28 Απριλίου-Παγκόσμια ημέρα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία/Ο Napo για τους δασκάλους (σειρά μαθημάτων για την υγεία και ασφάλεια)

images 16

 

OSH 1

ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ

(Ιπποκράτης ο Κώος , 460 – 370 π.χ.)

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Στις ημέρες μας, πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση από ό,τι στο παρελθόν, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εργασιακής ζωής. Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι, όπως η αύξηση του ανταγωνισμού, οι υψηλότερες απαιτήσεις για επιδόσεις και περισσότερες ώρες εργασίας, συμβάλλουν στο να δημιουργείται στο χώρο εργασίας ολοένα και πιο αγχωτικό περιβάλλον. Με το ρυθμό της εργασίας που υπαγορεύεται από την άμεση επικοινωνία και τα υψηλά επίπεδα του παγκόσμιου ανταγωνισμού, οι γραμμές που ξεχωρίζουν την εργασία από τη ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

images
Επιπλέον, λόγω των σημαντικών αλλαγών των εργασιακών σχέσεων και της υπάρχουσας οικονομικής ύφεσης, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οργανωτικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις, μείωση των ευκαιριών εργασίας, αύξηση της επισφαλούς εργασίας, το φόβο ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, μαζικές απολύσεις και ανεργία και μειωμένη χρηματοοικονομική σταθερότητα, με σοβαρές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία και ευεξία.

Σήμερα, έχει αναγνωριστεί ότι οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το εργασιακό άγχος αποτελούν παγκόσμια προβλήματα που επηρεάζουν όλες τις χώρες, όλα τα επαγγέλματα και όλους τους εργαζομένους. Το εργασιακό άγχος πρέπει να αντιμετωπιστεί  για λόγους προστασίας της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων, καθώς και της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία αποτελεί , σύμφωνα με τα παραπάνω,  μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης «που έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει την διεθνή προσοχή στις αναδυόμενες τάσεις στο χώρο της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, καθώς και στη μεγάλη σημασία των τραυματισμών, ασθενειών και θνησιμοτήτων παγκοσμίως, που σχετίζονται με την εργασία».
Η Ελλάδα έχει ενταχθεί επισήμως από το 2005 στην ομάδα των 100 και πλέον χωρών ανά τον κόσμο που συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ:

  • 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
  • Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.
  • 440.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από επικίνδυνες ουσίες (100.000 από άσβεστο).
  • Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, 6.000 κάθε ημέρα.
  • Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται ετησίως στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.

 Με άλλα λόγια,  η εργασία σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους απ’ ότι οι πόλεμοι

OSH 2

Η ατζέντα του 2030 των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη που υιοθετήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, περιλαμβάνει ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης με συγκεκριμένους στόχους για τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και την διασφάλιση ευημερίας για όλους. Με αυτή την υιοθέτηση, η ικανότητα συλλογής και χρήσης αξιόπιστων στοιχείων επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας έχει επίσης καταστεί απαραίτητη για τις χώρες ώστε να πραγματοποιούν την υποχρέωσή τους για την εφαρμογή και αναφορά σχετικά με τους τελικούς σκοπούς και στόχους της αειφόρου ανάπτυξης της ατζέντας του ’17.

Η πλήρης κατοχύρωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και υψίστη προτεραιότητα των θεσμοθετημένων οργάνων κάθε χώρας.

asfaleia stin ergasia

 

Οι ειδικοί και οι ερευνητές τονίζουν  πως η κουλτούρα της Υγιεινής και Ασφάλειας συνδέεται άμεσα με το επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Η ανθρώπινη επικοινωνία είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων. Καθημερινά δίνοντας και παίρνοντας πληροφορίες καλύπτουμε ανάγκες πολύ σημαντικές για την επαγγελματική, ψυχολογική και κοινωνική μας επιβίωση. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε διαρκή και αδιάκοπη αλληλεπίδραση με το κοινωνικό τους περιβάλλον εκτός του φυσικού, ανταλλάσσοντας χιλιάδες πληροφορίες σε καθημερινή βάση. Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, μία αρκετά σημαντική ποσότητα πληροφοριών χάνεται, καθώς οι άνθρωποι υψώνουν τείχη αντίστασης κατά της αποδοχής των πληροφοριών που δέχονται από άλλους συνανθρώπους τους. Οι λόγοι αυτής της αντίστασης εξαρτώνται από το ύφος της επικοινωνίας, τις προσωπικές διαθέσεις του κάθε ανθρώπου, τον χαρακτήρα του, τις πολιτιστικές του καταβολές, το επίπεδο μόρφωσής του, τις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες και την πιθανή χρήση διαφορετικών – ξένων – γλωσσών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Safe on Site

