“Ο μαγικός κόσμος των ζώων” μέσα σε μια ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ -Μια ενδιαφέρουσα συλλογή της Disney

20200912172606 o kosmos ton zoon

1638318752590 χριστ δραστ 1

 

Η Γουόλτ  Ντίσνεϋ δημιούργησε ένα μοναδικό είδος ψυχαγωγίας, μια όμορφη σειρά Ντοκιμαντέρ που μας κάνει  να αισθανόμαστε ζωντανοί στην ιδιαιτερότητα και τη μαγεία αυτού του κόσμου και το έκανε ζητώντας πάντα να μάθει, να αλλάξει, να ψάξει το καινούργιο. Η σειρά περιλαμβάνει  αφηγήσεις, και μίξη με κινούμενα σχέδια και πραγματικές εικόνες δεμένες αρμονικά μεταξύ τους. 

Πρόκειται για συλλογή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ για τα ζώα  (παραγωγής 2009, με ελληνική μεταγλώττιση). Τα ντοκιμαντέρ είναι εγκεκριμένα απ’ το Υπ. Παιδείας (2009) ως “Κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για σχολεία” και απ’ το Υπ. Πολιτισμού ως “Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες….
Αλφαβητική σειρά επεισοδίων: Αετοί Αλεπούδες Αρκούδες Δελεφίνια Ελάφια Ελέφαντες Ζέβρες Ιπποπόταμοι Καγκουρό Κάστορες Κουκουβάγιες Κροκόδειλοι Λιοντάρια Λύκοι Μέλισσες Μυρμήγκια Πάνθηρες Πιγκουίνοι Πίθηκοι Σουρικάτες Τίγρεις Φάλαινες Φίδια Φώκιες Χελώνες Χιμπατζήδες

Ακολουθούμε την παρακάτω διαδραστική εικόνα και απολαμβάνουμε τον όμορφο κόσμο των ζώων!!!!

*BEE MOVIE (2007) / «Η ιστορία μιας μέλισσας»/ Παιδική ταινία*

Ο Μπάρι, μια μέλισσα-εργάτης, εγκλωβισμένος σε μια βαρετή δουλειά, να φτιάχνει μέλι, μηνύει τους ανθρώπους, όταν μαθαίνει ότι ανέκαθεν έκλεβαν το νέκταρ των μελισσών.

*Σύνοψη της ταινίας*
Ο Μπάρι, η μέλισσα, μόλις αποφοίτησε από το κολέγιο και ετοιμά­ζεται να ακολουθήσει το κλασικό επάγγελμα κάθε μέλισσας: την παραγωγή μελιού. Ο Μπάρι, όμως, ως ανήσυχο πνεύμα, θέλει να βγει έξω από την κυψέλη και να ζήσει ελεύθερος.
Τελικά θα καταφέρει να βρεθεί στον κόσμο των ανθρώπων, όπου γνωρίζεται με μια ανθοπώλισσα, τη Βανέσα, που του σώζει τη ζωή. Όταν όμως ο Μπάρι, κάνοντας παρέα με τη Βανέσα, συνειδη­τοποιεί ότι οι άνθρωποι κλέβουν το μέλι από τις μέλισσες, που με τόσο κόπο παρασκευάζουν, αποφασίζει να τους τρέξει στα δικαστήρια.

Εμπνευστής της 25ης ταινίας της DreamWorks Animation ήταν ο Αμερικανός κωμικός Τζέρι Σάινφελντ, ο οποίος συμμετείχε στην παραγωγή της και στη συγγραφή του σεναρίου, ενώ ερμήνευσε και τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Αν και τα άφθονα βίαια περιστατικά της ταινίας Η Ταινία μιας Μέλισσας (2007) δεν είναι έντονα μα περιορίζονται στη σωματική κωμωδία, σημειώνονται κάποια σεξουαλικά υπονοούμενα και τοποθέτηση προϊόντων. Η ταινία εξερευνά με σάτιρα και σαρκασμό ενήλικα θέματα όπως η εργασιακή απογοήτευση.
Τα κινούμενα σχέδια της Dreamworks απογειώνονται προς το τέλος, όταν ο Μπάρι αντιλαμβάνεται πως χωρίς επικονίαση πεθαίνουν τα λουλούδια, και προσπαθεί να σώσει την πρασινάδα του κόσμου τούτου με αεροπλανικά, με αποτέλεσμα να έλθει και η ποθούμενη πτητική ενέργεια στην ταινία.

