ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ
(Ιπποκράτης ο Κώος , 460 – 370 π.χ.)
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Στις ημέρες μας, πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση από ό,τι στο παρελθόν, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εργασιακής ζωής. Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι, όπως η αύξηση του ανταγωνισμού, οι υψηλότερες απαιτήσεις για επιδόσεις και περισσότερες ώρες εργασίας, συμβάλλουν στο να δημιουργείται στο χώρο εργασίας ολοένα και πιο αγχωτικό περιβάλλον. Με το ρυθμό της εργασίας που υπαγορεύεται από την άμεση επικοινωνία και τα υψηλά επίπεδα του παγκόσμιου ανταγωνισμού, οι γραμμές που ξεχωρίζουν την εργασία από τη ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
Επιπλέον, λόγω των σημαντικών αλλαγών των εργασιακών σχέσεων και της υπάρχουσας οικονομικής ύφεσης, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οργανωτικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις, μείωση των ευκαιριών εργασίας, αύξηση της επισφαλούς εργασίας, το φόβο ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, μαζικές απολύσεις και ανεργία και μειωμένη χρηματοοικονομική σταθερότητα, με σοβαρές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία και ευεξία.
Σήμερα, έχει αναγνωριστεί ότι οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το εργασιακό άγχος αποτελούν παγκόσμια προβλήματα που επηρεάζουν όλες τις χώρες, όλα τα επαγγέλματα και όλους τους εργαζομένους. Το εργασιακό άγχος πρέπει να αντιμετωπιστεί για λόγους προστασίας της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων, καθώς και της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία αποτελεί , σύμφωνα με τα παραπάνω, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης «που έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει την διεθνή προσοχή στις αναδυόμενες τάσεις στο χώρο της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, καθώς και στη μεγάλη σημασία των τραυματισμών, ασθενειών και θνησιμοτήτων παγκοσμίως, που σχετίζονται με την εργασία».
Η Ελλάδα έχει ενταχθεί επισήμως από το 2005 στην ομάδα των 100 και πλέον χωρών ανά τον κόσμο που συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ:
- 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
- Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.
- 440.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από επικίνδυνες ουσίες (100.000 από άσβεστο).
- Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, 6.000 κάθε ημέρα.
- Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται ετησίως στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.
Με άλλα λόγια, η εργασία σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους απ’ ότι οι πόλεμοι
Η ατζέντα του 2030 των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη που υιοθετήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, περιλαμβάνει ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης με συγκεκριμένους στόχους για τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και την διασφάλιση ευημερίας για όλους. Με αυτή την υιοθέτηση, η ικανότητα συλλογής και χρήσης αξιόπιστων στοιχείων επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας έχει επίσης καταστεί απαραίτητη για τις χώρες ώστε να πραγματοποιούν την υποχρέωσή τους για την εφαρμογή και αναφορά σχετικά με τους τελικούς σκοπούς και στόχους της αειφόρου ανάπτυξης της ατζέντας του ’17.
Η πλήρης κατοχύρωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και υψίστη προτεραιότητα των θεσμοθετημένων οργάνων κάθε χώρας.
Οι ειδικοί και οι ερευνητές τονίζουν πως η κουλτούρα της Υγιεινής και Ασφάλειας συνδέεται άμεσα με το επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Η ανθρώπινη επικοινωνία είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων. Καθημερινά δίνοντας και παίρνοντας πληροφορίες καλύπτουμε ανάγκες πολύ σημαντικές για την επαγγελματική, ψυχολογική και κοινωνική μας επιβίωση. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε διαρκή και αδιάκοπη αλληλεπίδραση με το κοινωνικό τους περιβάλλον εκτός του φυσικού, ανταλλάσσοντας χιλιάδες πληροφορίες σε καθημερινή βάση. Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, μία αρκετά σημαντική ποσότητα πληροφοριών χάνεται, καθώς οι άνθρωποι υψώνουν τείχη αντίστασης κατά της αποδοχής των πληροφοριών που δέχονται από άλλους συνανθρώπους τους. Οι λόγοι αυτής της αντίστασης εξαρτώνται από το ύφος της επικοινωνίας, τις προσωπικές διαθέσεις του κάθε ανθρώπου, τον χαρακτήρα του, τις πολιτιστικές του καταβολές, το επίπεδο μόρφωσής του, τις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες και την πιθανή χρήση διαφορετικών – ξένων – γλωσσών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.
Κάνοντας χρήση του πολύ δημοφιλούς χαρακτήρα Napo, ο EU-OSHA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία), από κοινού με την κοινοπραξία Napo, δημιούργησαν μια σειρά μαθημάτων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία (ΥΑΕ) που απευθύνονται σε δασκάλους και στοχεύουν στη γνωριμία των μαθητών δημοτικού με ζητήματα υγείας και ασφάλειας κατά τρόπο εκπαιδευτικό, αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικό και ευφάνταστο, μέσω βίντεο με ήρωα τον Napo.
