Το οικολογικό αποτύπωμα της μεσογειακής διατροφής -Υγιή παιδιά, Υγιής πλανήτης !!!

5f37814554b20

τίτλο4Γνώριζες ότι οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον που ζούμε;
Πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές και να βοηθήσουμε όλοι μαζί για  να ζήσουμε σε έναν υγιέστερο πλανήτη;
Πως θα μειώσουμε τις επιπτώσεις που έχει η παραγωγή και η κατανάλωση της τροφής μας στο περιβάλλον και εμάς τους ίδιους;

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σίγουρα γνωρίζεις ότι η μεσογειακή διατροφή έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι το οικολογικό αποτύπωμα της μεσογειακής διατροφής είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το αποτύπωμα της σύγχρονης δυτικής δίαιτας.
Μαγειρεύοντας στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, μαγειρεύoυμε για έναν καλύτερο κόσμο.Το μέλλον μας και του κόσμου που θα μεγαλώσετε περνά από το φαγητό που ετοιμάζουμε.

ΔIATΡΟΦΗ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ…..  ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Βρισκόμαστε στη χώρα που γεννήθηκε η μεσογειακή διατροφή. Αλλά συνεχώς απομακρυνόμαστε από αυτή, με τραγικά αποτελέσματα:
Η διατροφή των παιδιών στην Ελλάδα σήμερα χαρακτηρίζεται από μειωμένα οικογενειακά γεύματα και μεγάλη κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών στις ανεπτυγμένες χώρες

Με μεγάλο κίνδυνο στην υγεία τους, το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών ηλικίας 5-17 ετών θεωρούνται υπέρβαρα ή παχύσαρκα Από την άλλη πλευρά τα τρόφιμα δεν παράγονται ως δια μαγείας. Η παραγωγή και η κατανάλωση τροφίμων φέρνουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Για παράδειγμα, τεράστιες εκτάσεις δασών καταστρέφονται κάθε χρόνο προς κτηνοτροφική χρήση και την αγροτική παραγωγή, όπου καταναλώνεται το 90% του πόσιμου νερού. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σχεδόν το 30% των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, αντί να καταναλωθεί.

 ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ  ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ;

♥Να ακολουθείς το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής .
♥ Να επιλέγεις τοπικά και εποχιακά είδη, όποτε μπορείς.
♥Να αποφεύγεις τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Εκτός του είναι ανθυγιεινά, κάνουμε κακό στον πλανήτη.
♥ Να μειώσεις την κατανάλωση κρέατος βάζοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο μενού της εβδομάδας!
♥ Να ελαχιστοποιήσεις τις ποσότητες φαγητού που πετάς. Το φαγητό δεν είναι για πέταμα.
♥Να κάνεις καλές επιλογές όταν επισκέπτεσαι το σούπερ μάρκετ. Η υπερκατανάλωση και η προτίμηση σε επεξεργασμένα προϊόντα καταστρέφουν τον πλανήτη.
♥Να αποφεύγεις όσο μπορείς τα delivery και τα fast food.

τίτλο3 3 Δεκάλογος για τη μείωση του περιβαλλοντικού
αποτυπώματος από τη διατροφή μας

Ώρα για προβολή! δείτε τα παρακάτω βίνεο -animations

 “Μύθος ή Αλήθεια”;

Προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις:



Λήψη αρχείου

Και τώρα ας δούμε τις απαντήσεις:



Λήψη αρχείου

Ας επισκεφθούμε την ιστοσελίδα του Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», μια ελληνική μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που συνδυάζει τη διαθεματική επιστημονική έρευνα με την αποτελεσματική δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας . Ειδικότερα ας δούμε το άρθρο   “Η άπληστη λαιμαργία μας καταστρέφει τον πλανήτη” Άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών, και ας  το μελετήσουμε για να αντιληφθούμε  τι μας προτείνει το άρθρο για την αειφορική αλιεία.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, θα ήταν καλή ιδέα  να παίξετε   Οικολογικά παιχνίδια που σας ετοίμασα αλλά και παιχνίδια από το  Οικοσκόπιο.


Πατάμε εδώ για να μπούμε στην  διαδικτυακή χαρτογραφική εφαρμογή
, που σχεδιάστηκε και λειτουργεί από το 2008 με την ευθύνη του WWF Ελλάς. Στόχος του είναι να προσφέρει  άμεση, έγκυρη και κατανοητή πληροφορία για το περιβάλλον της χώρας μας.Η χαρτογραφική εφαρμογή και η βάση δεδομένων που την υποστηρίζει αναπτύχθηκε αρχικά από την εταιρεία QUERQUS Ο.Ε. ενώ η παρούσα μορφή διαμορφώθηκε από την εταιρεία GEODIV.

