Μ΄ ένα βιβλίο ξεχνιέμαι…..Γνωριμία με το Ηλεκτρονικό βιβλίο και το Αναγνωστήριο της Ε.Β.Ε. (Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος)

paidiko biblio

jqkSbPWrxHCXUB
«Κάθε βιβλίο που φτάνει στα χέρια μας είναι φίλος γενναιόδωρος, πιστός και πολύ βολικός! Ποτέ δε  ζητάει κάτι, ενώ εκείνος πάντα μας δίνει ό,τι έχει, όποτε το ζητήσουμε. Αν δεν τον θέλουμε, περιμένει στο ράφι υπομονετικά. Αν τον καλέσουμε, έρχεται αμέσως. Κι είναι τόσο μικρός που χωράει στη σάκα μας ή στη βαλίτσα μας όταν πάμε ταξίδι».

   Λότη  Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου

Στο πλαίσιο της εβδομάδας του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, βρίσκω ενδιαφέρον να μοιραστώ μερικές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε τα μικρά μας να υιοθετήσουν τη συνήθεια και την αγάπη του διαβάσματος.
Επομένως, είναι απαραίτητο να αισθάνονται ελεύθεροι να το εξερευνήσουν και να το δουν όχι μόνο ως σχολική εργασία, αλλά και ως μια δημιουργική μέθοδο για να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους.
Ησχέση μας με την ανάγνωση ξεκινά από πολύ τρυφερή ηλικία. Από την ηλικία που ακόμα δεν ξέρουμε να διαβάζουμε και οι γονείς μας γίνονται οι οδηγοί μας. Μια σχέση που καλλιεργείται συνεχώς και που αφού κατακτήσουμε την ικανότητα της ανάγνωσης μπορεί να μας μεταφέρει σε κόσμους μαγικούς. Τα παιδικά βιβλία στη βιβλιοθήκη είναι τα πιο σημαντικά, είναι αυτά που θα μας δελεάσουν να συνεχίσουμε να διαβάζουμε μέχρι να ζήσουμε τουλάχιστον 1000 ζωές σε μία μέσα από τη δύναμη της λογοτεχνίας

Διεγείρετε την ευχαρίστηση της ανάγνωσης στα παιδιά σας1 . Να του μιλάς συνέχεια.  Πείτε του πώς είναι ο κόσμος για να μπορεί να αναγνωρίσει τους ήχους και το ρυθμό της φωνής. Πείτε του τι κάνετε και δώστε στα πράγματα ένα όνομα, έτσι θα συνδέσει τις λέξεις με τις πράξεις.
2. Βάλτε βιβλία παντού. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε την ιδιότητα των «άθικτων» και να ενθαρρύνετε την περιέργειά του για αυτούς, να του επιτρέψετε να τους αγγίξει, να τους ανοίξει και να τους κοιτάξει. Όταν μπορεί να διαβάσει, κρατήστε ένα λεξικό για να αναζητήσετε όλους τους όρους που δεν καταλαβαίνει.
3. Πάρτε το σε δραστηριότητες, βιβλιοπωλεία και εκθέσεις.  Εξηγήστε ότι πρόκειται να επισκεφτείτε ένα μέρος «γεμάτο βιβλία» όπου η εύρεση αυτού που σας αρέσει θα είναι μέρος της περιπέτειας.
4. Μην τον απαγορεύσετε. Αν και πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένα θέματα και τίτλους για κάθε ηλικία, το σημαντικό είναι να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να τα διαβάσετε τώρα, ώστε να δημιουργήσετε ένα είδος «μυστηρίου» που θα σας κάνει να θέλετε να το αναζητήσετε. κάντε κράτηση όταν μπορείτε.
5. Κάντε το μέρος της ρουτίνας σας. Η πιο απλή άσκηση είναι να του αφηγείστε μια γραπτή ιστορία κάθε βράδυ, με αυτό, εκτός από το ότι θα τον βοηθήσετε να κοιμηθεί καλά, θα αρχίσετε να ενθαρρύνετε τη συνήθεια να διαβάζει.
6. Ξεκινήστε με απλά πράγματα.  Ιστορίες, περιοδικά, μεγάλες διαφημίσεις στο δρόμο, ετικέτες σούπερ μάρκετ κ.λπ. Με τον καιρό, θα αποφασίσει ποια θέματα του αρέσουν περισσότερο, ώστε να μπορεί να σας ζητήσει υποστήριξη για να βρει αναρτήσεις που του αρέσουν.
7. Καλλιεργήστε μέσα σας και τη συνήθεια του διαβάσματος.  Τα παιδιά συνήθως προσπαθούν πάντα να μιμηθούν τη μαμά ή τον μπαμπά, και ποιος καλύτερος τρόπος να τα διδάξουν με το παράδειγμα. Πάρτε την πρωτοβουλία να διατηρήσετε το ενδιαφέρον για το διάβασμα και τα μικρά σας να το βλέπουν ως μια καθημερινή και ευχάριστη δραστηριότητα.

