“ΘΑΥΜΑ” μια συγκλονιστική ταινία για τον εκφοβισμό και την αυτοεκτίμηση / η ταινία και Φύλλα εργασίας

wonder bg

the wonder kid movie 2017

Πατήστε στην παραπάνω  εικόνα για να δείτε ή να κατεβάσετε την ταινία

Βασισμένο στο best seller των New York Times, το ΘΑΥΜΑ αφηγείται την συγκλονιστική και συγκινητική ιστορία του Αυγούστου Πούλμαν.O Αugust Pullman, ένα παιδί γεννημένο με κρανιακή δυσμορφία , δεν πάει στο σχολείο γιατί ντρέπεται για την εμφάνισή του. Έτσι κάνει κατ’ οίκον μαθήματα με τη μητέρα του. Όταν τελικά μετά από προτροπή της οικογένειάς του αποφασίζει να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο και να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, θα αντιμετωπίσει την αποστροφή και την απόρριψη των συμμαθητών του. Θα καταφέρει τελικά να τον αποδεχθούν οι άλλοι και να τον αγαπήσουν;
Καθώς η οικογένειά του, οι συμμαθητές του και η ευρύτερη κοινωνία παλεύουν να ανακαλύψουν μέσα τους τη συμπόνοια και την αποδοχή, το ταξίδι του Όγκι θα τους αποδείξει ότι δεν μπορείς να είσαι σαν τους άλλους, όταν έχεις γεννηθεί για να ξεχωρίζεις.
Η ιστορία ενός 10χρονου αγοριού με διαφορετικό πρόσωπο γίνεται μια πολύπλευρη ματιά στο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

τίτλο 20

“Ξέρω πως δεν μπορώ να αλλάξω το πρόσωπό μου. Αλλά ίσως … ίσως  οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν ” μας λέει ο  Όγκι και μας μεταφέρει ένα μήνυμα καλοσύνης,  ευγένειας , ανεκτικότητας και αποδοχής της Διαφορετικότητας. wonder posterΟ Auggie Pullman είναι όπως κάθε άλλο αγόρι – ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης, παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή και αγαπάει το Star Wars. Ο μικρός αυτός πάσχει από το σύνδρομο Treacher Collins, μια σπάνια παραμόρφωση του προσώπου, για αυτό και έχει ζήσει προστατευμένα όλη την ζωή του.
Ο Όγκι αν και πάντα επιδίωκε την απομόνωση φορώντας το διαστημικό κράνος του, ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ολόκληρο σύμπαν από παιδιά που τον κοιτούν επίμονα και αδιάκριτα ενώ αποφεύγουν να τον κοιτάξουν στα μάτια. Ένα χρόνο αργότερα, άλλοτε με χιούμορ , άλλοτε με σκληρότητα και άλλοτε με όμορφο τρόπο ο Όγκι και όλοι γύρω του, αλλάζουν και αναδεικνύονται όλα αυτά που έχουν σημασία περισσότερο από οτιδήποτε στη ζωή : η φιλιά, το κουράγιο και η επιλογή να είσαι ευγενής καθημερινά με οποιονδήποτε εμφανιστεί στον δρόμο σου.
Να πιστεύεις πάντα στον εαυτό σου και να δείχνεις πάντα προς τα έξω αυτό που κρύβεις μέσα σου.. Άσε τους άλλους να σε γνωρίσουν και σίγουρα θα σε αγαπήσουν! Πάντα η αρχή είναι δύσκολη… Στήριξε την προσωπικότητά σου και πρόσεχε πάντα την υγεία σου και οι άνθρωποι που αξίζουν να είναι δίπλα σου, θα έρθουν!! Όπως λέει κι ο Auggie κάποια στιγμή στην ταινία: «Ίσως αν γνωρίζαμε τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι, θα ξέραμε ότι κανένας δεν είναι συνηθισμένος…»
Σκηνοθεσία: Stephen Chbosky
Με τους: Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay, Mandy Patinkin, Daveed Diggs

Φύλο εργασίας.: Το θαύμα – Wonder (4 δ.ώ)
από τον ιστότοπο Ξένια-στη τάξη

Σε αυτό το φύλλο εργασίας θα εκμεταλλευτούμε την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Wonder» του Palacio R.J. με ομώνυμο τίτλο και πρωταγωνιστές τους Τζούλια Ρόμπερτς, ‘Οουεν Γουίλσον, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ κ.ά. Το φύλλο εργασίας εντάσσεται στα πλαίσια εκδηλώσεων για την ημέρα κατά της σχολικής βίας και του ενδοσχολικού εκφοβισμού στις 6 Μαρτίου.

