Παιδιά και Διαζύγιο / Ταινίες & Υλικό εκπαιδευτικής προσέγγισης

τίτλο2 2

λήψης 10

Ο όρος διαζύγιο είναι νομικός όρος και σημαίνει τη λύση του  γάμου με δικαστική απόφαση. Συνέπεια αυτής της απόφασης είναι η παύση της οικογενειακής συμβίωσης και ο σχηματισμός μιας νέας μορφής  οικογένεια.

Ως ομάδα συγκροτημένη, η οικογένεια έχει τη δική της δυναμική, που προσδιορίζεται από έντονες συναισθηματικές σχέσεις και δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της. Αποτελεί ένα κλειστό σύστημα και το βαθύ  συναισθηματικό  δέσιμο  των μελών της, την κάνει να αντιστέκεται στις αλλαγές.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολες και δραματικές οι ανακατατάξεις των δυναμικών, των ρόλων, των στάσεων και των συναισθημάτων όταν λόγω του διαζυγίου επέλθει μια μεταβολή στη συγκρότησή της.
Το διαζύγιο σηματοδοτεί μια μεγάλη απώλεια στη ζωή του παιδιού, που περιλαμβάνει την αποστέρηση του ενός γονέα αλλά και  την  ξαφνική αλλαγή της οικογενειακής ζωής.  Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε τραυματικούς στρεσογόνους παράγοντες και η αντίδραση τους ποικίλλει ανάλογα με  την ηλικία και τον χαρακτήρα τους.Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα στοιχεία σε μια οικογένεια και πάντα  υποφέρουν όταν οι γονείς είναι χωρισμένοι.

Το παιδί είναι το χειρότερο θύμα όταν οι γονείς μαλώνουν. Μπερδεύεται και δεν ξέρει ποιανού να πάρει το μέρος. Ο φόβος, το σοκ, το τραύμα και η αίσθηση της εγκατάλειψης απεικονίζονται έξοχα στο παραπάνω φιλμάκι .Ο πόνος και η ανασφάλεια που νιώθει το μυαλουδάκι ενός αθώου  παιδιού,  όταν οι γονείς τσακώνονται μεταξύ τους ξεχνώντας την παρουσία του,  είναι τόσο έντονα σαν συναισθήματα που δεν μπορεί να τα  ξεπεράσει ακόμη και αν γεράσει!!!!

Playmobil ταινία: Διαζύγιο!!Που θα μείνουν τα παιδια;
(Για προβληματισμό στις μικρές τάξεις)

τίτλο 21


Όταν οι γονείς φθάνουν σ’ αυτή την απόφαση πρέπει να σκεφτούν το αντίκτυπο που θα έχει στα παιδιά και πως προτίθενται να το αντιμετωπίσουν.  Το διαζύγιο είναι μια από τις χειρότερες εμπειρίες στη ζωή ενός παιδιού και το αν θα προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα ή όχι εξαρτάται αφ’ ενός από την προσωπικότητα του παιδιού και αφ’ ετέρου από τον χειρισμό των γονέων.
λήψης 11