Σε κάθε μάθημα, το οποίο γίνεται με την παρουσίαση μιας ταινίας/σκηνής του Napo, ορίζονται οι εκπαιδευτικοί στόχοι και παρέχεται στους δασκάλους η δυνατότητα πραγματοποίησης διάφορων δραστηριοτήτων, μαζί με τα μέσα υλοποίησής τους, καθώς και ιδέες για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών. Τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι ευέλικτα, να συμβαδίζουν και να ενισχύουν το υπάρχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και να βοηθούν τους δασκάλους και τους μαθητές στην τάξη.
Τόσο ο βασικός χαρακτήρας, ο Napo, όσο και οι φίλοι του εκφράζονται στη βουβή γλώσσα. Οι ιστορίες έχουν παιδαγωγική αξία. Θέτουν ζητήματα και πυροδοτούν συζητήσεις σχετικά με ορισμένες πτυχές της ασφάλειας στην εργασία. Ενίοτε παρέχουν πρακτικές λύσεις ή μας καθοδηγούν σε αυτές.
Η σειρά του “Napo” οφείλει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της στο συνδυασμό παιδαγωγικού χαρακτήρα, πολιτιστικής ουδετερότητας και χιουμοριστικής διάθεσης υπό το πρίσμα των κινουμένων σχεδίων. Ο Napo είναι ένας συμπαθής αλλά ανέμελος χαρακτήρας. Η οικουμενική γλώσσα των ταινιών του Napo τις καθιστά κατάλληλες για όλους. Κάθε επεισόδιο είναι αυτοτελές και μπορεί να προβληθεί είτε μεμονωμένα, είτε ως τμήμα της ενιαίας ταινίας.
Ο Νapo σε… τηλεργασία για να σταματήσει η πανδημία
Λόγω των μέτρων περιορισμού κατά του κορωνοϊού, πολλοί άνθρωποι χρειάζεται να εργαστούν από το σπίτι. Αυτό μπορεί να μην είναι πάντοτε εξίσου καλό, όσο το να εργάζεται κανείς στο γραφείο. Υπάρχουν πολλοί νέοι παράγοντες οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως είναι ο διαθέσιμος εξοπλισμός εργασίας και ο σταθμός εργασίας, η απομόνωση, η οικογένεια και τα παιδιά, οι αποσπάσεις από την εργασία και η υιοθέτηση μιας νέας εργασιακής ρουτίνας. Ο Napo θέλει να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι από το σπίτι μπορεί να είναι παραγωγικοί και όσο το δυνατό περισσότερο ασφαλείς και υγιείς. Με τη στήριξη του Εργοδότη του και της συναδέλφου του της Napette, o Napo έχει κάποιες καλές συμβουλές και δηλώνει:
«Σταματήστε την πανδημία, εργαστείτε από το σπίτι… και εργαστείτε με ασφάλεια!»
Οι πόνοι στην πλάτη μπορούν να μας αιφνιδιάσουν οπουδήποτε, είτε είμαστε στην εργασία είτε στο σπίτι. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Napo, ο ήρωας κινουμένων σχεδίων στη νέα του σύντομη ταινία για την εκστρατεία “Πρόσεχε την πλάτη σου”. Ο Napo μας δείχνει πόσοι κίνδυνοι υπάρχουν που μπορούν να προκαλέσουν πόνους στην πλάτη και μας δίνει συμβουλές πώς να τους αποφύγουμε.
Η πανδημία του Κορωνοϊού, έχει σοβαρές επιπτώσεις στους χώρους εργασίας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις/οργανισμούς. Ο Napo θέλει να βοηθήσει. Παρ’ όλα αυτά είναι δύσκολο να παρουσιαστούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης σε μια σύντομη ταινία, γι’ αυτό ο Napo εστιάζει στον πιο συνηθισμένο κίνδυνο, την μόλυνση μέσω των χεριών και δείχνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, πως διαδίδεται ο ιός και πως μπορούν να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.
Ο Napo στον χώρο εργασίας
Σκοπός του παρόντος υλικού είναι να δώσει τη δυνατότητα σε οργανισμούς να χρησιμοποιήσουν τις ταινίες του Napo για την ευαισθητοποίηση του προσωπικού και των εφοδιαστικών αλυσίδων σχετικά με θέματα υγείας και ασφάλειας. Το υλικό θα δώσει στους οργανισμούς τη δυνατότητα να παρέχουν συμβουλές σχετικά με θέματα υγείας και ασφάλειας και θα αποτελέσει έναυσμα συζήτησης γύρω από τα θέματα αυτά. Είναι επίσης κατάλληλο για χρήση στο πλαίσιο προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.
Πηγή: https://www.napofilm.net/el/learning-with-napo/napo-for-teachers
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.