Like Stars on Earth (2007)- Ινδική ταινία για την δυσλεξία (Η αξία της διαφοροποιημένης διδακτικής παρέμβασης)

.png

index2

Πατήστε στην εικόνα για να κατεβάσετε την ταινία

Η δυσλεξία και οι μαθησιακές δυσκολίες είναι κοινά προβλήματα που οι άνθρωποι πάλευαν πάντα να αποδεχτούν και αυτό ακριβώς είναι το θέμα αυτής της ταινίας. Ακολουθεί τον Ishaan ένα νεαρό 8χρονο παιδί που δεν ξέρει να διαβάζει ούτε να γράφει και δέχεται bullying από όλους για κάτι τέτοιο.Αντιμετωπίζεται από την οικογένεια και το σχολείο ως τεμπέλης, πεισματάρης και αντιδραστικός. Στην πραγματικότητα είναι δυσλεκτικός, μόνο που κανένας δεν το αντιλαμβάνεται για να τον βοηθήσει, αντιθέτως, είναι απαιτητικοί και πολύ αυστηροί μαζί του. Στο σχολείο βιώνει καθημερινά την αποτυχία και την τιμωρία, σπρώχνοντάς τον στην εσωστρέφεια και στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ σαν έσχατη λύση τον στέλνουν με το ζόρι σε οικοτροφείο. Ο εξευτελισμός που συνεχίζει να βιώνει και η απομάκρυνση από την οικογένεια τον οδηγούν στη μελαγχολία και την απομόνωση.Η οικογένειά που τον αντιμετωπίζει σαν να είναι ηλίθιος  μετά από κάποιο πρόβλημα στο σχολείο τον στέλνει στο οικοτροφείο.
Το Like Stars on Earth είναι μια καταπληκτική ταινία.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ο Ishaan Awasthi είναι ένα οκτάχρονο αγόρι που αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο να ονειρεύεται υπέροχους κόσμους ζώων και χαρταετών παρά στο να τελειώσει τις σχολικές του εργασίες. Έχει ΔΥΣΛΕΞΙΚΗ διαταραχή την οποία δυσκολεύεται να διαβάσει και να γράψει σωστά. Σε πολύ νεαρή ηλικία δέχεται το μεγαλύτερο βάρος της κριτικής από τους γονείς του, τους δασκάλους και άλλους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρά. Όταν αντιμετωπίζει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα μπορούν να αντέξουν οι γονείς του, τον πηγαίνουν σε ένα οικοτροφείο για να «πειθαρχήσει». Τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά στο νέο του σχολείο και ο Ishaan πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόσθετο τραύμα του χωρισμού από την οικογένειά του.

Ο ερχομός ενός νέου εκπαιδευτικού με φρέσκες ιδέες θα αλλάξει δραματικά τη ζωή του μικρού, καθώς ο Ram, ο οποίος είναι και ο ίδιος δυσλεκτικός, αντιλαμβάνεται αμέσως τις δυσκολίες του Ishaan. Κάνοντας μια μικρή έρευνα και μιλώντας με τους άλλους εκπαιδευτικούς, συμπεραίνει πως το αγοράκι δεν είναι «ελλειμματικό» αλλά αντιμετωπίζει δυσλεξία. Δεν είναι λιγότερο έξυπνο από τα άλλα παιδιά, τουναντίον είναι ταλαντούχο και χρειάζεται διαφορετική μαθησιακή προσέγγιση για να αποκαλύψει τον πλούτο του.index2 1

Έτσι, ο Ram Shankar Nikumbh,   είναι ο προσωρινός δάσκαλος τέχνης που τους ενθαρρύνει να επεκτείνουν τα όρια της σκέψης και της φαντασίας τους. Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να ανακαλύψει τη δυσκολία του Ishaan. Με υπομονή και φροντίδα του χρόνου, βοηθά τον Ishaan να βρει τον εαυτό του και να ξεκλειδώσει την αδυναμία να γίνει ένα κανονικό παιδί. Δείχνει την καλοσύνη, τη φροντίδα και την υπέρβαση της διαταραχής. Μεταφέρει το μήνυμα του πόσο σκληρός είναι ο κόσμος να ασκεί πιέσεις στα παιδιά για το όνομα της επιτυχίας.

Δείτε την ταινία:

Βάλτε Ελληνικά από τις ρυθμίσεις του βίντεο (Αυτόματη Μετάφραση αφού πρώτα ενεργοποιήσετε τους Αγγλικούς υπότιτλους)

 

index2 2

Η ζωή δεν είναι πραγματικά να παίρνεις τους κορυφαίους βαθμούς και να ανταγωνίζεσαι άλλους, μην προσπαθείς να τεντώσεις όλα τα δάχτυλα. μπορεί να σπάσουν! Μερικές φορές στη ζωή, είναι υγιές να είσαι αργός και χαζός. – Ram Shankar Nikumbh

Την ταινία σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο μεγαλύτερος ηθοποιός του Bollywood Aamir Khan – ωστόσο δεν είναι το επίκεντρο της ταινίας

Υστερόγραφο: Θερμές ευχαριστίες στον εξαιρετικό συνάδελφο  κ. Χαρμπή Χρήστο για το ανέβασμα της ταινίας στην ομάδα του στο viber “Εργαστήρια δεξιοτήτων”

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Ανθρώπινα δικαιώματα, Εκπαιδευτικό Υλικό, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, Κινηματογραφική παιδεία, Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός- διαφορετικότητα, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.