Συχνά υπάρχει αλλαγή κατοικίας που σημαίνει ρήξη των δεσμών του παιδιού με το κοινωνικό περιβάλλον της γειτονιάς και κυρίως αλλαγή σχολείου. Οικονομικά προβλήματα που προηγουμένως δεν υπήρχαν μπορεί να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο αυτή τη μετάβαση. Η στάση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος απέναντι στα παιδιά των χωρισμένων γονιών ποικίλλει από υπερπροστασία μέχρι απόρριψη. Γενικότερα  το παιδί πρέπει να βρει νέες ισορροπίες και να ενσωματώσει μια νέα κοινωνική ταυτότητα.
Επιστρατεύει σ’αυτή τη διαδικασία όλες τις δυνάμεις του και ορισμένες από τις αντιδράσεις του αν και φαίνονται ανησυχητικές είναι στην πραγματικότητα αμυντικές διεργασίες με σκοπό τη προσαρμογή στη νέα κατάσταση. Μπορεί π.χ. να αντιδράσει με επιθετικότητα που δεν είναι κατανοητή από το περιβάλλον σ’αυτή τη διεργασία αποδόμησης των σταθερών παραμέτρων της ζωής του .
Ορισμένα παιδιά κατασκευάζουν ένα προστατευτικό κέλυφος και δείχνουν σχετικά αδιάφορα στην οικογενειακή κατάσταση. Αναπτύσσουν τις ικανότητες τους και επενδύουν σε εξω-οικογενεικές δραστηριότητες (σχολείο, σπορ). Φαίνονται να διαθέτουν εξαιρετική ωριμότητα και κάνουν εύλογη κριτική στη στάση και τη συμπεριφορά των γονιών τους.
Άλλα παιδιά λιγότερο δραστήρια και περισσότερο εσωστρεφή, έχουν την τάση να αποτραβιούνται από την πραγματικότητα. Βυθίζονται στην ονειροπόληση και στην φαντασίωση της επανένωσης των γονιών τους. Δεν παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς και επειδή δεν ενοχλούν εγκαταλείπονται συναισθηματικά απο τους ενηλίκους που είναι απασχολημένοι με τα δικά τους προβλήματα

30 pragmata pou ta paidia xorismenon gonion tha ithelan na poun stous goneis tous

Τα παιδιά συχνά βιώνουν πόνο, σύγχυση και ανασφάλεια όταν οι γονείς τους χωρίζουν.
Σε κάποιες δε περιπτώσεις κατηγορούν τον εαυτό τους και νιώθουν ότι το διαζύγιο των γονιών τους είναι δική τους ευθύνη. Πολλά παιδιά διατηρούν την ελπίδα – πολλές φορές και για χρόνια – ότι οι γονείς τους μια μέρα θα τα ξαναβρούν. Το λιγότερο που ελπίζουν και ονειρεύονται είναι οι γονείς τους να παραμείνουν φίλοι.

 Θίγοντας ιδιαίτερες οικογενειακές καταστάσεις με την βοήθεια του Κινηματογράφου και της Λογοτεχνείας

Η λογοτεχνία όπως και ο κινηματογράφος είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και γονέων. Όχι μόνο γιατί βοηθά το παιδί να αποκτήσει γνώσεις για τον κόσμο γύρω του, να αναπτύξει τη φαντασία του και να διαμορφώσει αισθητικά και ηθικά κριτήρια, αλλά και γιατί του επιτρέπει να καλλιεργήσει κοινωνικές δεξιότητες, να προβληματιστεί, να βρει λύσεις, να ευαισθητοποιηθεί πάνω σε ζητήματα της καθημερινής ζωής.Ειδικά  για να επεξεργαστούμε  δύσκολα θέματα , που απαιτούν μια ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό τους, όπως είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή το διαζύγιο.Όταν το παιδί  βιώνει μια τέτοια κατάσταση και  δυσκολεύεται να εκφραστεί και να εξωτερικεύσει τα όσα νιώθει, μπορούμε μέσα από την ιστορία ενός ήρωα να το βοηθήσουμε να εντοπίσει τους φόβους του και να ξεκαθαρίσει μέσα του μια κατάσταση που πιθανώς του δημιουργεί σύγχυση.

9069953Η ταινία  “Γέφυρα / Bridge” διαπραγματεύεται  την ψυχολογική σύγκρουση  ενός  μικρού αγοριού του οποίου οι γονείς έχουν χωρίσει. Μόνο βαδίζοντας ο ένας προς τον άλλο, βρίσκοντας μια λεπτή ισορροπία, το παιδί και οι γονείς μπορούν να είναι ευτυχισμένοι.
Ηταινία έλαβε ειδικό βραβείο για τη μίξη διαφορετικών τεχνικών κινουμένων σχεδίων για τη δημιουργία ατμόσφαιρας.