  1. Η ταινία είναι βαθιά συναισθηματική και εξετάζει το ζητούμενό της από τις σκοπιές κάθε εμπλεκόμενου. Για τον λόγο αυτό, γίνεται αρχικά μια αναφορά στους μαθητές ως προς το θέμα της ταινίας και τον τρόπο που είναι δομημένη.
  2. Εξηγούμε ότι θα παρακολουθήσουμε την ταινία με τη βοήθεια προτζέκτρορα και ηχείων στην ολομέλεια της τάξης και πως όπου υπάρχει δυνατότητα ή απορία θα κάνουμε παύση για να συζητήσουμε ότι προκύπτει.
  3. Κατά την διάρκεια της προβολής εξηγούμε τα σημεία που μπορεί θέλουμε να εστιάσουν τα παιδιά και αναζητούμε τα συναισθήματα που τους προκαλεί.
  4. Με το τέλος της ταινίας κουβεντιάζουμε για τον χαρακτήρα των πρωταγωνιστών, για την αντίδρασή τους στα διάφορα γεγονότα που προκύπτουν, για τα συναισθήματα που δημιουργούνται και για τις εσωτερικές συγκρούσεις που έχουν οι πρωταγωνιστές.
  5. Αν το έδαφος από μεριά των παιδιών είναι πρόσφορο, κουβεντιάζουμε για παρόμοιες καταστάσεις και διλλήματα που ενδέχεται να έχουν αντιμετωπίσει τα παιδιά είτε ως παρατηρητές είτε ως εμπλεκόμενοι και τον τρόπο με τον οποίον έχουν αντιδράσει.
  6. Στο τέλος της κουβέντας μας, φυσικά, αναφέρουμε ότι η ιστορία ήταν πρώτα βιβλίο και στην συνέχεια μεταφέρθηκε σε ταινία (το 2017) καθώς και λίγα λόγια για τον συγγραφέα και πώς μπορούν να το αναζητήσουν. Καλό είναι να δείξουμε και το εξώφυλλο του βιβλίου.

Τα παιδιά εντυπωσιάζονται πολύ από τον πρωταγωνιστή, από την εξέλιξη της ιστορίας καθώς και από τις τόσο γνώριμες για αυτά συμπεριφορές που βλέπουν να ζωντανεύουν μπροστά τους. Επίσης, είναι πρωτόγνωρο για αυτά ότι αντιλαμβάνονται το θέμα από την οπτική τόσο του θύματος όσο και του θύτη, των γονιών, των αδερφών αλλά και των παρατηρητών. Δίνεται έτσι πιο καθαρά η αποτύπωση των γεγονότων και των συναισθημάτων και τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν ευκολότερα αυτές τις οπτικές και στη δική τους ζωή και καθημερινότητα.

Η ταινία δεν είναι μεταγλωττισμένη για αυτό ενδείκνυται για παιδιά άνω των 8 ετών.

Στη συνέχεια ζητάμε από τα παιδιά να μας αναφέρουν μερικές λέξεις που θα ήθελαν να περιγράφουν το κλίμα της τάξης μας και τις γράφουμε στον πίνακα. Έπειτα αναφέρουμε πως θα συνθέσουμε το παζλ της τάξης μας.

  1. Μοιράζουμε στα παιδιά κομμάτια ενός παζλ και τις φωτογραφίες τους. Τους ζητάμε να τα κόψουν και να κολλήσουν τις φωτογραφίες στα κομμάτια του παζλ. Επιπλέον, γράφουμε τα ονόματα των μαθητών καθώς και τις λέξεις που έχουμε σημειώσει στον πίνακα.
  2. Τέλος, σε ένα πιο μεγάλο χαρτόνι ενώνουμε τα κομμάτια και δημιουργούμε το παζλ της τάξης μας. Δε ξεχνάμε να κάνουμε συσχέτιση ανάμεσα στις ενώσεις των κομματιών του παζλ και στις σχέσεις των μελών της τάξης μας.
  3. Τοποθετούμε το παζλ σε κάποιο τοίχο της τάξης ώστε να είναι προσβάσιμο και ορατό από όλους.

Τέλος, φεύγουν για το διάλειμμα πιο ανάλαφρα, με πιο ξεκάθαρο μυαλό, πιο αισιόδοξα και με περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους καθώς λίγο ή πολύ ταυτίζονται με τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα αφού όλα έχουν αισθανθεί κάποια στιγμή την περιθωριοποίηση, ακόμη και αυτό είναι ο αποκλεισμός από κάποιο παιχνίδι εν παραδείγματι.


Σημείωση:
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημα Ο Όγκι & εγώ, η ιστορία δηλαδή του Όγκι Πούλμαν από τη σκοπιά τριών παιδιών, του Τζούλιαν, του Κρίστοφερ και της Σάρλοτ, των οποίων ο Όγκι άλλαξε τη ζωή για πάντα.


Το Φύλλο εργασίας με αφορμή την ταινία :”ΤΟ ΘΑΥΜΑ” σε μορφή pdf



Λήψη αρχείου

Ας δούμε μια μικρή κριτική της ταινίας : 

wonder bgΗ ταινία αποτελεί έναν κινηματογραφικό καταιγισμό κοινωνικών μηνυμάτων για την αγάπη, τη φιλία, το θάρρος, την αυτοεκτίμηση και κυρίως το ζήτημα του bulling (εκφοβισμός) και τη δυσκολία των ανθρώπων να δεχτούν οτιδήποτε διαφορετικό από τα δικά τους δεδομένα.