Διεγείρετε την ευχαρίστηση της ανάγνωσης στα παιδιά σας

 Κάθε παιδί είναι ένας κόσμος, μάθετε να ανακαλύπτετε τα δικά σας γούστα, όχι μόνο θα εκπλαγείτε αλλά θα διασκεδάσετε!

Βιβλίο ή ηλεκτρονικό βιβλίο:

Ο συγγραφέας και εικονογράφος Lane Smith στήνει έναν σπαρταριστό διάλογο ανάμεσα σε μια βιβλιόφιλη μαϊμού κι έναν γάιδαρο που είναι άσσος των νέων τεχνολογιών για το τι τελικά ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟ.

Για τους πιο ρομαντικούς, η αίσθηση του χαρτιού και η δυνατότητα να κρατούν τις προσωπικές τους σημειώσεις στις σελίδες ενός βιβλίου είναι αυτό που καθιστά τη διαδικασία της ανάγνωσης, απόλαυση. Για εκείνους όμως που δεν μπορούν χωρίς το tablet ή το κινητό τους, το να κατεβάσουν από το διαδίκτυο ένα βιβλίο αποτελεί την καλύτερη επιλογή.
H τεχνολογία έχει παρεισφρήσει όχι μόνο μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη σύγχρονη εκπαίδευση, αλλά και μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων που προσφέρουν πρόσβαση στη γνώση με το πάτημα ενός κουμπιού.
images 7
Η μάχη μεταξύ Έντυπου & Ηλεκτρονικού βιβλίου
τα υπερ και τα κατά


Λήψη αρχείου

Το Ηλεκτρονικό βιβλίο (ή ψηφιακό βιβλίοαγγλικάe-book) είναι ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή που εκδίδεται με σκοπό την ανάγνωσή του σε ηλεκτρονικό αναγνώστη, σε υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Παρόλο που μπορεί να διατίθεται και σε τυπωμένη εκδοχή ή να συνιστά ψηφιοποίηση ενός ήδη τυπωμένου βιβλίου, το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν προϋποθέτει αναγκαστικά και ένα αντίστοιχο τυπωμένο βιβλίο.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία σήμερα είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα αρχεία ePUB, Portable Document Format (pdf) και Mobipocket. Διαβάζονται είτε με εξειδικευμένες συσκευές με οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού, τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, είτε σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.
Σήμερα οι βιβλιοθήκες τείνουν να αγοράζουν ηλεκτρονικά βιβλία (παρότι έχουν μεγαλύτερο κόστος ) διότι δίνεται η δυνατότητα να γίνει ανάγνωση από πολλούς χρήστες ταυτόχρονα και χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική τους παρουσία στη βιβλιοθήκη. Είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για προϊόντα που έχουν εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή ή σε διάφορα πολυμέσα, ειδικά αυτά τα προϊόντα οπτικών δίσκων όπως CD-ROM. Κάποια από τα μειονεκτήματα είναι ότι απαιτείται ειδική συσκευή ανάγνωσης όπως το BeBook και το Sony Reader για την χρήση τους και καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως….

Βλέποντας την ευκολία με την οποία οι νεότερες γενιές στρέφονται στα παράνομα ηλεκτρονικά βιβλία, οι «αετονύχηδες» του διαδικτύου τρίβουν τα χέρια τους καθώς μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. Τα αποτελέσματα έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα η Kaspersky είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς υπογραμμίζουν ότι το ψηφιακό έγκλημα χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα ψηφιακά φοιτητικά συγγράμματα ως  μέσο για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού.