Πληροφορίες για την ταινία
Σεναριογράφος, σκηνοθέτης, καλλιτέχνης, animator:
Ντίνα Βελικόφσκαγια
Η Ντίνα Βελικόφσκαγια είναι σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων. Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1984. Το 2005 αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Τέχνης na Memory του 1905 με ειδίκευση στο σκηνικό. Το 2011 αποφοίτησε από το Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου na SA Gerasimov (VGIK). Το 2015 αποφοίτησε από το High School Animation-Studio “SHAR” (Μόσχα). Από το 2015 εργάζεται στο Studio animation-“Pchela”. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της και μετά πραγματοποίησε κάποιες ταινίες που κέρδισαν πολλά λόγια σε όλο τον κόσμο.

Οπερατέρ: Vertyakov Aleksandr
Δημιουργός πρωτότυπης μουσικής: Gutnik Maria
Σκηνοθεσία ήχου: Assrasuilov Timur

Και Η Αγάπη Σε Ποιο Σπίτι Μένει;

η αγαπη σε ποιο σπιτι μενει 1 1024x683Ταυτόχρονα, ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική αφορμή για την συζήτηση δύσκολων καταστάσεων.Ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο των Εκδόσεων Διόπτρα που κυκλοφόρησε πρόσφατα και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, είναι  το “Και η αγάπη… σε ποιο σπίτι μένει;” της Φρόσως Φωτεινάκη.

Η κ. Φωτεινάκη, ως Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια που έχει ασχοληθεί επισταμένα με ζητήματα γονεϊκότητας, προσεγγίζει το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία μιλώντας στις καρδιές μικρών και μεγάλων. Μέσα από την ιστορία του Ιορδάνη και της Νεφέλης, περνά το πιο σημαντικό μήνυμα που πρέπει κανείς να θυμάται: οτι ακόμα κι αν οι γονείς αποφασίσουν να χωρίσουν, η αγάπη τους προς τα παιδιά τους θα μείνει για πάντα ακλόνητη.
Η συγγραφέας δεν αγγίζει καθόλου τη σχέση των γονέων, που ομολογουμένως μπορεί να διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια και ίσως κάποιες φορές να μην είναι τόσο ιδανική. Αντιθέτως, στέκεται στο σεβασμό που πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους, ώστε να μπορέσει και το παιδί να αποδεχθεί σιγά-σιγά τη νέα κατάσταση λαμβάνοντας τη συναισθηματική στήριξη που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

Αξίζει να επισκεφτούμε και το λινκ προς το δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό που συνοδεύει το “Και η αγαπη… σε ποιο σπίτι μένει;“. Περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά, προσεγγίζοντας το θεσμό της οικογένειας και συζητώντας για τις διαφορετικές μορφές οικογενειών που υπάρχουν. Θα βρείτε, επίσης, κι έναν τροχό συναισθημάτων και ιδέες για παιχνίδια συναισθηματικής αγωγής, που τόσο απαραίτητη είναι τη σημερινή εποχή.
😳 ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ 😳



Λήψη αρχείου

Ανακοίνωση του διαζυγίου στα παιδιά

Μία από τις πιο δύσκολες στιγµές είναι η ανακοίνωση. Ο τρόπος που θα ανακοινωθεί επηρεάζει το πώς το παιδί θα αντιδράσει και έπειτα θα µεταβολίσει αυτήν τη νέα κατάσταση.
Η ανακοίνωση λοιπόν είναι σηµαντική γιατί σηµατοδοτεί µία αλλαγή και έναν καινούργιο κύκλο για το παιδί και την οικογένεια. Η ανακοίνωση λαµβάνει χώρα όταν η απόφαση για το διαζύγιο είναι οριστική και αµετάκλητη, ώστε να µην καλλιεργηθούν φαντασιώσεις επανασύνδεσης από το παιδί. Είναι σηµαντικό να είναι παρόντες και οι δύο γονείς τη στιγµή εκείνη δείχνοντας ότι ακόµη και σε αυτό λειτουργούν ως οµάδα και ότι είναι µια κοινή απόφαση.
Για πολλούς γονείς βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι ψύχραιµοι, ιδίως αν δεν επιθυµούν το διαζύγιο, αλλά εφόσον η κατάληξη είναι αυτή τότε τη στιγµή της ανακοίνωσης οφείλουν να είναι νηφάλιοι, δείχνοντας ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Το αντίθετο αυξάνει την πιθανότητα και το ίδιο το παιδί να µη διαχειριστεί ψύχραιµα το συµβάν.