???? Τι κρέας κρύβει κάθε φαγητό;

???? Δεν πετάμε φαγητό

???? Ετικέτες προϊόντων

???? Η πυραμίδα της σωστής διατροφής (eme)

???? Χρειαζόμαστε όλα αυτά που αγοράζουμε;(eme)

«Π όπως Παίζω και μαθαίνω
για την Περιβαλλοντική δικαιοσύνη»

Παρακολουθούμε το βίντεο: Φύση χωρίς Σκουπίδια – ΕΕΠΦ της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.
Στην ταινία παρουσιάζονται με υπέροχο τρόπο τα αποτελέσματα της κακής διαχείρισης των φυσικών πόρων της Γης.

Και τώρα ας αναρωτηθούμε:

1.Τι σημαίνει «κακή» διαχείριση των φυσικών πόρων της Γης, όπως παρουσιάστηκε στην ταινία; Μπορείς να σκεφτείς  τις επιπτώσεις που έχει;
2.Πώς μπορούν να επιλυθούν τα πιο πάνω προβλήματα;
3.Τι σημαίνει «αειφόρος κατανάλωση», όπως παρουσιάστηκε στην ταινία που μόλις παρακολουθήσατε;
4.Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και να μειωθεί ο αριθμός σκουπιδιών που παράγονται; Εξυπηρετεί να ψωνίζουμε σε μεγάλες ποσότητες και ν’ αποθηκεύουμε τα προϊόντα στο σπίτι; Τι πιστεύετε;
5.Τελικά τι είναι η βιωσιμότητα;

Βιωσιμότητα, είναι η δυνατότητα να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε και θα εξακολουθήσουμε να έχουμε τους βασικούς πόρους που απαιτούνται για να επιβιώσουμε,  όπως νερό, τρόφιμα και ενέργεια. Σημαίνει να φροντίζουμε τον πλανήτη και να μπορούμε να ζούμε με όσα μας παρέχει.

Ας  δούμε και την αφίσα του  ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου για τη μείωση των σκουπιδιών με έμφαση στη μείωση των συσκευασιών μιας χρήσης, «Αφίσα Βιώσιμη πόλη; Ώρα για δράση!»)

 

Πολλά νοικοκυριά στερούνται βασικά τρόφιμα στο τραπέζι τους, ενώ, σε περιβαλλοντικό επίπεδο, η παραγωγή κατανάλωση κρέατος επιβαρύνει έντονα τον πλανήτη. Τα ζωικά προϊόντα και κυρίως το κόκκινο κρέας προκαλούν τις περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Το ίδιο συμβαίνει και με το νερό που απαιτείται για την παραγωγή τους.

Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι για την παραγωγή 1 κιλού χοιρινού κρέατος απαιτούνται 5.000 λίτρα (!) νερού; Ή ότι η εκτροφή μηρυκαστικών ζώων (βοοειδή, αιγοπρόβατα) χρησιμοποιεί τα 2/3 της παγκόσμιας αγροτικής έκτασης; Και ένα αριθμητικό στοιχείο για εμάς τους Έλληνες που αγαπάμε πολύ το «σουβλάκι»: Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα καταναλώνονται κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια σουβλάκια. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό υδατικό αποτύπωμα του εθνικού μας εδέσματος αρκεί για να γεμίσουμε 21 φορές το φράγμα του Μαραθώνα!  Επίσης, καθώς ως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια, ενώ η κατανάλωση κρέατος και γάλακτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 68%… Δύσκολα τα πράγματα για τον πλανήτη και την ικανότητά του να μας θρέψει όλους.
Το κυριότερο όλων είναι ότι παγκοσμίως το 1/3 των τροφίμων καταλήγουν στα «αζήτητα», όταν περίπου 1 δισεκατομμύριο  άνθρωποι παγκοσμίως υποσιτίζονται. Συνολικά, πετιούνται 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής κάθε χρόνο. Και κάθε φορά που πετάμε τρόφιμα πετάμε μαζί τους γη, νερό και ενέργεια που μας χάρισε ο πλανήτης. Μήπως είναι ώρα να εκτιμήσουμε την τροφή και να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού;

Η σπατάλη τροφίμων  δεν υποδηλώνει οικονομική άνεση, αλλά αποτελεί πρόβλημα για το περιβάλλον και την τσέπη μας.
Κάθε μέρα- αντί να αφήνουμε να καταλήξουν ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, μπορούμε να τις σώσουμε απολαμβάνοντας τες και να «σώσουμε» το 1/3 των τροφίμων από τα σκουπίδια! 