Κάτι τέτοιο βέβαια οδηγεί τους ανθρώπους που δεν πληρούν τα κριτήρια του “φυσιολογικού”  στην κοινωνική απομόνωση εξαιτίας της απόρριψης που νιώθουν. Ο μικρός Auggie ας πούμε, όταν φοράει την αγαπημένη του κάσκα του αστροναύτη είναι ένα χαρούμενο, γεμάτο ζωντάνια παιδί. Όταν όμως τη βγάζει έχει σκυμμένο το κεφάλι από ντροπή και κοιτάζει τους άλλους όχι στα μάτια, αλλά στα παπούτσια.

Αυτό το λεπτό ζήτημα του κοινωνικού ρατσισμού θίγει η ταινία που έχει ως κεντρικό ήρωα έναν δεκάχρονο που καλείται να πιστέψει στον εαυτό του, να αντιμετωπίσει τη ζωή και να κάνει τους άλλους να δουν την ομορφιά πίσω από το παραμορφωμένο του πρόσωπο.

hqdefault 1

Αν και προφανώς δε μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάποιο βαρύ δράμα με στενάχωρη ατμόσφαιρα. Αντιθέτως πρόκειται για ένα inspiring story , ενώ ο σκηνοθέτης έχει βάλει στην ταινία και πολύ χιούμορ ώστε να ελαφραίνει την ατμόσφαιρα όταν αυτό είναι απαραίτητο, δίνοντάς της τον αέρα της κομεντί και κάνοντας την φιλική προς το ευρύ κοινό και κυρίως προς τα παιδιά που μπορούνε να τη δουν ευχάριστα χωρίς να βαρυγκωμήσουν, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και όλα τα μηνύματα που θέλει να περάσει η ιστορία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της R.J.Palacio που έκανε πάταγο στην Αμερική, έγινε best seller και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο Stephen Chbosky που έχει μετατρέψει επίσης το μυθιστόρημα σε κινηματογραφικό σενάριο μαζί με τους Steve Conrad και Jack Thorne.Με εντυπωσιακή σκηνοθεσία και κινηματογραφία δημιουργεί ένα οικείο περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορείς να νιώσεις ακόμα πιο σκληρά την έννοια της απομόνωσης,αλλά και το πως η ελπίδα παραμένει ζωντανή μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις και την αποδοχή.

Screen Shot Wonder

Ο μικρός Jacob Tremblay ως Auggie μας κάνει να τον αγαπήσουμε και να τον θαυμάσουμε για το εκ φύσεως ταλέντο του αλλά και για την ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει το ρόλο του παρά το τόσο νεαρό της ηλικίας του. Ο Jacob  κλέβει την παράσταση με μια ερμηνεία που συγκεντρώνει πάνω της το μεγαλύτερο συναισθηματικό βάρος της ταινίας, με το χαρακτήρα του να συμβολίζει όλα εκείνα τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού. Το ίδιο όμως ισχύει και για τον Noah Jupe που υποδύεται τον κολλητό του φίλο εξαιρετικά, παρόλο που ο ρόλος του δεν είναι τόσο απαιτητικός όσο του πρωταγωνιστή.

Η Julia Roberts ως μητέρα του Auggie δε χρειάζεται συστάσεις, όπως πάντα εκφραστική στους ρόλους της με μια φυσικότητα και ευκολία που την έχει καθιερώσει ως μία από τις καλύτερες πρωταγωνίστριες του Xόλιγουντ.
Ο Owen Wilson, μια συμπαθητική φυσιογνωμία ως συνήθως, στο ρόλο του πατέρα που κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την οικογένειά του και η ταλαντούχα Izabela Vidovic στο ρόλο της μεγάλης αδερφής του Auggie που λόγω της κατάστασης έχει παραμεληθεί πολύ από τους γονείς. (Αυτό είναι άλλο ένα ζήτημα που θίγεται από την ταινία. Το πως δηλαδή τα παιδιά που έχουν κάποιον αδερφό με ιδιαίτερα προβλήματα και ανάγκες παραμελούνται συχνά από τους γονείς και αισθάνονται πως βρίσκονται στο περιθώριο).

§ Κριτική της ταινίας από την Νατάσσα Λούππου
loupou natassa avatarΕίναι ηθοποιός και συγγραφέας του βιβλίου “Το Μυστικό της Μαγείας”. Αν και έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία, η ίδια παραδέχεται πως έχει λίγο περισσότερη αδυναμία στην ισπανική γλώσσα την οποία επίσης γνωρίζει πολύ καλά. Λατρεύει το θέατρο, το σινεμά, τη μουσική, τη λογοτεχνία και σέβεται απεριόριστα τους ανθρώπους που υπηρετούν την τέχνη με αγάπη και πάθος. Πιστεύει πως κάθε άνθρωπος ανάλογα με την προσωπικότητά του έχει διαφορετικά «θέλω» και πως μια ταινία δεν είναι τηγανητή πατάτα για να αρέσει σε όλους. Το σημαντικότερο είναι ο κάθε δημιουργός να καταθέτει την αλήθεια του. Ένας καλός καφές και μια ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι αρκούν για να την κάνουν χαρούμενη, ενώ την ενοχλεί πολύ η αδικία.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.