paidi 1 506x331
Το µήνυµα της ανακοίνωσης πρέπει να είναι σαφές και µη διαπραγµατεύσιµο, ώστε τα παιδιά να µην καταλήξουν µπερδεµένα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει αρχικά να αναφέρουν στο παιδί τούς λόγους για τους οποίους δεν µπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο σπίτι ως ζευγάρι, εκφράζοντας ακόµη και τα συναισθήµατά τους γι’ αυτό, τονίζοντας όµως ότι διατηρούν την ιδιότητά τους ως γονιών και ότι θα είναι το ίδιο διαθέσιµοι. Ουσιαστικά δίδουν το µήνυµα ότι σπάει το µικροσύστηµα του ζεύγους, αλλά όχι το οικογενειακό.
 Επειτα είναι σηµαντικό να ακολουθήσουν ενηµέρωση και προετοιµασία των παιδιών για τις πρακτικές αλλαγές, όπως το σπίτι κατοικίας τους και το πότε θα βλέπουν τον γονιό που µετακοµίζει.


Τι πρέπει να θυμάται ο γονέας;  Σε κάθε αντίδραση οφείλει να δείξει κατανόηση, να απαντήσει µε ειλικρίνεια σε απορίες και να δώσει πίστωση χρόνου στο παιδί µέχρι να συνειδητοποιήσει τη νέα πληροφορία. Ο γονιός πρέπει να θυµάται ότι στην ανακοίνωση δεν πάει µε την ιδιότητα του συντρόφου ώστε να δικαιολογούνται οι διενέξεις, αλλά µε την ιδιότητα του γονιού που επιθυµεί να κάνει το παιδί του να νιώσει ασφάλεια. Στόχος είναι να φύγει το παιδί από αυτήν τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ανακουφισµένο ότι δεν «χάνει» τους γονείς του!

mqdefault

Ένα τρυφερό παραμύθι για το διαζύγιο:
Ο Μπαμπάς και η Μαμά χελώνες

τίτλο2 1

Ο μπαμπάς και η μαμά χελώνες: ένα τρυφερό παραμύθι για το διαζύγιο

Πολλές φορές μάλιστα ψαχνουμε να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο για να εξηγήσουμε την καινούρια αυτή κατάσταση στα παιδιά . Η ιστορία μιας χελώνας ξηράς και μίας θαλάσσης, μπορεί να  χρησιμοποιηθεί  για να βοηθήσουμε τα παιδιά  να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση.

«Μια φορά και έναν καιρό, πολλά χρόνια πριν, ήταν μια χελώνα ξηράς (Μαμά) και μια χελώνα θαλάσσης (Μπαμπάς) οι οποίες συναντήθηκαν κοντά σε μια πολύ όμορφη ακτή. Τους άρεσε να κολυμπούν μαζί στα ρηχά νερά και να παίζουν στην άμμο. Σύντομα ερωτεύτηκαν πολύ και αποφάσισαν να παντρευτούν. Για λίγο, συνέχισαν να ζουν στην ακροθαλασσιά ώστε η Μαμά να μπορεί να κάθεται στην άμμο και να είναι στεγνή και ζεστή ενώ ο Μπαμπάς να κάθεται στα ρηχά νερά για να δροσίζεται. Μερικά χρόνια μετά αποκτήσανε δυο χελωνάκια . Τα χελωνάκια είχαν πανέμορφα καφέ και γαλαζοπράσινα καβούκια. Ήταν πολύ ξεχωριστά και έμοιαζαν από λίγο και στους δυο γονείς τους.

