Περιήγηση στο μνημειακό σύμβολο του μινωικού πολιτισμού – ανάκτορο της Κνωσού

τίτλο 5

Byzantini Kouzina 1

Όταν αναφέρετε κάποιος σε Μινωικό πολιτισμό, το μυαλό του πηγαίνει κατευθείαν σε έναν πολιτισμό, ο οποίος προόδευσε ως ναυτική δύναμη. Όσον αφορά την ακριβή χρονολογία του, ένας αρχαιολόγος θα την τοποθετούσε μεταξύ του 27ου αιώνα π.Χ. και 15ου αιώνα π.Χ.
Ο Μινωικός πολιτισμός κάνει την εμφάνισή του από την Εποχή του Χαλκού. Στο παρακάτω βίντεο μπορεί κανείς να διακρίνει τη μεγάλη ναυτική δύναμη των Μινωιτών.

Μπορεί επίσης να δει τις αναπαραστάσεις από τα Ταυροκαθάψια, τα οποία αποτελούσαν την πιο δημοφιλή ψυχαγωγία της εποχής, η οποία ήταν αντίστοιχη με τις ταυρομαχίες της σημερινής εποχής. Όσον αφορά το τέλος του Μινωικού πολιτισμού, αυτός έλαβε χώρα το 1600 π.Χ. από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.
Το παρακάτω βίντεο είναι απόσπασμα από ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα, από το «Ατλαντίδα: Το Τέλος Ενός Κόσμου η Γέννηση ενός Θρύλου», το οποίο ανήκει στο BBC.

i zoi sti minoiki kriti se ena yperocho kai spanio vinteo

Κνωσός: To σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού..

Η Κνωσός είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος της Εποχής του Χαλκού στην Κρήτη και αποτελεί τον παλαιότερο πολιτισμό της Ευρώπης.
Όταν επισκέπτεσαι το Παλάτι της Κνωσού, ταξιδεύεις στα βάθη της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο αρχαιότερος πολιτισμός στην Ευρώπη, οι θρύλοι του βασιλιά Μίνωα και του Μινώταυρου και τα έργα τέχνης του παλατιού συνεχίζουν να εμπνέουν μέχρι και σήμερα πολλές γενιές καλλιτεχνών.

minoan1652013

Το μινωικό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού, σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αι.
Είναι χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας, με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο εσωτερικό της Κρήτης. Κατά την παράδοση, υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα.

Το ανάκτορο της Κνωσού αποτελεί το μνημειακό σύμβολο του μινωικού πολιτισμού σε ότι αφορά την κατασκευή, χρήση πολυτελών υλικών, αρχιτεκτονικού σχεδίου, προηγμένων τεχνικών δόμησης και το εντυπωσιακό μέγεθος του.
Αυτό που αντικρίζεις σήμερα , είναι στην πραγματικότητα η δεύτερη ανακατασκευή του μεγαλύτερου μινωικού ανακτόρου στην Κρήτη, αφού το πρώτο καταστράφηκε από σεισμό γύρω στο 1700 π.Χ. Η περίοδος αυτή, γνωστή ως Νεοανακτορική, συμπίπτει με την κορύφωση του Μινωικού πολιτισμού.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς και τον Ντέιβιντ Τζορτζ Χόγκαρντ, στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ.

knossos mole Image by basiafocz from Pixabay min 2

Το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά από το Ηράκλειο, στην κοιλάδα του ποταμού Καίρατου. Ο ποταμός πηγάζει από τις Αρχάνες, διασχίζει την Κνωσό και εκβάλλει στον Κατσαμπά, το μινωικό λιμάνι της Κνωσού.
Στα μινωικά χρόνια ο ποταμός είχε τρεχούμενο νερό όλη τη διάρκεια του χρόνου και οι γύρω λόφοι καλύπτονταν από βελανιδιές και κυπαρίσσια, εκεί που σήμερα βλέπουμε ελιές και αμπέλια. Όσο για τα πεύκα μέσα στην Κνωσό, αυτά φυτεύτηκαν από τον Εβανς.

 

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε τον χώρο στον χάρτη Google

τίτλο 4

Κνωσός, τοποθεσία

Το παλάτι ήταν φοβερά εκλεπτυσμένο και διέθετε αποχετευτικά συστήματα, πολυτελή, πενταόροφα σπίτια και τοιχογραφίες που διακοσμούσαν τους τοίχους με μοναδικό τρόπο. Λέγεται ότι έμοιαζε με λαβύρινθο – εξου και η σύνδεσή του με το μύθο του Μινώταυρου. Τελικά, και αυτό καταστράφηκε από σεισμό και εγκαταλείφθηκε για πάντα γύρω στο 1600 π.Χ..
Ο χώρος είναι πολύ μεγάλος (43.000m2) και κάποτε φιλοξενούσε 1.300 δωμάτια τα οποία συνδέονταν με διαδρόμους γύρω από μια κύρια αυλή.

