
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε ή να κατεβάσετε την ταινία
(Σημείωση:Μην βιάζεστε όταν πατάτε στον υπερσύνδεσμο γιατί η ταινία χρειάζεται λίγο χρόνο για να φορτώσει δυστυχώς δεν είναι σαν το You tube και το vimεo)
Η παλιοπαρέα του Ζωολογικού Κήπου αγωνίζεται να φτάσει στη Νέα Υόρκη. Ο Αλεξ το λιοντάρι, ο Μάρτι η ζέβρα, ο Μέλμαν η καμηλοπάρδαλη και η Γκλόρια ο ιπποπόταμος ακόμα προσπαθούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και φυσικά, από την τρίτη αυτή απόπειρά τους, δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο Βασιλιάς Τζούλιαν, ο Μορίς και οι Πιγκουίνοι – λαμόγια. Έτσι, όλοι μαζί ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη, έχοντας βρει και την τέλεια κάλυψη: ένα τσίρκο σε περιοδεία! Στο κατόπι τους, όμως βρίσκεται η δαιμόνια αστυνομικός Σαντέλ Ντι Μπουά (Frances McDormand, Moonrise Kingdom), η οποία σαν μια άλλη Κρουέλα Ντε Βιλ, κυνηγάει τα ζώα για να τα αφανίσει. Τους καταδιώκει ασταμάτητα και το ενδιαφέρον της περισσότερο εστιάζεται στον Άλεξ, καθώς από την συλλογή της λείπει ένα κεφάλι λιονταριού. Θα έρθει αντιμέτωπη λοιπόν με τον βασιλιά των ζώων και θα προσπαθήσει να επικρατήσει.
Λίγα λόγια για την ταινία:
Στην ταινία συνυπάρχουν άλλοτε ομαλά και άλλοτε με φανερές αντιπαραθέσεις, τόσο το φυσικό όσο και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Το ανθρωπογενές περιβάλλον είναι το κύριο πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται η πλοκή της ταινίας. Η ταινία στο μεγαλύτερο μέρος διαδραματίζεται στην πόλη, όπου η Ντι Μπουά κυνηγάει να πιάσει το λιοντάρι με σκοπό να το αποκεφαλίσει και να τοποθετήσει το κεφάλι του στη συλλογή με τα ζώα που έχει. Στην αρχή παρουσιάζεται το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής όπου ζουν τα ζώα και θέλουν να γυρίσουν πίσω στην πόλη, στο ζωολογικό κήπο που όλοι τους θαύμαζαν ( μέχρι το 5ο λεπτό).
Μετά ο θεατής μεταφέρεται σε ένα καζίνο όπου προσπαθούν να εισβάλλουν τα ζώα και στη συνέχεια μέσα στην πόλη (15ο λεπτό). Όλη η υπόλοιπη ταινία είναι οι προσπάθειες που κάνουν τα ζώα για να ξεφύγουν από την κυνηγό . Τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν στο τρένο (22ο λεπτό μέχρι 30ο λεπτό ), στο τσίρκο και στα ταξίδια προς άλλες πόλεις .
Παρότι δεν υπάρχουν εμφανείς αναφορές στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέσα από την υπόθεση υπάρχουν γεγονότα και καταστάσεις που μπορούν να συνδεθούν με την αειφορία. Αρχικά, ο ζωολογικό κήπος, ο εγκλεισμός των ζώων σε κλουβιά και η ύπαρξη του τσίρκου έχει περιβαλλοντικές και οικονομικές προεκτάσεις. Τα ζώα είναι έγκλειστα σε ένα κλουβί και δεν μπορούν να απολαύσουν την ελευθερία τους, τη φύση, τη ζωή και τις φιλίες με άλλα ζώα. Πολλές φορές μάλιστα οι εργαζόμενοι του ζωολογικού κήπου τα εκμεταλλεύονται και τα κακομεταχειρίζονται για εμπορικούς σκοπούς με μοναδικό απώτερο σκοπό τα χρήματα. Τα εξαναγκάζουν να κάνουν διάφορα κόλπα και τα προωθούν στους επισκέπτες με σκοπό την μεγαλύτερη προσέλευση και τα περισσότερα εισιτήρια. Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τα ζώα για λόγους που δεν αφορούν αυτά τα ίδια, αλλά ούτε και τις πρωταρχικές ανθρώπινες ανάγκες της τροφής και της αυτο- προστασίας, αφού παλιότερα τα εκπαίδευαν για ψυχαγωγία στον χώρο του τσίρκου, ενώ ακόμα και σήμερα τα εξημερώνουν, υποτίθεται για παιδαγωγικούς ή επιστημονικούς σκοπούς, και τα αποκόβουν από το φυσικό τους περιβάλλον, κακοποιώντας τα και φυλακίζοντάς τα σε ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία.