Όμως καθώς τα χρόνια πέρασαν, ο Μπαμπάς θαλάσσια χελώνα άρχισε να περνά περισσότερο χρόνο στον ωκεανό καθώς ταξίδευε όλο και πιο μακριά για να βρει μαργαριτάρια. Έτσι, περνούσε λιγότερο καιρό στην ακτή. Η Μαμά χελώνα ξηράς άρχισε και εκείνη να απομακρύνεται προς τους αμμόλοφους για να βρει φαγητό στο δάσος. Λίγο-λίγο, ο Μπαμπάς χελώνα και η Μαμά χελώνα άρχισαν ν’ απομακρύνονται όλο και περισσότερο.

Μια μέρα λοιπόν, η Μαμά χελώνα και ο Μπαμπάς χελώνα αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν να ζουν πλέον μαζί. Ο Μπαμπάς χελώνα αποφάσισε να ζήσει στον πάτο της θάλασσας όπου ήταν πιο ευτυχισμένος ενώ η Μαμά χελώνα να μείνει στους αμμόλοφους πάνω από την παραλία, όπου ένιωθε πιο άνετα. Και ενώ τα χελωνάκια στενοχωρήθηκαν που οι γονείς τους δεν θα ήταν πια μαζί, σύντομα συνειδητοποίησαν ότι καθώς ήταν μισές θαλάσσιες χελώνες και μισές χελώνες ξηράς, θα μπορούσαν κάποιες φορές να μένουν στον ωκεανό με τον πατέρα τους και κάποιες φορές στην στεριά με τη μητέρα τους.

Τα χελωνάκια συνέχιζαν να περνούν το χρόνο τους με τον καθένα από τους γονείς τους. Έγιναν φίλοι με τα ψάρια, τα δελφίνια και τις φάλαινες στη θάλασσα αλλά έγιναν και φίλοι με λαγούς, ελάφια και αλεπούδες στο δάσος. Τους άρεσε ο χρόνος που περνούσαν με τους γονείς τους. Μεγάλωσαν και έγιναν ένα νέο είδος χελώνας με όμορφο καφέ-γαλαζοπράσινο κέλυφος που μπορούσε να ζει και στην θάλασσα και στην στεριά!»

Παιδιά και Διαζύγιο
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα  για να έχετε πρόσβαση σε Συμβουλευτική καθοδήγηση για την ομαλότερη μετάβαση και καλύτερη προσαρμογή των παιδιών στη νέα πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται μετά το διαζύγιο των γονέων & ενδεικτική βιβλιογραφία  για παιδιά (και γονείς).
29766e2a37e979b18d18c428ff9c5aba S

 

 

Flora & Ulysses

fau 06886 cdd05cf7

Η πρωτότυπη ταινία της Disney Plus Flora & Ulysses είναι μια ιστορία για μια διαλυμένη οικογένεια που μαθαίνει να καταλαβαίνει ξανά ο ένας τον άλλον.Μια γλυκιά οικογενειακή ιστορία, κωμωδία από τη σκηνοθέτιδα Lena Khan (Tiger Hunter) και τον σεναριογράφο Brad Copeland με σημαντικά μυνήματα για τα παιδιά.
Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της δημοφιλής συγγραφέα για παιδιά Kate DiCamillo, η Flora & Ulysses ακολουθεί τη Flora, την κόρη ενός μαχόμενου καλλιτέχνη κόμικ και μιας κάποτε παραγωγικήσ ρομαντικής μυθιστοριογράφου. Η Φλόρα πίστευε κάποτε στους υπερήρωες, αλλά ο σκληρός γάμος των γονιών της την ανάγκασε να επαναξιολογήσει τη σχέση της με ελπίδα και ιδεαλισμό. Δηλαδή, μέχρι να σώσει έναν σκίουρο από μια δραπέτη ηλεκτρική σκούπα και να ανακαλύψει ότι έχει σούπερ δυνάμεις.

