Όλος ο κόσμος της μέλισσας… μέσα σε μια εικόνα / Εκπαιδευτικό υλικό για Δημοτικό

bee miracle

τίτλο 10

H ζωή του ανθρώπου με τις μέλισσες
Πόσο συνδεδεμένη είναι η ζωή του ανθρώπου με τις μέλισσες & τι προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί των μελισσών σήμερα;

«Μπορείτε να φανταστείτε το καλοκαίρι σας χωρίς καρπούζι; Γενικά, χωρίς φρούτα και λαχανικά; Όχι, βέβαια! Γνωρίζετε άραγε ότι αυτό το αυτονόητο απειλείται σοβαρά λόγω της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών; Οι ρινόκεροι, οι πολικές αρκούδες και οι τίγρεις μπορεί να είναι το επίκεντρο των περισσότερωνn πρωτοσέλιδων για την απώλεια ειδών, αλλά γνωρίζετε ότι πολλά έντομα, φυτά και μικροσκοπικές μορφές ζωής αντιμετωπίζουν επίσης εξαφάνιση;
Σύμφωνα με την Greenpeace, από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Χωρίς αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “Η μέλισσα”
από το blog του Νηπιαγωγείου Ν.Ποτίδαιας Χαλκιδικής

Ένα σωστά δομημένο πρότζεκτ για μικρές ηλικίες  που μπορείτε να το μελετήσετε πατώντας στην παρακάτω εικόνα

P1010199 800x600

Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών και η σπουδαιότητά της
Γιατί χρειαζόμαστε τις μέλισσες; Αφού τσιμπάνε…

Λίγοι γνωρίζουν πόσο συνδεδεμένη είναι η ζωή μας με τις μέλισσες. Κατά την αναζήτηση της τροφής τους, οι μέλισσες μεταφέρουν γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και με αυτό τον τρόπο τα επικονιάζουν. Τί θα πει επικονίαση; Θα πει πώς τα γονιμοποιούν, προκαλούν, δηλαδή, την καρποφορία τους. Κι έτσι, μπορούμε εμείς να έχουμε πρόσβαση στα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά. Χωρίς τις μέλισσες η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική καθώς η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη δική τους άμεσα και έμμεσα. Άμεσα λόγω της ίδιας της παραγωγής της τροφής και έμμεσα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, της υγείας των οικοσυστημάτων και άρα και της δική μας που εξαρτάται από αυτήν.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

τίτλο 12

Ένα σύντομο ντοκιμαντέρ από την Apitec, για τον κύκλο ζωής της μέλισσας και την σπουδαιότητά της.

Γεια σας παιδιά, είμαι η Μάγια η μέλισσα.
Τι λέτε πάμε να μάθουμε κάποια πράγματα για μας τις μέλισσες;

Ο μαγικός κόσμος των μελισσών σε ένα βίντεο για μικρά παιδιά…

Μέλισσες- Ο μαγικός κόσμος των ζώων
Από τη συλλογή ντοκιμαντέρ για τα ζώα, για μικρά παιδιά (και όχι μόνο),
από τη Disney

Οπτικοποίηση του λαϊκού παραμυθιού
Μέλισσα, Σκαντζόχοιρος, χελώνα και αράχνη

Ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη από τη συλλογή “Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας”.

Όταν η μέλισσα ήταν άνθρωπος!!!

Υπάρχει ένας λαϊκός μύθος που μιλάει για την μέλισσα, και τις καλές πράξεις που αυτή ανέκαθεν έπραττε.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να διαβάσετε τον μύθο