Ο ζωολογικός κήπος και το τσίρκο ενσαρκώνει την εμπορευματοποίηση, τον κατακερματισμό και την “τεχνικοποίηση” των διεργασιών της ζωής – η βιοποικιλότητα μειώνεται και αντικαθίστανται τεχνητά με διατηρήσιμα “εκθέματα”. Για να τοποθετηθούν σε ζωολογικούς κήπους, τα ζώα έχουν αιχμαλωτιστεί στην άγρια φύση, έχουν απαχθεί από το βιότοπο και τις οικογένειές τους, έχουν αλυσοδεθεί, κακοποιηθεί, μεταφερθεί, φυλακιστεί, περιοριστεί. Ακόμη, υποβάλλονται σε διάφορα χρονοδιαγράμματα, είναι υποχρεωμένα να υφίστανται πόνο, παρουσιάζονται σε κατηγορίες με ανθρωποκεντρικά κριτήρια, και υπόκεινται υπό συνεχή ανθρώπινα βλέμματα. Οι ζωολογικοί κήποι είναι έτσι προεκτάσεις και εκδηλώσεις του κράτους και της αυτοκρατορίας των ειδών. Οι μοντέρνοι ζωολογικοί κήποι αναπαράγουν τις ιμπεριαλιστικές παραδόσεις της επίδειξης του άλλου, κατασκευάζοντας μια προνομιακή αίσθηση της θέσης του θεατή -που μπορεί να αποφασίσει πότε θα έρθει, θα δει και θα φύγει, ενώ τα [ζώα] θεάματα πρέπει να μείνουν εκεί.
Τα ζώα στο τσίρκο ούτε διασκεδάζουν, ούτε αντιλαμβάνονται γιατί πρέπει να γίνουν αντικείμενα διασκέδασης. Οι επώδυνες παραστάσεις είναι έξω από τη φύση τους και αποτέλεσμα βασανισμών, τιμωριών, φόβου, εξάντλησης και ταπείνωσης. Με λίγα λόγια, η «εκπαίδευση» του τσίρκου αλλοιώνει τη φύση του ζώου, οι τιμωρίες δεν έχουν όρια ούτε στα παραμικρά λάθη και η αιχμαλωσία για όλη του τη ζωή στα μικρά κλουβιά των οχημάτων μεταφοράς το τρελαίνει.
Συνεπώς, οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να αποκομίσουν γνώσεις σχετικά με τα ζώα, τις κατηγορίες ζώων (οικόσιτα, ζώα συντροφιάς κ.α.), τα δικαιώματά τους, ποιες είναι οι προϋποθέσεις ύπαρξης ενός ζωολογικού κήπου και τσίρκου και τρόποι προστασίας των ζώων. Συν τοις άλλοις, θίγεται και το θέμα των κυνηγών οι οποίοι θέλουν να αιχμαλωτίζουν και να θανατώνουν ζώα. Στην ταινία η κυνηγός ζώων θέλει το κεφάλι ενός λιονταριού για να το κρεμάσει στη συλλογή κεφαλιών ζώων που έχει και έτσι να ικανοποιήσει τον εγωισμό της και τις επιθυμίες της οι οποίες δεν είναι ηθικά ορθές.
Τα ζώα έχουν αξιοπρέπεια , ενώ οι άνθρωποι με τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους καταλήγουν να είναι τα χειρότερα πλάσματα και πρέπει να φυλακιστούν με σκοπό την αποφυγή του κακού.
Όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται εξαιτίας του οικονομικού συμφέροντος και της υπέρμετρης απληστίας των ανθρώπων. Οι άνθρωποι κλείνουν τα ζώα στα κλουβιά του ζωολογικού κήπου με σκοπό την εξασφάλιση χρημάτων από τους θεατές , ενώ οι κυνηγός θέλει το κεφάλι του λιονταριού για να ολοκληρώσει τη συλλογή ζώων που έχει.
Τα προβλήματα όμως αυτά λύνονται με τη συνεργασία των ζώων. Το λιοντάρι αποφασίζει ελεύθερο πια ότι δεν θέλει να επιστρέψει στο ζωολογικό κήπο που ήταν μόνος, αλλά θέλει να μείνει με τα άλλα ζώα. Το κυνήγι των ζώων σταματάει με τη φυλάκιση της Ντι Μπουά. Η κυνηγός φυλακίζεται σε κλουβιά τα οποία μεταφέρονται με πλοίο στη Μαδαγασκάρη και εκεί πλέον δεν μπορεί να βλάψει κανέναν.
Στο επίπεδο των αξιών και των στάσεων-συμπεριφορών οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να ευαισθητοποιηθούν και να ενδιαφερθούν για τα ζώα, για την αξιοπρεπή διαβίωση τους και την ανάγκη ελευθερίας τους, αφού και στην ταινία βλέπουμε ότι τα ζώα του ζωολογικού κήπου στο τέλος κατανοούν ότι το μέρος αυτό ήταν μια φυλακή, ενώ η φύση είναι το σπίτι τους. Εκεί είχαν παρέα άλλα ζώα, έκαναν φιλίες και ζούσαν ελεύθερα..