fau 03079 1697283d
Ο σκίουρος – που η Flora ονομάζει Ulysses από τη μάρκα της ηλεκτρικής σκούπας που σχεδόν τον σκοτώνει – έχει υπερδύναμη και κάποια περιορισμένη ικανότητα πτήσης. Δεν καταλαβαίνει μόνο τους ανθρώπους, αλλά γράφει ποίηση χρησιμοποιώντας τη γραφομηχανή της μαμάς της Φλόρα. Η Flora αποφασίζει ότι πρέπει να καταλάβει τον σκοπό του Οδυσσέα ως ήρωα και ζητά τη βοήθεια του πατέρα της και του ανιψιού του γείτονά της που επισκέπτεται τον William , ο οποίος είναι προσωρινά τυφλός μετά από ένα περιστατικό που προκαλείται από υστερία. Αλλά το να βγάλεις τον σκίουρο δημόσια προσελκύει την προσοχή ενός αξιωματικού ελέγχου ζώων του Κούε που έχει βάλει σκοπό να απομονώσει τον σκίουρο πιστεύοντας ότι έχει “λύσσα”.

Δείτε την ταινία 
(πατήστε στην παρακάτω εικόνα)
flora and ulysses social feature

Τελικά, η ιστορία δεν είναι τόσο για ένα κορίτσι και τον σούπερ-σκίουρο της όσο για τη Φλώρα και τους γονείς της.Μοιράζεται μια ιδιαίτερη σχέση και με τους δύο γονείς της και με τον δυναμισμό αλλά και τηνσυναισθηματική της ωριμότητα καταφέρνει να ξαναενώσει την αγαπημένη της οικογένεια .Μπορεί η ταινία να διαφημίζεται για την  ζωοκεντρική δράση της , αλλά η πραγματική της δύναμη βρίσκεται στα ανθρώπινα συναισθήματα.

Μην αφήσετε την αυτοαποκαλούμενη κυνική Flora Buckman να σας ξεγελάσει: Αυτή η έξυπνη 10χρονη έχει ακόμα όρεξη  για μαγικές ιστορίες κάτω από την κουρασμένη  εξωτερική της συμπεριφορά . Μαζί με όλη την απέχθειά της για πράγματα όπως η «ελπίδα» δεν μπορεί να δραπετεύσει από  την εμμονή της με όλα τα κόμικς και, πιο συγκεκριμένα, όλα τα υπερηρωικά. Πρόσφατα γεγονότα της ζωής της έχουν ρίξει λίγο την αισιοδοξία της, και ενώ μπορεί να είναι πιο εύκολο να κινηθεί στον κόσμο γεμάτη με υποψίες,  όταν συμβαίνουν καλά πράγματα, νιώθει πραγματικά, πολύ καλά.

Ο κυνισμός της  Φλώρα έχει  βάσιμους λόγους ύπαρξης. Οι δημιουργικά σκεπτόμενοι γονείς της, Τζορτζ  και Φίλις, έχουν καεί στην καριέρα τους και στο γάμο τους. Η ρομαντική μυθιστοριογράφος Phyllis δεν μπορεί να βρει τη σπίθα για να γράψει το νέο της μυθιστόρημα , ενώ  ο δημιουργός κόμικς Τζορτζ έχει παραιτηθεί από τα όνειρά του να χτίσει νέους ήρωες. Οι Buckmans είναι πρόσφατα χωρισμένοι, ξεκάθαρα ακόμα ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον και η Flora είναι αυτή που παίρνει το κύριο βάρος της συναισθηματικής τους αναταραχής. (Το αγαπημένο της βιβλίο είναι «Terrible Things Can Happen to You!»,και αποτελεί εν μέρει έναν οδηγό  στην καρδιά της λόγω αυτών των τρομακτικών κατά την άποψή της γεγονότων που βιώνει.