Πώς να προστατευθούμε

Για να μπορέσουν να οχυρωθούν επαρκώς απέναντι σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις, τόσο οι μαθητές, όσο και τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, θα πρέπει να αποφεύγουν το άνοιγμα συνημμένων σε email αρχείων που φαίνονται ύποπτα, ή από κάποιον αποστολέα που δεν γνωρίζουν. Θα πρέπει να αναζητούν βιβλία μόνο offline ή σε αξιόπιστες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. Σημαντικό είναι επίσης να μην χρησιμοποιούν USBs από τρίτους.
Τέλος επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες λύσεις ψηφιακής ασφάλειας για εντοπισμό ιών και να ανανεώνονται συχνά.

Μια αξιόπιστη Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη είναι η παρακάτω 
(και για να είναι αξιόπιστη απαιτείται μια μικρή διαδικασία εγγραφής)

Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο (ΗΑ) της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), αποσκοπεί στην προώθηση της ηλεκτρονικής φιλαναγνωσίας και την εξοικείωση του αναγνωστικού κοινού με το ηλεκτρονικό βιβλίο. Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν στους πιστοποιημένους χρήστες της ΕΒΕ, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε μία συλλογή ελληνόγλωσσων ηλεκτρονικών τίτλων και να διαβάσουν βιβλία της επιλογής τους.

Το μοντέλο χρήσης της ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης είναι το εξής:

• Πέντε (5) ταυτόχρονες χρήσεις ανά τίτλο.
• Τρία (3) βιβλία ανά χρήστη.
• Χρήση έως δεκαπέντε (15) ημέρες.
• Μία (1) ανανέωση χρήσης για επιπλέον δεκαπέντε (15) ημέρες.
• Κράτηση ενός (1) τίτλου ήδη σε χρήση.
• Τριάντα έξι (36) χρήσεις ανά έτος (365 ημέρες).


Βρες και διάβασε όποιο βιβλίο σου τραβήξει το ενδιαφέρον από τα βιβλία εδώ

Αφού ακολουθήσεις τις Οδηγίες χρήσης

1.Πρώτα όμως ακολουθήστε τα βήματα 2. και 3. που περιγράφονται στις
Οδηγίες Εγγραφής.

2.Έπειτα πραγματοποιήστε Είσοδο στην υπηρεσία  του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου δηλαδή συνδέεστε στον λογαριασμό σας πατώντας Είσοδος.

3. Επιλέγετε το βιβλίο που σας ενδιαφέρει (έως 1 τίτλο) και πατάτε την ένδειξη Προσθήκη στο Ράφι. Κάθε χρήστης δύναται να προχωρήσει σε 36 καταφορτώσεις βιβλίων του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ανά έτος.

4. Επιλέγετε Το Ράφι μου στο πάνω μέρος της σελίδας και αφού διαβάσετε τους όρους χρήσης και συμφωνήσετε με αυτούς, επιλέγετε Επιβεβαιώστε τη λήψη.

4. Σας αποστέλλεται e-mail επιβεβαίωσης, στο οποίο αναγράφονται συνοπτικά οι οδηγίες καταφόρτωσης.

5. Επιλέγετε Βιβλιοθήκη στο πάνω μέρος της σελίδας του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου. Στη συνέχεια επιλέγετε τον σύνδεσμο Adobe protected epub/pdf κάτω από τη στήλη Download και το αρχείο του βιβλίου καταφορτώνεται στη συσκευή σας. Ο σύνδεσμος παραμένει ενεργός για 15 ημέρες από την ημερομηνία που δημιουργήθηκε.

6. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με ζητήματα χρήσης,ανανέωσης, κράτησης και επιστροφής βιβλίων επισκεφθείτε τη σελίδα με τις  Συχνές Ερωτήσεις.

Αν δυσκολευτείς να κάνεις εγγραφή
μπορείς να αξιοποιήσεις τα παρακάτω: 

Μετάβαση στο padlet.com

 

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Βιβλιογραφικές παραπομπές, Εκπαιδευτικά thinglink, Εκπαιδευτικό Υλικό, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα, Φιλαναγνωσία, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.