταγόνα κάπου αν σωθεί
Μια μικρή σου πράξη κρύβει τόση αγάπη
Ήρθε τώρα η στιγμή, να αγκαλιάσουμε τη γη

Σήμερα η σημαντικότερη απειλή για τον πλανήτη μας είναι η οικολογική καταστροφή. Το κλίμα αλλάζει και το ρολόι της Γης βρίσκεται στο παρά πέντε. Ποια είναι τα αίτια αυτής της αλλαγής; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; Πόσο ευθυνόμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για να σωθεί το κοινό μας σπίτι; δείτε παρακάτω μια ταινία για τα μεγαλύτερα παιδιά

Για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, σαν παιδιά της Γης:



Λήψη αρχείου

τίτλο 8



Λήψη αρχείου

 Δείτε περισσότερα στα παρακάτω άρθρα:
5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

λήψης 14 150x150

Τα Οικοσυστήματα & οι συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στην βιώσιμη ανάπτυξη
1024x768 150x150

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- Το περιβαλλοντικό ταξίδι του Κλιματούλη

 podilato98 pangosmios stagones nerou 01

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.