Μπαίνει ο Οδυσσέας: ένας μικροσκοπικός σκίουρος, που τον ρούφηξε άδοξα ένα απατεώνα ρομπότ με ηλεκτρική σκούπα, και κυριολεκτικά έφτυσε πίσω στα ανυπόμονα χέρια της Φλόρα. Τι θα συμβεί αν, αναρωτιέται η ειδικός των υπερήρωων Flora, το τραύμα της καταστροφής του ρομπότ έχει δώσει στον απίστευτα χαριτωμένο, επιρρεπή σε ατυχήματα σκίουρο τις δικές του δυνάμεις; Απίστευτα αποδοθείσα σε συμπαγή CGI – άλλα ζώα εμφανίζονται στην ταινία, συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ θυμωμένης γάτας, αλλά κανένα δεν φαίνεται τόσο αληθινό όσο ο νεαρός σκίουρος – ο Οδυσσέας αιχμαλωτίζει αμέσως την κρυφά τρυφερή καρδιά της Φλώρας και το κοινό να εκκινεί.


Fight Girl

Η ταινία Fight Girl του Ολλανδού σκηνοθέτη Johan Timmers, που κέρδισε το Βραβείο Νεανικού Κοινού 2019 της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 

FightGirlSpor f

 Μια ιστορία για τους νέους που προσπαθούν να βρουν τη θέση τους στον κόσμο, με θέμα τον αθλητισμό και τη ψυχολογία παιδιών.

Με ηφαιστειακό χαρακτήρα και δίνοντας πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο έντερό της παρά στο κεφάλι της, αυτή η παρορμητική νεαρή βρίσκεται τακτικά να φωνάζει, να σπάει πιάτα, να πετάει τηλέφωνα από τα παράθυρα, να τραβιέται στην υψηλότερη δέσμη γυμναστικής του σχολείου χωρίς προφανή λόγο ή ακόμα και να κάνει χρήση τον εαυτό της ως φυσητήρας φύλλων και το χρησιμοποιεί για να υπερασπιστεί τα παιδιά που παρενοχλούνται από τους συνομηλίκους τους. «Πρέπει να συγκρατηθώ· είναι το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι γονείς μου». Αλλά η οικογενειακή κατάσταση της Μπο είναι το ίδιο πράγμα που πυροδοτεί τη φωτιά που καίει μέσα της. Η μητέρα της Esther ) και ο πατέρας της Alex  έχουν χωρίσει πρόσφατα και μαλώνουν ασταμάτητα, με τον Bo και τον αδερφό της Dani (16 ετών, έναν κλασικό κιθαρίστα κρυφά ερωτευμένο με τη ροκ μουσική, διαβητικό και ultra-shy to boot,  ) που κρατήθηκε όμηρος στη μέση αυτού του πολέμου ενηλίκων.

Φεύγει από το άνετο σπίτι του πατέρα της, μετακομίζοντας στο νέο, γκρι-τόνο περιβάλλοντα κοινωνικής κατοικίας. Αλλά ανοίγουν νέοι ορίζοντες για την Μπο όταν κάνει φιλία με τη Τζόι που πηγαίνει σε μαθήματα kick-boxing σε ένα τοπικό κλαμπ που διευθύνουν η Σεσίλια και ο Τζέσι. Η Bo ερωτεύεται αμέσως αυτό το άθλημα που της προσφέρει μια διέξοδο για τις απογοητεύσεις της (“θέλω να χτυπήσω”) και η εντατική προπόνηση που περιλαμβάνει (τόσο σωματική όσο και τεχνική) γρήγορα γίνεται καθημερινή προτεραιότητα για εκείνη, προς έκπληξή της. φίλους και οικογένεια, και προς τη σχετική αποστροφή του πατέρα της («Θέλω να σκέφτεσαι, όχι να χτυπάς»). Αλλά αυτό το πολύ νεαρό κορίτσι πρέπει ακόμα να μάθει να ελέγχει τον εαυτό της, τόσο εντός όσο και εκτός ρινγκ, γιατί πλησιάζουν γρήγορα ορισμένες πολύ σημαντικές προθεσμίες: συγκεκριμένα, το τουρνουά πυγμαχίας Shooting Stars και η δικαστική ακρόαση για τις διαδικασίες διαζυγίου των γονιών της…