Κάνοντας χρήση του πολύ δημοφιλούς χαρακτήρα Napo, ο EU-OSHA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία), από κοινού με την κοινοπραξία Napo, δημιούργησαν μια σειρά μαθημάτων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία (ΥΑΕ) που απευθύνονται σε δασκάλους και στοχεύουν στη γνωριμία των μαθητών δημοτικού με ζητήματα υγείας και ασφάλειας κατά τρόπο εκπαιδευτικό, αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικό και ευφάνταστο, μέσω βίντεο με ήρωα τον Napo.

Σε κάθε μάθημα, το οποίο γίνεται με την παρουσίαση μιας ταινίας/σκηνής του Napo, ορίζονται οι εκπαιδευτικοί στόχοι και παρέχεται στους δασκάλους η δυνατότητα πραγματοποίησης διάφορων δραστηριοτήτων, μαζί με τα μέσα υλοποίησής τους, καθώς και ιδέες για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών. Τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι ευέλικτα, να συμβαδίζουν και να ενισχύουν το υπάρχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και να βοηθούν τους δασκάλους και τους   μαθητές στην τάξη.

Τόσο ο βασικός χαρακτήρας, ο Napo, όσο και οι φίλοι του εκφράζονται στη βουβή γλώσσα. Οι ιστορίες έχουν παιδαγωγική αξία. Θέτουν ζητήματα και πυροδοτούν συζητήσεις σχετικά με ορισμένες πτυχές της ασφάλειας στην εργασία. Ενίοτε παρέχουν πρακτικές λύσεις ή μας καθοδηγούν σε αυτές.

Η σειρά του “Napo” οφείλει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της στο συνδυασμό παιδαγωγικού χαρακτήρα, πολιτιστικής ουδετερότητας και χιουμοριστικής διάθεσης υπό το πρίσμα των κινουμένων σχεδίων. Ο Napo είναι ένας συμπαθής αλλά ανέμελος χαρακτήρας. Η οικουμενική γλώσσα των ταινιών του Napo τις καθιστά κατάλληλες για όλους. Κάθε επεισόδιο είναι αυτοτελές και μπορεί να προβληθεί είτε μεμονωμένα, είτε ως τμήμα της ενιαίας ταινίας.

Ο Νapo σε… τηλεργασία για να σταματήσει η πανδημία

Μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ)/Εργασία στον υπολογιστή /τηλεργασία/ Εργονομία

Λόγω των μέτρων περιορισμού κατά του κορωνοϊού, πολλοί άνθρωποι χρειάζεται να εργαστούν από το σπίτι. Αυτό μπορεί να μην είναι πάντοτε εξίσου καλό, όσο το να εργάζεται κανείς στο γραφείο. Υπάρχουν πολλοί νέοι παράγοντες οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως είναι ο διαθέσιμος εξοπλισμός εργασίας και ο σταθμός εργασίας, η απομόνωση, η οικογένεια και τα παιδιά, οι αποσπάσεις από την εργασία και η υιοθέτηση  μιας νέας εργασιακής ρουτίνας. Ο Napo θέλει να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι από το σπίτι  μπορεί να είναι παραγωγικοί και όσο το δυνατό περισσότερο ασφαλείς και υγιείς. Με τη στήριξη του Εργοδότη του και της συναδέλφου του της Napette, o Napo έχει κάποιες καλές συμβουλές και δηλώνει:

«Σταματήστε την πανδημία, εργαστείτε από το σπίτι… και εργαστείτε με ασφάλεια!»

Μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ)/Εργονομία /Ασφάλεια στο γραφείο/Στάση του σώματος

Οι πόνοι στην πλάτη μπορούν να μας αιφνιδιάσουν οπουδήποτε, είτε είμαστε στην εργασία είτε στο σπίτι. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Napo, ο ήρωας κινουμένων σχεδίων στη νέα του σύντομη ταινία για την εκστρατεία “Πρόσεχε την πλάτη σου”. Ο Napo μας δείχνει πόσοι κίνδυνοι υπάρχουν που μπορούν να προκαλέσουν πόνους στην πλάτη και μας δίνει συμβουλές πώς να τους αποφύγουμε.

Η πανδημία του Κορωνοϊού, έχει σοβαρές επιπτώσεις στους χώρους εργασίας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις/οργανισμούς. Ο Napo θέλει να βοηθήσει. Παρ’ όλα αυτά είναι δύσκολο να παρουσιαστούν όλα τα  αναγκαία μέτρα πρόληψης σε μια σύντομη ταινία, γι’ αυτό ο Napo εστιάζει στον πιο συνηθισμένο κίνδυνο, την μόλυνση μέσω των χεριών και δείχνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, πως διαδίδεται ο ιός και πως μπορούν να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

 

best signs for safety 2

Ο Napo στο…Σωστή Σήμανση για την Ασφάλεια: Πινακίδες υποχρέωσης / Πινακίδες διάσωσης ή βοήθειας Λέξη κλειδί: Πρόληψη ατυχημάτων, Σήματα ασφάλειας

 

 

best signs for safety 1

Ο Napo στο…Σωστή Σήμανση για την Ασφάλεια: Προειδοποιητικές πινακίδες κινδύνου / Απαγορευτικές πινακίδες Λέξη κλειδί: Πρόληψη ατυχημάτων, Σήματα ασφάλειας

Safe on Site 1

Ο Napo στο…Προστάτεψε το σώμα σου – Κίνδυνοι και Προστασία του δέρματος Λέξη κλειδί: Χημικές ουσίες, Μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), Προστασία του δέρματος

Safe on Site 2

Ο Napo στο…Προστάτεψε το σώμα σου – Κίνδυνοι και Προστασία της πλάτης Λέξη κλειδί: Χημικές ουσίες, Μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), Προστασία του δέρματος

Safe on Site 3

Ο Napo στο… Napo – Ο Κυνηγός του Κινδύνου: Αναγνώριση των πηγών κινδύνου και των κινδύνων Λέξη κλειδί: Πρόληψη ατυχημάτων, Αξιολόγηση κινδύνου

hazard hunter2

Ο Napo στο… Napo – Ο Κυνηγός του Κινδύνου: Μέτρα Προστασίας και Πρόληψης Λέξη κλειδί: Πρόληψη ατυχημάτων, Αξιολόγηση κινδύνου

Positiv position V2

Το 2021 κυκλοφόρησε μια ταινία σχετικά με την καθιστή και όρθια στάση του σώματος, με σκοπό την υποστήριξη της ευρωπαϊκής εκστρατείας «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας – Μειώστε την καταπόνηση» της περιόδου 2020-21, με θέμα τις Μυοσκελετικές Παθήσεις (ΜΣΠ).

 

Ο Napo στον χώρο εργασίας

MSD 10

Σκοπός του παρόντος υλικού είναι να δώσει τη δυνατότητα σε οργανισμούς να χρησιμοποιήσουν τις ταινίες του Napo για την ευαισθητοποίηση του προσωπικού και των εφοδιαστικών αλυσίδων σχετικά με θέματα υγείας και ασφάλειας. Το υλικό θα δώσει στους οργανισμούς τη δυνατότητα να παρέχουν συμβουλές σχετικά με θέματα υγείας και ασφάλειας και θα αποτελέσει έναυσμα συζήτησης γύρω από τα θέματα αυτά. Είναι επίσης κατάλληλο για χρήση στο πλαίσιο προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

Πηγή: https://www.napofilm.net/el/learning-with-napo/napo-for-teachers

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.