1 1 1

Παροιμίες γύρω από το μέλι

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

sun flower 1643794 1280

Επισκεφτείτε το Μουσείο Μέλισσας

Επισκεφθείτε το Μουσείο Μέλισσας, το μοναδικό στην Ελλάδα και δείτε από κοντά τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών στις διαφανείς κυψέλες παρατήρησης, την παράδοση και την ιστορία της Μελισσοκομίας στη Ρόδο, πώς παίρνουμε το μέλι (από τη μέλισσα στο τραπέζι μας). Μάθετε τα πάντα για τη μέλισσα και τα πολύτιμα προϊόντα της: μέλι, γύρη, κερί, πρόπολη και τον βασιλικό πολτό. Αλληλεπιδράστε με τα ψηφιακά εκθέματα και τα εκπαιδευτικά μας παιχνίδια. Περπατήστε στον μελισσόκηπο και γνωρίστε τα βότανα και άνθη της Ρόδου που επισκέπτονται οι μέλισσες

melissokomiki hq

Ο κόσμος των μελισσών: Το θαύμα της φύσης

bee miracle 1

Μέλισσα: το ωφελιμότερο είδος του ζωϊκού βασιλείου για τον άνθρωπο. Η εκμετάλλευση της μέλισσας από τον άνθρωπο χρονολογείται από την πιο πρώιμη αρχαιότητα. Στους Αιγυπτιακούς παπύρους πριν από 3500 χρόνια αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο. Στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδών αναφέρεται ότι η ζωή παρατείνεται, όταν στην καθημερινή δίαιτα υπάρχει το γάλα και το μέλι. Το νέκταρ αποτελούσε την τροφή των αθάνατων Ολύμπιων θεών. Με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από τη νύμφη Μέλισσα. Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης το συνιστούσε για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.

Ο κόσμος των μελισσών είναι ο κόσμος της συνεργασίας, της εργατικότητας και της ομαδικότητας. Θα μάθουμε, λοιπόν, πώς ζουν αυτά τα όμορφα έντομα, πως εργάζονται για να μας δώσουν το μέλι άλλα και τα μυστικά της καθημερινής τους ζωής. Οι μέλισσες είναι κοινωνικά έντομα, όπως τα μυρμήγκια, οι σφήκες, οι τερμίτες. Τα μέλη δηλαδή του ίδιου είδους παρουσιάζουν διαφορετικές «ομάδες» με ξεχωριστά καθήκοντα και ρόλους μέσα στην κυψέλη. Έτσι, στις μέλισσες έχουμε τρεις διαφορετικές ομάδες: τις εργάτριες, τους κηφήνες και τη βασίλισσα.

 

Επισκεφθείτε την παρακάτω διαδραστική εικόνα
Μπορείτε να μάθετε πολλά για την θαυμαστή κοινωνία των μελισσών στην παρακάτω διαδραστική εικόνα

δείτε τα βίντεο και τα άρθρα για την μέλισσα
και παίξτε παιχνίδια κατανόησης!!!

Ο κινηματογράφος και η μέλισσα

Maya the Bee Movie / Μάγια Η Μέλισσα: Η Ταινία (2014)

Παιδική ταινία

Η Μάγια, η μικρή μέλισσα με τη μεγάλη καρδιά, μεταφέρεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη και παρασύρει μικρούς και μεγάλους σε μία επική περιπέτεια! Η μελισσούλα Μάγια μπορεί να βγήκε μόλις απ` το αυγό της, αλλά είναι ένας μικρός σίφουνας και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υπακούσει στους κανόνες της κυψέλης. Ένας από τους κανόνες αυτούς είναι να μην εμπιστεύεται τις σφήκες που ζουν πέρα από το λιβάδι.Η Μάγια όμως δεν μπορεί παρά να κάνει φιλίες με τον Φλιπ, την ακρίδα, τον Κερτ το σκαθάρι ακόμα και τον Στινγκ, τη νεαρή σφήκα!  Μία ατρόμητη παρέα που όμως οι άλλες μέλισσες δεν βλέπουν με καλό μάτι… Όταν κάποιος κλέβει τον βασιλικό πολτό, όλες οι υποψίες πέφτουν στις σφήκες και η Μάγια μπαίνει στο στόχαστρο ως συνεργός τους. Κανείς δεν πιστεύει ότι είναι ένα αθώο θύμα και κανείς δεν της συμπαραστέκεται, εκτός από τον καλόκαρδο φίλο της, τον Βίλλυ. Ο καλόκαρδος Βίλυ την πιστεύει και την βοηθάει να λύσει το μυστήριο, παρέα με τους υπόλοιπους φίλους της. Αυτό που απομένει για τους δύο φίλους είναι ένα μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι στην κυψέλη των σφηκών. Μετά από αυτό το  μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι, η Μάγια, ο Βίλυ και η υπόλοιπη παρέα θα τον βρει πραγματικό φταίχτη και θα καταφέρει να τους γνωρίσει  τους κατοίκους του μεγάλου και πλούσιου λιβαδιού.

