Κάθε λεπτό, οκτώ άνθρωποι αφήνουν τα πάντα πίσω τους για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και των διώξεων. Εάν εσύ και η οικογένειά σου κινδυνεύατε από τον πόλεμο, τι θα κάνατε;
Θα μένατε στη χώρα σας αντιμέτωποι με το θάνατο;
Ή θα προσπαθούσατε να φύγετε με κίνδυνο να σας απαγάγουν, να σας βιάσουν ή να σας βασανίσουν;
Για πολλούς πρόσφυγες η επιλογή είναι ανάμεσα στον τρόμο και κάτι ακόμα χειρότερο…
Οι πρόσφυγες δεν έχουν επιλογή.
Εσύ όμως έχεις!
(Πηγή: https://www.unhcr.gr)
Η προσφυγική κρίση δεν είναι απλώς μια ιστορία στις ειδήσεις – συμβαίνει εδώ και συμβαίνει κάθε μέρα. Μια ανθρώπινη τραγωδία εκτυλίσσεται. Κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, περισσότερα από 420 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν σε ζώνες συγκρούσεων. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – δημιουργώντας τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ανάμεσά τους είναι μια γενιά παιδιών που έχασαν όλα όσα ξέρουν: τα σπίτια τους, την εκπαίδευσή τους – μερικές φορές ακόμη και τις οικογένειές τους.
Ένα στα έξι παιδιά σε όλο τον κόσμο ζει σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από συγκρούσεις τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 20 χρόνια.
Από τη Συρία στο Νότιο Σουδάν, την Υεμένη μέχρι τη ΛΔΚ, τα παιδιά παγιδεύονται στη βία, η οποία δεν είναι δική τους δημιουργία. Παιδιά σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται, βιάζονται και στρατολογούνται και στερούνται βοήθειας και ιατρικής περίθαλψης. Τα αντιμαχόμενα μέρη βομβαρδίζουν σχολεία και νοσοκομεία σε μια κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.
60 εκατομμύρια άνθρωποι
Είναι μια κατάσταση που έχει αναγκάσει τις οικογένειες σε τρομακτικές καταστάσεις και αδύνατες επιλογές. Και τα παιδιά έχουν υποφέρει περισσότερο.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απηύθυνε στις 18 Ιούν 2021 έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας ώστε να σταματήσει και να αρχίσει να αντιστρέφεται η αυξητική τάση που παρατηρείται τα τελευταία δέκα χρόνια στον εκτοπισμό λόγω βίας και διώξεων.
Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη Γενεύη. Παρατηρείται μια επιπλέον αύξηση της τάξης του 4% από τον ήδη πολύ υψηλό αριθμό των 79,5 εκατομμυρίων ξεριζωμένων στα τέλη του 2019. Η έκθεση καταδεικνύει ότι μέχρι το τέλος του 2020 υπήρχαν 20,7 εκατ. πρόσφυγες υπό την εντολή της Ύπατης Αρμοστείας, 5,7 εκατ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και 3,9 εκατ. Βενεζουελάνοι εκτοπισμένοι έξω από τη χώρα τους. Ακόμα 48 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους (IDPs) και 4,1 εκατομμύρια ήταν αιτούντες άσυλο.
Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι παρά την πανδημία και τις εκκλήσεις για μια παγκόσμια εκεχειρία, οι συγκρούσεις συνέχισαν να τρέπουν τους ανθρώπους σε φυγή από τα σπίτια τους.
«Πίσω από κάθε αριθμό βρίσκεται ένας άνθρωπος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του. Βρίσκεται μια ιστορία εκτοπισμού, στερήσεων και πόνου. Οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν την προσοχή και τη στήριξή μας, όχι μόνο μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και μέσα από την εξεύρεση λύσεων για να μπει ένα τέλος στα δεινά τους.»
Ο COVID-19 έχει θέσει σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας, τα σχολεία και τις κοινότητές μας. Όλοι χρειάστηκε να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί προκειμένου να είμαστε όλοι ασφαλείς. Παρά τις προκλήσεις, οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι άνθρωποι ανέλαβαν και αυτοί δράση. Μόνο δουλεύοντας μαζί μπορούμε να ορθοποδήσουμε από την πανδημία του COVID-19. Μαζί επουλώνουμε τις πληγές μας, μαθαίνουμε και κάνουμε τη διαφορά.
«Το ταξίδι της Χαλιμά» ξεκίνησε!