Ακόμη, αποκτούν φιλικές διαθέσεις και κατανοούν την αλληλεξάρτησηανθρώπων και ζώων. Μαθαίνουν τη σημασία της φιλίας και της βοήθειας από κάποιον άλλον. Τα ζώα του ζωολογικού κήπου προκειμένου να μην τους πιάσει ο κυνηγός ζώων ζητούν τη βοήθεια των ζώων του τσίρκου. Στην αρχή τα ζώα του τσίρκου δεν επιθυμούν να βοηθήσουν, αλλά τελικά συντελούν στη διάσωση των φίλων τους. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται και ο ένας προσπαθεί να βοηθήσει τον άλλο.
Επίσης, η ταινία μας διδάσκει να μην είμαστε ματαιόδοξοι, γιατί η ματαιοδοξία οδηγεί στην απληστία και πολλές φορές μπορεί να χάσουμε τα πάντα από τη ζωή μας. Η τίγρης ήταν ματαιόδοξη και άπληστη. Πίστευε ότι μπορούσε να κάνει τα ακατόρθωτα ( να περάσει μέσα από ένα μικρό δακτυλίδι με φωτιά) και τελικά κάηκε η γούνα της και αδιαφορούσε μετά για την παράσταση και το τσίρκο. Σταμάτησε να προσπαθεί και τα παράτησε όλα. Όταν όμως το λιοντάρι της είπε ότι πρέπει να έχει πάθος και να προσπαθεί συνεχώς, η τίγρης πείθεται. Με επιμονή λοιπόν και πάθος , μπορείς να αποκτήσεις πολλά πράγματα στη ζωή.
Τέλος, προωθείται η συνεργασία των ζώων και η συλλογική προσπάθεια με σκοπό να σωθούν από την κυνηγό ζώων. Το ένα ζώο βοηθάει το άλλο για να μην πιαστούν αιχμάλωτοι και αποκεφαλιστούν.
Η συγκεκριμένη ταινία ενθαρρύνει το θεατή να αναλάβει δράση σχετικά με το θέμα της αυτονομίας και της ελευθερίας των ζώων. Τα ζώα δεν πρέπει να ζουν μέσα σε κλουβιά και να κακομεταχειρίζονται από τον άνθρωπο πρέπει να είναι ελεύθερα να ζήσουν στη φύση, να τρέξουν , να απολαύσουν τα αγαθά της φύσης, να κάνουν φιλίες. Ο άνθρωπος λοιπόν μπορεί να αναλάβει δράση μέσα από ενημέρωση, εκστρατείες, ψήφιση νόμων κ.α . προκειμένου να εμποδιστούν τέτοια φαινόμενα.
Οι στόχοι της ταινίας είναι κυρίως ψυχαγωγικοί αλλά μέσα από αυτήν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της φιλίας και της αλληλοβοήθειας αλλά και την επιθυμία των ζώων να ζουν ελεύθερα μακριά από κυνηγούς και κλουβιά.
Σε εκπαιδευτικό επίπεδο , μπορεί να προσεγγιστεί διαθεματικά με το μάθημα της γεωγραφίας , αφού στην αρχή τα ζώα πηγαίνουν από τόπο σε τόπο ( Αφρική, Μόντε Κάρλο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη) και δείχνουν στο θεατή μνημεία, κτίρια, σπίτια, υποδομές και άλλα πολιτιστικά στοιχεία του κάθε τόπου. Επίσης, μπορεί να διδαχθεί με το μάθημα της φυσικής σχετικά με τις δυνάμεις .
Αξιολόγηση ταινίας Μαδαγασκάρη 3 : Οι φυγάδες της Ευρώπης
Πρόσωπα:Τίγρης, ζέβρα , λιοντάρι, αρκούδα, ελέφαντας, κυνηγός ζώων
Αναφορά στην αειφορία:Εμπλέκει το φυσικό περιβάλλον με την οικονομία
γνώσεις:Γνώσεις σχετικά με την εκμετάλλευση των ζώων, τους ζωολογικούς κήπους και το κυνήγι
Ευθύνη προβλήματος:Άνθρωποι
συνέπειες:Κακομεταχείριση ζώων, θανάτωση, στέρηση δικαιωμάτων, εμπορευματοποίηση
Τρόποι αντιμετώπισης και ποιοι βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων:
Μέσα από τη συνεργασία των ζώων και τη φυλάκιση της Ντι Μπουα. Το λιοντάρι και τα υπόλοιπα ζώα δίνουν τελικά τη λύση στα προβλήματα
αξίες:Προωθεί τη φιλία, την ελευθερία, τη συλλογικότητα, την αλληλοβοήθεια
στάσεις:Παρουσιάζει στάσεις για το σεβασμό και την προστασία στα ζώα με συγκεκριμένο τρόπο(να μένουν ελεύθερα στη φύση)
Συστημική προσέγγιση:Αλληλεπιδρούν πολλοί παράγοντες (εκμετάλλευση ζώων , όπλα, κυνήγι, εγκλεισμός, ζωολογικοί κήποι)
Ενθάρρυνση ενεργούς συμμετοχής:Ενθαρρύνει το θεατή να συμμετέχει ενεργά για την προστασία των ζώων
Συνεργασία- συλλογικότητα:Προωθεί τη συνεργασία και τη συλλογικότητα ανάμεσα σε φίλους
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.