Ο υδρολογικός κύκλος και η σημασία του νερού στη ζωή μας – Διαδραστικές εικόνες με εποπτικό & εκπαιδευτικό υλικό

podilato98 paixnidia me to nero 04 potamia

1638318752590 χριστ δραστ 2Ο υδρολογικός κύκλος, ή αλλιώς ο κύκλος του νερού, περιγράφει την παρουσία και την κυκλοφορία του νερού στην επιφάνεια της Γης, καθώς και κάτω και πάνω απ’ αυτή. Το νερό της Γης είναι πάντα σε κίνηση και πάντα σε αλλαγή, από την υγρή μορφή στην αέρια ή σε πάγο ξανά και αντίστροφα. Ο κύκλος του νερού λειτουργεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Η ζωή στη Γη εξαρτάται απ’ αυτόν. Η Γη θα ήταν πολύ αφιλόξενο μέρος για τη ζωή χωρίς τον υδρολογικό κύκλο.

Ο κύκλος του νερού λειτουργεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια…
το νερό στη φύση δεν δημιουργείται από την αρχή αλλά ανακυκλώνεται συνεχώς

Ακούμε το παραμύθι «Το ταξίδι της σταγόνας»

Το παραμύθι της νερουλίτσας


Μέρη του υδρολογικού κύκλου
κάντε κλικ στην εικόνα δείτε το Βίντεο και κάντε τις ασκήσεις
τίτλο 17

 

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ- ΚΟΥΙΖ

τίτλο 27

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) έχει διακρίνει 16 μέρη του υδρολογικού κύκλου:

  • Αποθήκευση νερού στη θάλασσα
  • Εξάτμιση
  • Εξατμοδιαπνοή
  • Εξάχνωση
  • Αποθήκευση του νερού στην ατμόσφαιρα
  • Συμπύκνωση
  • Κατακρημνίσματα
  • Αποθήκευση νερού σε πάγους και χιόνια
  • Απορροή από λιώσιμο του χιονιού
  • Επιφανειακή απορροή
  • Ροή σε υδατορεύματα
  • Αποθήκευση γλυκού νερού
  • Διήθηση
  • Αποθήκευση υπόγειου νερού
  • Εκφόρτιση υπόγειου νερού
  • Πηγές

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι σπίτι μας δεν είναι μόνο η κατοικία ή το διαμέρισμα όπου ζούμε με τους γονείς και τα αδέλφια μας.
Σπίτι μας είναι και η φύση, το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή ο αέρας, το νερό, το έδαφος, τα
δάση, τα βουνά, τα ποτάμια, οι θάλασσες, τα ζώα, τα φυτά, τα ψάρια.
Όπως αγαπάμε λοιπόν το σπίτι μας, δεν το καταστρέφουμε και φροντίζουμε να είναι καθαρό, την ίδια υποχρέωση έχουμε και για το φυσικό μας περιβάλλον, που είναι το
«μεγάλο» σπίτι όλων μας.
Ποιοι έχουν την ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος;

Μα φυσικά όλοι οι άνθρωποι που ζουν στον πλανήτη μας.
Ευθύνη έχουν οι «μεγάλοι» άνθρωποι γιατί είναι εκείνοι που κυβερνούν και αποφασίζουν για τη ζωή και την τύχη τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη μας.
Ευθύνη όμως έχουμε και εμείς τα παιδιά.
Αν μάθουμε να αγαπάμε και να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, έστω και στο
μικρό βαθμό που μπορούμε να το κάνουμε – δηλαδή να μη ρυπαίνουμε τους δημόσιους χώρους, τους δρόμους, τις πλατείες, τα σχολεία, να μη σπαταλάμε το νερό, να ανακυκλώνουμε το χαρτί, το αλουμίνιο, το γυαλί, να φροντίζουμε τα φυτά, τα ζώα – όταν πια θα γίνουμε εμείς «μεγάλοι» άνθρωποι και θα αποφασίζουμε για την τύχη του πλανήτη
μας, δεν θα ξεχνάμε ποτέ αυτό που μάθαμε να κάνουμε από παιδιά, δηλαδή:
Να μην καταστρέφουμε το φυσικό περιβάλλον και να το σεβόμαστε.

«Το Δώρο της Βροχής»: Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη

Το “Δώρο της Βροχής” απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού σχολείου (Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄) και του Γυμνασίου (Α΄και Β΄). Έχει ως κύριο στόχο να αποτελέσει ένα ευέλικτο εργαλείο των εκπαιδευτικών για την υλοποίηση δραστηριοτήτων και προγραμμάτων στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ).