Η ταινία είναι βασισμένη στο παιδικό βιβλίο, που αγαπήθηκε από γενιές και γενιές σε όλο τον κόσμο, « Οι περιπέτειες της Μάγιας της Μέλισσας », του Γερμανού συγγραφέα Βάλντεμαρ Μπόνσελς .  Το βιβλίο δημοσιεύτηκε το 1912, έγινε παγκόσμιο best seller και έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες. Μια φιλία πιο γλυκιά και από μέλι!

Δείτε την ταινία πατώντας στην παρακάτω εικόνα

 

magia i melissa poster 12

 

 

 


.png

BEE MOVIE (2007) / «Η ιστορία μιας μέλισσας»
Παιδική ταινία

Ο Μπάρι, μια μέλισσα-εργάτης, εγκλωβισμένος σε μια βαρετή δουλειά, να φτιάχνει μέλι, μηνύει τους ανθρώπους, όταν μαθαίνει ότι ανέκαθεν έκλεβαν το νέκταρ των μελισσών.

Bee Movie

Εμπνευστής της 25ης ταινίας της DreamWorks Animation ήταν ο Αμερικανός κωμικός Τζέρι Σάινφελντ, ο οποίος συμμετείχε στην παραγωγή της και στη συγγραφή του σεναρίου, ενώ ερμήνευσε και τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Αν και τα άφθονα βίαια περιστατικά της ταινίας η ταινία μιας Μέλισσας (2007) δεν είναι έντονα μα περιορίζονται στη σωματική κωμωδία, σημειώνονται κάποια σεξουαλικά υπονοούμενα και τοποθέτηση προϊόντων.  Η ταινία εξερευνά με σάτιρα και σαρκασμό ενήλικα θέματα όπως η εργασιακή απογοήτευση.

Η μελισσούλα Μάγια μπορεί να βγήκε μόλις απ` το αυγό της, αλλά είναι ένας μικρός σίφουνας και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υπακούσει στους κανόνες της κυψέλης. Ένας από τους κανόνες αυτούς είναι να μην εμπιστεύεται τις σφήκες που ζουν πέρα από το λιβάδι. Όταν κάποιος κλέβει τον βασιλικό πολτό, όλες οι υποψίες πέφτουν στις σφήκες και η Μάγια μπαίνει στο στόχαστρο ως συνεργός τους. Κανείς δεν πιστεύει ότι είναι ένα αθώο θύμα και κανείς δεν της συμπαραστέκεται, εκτός από τον καλόκαρδο φίλο της, τον Βίλλυ. Αυτό που απομένει για τους δύο φίλους είναι ένα μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι στην κυψέλη των σφηκών.

Σύνοψη της ταινίας

Ο Μπάρι, η μέλισσα, μόλις αποφοίτησε από το κολέγιο και ετοιμά­ζεται να ακολουθήσει το κλασικό επάγγελμα κάθε μέλισσας: την παραγωγή μελιού. Ο Μπάρι, όμως, ως ανήσυχο πνεύμα, θέλει να βγει έξω από την κυψέλη και να ζήσει ελεύθερος.

Τελικά θα καταφέρει να βρεθεί στον κόσμο των ανθρώπων, όπου γνωρίζεται με μια ανθοπώλισσα, τη Βανέσα, που του σώζει τη ζωή. Όταν όμως ο Μπάρι, κάνοντας παρέα με τη Βανέσα, συνειδη­τοποιεί ότι οι άνθρωποι κλέβουν το μέλι από τις μέλισσες, που με τόσο κόπο παρασκευάζουν, αποφασίζει να τους τρέξει στα δικαστήρια.
Τα κινούμενα σχέδια της Dreamworks απογειώνονται προς το τέλος, όταν ο Μπάρι αντιλαμβάνεται πως χωρίς επικονίαση πεθαίνουν τα λουλούδια, και προσπαθεί να σώσει την πρασινάδα του κόσμου τούτου με αεροπλανικά, με αποτέλεσμα να έλθει και η ποθούμενη πτητική ενέργεια στην ταινία.