*Ανάλυση της ταινίας*

Η ιστορία δεν εστιάζει ξεκάθαρα σε κάποιο κινηματογραφικό είδος καθώς ξεκινά ως μια συμβατική περιπέτεια με ζώα, εξελίσσεται σε ρομαντική κωμωδία, μετέπειτα σε δικαστικό δράμα και αργότερα σε περιβαλλοντική παραβολή, μέχρι το τέλος όπου επιστρέφει στην περιπέτεια. Τα επεισόδια κυμαίνονται από κωμικά έως παράλογα, και αν και τα περισσότερα είναι πολύ απλοϊκά για να διασκεδάσουν τους ενήλικους θεατές, κάποια άλλα έχουν πολλά λόγια για να διατηρήσουν την προσοχή των παιδιών.

Οι μέλισσες της ταινίας συνομιλούν με τους ανθρώπους, φορούν ρούχα και χρησιμοποιούν εργαλεία και μηχανήματα. Όμως, αν και ακόμα και τα μικρότερα παιδιά θα μπορέσουν να διακρίνουν σε αυτά τα στοιχεία τη φαντασία από την πραγματικότητα, υπάρχουν σοβαρές αστοχίες που θα τα μπερδέψουν. Κάθε πτυχή της ύπαρξης των μελισσών διακατέχεται από μια καλλιτεχνική ελευθερία (ή απερισκεψία) που ενδέχεται να δημιουργήσει στα παιδιά στρεβλές αντιλήψεις σχετικά με τα έντομα και τη φύση γενικότερα.
Αν και πρόκειται για ιδιαίτερα ανάλαφρη κωμωδία φαντασίας και όχι μάθημα επιστημών, είναι αιφνιδιαστικό το πως σχεδόν τα πάντα σχετικά με τις μέλισσες είναι λανθασμένα, από τον σχεδιασμό τους έως και τη βιολογία, τον τρόπο ζωής και την οργάνωση των κοινωνιών τους. Αντίθετα με την ταινία, στην πραγματικότητα οι αρσενικές μέλισσες δεν έχουν κεντρί, δεν βγαίνουν έξω από την κυψέλη και δεν συνεισφέρουν στη διαδικασία παραγωγής μελιού, η οποία γίνεται εξ ολοκλήρου από τα θηλυκά του είδους.
Όμως τα λάθη δεν περιορίζονται στις μέλισσες. Τα κουνούπια στην πραγματικότητα τρέφονται με νέκταρ και όχι με αίμα, το οποίο αναζητούν μόνο τα θηλυκά ως πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου για τα αυγά τους. Μεταξύ άλλων, ένα λανθασμένο στοιχείο που αποτελεί και ουσιαστικό κομμάτι της πλοκής είναι η επικονίαση των λουλουδιών. Η ταινία εμφανίζει τις μέλισσες να χρησιμοποιούν γύρη από ένα μόνο είδος λουλουδιού για να επικονιάσουν πολλά διαφορετικά είδη φυτών, τα οποία εσφαλμένα παρουσιάζονται μαραμένα. Ωστόσο, η αποτυχία γονιμοποίησης των λουλουδιών δεν τα οδηγεί σε μαρασμό.

Μεταξύ των θετικών στοιχείων είναι ο τρόπος με τον οποίο η Βανέσα προστατεύει τον Μπάρι, ακόμα και πριν μάθει ότι εκείνος μπορεί να μιλήσει, τονίζοντας την αξία της ζωής κάθε πλάσματος. Η ιστορία προωθεί την κατανόηση της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ των μελισσών και των ανθρώπων.
Σημαντική είναι η ιδέα ότι η διατάραξη της ισορροπίας της φύσης μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Δείτε την ταινία πατώντας στην παρακάτω εικόνα

Viber 2023 01 23 17 11 56 509

Περισσότερα για τις μέλισσες στο παρακάτω άρθρο:

20η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας / Η ζωή & η προσφορά της στον κόσμο και την οικονομία

bee n 1

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά thinglink, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Κινηματογραφική παιδεία, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.