Billy Elliot – Γεννημένος Χορευτής(ταινία για το δικαίωμα στην ελευθερία και στην έκφραση)

ddGqsvQWwoQ.maxresdefault 5

ddGqsvQWwoQ.maxresdefault 4

Βρετανική επαρχία σε μια εποχή όπου το εργατικό κίνημα έχει ξεσηκωθεί για τα καλά, αντιδρώντας βίαια, έναντι του φασιστικού ζυγού που επιβάλλουν οι εργοδοτικές τάξεις. Και ανάμεσα στην αναμπουμπούλα της εποχής, ο Billy, ένα νεαρό παιδί με όνειρα και φιλοδοξίες, που μοιάζουν παράταιρες με την μικροαστική και δύσκολη καθημερινότητα της πατριαρχικής του οικογένειας. Γιος πολιτικοποιημένου εργάτη που θέλει τα αγόρια του να γίνουν σκληροτράχηλοι άντρες, όμως με σχέδια πολύ διαφορετικά κατά βάθος.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε ή να κατεβάσετε την ταινία

ddGqsvQWwoQ.maxresdefault 1

Χαρισματικός, με ένα ταλέντο σπάνιο, υποσκιασμένο όμως από τις στιβαρές αρσενικές παρουσίες των ανθρακωρύχων πατέρα και αδερφού. Όμως ο πόθος του δεν είναι κάτι που μπορεί να καταπνίξει και απελπισμένα ψάχνει διέξοδο, ψάχνει τρόπο να εκφραστεί, να ευδοκιμήσει και τελικά, όσο καιρό και αν χρειαστεί να ξεχωρίσει. Δεν είναι μόνο ένας τρόπος έκφρασης, αλλά ο τρόπος μιας πιο ελεύθερης ζωής, χωρίς φραγμούς, χωρίς περιορισμούς, χωρίς πουριτανισμό.

 

ddGqsvQWwoQ.maxresdefault 2

 

 

Μια προσεγμένη και καλογυρισμένη ταινία  που πραγματεύεται την  ολοκλήρωση του ονείρου μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που διψάει για την ζωή, για το δικαίωμα στην ελευθερία και στην έκφραση.Η συγκλονιστική προσπάθεια ενός νεαρού χορευτή και κυνηγήσει το όνειρό του και να μην αφήσει την άρνηση του πατέρα του να τον αποτρέψει. Ζώντας σε μία κοινωνία επηρεασμένη από το βαρύ πρότυπο της αρρενωπότητας και με έναν πατέρα ο οποίος θεωρεί πως προσβάλλει τον ανδρισμό κάποιου το να αγαπάει ένα ‘’θηλυκό’’ αντικείμενο όπως τον χορό, ο Billy Eliot ακολουθεί την καρδιά του. Μετά από αρκετές αντιξοότητες και εμπόδια, καταφέρνει να πείσει τον πατέρα του να τον αφήσει να ακολουθήσει το όνειρό του, αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει ύψιστο δείγμα ανδρισμού από το να ακολουθεί κάποιος αυτό που αγαπάει με όλη του την καρδιά. Πραγματικά αξίζει τον κόπο!

Δείτε το trailer  της ταινία:

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο Daldry σκηνοθετεί τα όνειρα ενός πιτσιρίκου με φόντο την βρετανική επαρχία. Ο Billy Elliot έχει ένα ταλέντο που δεν μπορεί να ευδοκιμήσει, δεν έχει καν δικαίωμα να εκφραστεί μέσα στο στερημένο σπίτι όπου κυριαρχούν οι στιβαρές παρουσίες των ανθρακωρύχων, πατέρα και μεγάλου αδελφού. Τον φόβο που νιώθει όταν αποδέχεται το ταλέντο του στον κλασσικό χορό, διαδέχεται η αυτογνωσία και η θέληση να πραγματώσει το όνειρο που θα τον οδηγήσει μακριά από την ήδη καθορισμένη από το οικογενειακό του περιβάλλον, καθημερινότητα.

ddGqsvQWwoQ.maxresdefault 3

Στον καθοριστικό ρόλο του πατέρα ο Gary Lewis, που παρά τον περιορισμό ανάπτυξης του χαρακτήρα του ως έναν βαθμό, παραδίδει μια εξαιρετική και φορτισμένη συναισθηματικά ερμηνεία στο κοινό, περνώντας από την σκληρότητα, στην απογοήτευση, από εκεί στον συμβιβασμό και από εκεί στην λυτρωτική κατανόηση και θαυμασμό απέναντι στο παιδί του.billy elliot 10

Για όλους εμάς που τα όνειρά μας τα κυνηγάμε με θέρμη και ασίγαστη φλόγα να σιγοκαίει το μέσα μας, κλείνοντας τα αυτιά μας και προσπαθώντας να μην ακούμε τις επικρίσεις και τις ειρωνείες των άλλων οι οποίες πάντοτε μας αποτρέπουν, η ταινία αυτή είναι η κατάλληλη στο να μας βοηθήσει να σκληρύνουμε και να πιστέψουμε σε εμάς και στη δύναμη αυτού που θέλουμε.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Ανθρώπινα δικαιώματα, Δια βίου άσκηση – Φυσική κατάσταση & υγεία, Εκπαιδευτικό Υλικό, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Κινηματογραφική παιδεία, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό, Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός- διαφορετικότητα, Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.