Παιδικές ταινίες για την θεματική ενότητα : Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

1

resize 1Design D 8Παρακάτω θα βρείτε σε μορφή άρθρων παιδικές ταινίες με κινούμενα σχέδια animation, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν περιβάλλοντα πολυμεσικής μάθησης κρατώντας  ζωντανό το ενδιαφέροντων μαθητών  , να τους ενθαρρύνουν  να αναπτύξουν τις ιδέες τους, να μιλήσουν και να συζητήσουν για ένα θέμα που προβάλλεται, αποκτώντας επικοινωνιακές δεξιότητες και να συζητήσουν  τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των στρατηγικών με σκοπό τη λύση ενός προβλήματος.
Οι ταινίες εφοδιάζουν το κοινό με πληροφορίες και γνώσεις, ενσωματώνουν τις στάσεις και τις αξίες, ενθαρρύνουν σκέψεις και συναισθήματα φιλικά προς το τον υγιεινό τρόπο ζωής , προωθούν μια ορθή διαιτολογική στάση και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ικανοτήτων για κριτική αξιολόγηση και ενεργή δράση, είτε ατομικά είτε συλλογικά. Μια προσεκτική παιδαγωγική ενσωμάτωσή τους στο εκπαιδευτικό πλαίσιο  προγραμμάτων αγωγής Υγείας μπορεί να αποτελέσουν ένα άριστο συμπλήρωμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.Design D 8

Σχετικά άρθρα με ταινίες

© Οι Μίτσελ και η Εξέγερση των Μηχανών(The Mitchells vs. the Machines-2021)

© BIG HERO 6(Η τεχνολογία στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος & Επιστημονική Ηθική)

© ROBOGIRL (ταινία) – H Ρομποτική στην Εκπαίδευση

©Το διαδίκτυο όλων των πραγμάτων. Το μέλλον… είναι εδώ! ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ

 

Design D 8

© Γουόλ-Υ /Πρωτότυπος τίτλος: WALL·E (2008)

Ο πολύ αναγνωρισμένος σκηνοθέτης του Finding Nemo και οι δημιουργικοί αφηγητές πίσω από τα Cars and Ratatouille σας μεταφέρουν σε έναν γαλαξία όχι και τόσο μακρινό για μια περιπέτεια κοσμικής κωμωδίας για ένα αποφασιστικό ρομπότ που ονομάζεται WALL•E.
Για τις εποικοδομητικές του σχέσεις με τη μοναξιά και την πλήξη, την ανιδιοτελή γλυκιά «φύση» του και το υπέροχο ταξίδι του για να εκπληρώσει την ανάγκη του να χρειάζεται — ο WALL-E είναι ένας απίστευτα ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ.
Σύνοψη της πλοκής του WALL-E
Στο μακρινό μέλλον, ένα μικρό ρομπότ που συλλέγει απορρίμματα,ο περίεργος και αξιαγάπητος WALL•E, μετά από εκατοντάδες μοναχικά χρόνια κάνοντας αυτό για το οποίο φτιάχτηκε, ανακαλύπτει έναν νέο σκοπό στη ζωή όταν συναντά ένα κομψό ρομπότ αναζήτησης που ονομάζεται EVE. Η EVE δίνει στον WALL-E μια νέα αίσθηση σκοπού, έναν λόγο να νοιάζεται για κάποιον — πέρα ​​από το επίκεντρο της ολοκλήρωσης των οδηγιών συντήρησης του. Η ευτυχία της γίνεται ευτυχία του, όπως ακριβώς η ανιδιοτελής υπέρβαση στον «ανώτερο εαυτό» που έγινε από τον Γκάντι και τη Μητέρα Τερέζα. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι χρονίως τεμπέληδες, φουσκωμένοι, μακρινοί απόγονοι της ανθρώπινης φυλής με απώλεια οστών έχουν κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αντί να εξελίσσονται στον ανώτερο εαυτό τους, τα συναισθήματα και οι επιθυμίες τους είναι κυριολεκτικά στον αυτόματο πιλότο ενώ βρίσκονται στο Axiom.Μαζί ξεκινούν κατά λάθος ένα διαστημικό ταξίδι που θα αποφασίσει τελικά τη μοίρα της ανθρωπότητας.
Ελάτε μαζί τους σε ένα φανταστικό ταξίδι σε όλο το σύμπαν.
Το WALL-E, σε σκηνοθεσία Andrew Stanton και σενάριο Andrew Stanton και Jim Reardon, συνδύασε τη φαντασία του απροσδόκητου με ζΗ ταινία αυτή της Disney, πραγματεύεται ζητήματα της πραγματικής ζωής, όπως η υπερφόρτωση των καταναλωτών και το περιβαλλοντικό σαμποτάζ δηλαδή την καταστροφική επιρροή που έχει ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Ένα αξιαγάπητο ρομπότ και η αναζήτησή του για συντροφιά, είναι το σκηνικό που θα μας βάλει σε σκέψεις για την την συνέπεια των συλλογικών δράσεών μας.
Θέματα προς συζήτηση:
Τι μαθαίνει ο Wall-E από την ταινία Hello, Dolly;
Πώς χρησιμοποιείται η σάτιρα στην ταινία για να περάσει τα μηνύματα σχετικά με το περιβάλλον και τις μεγάλες επιχειρήσεις;
Τι ομοιότητες βλέπεις ανάμεσα στην ταινία αλλά και τον τρόπο που καταναλώνουμε την ενημέρωση στην πραγματική ζωή;

