
Όταν αναφερόμαστε στη Διανοητική Ιδιοκτησία εννοούμε τόσο την πνευματική ιδιοκτησία (δικαιώματα καλλιτεχνών πάνω στο έργο τους), όσο και τη βιομηχανική ιδιοκτησία (δικαιώματα εφευρετών πάνω στις δημιουργίες, δηλαδή τις πατέντες).
Πνευματική Ιδιοκτησία & Συγγενικά Δικαιώματα
Η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία θεωρείται για τα δημοκρατικά, κυρίως, πολιτεύματα ως δεδομένο και όχι ως ζητούμενο, αφού αυτή μπορεί να οδηγήσει στη διάδοση της γνώσης. Εξάλλου, η πρόσβαση στην πληροφορία έχει αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα από τα σημαντικότερα διεθνώς δικαστήρια προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί την τελευταία κυρίως δεκαετία με την εξάπλωση του διαδικτύου ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία ελλοχεύει πολλούς κινδύνους, όπως η καταπάτηση της πνευματικής ιδιοκτησίας.Τα παιδιά κι οι νέοι συχνά απολαμβάνουν πνευματικά έργα ή αποσπάσματα αυτών στον ελεύθερο χρόνο τους. Κατεβάζοντας από το διαδίκτυο τέτοια έργα και μοιράζοντάς τα με τους φίλους τους, οι νέοι δεν αντιλαμβάνονται ότι, πολλές φορές, καταπατούν, έστω κι άθελά τους, τα δικαιώματα των ανθρώπων που εργάστηκαν για την παραγωγή του εκάστοτε έργου.
Εξάλλου, μία μελέτη του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) για τη συμπεριφορά των νέων απέναντι στην Πνευματική Ιδιοκτησία δείχνει ότι αρκετοί νέοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση απολαμβάνουν πνευματικά έργα μέσω μη νόμιμων πηγών χωρίς να σκέφτονται τα ζητήματα των δικαιωμάτων. Για κάποιους οι λόγοι είναι οικονομικοί, δηλαδή το κόστος απόκτησης του έργου μέσα από νόμιμες πηγές, ενώ για άλλους κυριαρχούν οι λόγοι μη ακριβούς κατανόησης των Πνευματικών Δικαιωμάτων ή ακόμα και έλλειψης γνώσης για το εύρος των επαγγελματιών που δικαιούνται αμοιβής από τα έργα τους.
Καθένας από εμάς, εσύ, οι φίλοι σου, οι συμμαθητές σου, οι γονείς σου είναι δημιουργοί. Όλοι δημιουργούμε! Και όλοι κάνουμε χρήση έργων που έχουν δημιουργήσει κάποιοι άλλοι.Ένα πανέμορφο βίντεο με ήρωα τον Ορφέα το πολυτάλαντο χταπόδι, μας θυμίζει τη σημασία της τέχνης και της δημιουργίας στην καθημερινότητα όλων, μικρών και μεγάλων.
Ο Ορφέας ένα μικρό πολυτάλαντο χταπόδι, αφιερώνει όλο του το χρόνο για να δημιουργήσει έργα που δίνουν χρώμα στις ζωές όλων στον βυθό. Όλοι εκεί, με τα έργα του ντύνουν τις όμορφες στιγμές τους και αυτά μοιράζονται μεταξύ τους. Όμως κανένας δεν σκέφτεται ότι και το μικρό χταπόδι, που ομορφαίνει με τόσο κόπο τη ζωή τους έχει κι αυτό ανάγκες. Έτσι ο Ορφέας, πεινασμένος και νηστικός, αφήνει τις τέχνες και ζει όπως όλοι. Προσπαθώντας να καλύψει απλά τις δικές του ανάγκες. Και ο βυθός χάνει σιγά σιγά το χρώμα του και γίνεται γκρίζος…
Η πνευματική ιδιοκτησία υπάρχει για να μπορούν οι άνθρωποι που δημιουργούν να συνεχίσουν να δημιουργούν. Για να μπορούμε όλοι να συνεχίσουμε να διαβάζουμε βιβλία, να ακούμε τραγούδια, να βλέπουμε ταινίες.