Η επί 9.000 χρόνια συνεχής κατοίκηση έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον, που δεν μας επιτρέπουν να φανταστούμε εύκολα το πραγματικό Μινωικό τοπίο. Σε αυτό μας βοήθησε ο Έβανς

 

Το παλάτι της Κνωσού σε μια εκπληκτική τρισδιάστατη απεικόνιση

Η απεικόνιση στηρίζεται στις φανταστικές ιστορίες του Έβανς !!!

 

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να διαβάσετε περισσότερα

images 1 1

Ας ακολουθήσουμε την Ξενάγηση στις αρχαιότητες της Κνωσού με τους Minoistas :

Μια πρωτότυπη εγκυκλοπαιδική και εκπαιδευτική παρουσίαση…
Βρείτε το μίτο(=κουβάρι) της Αριάδνης, θυμηθείτε ξανά τη γέννηση του Δία, την Ευρώπη, τον Μίνωα, την Πασιφάη, τον Ανδρόγεω, τον Σαρπηδόνα, τον Ιδομενέα, την Αριάδνη, τον Θησέα, τον Μινώταυρο, τον Λαβύρινθο, τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο, το άρτιο αποχετευτικό σύστημα του παλατιού, τη Μινωική Ιδεογραφή, Γραμμική Α΄, Γραμμική Β΄ και ένα σωρό άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.

Κνωσός, το πρώτο και το δεύτερο Ανάκτορο

Ο πρώτος οικισμός στην Κνωσό χρονολογείται γύρω στο 7.000π.Χ., στη Νεολιθική Εποχή. Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη του οικισμού οδήγησε κατά τα τέλη της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. στην ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ανακτόρου της Κνωσού. Η Κνωσός αποτέλεσε έδρα του μυθικού βασιλιά Μίνωα και το κυριότερο κέντρο εξουσίας στην Κρήτη.

Το Πρώτο αυτό Aνάκτορο καταστρέφεται κατά το 1.700 π.Χ. περίπου, αλλά ξανακτίζεται για να καταστραφεί οριστικά πια από φωτιά το 1350 πΧ. Έκτοτε ο χώρος του ανακτόρου μετατρέπεται σε ιερό άλσος της Ρέας, αλλά δεν ξανακατοικείται.

Παρακάτω μπορούμε να παρακολουθήσουμε ένα επεξηγηματικό βίντεο για τα Μινωϊκά Ανάκτορα:

Ψηφιακή Ανοικοδόμηση Ανασυγκρότησης Παλατιών Κνωσού Κρήτης

Μίνως Καλοκαιρινός, η πρώτη ανασκαφή στην Κνωσό

Η πρώτη ανασκαφή μεγάλης έκτασης έλαβε χώρα το 1878 από τον εύπορο φιλότεχνο Ηρακλειώτη Μίνω Καλοκαιρινό ενώ η Κρήτη βρισκόταν ακόμη υπό τουρκική κατοχή. Ο Μίνως Καλοκαιρινός ανέσκαψε τμήμα των δυτικών αποθηκών και έφερε στο φως πολλούς μεγάλους πίθους.

Σερ Άρθουρ Έβανς

Ο άγγλος αρχαιολόγος που ανακάλυψε το παλάτι της Κνωσσού και δίχασε αρχαιολόγους και ειδικούς με τις παρεμβάσεις του.

Το Μυστικό του Ομφάλιου Πεδίου της Κνωσσού

Αρθουρ Εβανς Κνωσός

Το Μάρτιο του 1900 ο sir Arthur Evans ανασκάπτει όχι μόνο το ανάκτορο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Κνωσού. Η ανασκαφή διαρκεί μέχρι το 1931, ενώ το συγκρότημα του ανακτόρου ανασκάφηκε σε 5 χρόνια, χρόνος που θεωρείται ελάχιστος με τις σημερινές μεθόδους και τεχνικές.

Ο Εβανς προχώρησε στην αναστήλωση του ανακτόρου με τσιμέντο, τεχνική που κατακρίνεται σήμερα σαν αυθαίρετη και επιβαρυντική για το μινωικό οικοδόμημα. Εκτοτε η αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται διαρκώς και έχει ξεκινήσει πρόγραμμα συντήρησης του ανακτόρου από τις φθορές.

διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες πατώντας στην παρακάτω εικόνα

τίτλο 6

Μια τριδιάστατη περιήγηση στο  εξαίσιο παλάτι της Κνωσσού με εικονική κινούμενη κάμερα που περιδιαβαίνει τους διαδρόμους και τις αίθουσες των Μινωιτών όπου βλέπουμε την εσωτερική διαρρύθμιση την λειτουργικότητα αλλά και την εντοίχια συμβολική ζωγραφική

Το αρχαιολογικό μουσείο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία της Ευρώπης, καθώς στεγάζει αντιπροσωπευτικά αντικείμενα περιόδων που εκτείνονται σε μια περίοδο 5500 ετών από τη Νεολιθική περίοδο έως τους ρωμαϊκούς χρόνους με έμφαση στη μινωική τέχνη, με αντικείμενα που θεωρούνται αληθινά αριστουργήματα.
Στο επόμενο βίντεο απολαύστε μερικά από τα εκθέματα που θα δείτε στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου με αφήγηση και πληροφορίες

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρακάτω διάλεξη με τίτλο ” ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Η ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ”
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ

Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΑΙΓΗΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2017 & ΣΤΟ BARRISTER ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2018
ΘΕΜΑΤΑ:

Η ΜΙΝΥΑΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ & Ο ΚΑΝΑΔΙΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ
Η ΛΙΜΝΗ
Ο ΙΕΡΟΣ ΤΑΥΡΟΣ AUROCHS
Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Η ΑΡΧΑΙΟΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΤΑ ΜΙΝΥΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
ΜΕΛΙΣΣΑ, ΔΙΑΣ & ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΚΗΡΙΟΦΟΡΟ ΠΛΟΙΟ
ΖΑΝ, ΖΑΣ, ΖΙΑΣ, ΖΕΥΣ, ΔΙΑΣ
ΟΙ ΙΕΡΕΙΕΣ
ΟΙ ΒΑΙΤΥΛΟΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ
ΣΥΜΒΟΛΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
ΦΑΙΣΤΟΣ
ΤΑ ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ
Ο ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ
Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ
ΚΡΗΤΗ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η ΜΑΓΕΙΑ
ΤΑ ΞΟΡΚΙΑ
ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ (KEFTIU) ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ
ΤΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΤΟΥ ΒΑΦΕΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ

Γνώριζαν στην Μινωική Κρήτη την Ραδιενέργεια;

knossos mole Image by basiafocz from Pixabay min 1

Πριν ἀπό καιρό εγινε μια ἀνακάλυψη στο  ἀνάκτορο της Κνωσού, που έκανε τους ἀρχαιολόγους να πέσουν  κυριολεκτικά ἀπό τα σύννεφα.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε στους αποθηκευτικούς χώρους τού ανακτόρου, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την αίθουσα του  θρόνου, στην ανατολική πλευρά του ανακτόρου. Μελετώντας λοιπόν τούς αποθηκευτικούς χώρους (οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από  τον Έβανς ως αποθήκες 100 χρόνια πριν) μελέτησαν το υλικό που ήταν φτιαγμένες οι θήκες στο πάτωμα αυτών. Με μεγάλη τους έκπληξη είδαν ότι το υλικό των «δοχείων» στις αποθήκες ήταν φτιαγμένο από μόλυβδο….!!!!

Ὁ μόλυβδος και τα παράγωγά του χρησιμοποιούνται σήμερα για την προστασία από επικίνδυνες ακτινοβολίες …ακτινοβολίες Γ, ραδιενεργά υλικά κλπ. Ὁ μόλυβδος ήταν και είναι δυσεύρετος στην φύση, σε σχέση με τον χαλκό, ὁ οποίος χρησιμοποιείτο ευρέως τα χρόνια εκείνα για την κατασκευή σκευών με αντοχή στην διάβρωση και χρήση σε αποθήκες.

Σέ τί λοιπόν θα χρησίμευαν δοχεία από μόλυβδο, για αποθήκευση υλικών, αν αυτά τα υλικά δεν ακτινοβολούσαν (ραδιενεργά) !!!

Ἡ σκέψη μόνον ότι οι Μινωΐτες γνώριζαν ραδιενεργά υλικά και τις ιδιότητές τους, 3500-4000 χρόνια πριν, προκάλεσε θύελλα συζητήσεων

Ιστορική Ανατροπή για Κνωσό και Μινωικό Πολιτισμό

knossos mole Image by basiafocz from Pixabay min

Η Κνωσός άκμασε και μετά την καταστροφή!