Κατεβάστε ή δείτε την ταινία πατώντας στην παρακάτω εικόνα

λήψης

Ανάλυση της ταινίας

Η ιστορία δεν εστιάζει ξεκάθαρα σε κάποιο κινηματογραφικό είδος καθώς ξεκινά ως μια συμβατική περιπέτεια με ζώα, εξελίσσεται σε ρομαντική κωμωδία, μετέπειτα σε δικαστικό δράμα και αργότερα σε περιβαλλοντική παραβολή, μέχρι το τέλος όπου επιστρέφει στην περιπέτεια. Τα επεισόδια κυμαίνονται από κωμικά έως παράλογα, και αν και τα περισσότερα είναι πολύ απλοϊκά για να διασκεδάσουν τους ενήλικους θεατές, κάποια άλλα έχουν πολλά λόγια για να διατηρήσουν την προσοχή των παιδιών.

Οι μέλισσες της ταινίας συνομιλούν με τους ανθρώπους, φορούν ρούχα και χρησιμοποιούν εργαλεία και μηχανήματα. Όμως, αν και ακόμα και τα μικρότερα παιδιά θα μπορέσουν να διακρίνουν σε αυτά τα στοιχεία τη φαντασία από την πραγματικότητα, υπάρχουν σοβαρές αστοχίες που θα τα μπερδέψουν. Κάθε πτυχή της ύπαρξης των μελισσών διακατέχεται από μια καλλιτεχνική ελευθερία (ή απερισκεψία) που ενδέχεται να δημιουργήσει στα παιδιά στρεβλές αντιλήψεις σχετικά με τα έντομα και τη φύση γενικότερα.

.jpg

Αν και πρόκειται για ιδιαίτερα ανάλαφρη κωμωδία φαντασίας και όχι μάθημα επιστημών, είναι αιφνιδιαστικό το πως σχεδόν τα πάντα σχετικά με τις μέλισσες είναι λανθασμένα, από τον σχεδιασμό τους έως και τη βιολογία, τον τρόπο ζωής και την οργάνωση των κοινωνιών τους. Αντίθετα με την ταινία, στην πραγματικότητα οι αρσενικές μέλισσες δεν έχουν κεντρί, δεν βγαίνουν έξω από την κυψέλη και δεν συνεισφέρουν στη διαδικασία παραγωγής μελιού, η οποία γίνεται εξ ολοκλήρου από τα θηλυκά του είδους.
Όμως τα λάθη δεν περιορίζονται στις μέλισσες. Τα κουνούπια στην πραγματικότητα τρέφονται με νέκταρ και όχι με αίμα, το οποίο αναζητούν μόνο τα θηλυκά ως πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου για τα αυγά τους. Μεταξύ άλλων, ένα λανθασμένο στοιχείο που αποτελεί και ουσιαστικό κομμάτι της πλοκής είναι η επικονίαση των λουλουδιών. Η ταινία εμφανίζει τις μέλισσες να χρησιμοποιούν γύρη από ένα μόνο είδος λουλουδιού για να επικονιάσουν πολλά διαφορετικά είδη φυτών, τα οποία εσφαλμένα παρουσιάζονται μαραμένα. Ωστόσο, η αποτυχία γονιμοποίησης των λουλουδιών δεν τα οδηγεί σε μαρασμό.

Μεταξύ των θετικών στοιχείων είναι ο τρόπος με τον οποίο η Βανέσα προστατεύει τον Μπάρι, ακόμα και πριν μάθει ότι εκείνος μπορεί να μιλήσει, τονίζοντας την αξία της ζωής κάθε πλάσματος. Η ιστορία προωθεί την κατανόηση της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ των μελισσών και των ανθρώπων.
Σημαντική είναι η ιδέα ότι η διατάραξη της ισορροπίας της φύσης μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εικονική τάξη, Εκπαιδευτικά thinglink, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Κινηματογραφική παιδεία, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.