Γραμμένο από την Barbara Jurgens , το σενάριο αυτής της μυητικής ιστορίας για την εφηβεία (το διαζύγιο των γονιών ενός εφήβου, η έλλειψη προστατευτικού δεσμού με έναν μεγαλύτερο αδερφό) και τον αθλητισμό (η μεταμόρφωση του θυμού μέσω της μάχης, η αναζήτηση της εσωτερικής ισορροπίας και το υγιές διοχέτευση ενεργειών) σέβεται τους κλασικούς και μάλλον απλούς κώδικες που είναι κοινοί και στα δύο αυτά είδη (η οδυνηρή θέση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά όταν οι γονείς τους βρίσκονται σε πόλεμο, δύο φίλοι από διαφορετικούς κόσμους, ο μέντορας/προπονητής που είναι αδυσώπητος αλλά δίκαιος, η αγωνία γύρω από τους αγώνες, τις ολισθήσεις, τις τελευταίες ευκαιρίες και την τελική λύτρωση, κ.λπ.)

Η υπόθεση της ταινίας

Πρόκειται για τη ιστορία της δωδεκάχρονης Μπο. Όταν οι γονείς της καταλήγουν σε διαζύγιο, η δύστροπη και πολύ εύφλεκτη δωδεκάχρονη Bo (Beemsterboer) μετακομίζει με τη μητέρα και τον αδερφό της σε μια υποβαθμισμένη συνοικία του Άμστερνταμ.

τίτλο 22

Η Μπο έχει εκρηκτικό και απείθαρχο χαρακτήρα .Δεν αντέχει τους συνεχείς τσακωμούς των γονιών της. Έτσι τώρα πρέπει να μοιράζεται ένα μικρό δωμάτιο με τον αδελφό της και να προσαρμοστεί σε ένα νέο σχολείο. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να μάθει να συγκρατεί τον θυμό της και να αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον κόσμο γύρω της.

vechtmeisje1020

Μια τυχαία συνάντηση οδηγεί την Μπο στο fight club της γειτονιάς της. Η γειτόνισσα Τζόι τη συστήνει στο κλαμπ του kickboxing. Βλέποντας το ταλέντο και την ενέργειά της, η προπονήτρια της δίνει την ευκαιρία να προπονηθεί σκληρά και να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα kickboxing. Σε αυτή την πολεμική τέχνη, επιτρέπονται χτυπήματα με τα χέρια και τα πόδια αλλά χρειάζεται μεγάλη ισορροπία και αυτοέλεγχος. Το φυσικό ταλέντο της όμως που την οδήγησε στο  ολλανδικό πρωτάθλημα, απειλείται  λόγω του διαζυγίου των γονιών της. Αποσπάται η προσοχή  της και ο ανταγωνισμός κινδυνεύει όλο και περισσότερο.

763

Η Bo πρέπει να μάθει να ελέγχει τον εαυτό της και να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα. Κατακτά λοιπόν σταδιακά αυτές τις νέες δεξιότητες που θα της είναι χρήσιμες σε όλη της τη ζωή.

τίτλο2 3

Η ταινία ξεχώρισε σε μια πραγματικά Ευρωπαϊκή βράβευση, καθώς νέοι 12-14 ετών από 55 πόλεις την ψήφισαν ως Καλύτερη Νεανική Ταινία του 2019, στο πλαίσιο των βραβείων κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η ταινία απέσπασε επίσης το European Children’s Film Association Award, το βραβείο Cinekid Καλύτερης Οικογενειακής Ταινίας της Ολλανδίας και Καλύτερης Νεανικής Ταινίας στο Φεστιβάλ του Μάλμο.
Δείτε το trailer

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων, Κινηματογραφική παιδεία, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη, Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.