– Νέα στοιχεία στο φως από έρευνα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι –

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η Κνωσσός, κατά τη διάρκεια της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (μεταξύ 1100 και 600 π.Χ.), είχε ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις και ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις παλαιότερων ανασκαφών.

Με άλλα λόγια, το περίφημο κέντρο της Εποχής του Χαλκού και της ακμής του μινωικού πολιτισμού (3500-1100 π.Χ.), όχι μόνο επανέκαμψε μετά την κατάρρευση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος γύρω στα 1200 π.Χ., αλλά αναπτύχθηκε γρήγορα και άκμασε ως ένα κοσμοπολιτικό κέντρο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Τα παραπάνω γνωστοποιεί το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στην ιστοσελίδα του, πληροφορώντας, επίσης, ότι ο Αντώνης Κοτσώνας, επίκουρος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, είναι συνεργάτης του προγράμματος Knossos Urban Landscape Project από το 2009. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.

Οι ερευνητές μελετούν τα κατάλοιπα της Κνωσού για περισσότερο από 100 χρόνια, αλλά οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην αστική ανάπτυξη της πόλης μετά την είσοδό της στην Εποχή του Σιδήρου (γύρω στον 11ο αι. π.Χ.), η οποία ακολούθησε την κατάρρευση των αιγαιακών ανακτόρων της Εποχής του Χαλκού. Μέσω του ερευνητικού προγράμματος Knossos Urban Landscape Project, την τελευταία δεκαετία έχει περισυλλεγεί μεγάλος αριθμός κεραμικής και αντικειμένων που χρονολογούνται στην Εποχή του Σιδήρου, ενώ τα αρχαία κατάλοιπα καλύπτουν μία εκτεταμένη περιοχή που μέχρι πρόσφατα ήταν ανεξερεύνητη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και τον επίκουρο καθηγητή, αυτή η έρευνα έδειξε τη μεγάλη ανάπτυξη, τόσο ως προς το μέγεθος του οικισμού, όσο και ως προς την ποσότητα και ποιότητα των εισαγωγών που προέρχονται από την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κύπρο, την Εγγύς Ανατολή, την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Σαρδηνία και τη δυτική Μεσόγειο. Αυτές οι εισαγωγές περιλαμβάνουν χάλκινα και άλλα μεταλλικά αντικείμενα, όπως κοσμήματα και στολίδια, καθώς και αγγεία, ενώ η πλειοψηφία των ευρημάτων, που βρέθηκαν σε τάφους (κτερίσματα), μας δίνουν μία γεύση για τον πλούτο της κοινότητας, καθώς αποτελούν σύμβολα κύρους και κοινωνικής θέσης που θάβονταν μαζί με τους νεκρούς κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οι αρχαιότητες συλλέχθηκαν από περιοχές του αρχαίου οικισμού και από νεκροταφεία. «Η διάκριση μεταξύ οικιστικών και ταφικών συνόλων είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό του μεγέθους του οικισμού, αλλά και για την κατανόηση της δημογραφικής, πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινότητας» εξηγεί ο κ. Κοτσώνας. «Ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο ανάλυσης, φαίνεται ότι πρόκειται για έναν οικισμό με πυρήνα, μάλλον πυκνό, που εκτεινόταν πέρα από το κέντρο της κοιλάδας της Κνωσού, τουλάχιστον από τις ανατολικές πλαγιές του λόφου της ακρόπολης ως τα δυτικά του ποταμού Καίρατου, και από το ρέμα της Βλυχιάς στα νότια μέχρι σχεδόν τα μέσα της απόστασης μεταξύ του μινωικού ανακτόρου και του λόφου της Κεφάλας», προσθέτει.

Τέλος, τονίζει τη σημασία της προστασίας της θέσης, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές πληροφορίες που μπορεί να χαθούν αν η μελλοντική ανάπτυξη καταστρέψει ανεξερεύνητες περιοχές της.

Διαβάστε επίσης

Μηνάς Τσικριτσής: Οι Μινωΐτες ανακάλυψαν τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή

Ο Μηνάς Τσικριτσής αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν επισκεφτεί την Αμερική, πριν τον Κολόμβο

19 αιώνες πριν απ’ τους Βαβυλώνιους είχαν ανακαλύψει το ηλιακό ημερολόγιο οι Μινωίτες

Μινωΐτες θαλάσσιοι βιολόγοι 3.500 χρόνια πριν

Μινωϊκός Πολιτισμός

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.