δείτε την ταινία κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα

Viber 2023 02 01 21 15 00 737

Πηγή :Disney/PIXARÕs animated feature, ÒWall¥EÓ is the story of one robotÕs comic adventures as he chases his dream across the galaxy.

©   Strange World / Παράξενος κόσμος (2022) / Μεταγλωτισμένο

Η ταινία μάς συστήνει μία μυθική οικογένεια εξερευνητών, τους Κλέιντ, και την προσπάθειά τους να εξερευνήσουν μία αχαρτογράφητη και ύπουλη περιοχή, παρέα με ένα ετερόκλητο πλήρωμα που περιλαμβάνει μια άμορφη μάζα, ένα τρίποδο σκύλο και ένα πλήθος από αδηφάγα πλάσματα.

“Εμπνευσμένη από κλασικές περιπέτειες,” δήλωσε ο σκηνοθέτης Don Hall, “η ταινία Παράξενος Κόσμος (Strange World) είναι μια πρωτότυπη κωμική περιπέτεια animation για τρεις γενιές της οικογένειας Κλέιντ που ξεπερνούν τις διαφορές τους, ενώ εξερευνούν έναν παράξενο, θαυμαστό και πολύ συχνά εχθρικό κόσμο.”
Στην ταινία τονίζεται η συμπερίληψη ,το γενεαλογικό χάσμα ανάμεσα σε πατέρες και γιους και διαφαίνονται οικολογικές ανησυχίες .
Η Disney εγκαινιάζει εδώ τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες Maestro και Hyperion
*Η υπόθεση της ταινίας*
Εικοσιπέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο φημισμένος εξερευνητής Γιάγκερ Κλέιντ, κατά την διάρκεια αποστολής στα θεόρατα βουνά που περιβάλλουν την χώρα του, την Αβαλονία, θα εξαφανιστεί, έχοντας πάρει την απόφαση ζωής να εντοπίσει τι κρύβεται πίσω από τους θηριώδεις ορεινούς όγκους. Για τον γιο του Σέρτσερ, αυτό το ταξίδι όμως θα αποβεί σημαδιακό, καθώς θα ανακαλύψει το μαγικό συστατικό Πάντο, που διαθέτει τεράστιες ενεργειακές δυνατότητες. Για τον λόγο αυτό, σήμερα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του προιόντος, που μπορεί να κρατά αυτάρκη σε απαιτήσεις ενέργειας τον τόπο του.

