Οικολογικές ευαισθησίες ….. σε Nανορομπότ

kdfjf

Nανορομπότ με οικολογικές ευαισθησίες μπορούν να απομακρύνουν τη ρύπανση από το νερό

Νανορομπότ τα οποία είναι ικανά να αφαιρέσουν τους ρύπους από το νερό δημιούργησαν επιστήμονες, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες τεχνολογίες απορρύπανσης από χημικές ουσίες. Τα νανορομπότ αυτά,  είναι μαγνητικά και και ευαίσθητα στη θερμοκρασία.

nanorobots

(i) Τα νανορομπότ TM σε μολυσμένο νερό και μαγνητικό πεδίο (ω),
(ii) οι ρύποι συλλέγονται από τα νανορομπότ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (T) μέσα στο μαγνητικό πεδίο,
(iii) διαχωρισμός των νανορομπότ για την απόθεση των ρύπων σε χαμηλή θερμοκρασία και
(iv) τα νανορομπότ ανακτώνται με τη χρήση εξωτερικού μαγνήτη.

Οι ερευνητές από την Τσεχία, τη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν, με επικεφαλής τον Μάρτιν Πούμερα του Κέντρου Εξελιγμένων Λειτουργικών Νανορομπότ του Πανεπιστημίου Χημείας και Τεχνολογίας στην Πράγα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», δημιούργησαν νανορομπότ, αφενός από πολυμερές υλικό (PTBC) ευαίσθητο στη θερμοκρασία αφετέρου από σωματίδια οξειδίου του σιδήρου που καθιστούν τα ρομπότ μαγνητικά. Έτσι, είναι σε θέση να λειτουργήσουν σαν μικροσκοπικά «χέρια» και να «μαζέψουν» τη χημική ρύπανση. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για νέες τεχνολογίες απορρύπανσης από χημικές ουσίες.

Σοβαρό πρόβλημα για το περιβάλλον και την υγεία
τα βαρέα μέταλλα και παρασιτοκτόνα

Τα βαρέα μέταλλα και τα διάφορα παρασιτοκτόνα φάρμακα στη γεωργία που καταλήγουν στο νερό αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για το περιβάλλον και την υγεία. Τα πειράματα έδειξαν ότι τα εν λόγω νανορομπότ είναι σε θέση να αφαιρέσουν από το νερό τόσο το μέταλλο αρσενικό όσο και το κοινό ζιζανιοκτόνο ατραζίνη.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Η ικανότητα απορρύπανσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού: Στους 5 βαθμούς Κελσίου τα νανορομπότ διασκορπίζονται, αλλά στους 25 βαθμούς συναθροίζονται όλα μαζί και μπορούν να παγιδεύσουν τους ρύπους. Αφού κάνουν τη δουλειά τους, μετά τα νανορομπότ μπορούν να απομακρυνθούν από το νερό με τη χρήση μαγνητών. Στη συνέχεια είναι δυνατό να επαναχρησιμοποιηθούν.

πηγή: https://www.amna.gr/home/article/628172/Dimiourgithikan-nanorompot-pou-mporoun-na-apomakrunoun-ti-rupansi-apo-to-nero – https://www.nature.com/articles/s41467-022-28406-5/

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: STEM – Εκπαιδευτική Ρομποτική, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Θεματική 4 :ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία, ΥΓΕΙΑ: Διατροφή-Αυτομέριμνα-Οδική Ασφάλεια. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.