Γιατί η πνευματική ιδιοκτησία είναι σημαντική;
Όταν δημιουργείς κάτι, δεν είσαι περήφανος για το έργο σου;
Όταν κάνεις μια εργασία, μια ζωγραφιά, ένα σκίτσο, όταν γράφεις ένα ποίημα για τη μητέρα σου στο πλαίσιο της Γιορτής της Μητέρας ή όταν γράφεις ένα άρθρο στην εφημερίδα του σχολείου σου, δεν νιώθεις ιδιαίτερα δημιουργικός;
Και πώς θα νιώσεις εάν όλα αυτά που δημιουργείς, τα οποία είναι έργα, μια μέρα τα αντιγράψει κάποιος, δηλαδή τα ‘κλέψει’, και τα χρησιμοποιήσει χωρίς την άδειά σου;
Εδώ είναι που η πνευματική ιδιοκτησία αποδεικνύεται χρήσιμη. Η πνευματική ιδιοκτησία σού δίνει τη δυνατότητα να εμποδίσεις άλλους ανθρώπους από το να αντιγράψουν το έργο σου και να το χρησιμοποιήσουν ή να το εκμεταλλευτούν ενδεχομένως με τρόπο που δεν σου αρέσει.
Η πνευματική ιδιοκτησία σού δίνει το δικαίωμα να ελέγχεις τι μπορούν να κάνουν οι άλλοι και τι όχι με το έργο σου. Όπως δεν επιτρέπεται σε κανέναν να κλέψει ό,τι σου ανήκει, ό,τι είναι δικό σου, έτσι δεν επιτρέπεται να σου πάρει και ό,τι έχε ις δημιουργήσε ι και να το
χρησιμοποιήσει, όπως εκείνος θέλει, εάν δεν έχει πάρει προηγουμένως την άδειά σου.
Δες εδώ τις Ερωτήσεις και απαντήσεις
για μαθητές Δημοτικού
Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησία της Ελλάδας (ΟΠΙ), ως ο αρμόδιος φορέας μεριμνά για τον σεβασμό του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας με διάφορους τρόπους.Μέσω της ιστοσελίδας copyrightschool.gr, στοχεύει στην ενημέρωση των νέων ανθρώπων μέσα από εκπαιδευτικό υλικό και διαδραστικά παιχνίδια.
Κάνε κλικ πάνω στην εικόνα για να διαβάσεις τον οδηγό που θα λύσει πολλές από τις απορίες σου σε σχέση για την πνευματική ιδιοκτησία.
Σενάριο και Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Ράππας
Παραγωγή: RAPPASfilms
Ο Ορφέας, το πολυτάλαντο χταπόδι, συγκέντρωσε εδώ όλο το υλικό που σε αφορά. Ακολούθώντας τις δραστηριότητες στην παρακάτω προτεινόμενη ιστοσελίδα που είναι φτιαγμένη για εσένα, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις την αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας με απλό και διασκεδαστικό τρόπο. Εδώ θα βρεις παιχνίδια, θα κατεβάσεις αφίσες και κόμικ, θα παρακολουθήσεις βίντεο με πρωταγωνιστή το χταπόδι
Ακολούθησε λοιπόν τον Ορφέα και καλή διασκέδαση!
1.Έχουν όλοι δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικά δικαιώματα; Μάθε παιζοντας …κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα
2. Μπορείς να μεταμορφώσεις το χταπόδι Ορφέα ;
Ο χαρακτήρας του Ορφέα βασίστηκε στο σήμα που έχει σχεδιάσει ο Νίκος Σταυρόπουλος για τoν ΟΠΙ και το copyrightschool
Η Πνευματική Ιδιοκτησία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του πλούτου μας. Η προστασία της περνάει αρχικά μέσα από την κατανόηση του τι είναι πνευματικά δικαιώματα και σε ποιον/ποιους κάθε φορά ανήκουν. Ας ασχοληθούμε για να μάθουμε πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τη δουλειά όλων των συντελεστών του εκάστοτε πνευματικού έργου.
πηγή άρθρου: https://copyrightschool.gr/index.php/library
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.