Η ευτυχισμένη του καθημερινότητα, δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο, την δυναμική πλοηγό Μερίντιαν και τον έφηβο γιο του Ίθαν, θα αναστατωθεί μονομιάς από την άφιξη της ηγέτιδας της Αβαλονίας, Καλίστο Μαλ, που θα του ζητήσει να λάβει μέρος σε μια σημαντική αποστολή για το μέλλον της πατρίδας τους. Με αφορμή το σταδιακό σβήσιμο των αποθεμάτων του Πάντο, η ριψοκίνδυνη ολιγομελής ομάδα, θα ταξιδέψει πέρα από τα όρια της περιοχής, σε έναν κόσμο καινούργιο και άγνωστο, που καραδοκούν αμέτρητα εμπόδια και αντιξοότητες. Αλλά και μυστηριώδη πλάσματα που θα επιδιώξουν να βάλουν τέλος στις φιλοδοξίες των προβληματισμένων Αβαλόνιων…

Κι έτσι η ατρόμητη ομάδα, με όχημα το ταχύτατο αερόπλοιο, θα αφήσει πίσω της την ηρεμία και την γαλήνη, για να εισέλθει σε ένα φανταστικό μέρος που τα πάντα είναι το λιγότερο ολοζώντανα. Το έδαφος, ο αέρας, η χλωρίδα, το νερό, όλος ο περίγυρος δίνει την εντύπωση πως υπάρχει, αναπνέει, δεν περιβάλλει απλά, αλλά αγκαλιάζει. Τρομάζοντας από την μια τους παράξενους ταξιδιώτες, αλλά και γαληνεύοντας τους συνάμα, μέσα από την μαγευτική πολυχρωμία, τους υπέροχους ήχους, την ροή των σκαληνών σχηματικά οργανισμών, που σαν ποτάμι πετούν ολόγυρα σαν ένα.

Κι εδώ σκάζει το βασικό και καίριο ερώτημα στον θεατή, που εκστασιασμένος παρακολουθεί αυτή την πανδαισία χρωμάτων και την αρμονική εναλλαγή φόντων. Για ποιον ακριβώς λόγο συμβαίνουν όλα αυτά, τι τρέχει, υπάρχει άραγε εχθρός πίσω από όλο αυτό το παραδεισένιο σκηνικό? Εννοείται πως με την άποψη του Avatar, που λογικά έρχεται κατά νου ως το πρότυπο πατρόν, αυτό που αναμένουμε είναι η εμφάνιση ενός αντιπάλου, που κατατρώγει τις ενεργειακές πηγές απειλώντας την ανθρωπότητα.

© Mr. Peabody & Sherman / Ο Κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (2014)
Ο Κος Πίμποντι είναι επιχειρηματίας, εφευρέτης, επιστήμονας, κάτοχος Νόμπελ, γευσιγνώστης, δύο φορές Ολυμπιονίκης και ιδιοφυία…. Τυγχάνει όμως να είναι και σκύλος! Χρησιμοποιώντας την εξυπνότερη εφεύρεση του, τη μηχανή του ΧΡΟΝΟΑΥΓΟΥ, ο κος Πίμποντι και ο υιοθετημένος γιος του, Σέρμαν, μεταφέρονται πίσω στο χρόνο για να ζήσουν από πρώτο χέρι κοσμοϊστορικά γεγονότα με μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες όλων των εποχών.Όταν όμως ο Σέρμαν παραβαίνει τους κανόνες μετακίνησης στο χρόνο, οι δύο ήρωες ξεκινούν μια κούρσα αποκατάστασης της ιστορίας και σωτηρίας του μέλλοντος, ενώ ο κος Πίμποντι θα αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη απ’ όλες τις προκλήσεις που συνάντησε ποτέ -αυτή του να είναι γονιός