Στηρίζεται σε μαθητοκεντρικές και βιωματικές προσεγγίσεις εμπλέκοντας τους μαθητές σε δραστηριότητες κατά τις οποίες ανακαλύπτουν, διερωτώνται, προβληματίζονται, ενημερώνονται μαζί και μέσα από την αλληλεπίδρασή τους στην εργασία σε ομάδες.

Οι εκπαιδευτικές τεχνικές που προτείνονται στις δραστηριότητες είναι: η συζήτηση, τα μοντέλα, η δημοσκόπηση, η μελέτη στο πεδίο, τα παιχνίδια ρόλων και οι δραματοποιήσεις μέσα από τις οποίες προωθούνται θέματα σχετικά με τη στάση του υπεύθυνου πολίτη, τη πολιτισμική παράδοση και τις σύγχρονες ανάγκες και κατανάλωση, τη σύνδεση του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας – όλα σχετικά με το νερό.

Το περιεχόμενο του υλικού αναπτύχθηκε διαθεματικά εμπλέκοντας τα συναφή επιστημονικά πεδία, όπως: Οικολογία, Γεωγραφία, Μετεωρολογία, Ιστορία, Γλώσσα και Λογοτεχνία, Λαογραφία, Οικιακή Οικονομία.

Περιλαμβάνει 10 θεματικές ενότητες που απευθύνονται στους μαθητές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ίδιους με την κατάλληλη υποστήριξη και διαμεσολάβηση του εκπαιδευτικού.
Ο εκπαιδευτικός μπορεί να αξιοποιήσει το υλικό χρησιμοποιώντας το σύνολο του ή τμήματά του σε σχετικά μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος, στην ευέλικτη ζώνη, σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε project [Ιδέες για εκπαιδευτικές δραστηριότητες].

Το παιδαγωγικό υλικό είναι διαθέσιμο, εδώ
Eναλλακτικά πατήστε στην εικόνα
τίτλο 26

Πηγή: edweek.gr

Το νερό είναι φυσικός πόρος σε ανεπάρκεια.
Τι σημαίνει αυτό και γιατί συμβαίνει;

Μάθετε περισσότερα για την αξία του νερού στη ζωή μας με το παρακάτω έντυπο:



Λήψη αρχείου

Παιχνίδια κατανόησης για την σημασία του νερού στη ζωή μας

 

Παγκόσμια κατανομή νερού
Μέσα από την παρακάτω διαδραστική εικόνα θα εξετάσουμε τον «φυσικό» κύκλο του ύδατος της Γης, παραλείποντας τις σημαντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επιρροής.

Στην επόμενη εικόνα της οποίας το φόντο ( εικόνα backround) ανήκει στην Γ. Κοκκινάκη θα βρούμε αρκετό εκπαιδευτικό και εποπτικό υλικό για την διδασκαλία του Κύκλου του νερού

Τέλος η διαδραστική εικόνα ¨Ρώτα το νερό τι τρέχει “ αποτελεί ένα συμπληρωματικό εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας με εκπαιδευτικά προγράμματα παρέμβασης και διδασκαλίας, ενσωματωμένα παιχνίδια βίντεο  και παρουσιάσεις, επιδιώκοντας τη διασαφήνιση βασικών εννοιών σχετικά με το νερό και τη διαχείριση του, την κατανόηση περιβαλλοντικών αξιών, την απόκτηση γνώσεων και την καλλιέργεια περιβαλλοντικών ευαισθησιών που μπορούν να μετουσιωθούν σε πρωτοβουλία και δράση από τη νέα γενιά.

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας της περιβαλλοντικής συνείδησης στη νέα γενιά δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ορθολογική χρήση και την ανάγκη προστασίας των υδατικών πόρων, συνδέοντας έννοιες, όπως «ποιότητα ζωής», «πολιτισμός», «αλληλεγγύη» και «υπευθυνότητα» ως βασικές συνιστώσες ανάπτυξης του πολιτισμού του σύγχρονου ανθρώπου.

Τα παιδιά γνωρίζοντας τη μεγάλη διαδρομή που κάνει καθημερινά το νερό για να έρχεται αδιάλειπτα  στη βρύση μας και να απολαμβάνουμε κάθε σταγόνα του, αντιλαμβάνονται την επίπονη και μακροχρόνια προσπάθεια του ανθρώπου σε όλες τις φάσεις της ιστορικής του εξέλιξης  να το εξασφαλίσει, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και νέες μεθόδους που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του και προστατεύουν το περιβάλλον.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά thinglink, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα, ψηφιακές εφαρμογές. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.