«Το ταξίδι της Χαλιμά» είναι ένα βιβλίο για να κρατήσει συντροφιά σε παιδιά πρόσφυγες στο ταξίδι τους από την Ελλάδα προς τις χώρες προορισμού τους, αλλά και να ενημερώσει ευχάριστα τα υπόλοιπα παιδιά για το δύσκολο ταξίδι των προσφύγων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Βασίστηκε σε παραδοσιακά συριακά λαϊκά παραμύθια και μιλάει για τη Χαλιμά που θέλει να φτάσει στη γη της βροχής. Για να τα καταφέρει πρέπει να περάσει από πολλές χώρες στις οποίες θα κάνει πολλούς καινούργιους φίλους.
Όλα ξεκίνησαν από την ομάδα θεάτρου και τέχνης mermiξ. Συνεργάστηκαν περίπου 80 εθελοντές για εννιά μήνες και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!
Για να έρθει το βιβλίο αυτό στα χέρια σου, βοήθησαν πολλοί άνθρωποι.
Τους αρέσουν διαφορετικά χρώματα και φαγητά, δεν μοιάζουν μεταξύ τους και δεν συμφωνούν σε όλα όταν συζητάνε.
Το μόνο κοινό που έχουν είναι ότι επέλεξαν να μη φοβούνται και να αισθάνονται περισσότερο αγάπη παρά να αισθάνονται μίσος.
Είναι τόσοι πολλοί που υπάρχουν γύρω σου όπου και αν βρίσκεσαι και όπου και αν βρεθείς στο μέλλον, και επειδή δεν σε γνωρίζουν, δε θα ξέρουνε ποτέ ότι έχεις διαβάσει αυτό το παραμύθι. Εσύ μπορείς απλά να κοιτάξεις γύρω σου και να δεις πολλούς από αυτούς να περπατάνε ή να κάθονται δίπλα σου.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, μου είπαν να σου γράψω ότι χαίρονται πολύ που θα διαβάσεις αυτό το παραμύθι.
Μου είπαν επίσης να σου γράψω ότι σε αγαπάνε!
Νίκος Καλαϊτζίδης
Οι δημιουργοί του εκτός από το να μπορέσουν να διασκεδάσουν τα παιδιά θέλουν να τους προσφέρουν και κάποιες στιγμές δύναμης και ελπίδας.
Για αυτό το λόγο έχουν βγάλει από το βιβλίο κάθε μορφή βίας που συναντάμε συχνά σε λαϊκά παραμύθια. Δεν υπάρχει «κακός» και όλοι οι άνθρωποι είναι ευγενικοί. Δεν υπάρχουν βασιλιάδες ή πριγκίπισσες και δεν υπάρχουν θρησκευτικές αναφορές.
Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για να δημιουργηθεί μια ιστορία σύγχρονη, πολυπολιτισμική και διαπολιτισμική, υπό την καθοδήγηση ακαδημαϊκών που ειδικεύονται στον τομέα αυτό.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη είναι εικονογραφημένη για τους μικρούς αναγνώστες. Οι επόμενες είναι διαδραστικές. Τα παιδιά μπορούν να χρωματίσουν τις εικόνες, να γράψουν τις δικές τους ιστορίες, σκέψεις και ζωγραφιές. Κάθε βιβλίο θα συνοδεύεται από μπογιές και στυλό.
Το βιβλίο θα διατίθεται δωρεάν, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Η έντυπη έκδοση θα διανεμηθεί στα παιδιά των προσφύγων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα. Η ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου είναι διαθέσιμη σε διάφορες γλώσσες
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ένα θεατροπαιδικό πάνω στο βιβλίο
Το ταξίδι της Χαλιμάς-θεατρολογική προσέγγιση
ΥΛΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ_ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ_ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το παρακάτω υλικό ενσωματωμένο μέσα σε μιά Διαδραστική εικόνα με τίτλο :
“Πρόσφυγες – Σαν τα τρελά πουλιά…” απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σχολικούς συμβούλους, στελέχη της εκπαίδευσης, εμψυχωτές ομάδων κ.α. και είναι ιδιαίτερα ευέλικτο ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε τάξης και διδακτικού αντικειμένου.
Το εκπαιδευτικό υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο είτε της διαθεματικότητας, εμπλουτίζοντας τον τρόπο διδασκαλίας αλλά και τα ίδια τα σχολικά βιβλία, είτε της ευέλικτης ζώνης και των διάφορων προγραμμάτων, όπως τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων ΄όπως τα Εργαστήρια δεξιοτήτων.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.