© Clifford the Big Red Dog / Κλίφορντ – Ο Κόκκινος Σκύλος (2021) -Mε υπότιτλους

Η νεαρή Έμιλι Ελίζαμπεθ θα ήθελε να ήταν πιο μεγάλη και δυνατή ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες  της ζωής και το bullying που υφίσταται το νέο της σχολείο. Όταν η μητέρα της αναγκάζεται να φύγει σε επαγγελματικό ταξίδι, τη φύλαξη της αναλαμβάνει ο καλοπροαίρετος μα ανεύθυνος θείος της, ο Κέισι. Η Έμιλι επισκέπτεται τη σκηνή ενός διασώστη ζώων, ο οποίος της προτείνει να υιοθετήσει ένα μικρό, κόκκινο κουτάβι. Αν και ο Κέισι, προσπαθώντας να συμπεριφερθεί υπεύθυνα, της το αρνείται, το μικρό σκυλάκι καταλήγει στο σπίτι τους και χάρη στην αγάπη του κοριτσιού μεγαλώνει σε έναν γιγαντιαίο σκύλο. (96 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Οι απλές ιστορίες των βιβλίων για την καλοσύνη και τη φιλία εδώ μετατρέπονται σε μία συχνά ξέφρενη περιπέτεια με θέματα την εταιρική απληστία, τον σχολικό εκφοβισμό και τα πειράματα σε ζώα.
Τα μηνύματα επικεντρώνονται στη σημασία του να είναι κανείς διαφορετικός, αλλά και γενναίος ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τις δικές του διαφορές και όσων δεν μπορούν να πράξουν το ίδιο για τον εαυτό τους. Η ιστορία προωθεί την ιδέα πως οι μοναδικοί άνθρωποι είναι αυτοί που τελικά αλλάζουν τον κόσμο. Επιπλέον θετικά στοιχεία είναι μια αναφορά στην αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και οι εθνικά ποικίλοι χαρακτήρες.

© Clifford the Big Red Dog / Κλίφορντ – Ο Κόκκινος Σκύλος (2021) Μεταγλωτισμένη

© Wish Dragon / Το Τζίνι-Δράκος / Μεταγλωτισμένο (2021)

Δύο αγαπημένοι φίλοι, οι εννιάχρονοι Ντιν και Λίνα, χωρίζονται, όταν η Λίνα και ο πατέρας της φεύγουν από τη φτωχική τους γειτονιά. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Ντιν είναι αποφασισμένος να ξαναβρεί την παιδική του φίλη, η οποία είναι πια πλούσια και διάσημη. Όταν ένας μυστηριώδης ηλικιωμένος του δίνει μια τσαγιέρα, ο Ντιν γίνεται αφέντης του δράκου Λονγκ, ο οποίος μπορεί να του πραγματοποιήσει τρεις ευχές. Ο ανυπόμονος Λονγκ προτρέπει το αγόρι να ευχηθεί για πλούτο και δύναμη. Ωστόσο, ο Ντιν το μόνο που επιθυμεί είναι τη φίλη του πίσω και χρειάζεται χρόνο για να βρει την κατάλληλη ευχή
Η ταινία αντιπαραθέτει τη φιλία, την οικογένεια, την προσωπική αξία και τον αλτρουισμό με τον πλούτο, την εξουσία και τη διασημότητα. Ένα μειονέκτημα που προκύπτει όμως, είναι η στερεοτυπική προσέγγιση του πλούτου, ο οποίος συγχέεται με την απληστία και τη σκληρότητα. Οι περισσότεροι χαρακτήρες της εργατικής τάξης παρουσιάζονται συντροφικοί και πρόσχαροι, ενώ οι πλούσιοι χαρακτηρίζονται από έλλειψη ελευθερίας, πληρότητας, και προτεραιοτήτων.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.