Αν παρόλα αυτά φαίνεται να περισσεύει ποσότητα φαγητού, ας φροντίσουμε να την βάλουμε έγκαιρα στην άκρη (κοινώς να μην τσιμπολογήσουμε από αυτά που δεν πρόκειται να φάμε) και να φυλάξουμε τα περισσεύματα για τις επόμενες μέρες. Αν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να το κάνουμε, τότε μπορούμε να δώσουμε το φαγητό που περίσσεψε -με διακριτικό τρόπο- σε γνωστούς, γείτονες, σε όσους το έχουν ανάγκη. Παράλληλα, μπορούμε να ενημερώσουμε τους φίλους μας να πράξουν τα ίδια (σωστή ποσότητα, επαναξιοποίηση, προσφορά σε άλλους).

Αλλά ας μην μείνουμε μόνο εκεί. Υπάρχει άλλη μια αποστολή για εμάς. Αν πρόκειται να πάμε σε εστιατόριο, παίρνουμε μαζί μας το φαγητό που περίσσεψε!  Το φαγητό σε πακέτο είναι μία ιδανική λύση: έχουμε φαγητό για την επόμενη ημέρα, δεν χρειάζεται να μαγειρέψουμε και δίνουμε χαρά στον μάγειρα που το προετοίμασε.

Πέραν αυτού, παροτρύνουμε επίσης τον/την εστιάτορα να έρθει σε επαφή με το “Μπορούμε”. Την πρωτοβουλία που δικτυώνει αυτούς που μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα και αυτούς που τα χρειάζονται. Έτσι, όταν περισσεύει φαγητό στο εστιατόριο μπορούν αντί να το πετούν να το δίνουν σε ιδρύματα, ορφανοτροφεία, συσσίτια κι άλλους οργανισμούς που το χρειάζονται.

Παίξτε το παιχνίδι :FINPRINT από την WWF
Παίζοντας θα μάθετε  πως καταναλώνοντας τα σωστά είδη ψαρικών, μπορείτε να συμβάλλετε στον περιορισμό των εκπομπών CO2. Ελάτε να «ψαρέψετε» με το WWF και μάθετε πώς οι επιλογές σας επηρεάζουν το κλίμα…

Περισσότερο διδακτικό υλικό και βίντεο στην παρακάτω διαδραστική εικόνα

“DO it for Life – Μειώνω το οικολογικό μου αποτύπωμα”

Εσύ πόσους πλανήτες χρειάζεσαι για να ζήσεις;

Το Οικολογικό Αποτύπωμα ορίζεται ως μέτρο της κατανάλωσης φυσικών πόρων από μια κοινωνία για την κάλυψη των αναγκών της και συγκρίνει την ανθρώπινη κατανάλωση πόρων και την παραγωγή απορριμμάτων με την ικανότητα της γης να αναγεννάτε, να παράγει πόρους και να απορροφά τα απόβλητα.
Το μέσο παγκοσμίως οικολογικό αποτύπωμα υπολογίζεται στα 2,2 εκτάρια παραγωγικής γης ανά κάτοικο, ενώ δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 1,8. Δηλαδή ο κάθε κάτοικος καταναλώνει πόρους που πρέπει να παραχθούν από 22 στρέμματα ενώ διαθέσιμα είναι μόνο 18.Φυσικά δεν έχουμε όλοι την ίδια συμβολή στην κατανάλωση.

Πόσους πλανήτες θα χρειαζόμασταν εάν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο ζούσαν όπως εκείνοι της...
HΠΑ: 5 πλανήτες
Ισπανία: 2.5 πλανήτες
Ινδία: 0,7 πλανήτες

Εδώ μπορείτε να υπολογίσετε το δικό σας οικολογικό αποτύπωμα (http://bit.ly/2SMcOg9)
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην παρουσίαση της Αγορίτσας Παπαχατζή από τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MigratED μαζί με την ActionAid. http://bit.ly/2HF5qwN

Πηγή άρθρου :https://food.wwf.gr/,    https://www.footprintnetwork.org/

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Αγωγή Υγείας, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 1 :ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία, ΥΓΕΙΑ: Διατροφή-Αυτομέριμνα-Οδική Ασφάλεια. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.