“Η Ωραία Κοιμωμένη” Μπαλέτο(1889) _ Πιοτρ Τσαϊκόφσκι

unnamed 300x199

3144Η «Ωραία Κοιμωμένη», ένα από τα διασημότερα μπαλέτα παγκοσμίως, γράφτηκε το 1889 και είναι το δεύτερο από τα τρία έργα για μπαλέτο που συνέθεσε ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου, όχι μόνο ως ένα αριστούργημα αλλά και σαν το πρώτο επιτυχημένο έργο για μπαλέτο που συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι.
Ο διευθυντής των Αυτοκρατορικών Θεάτρων της Αγ. Πετρούπολης Ιβάν Βσεβολόζσκι πρότεινε στον Τσαϊκόφσκι να συνθέσει μουσική για μπαλέτο, πάνω στον μύθο της Ωραίας Κοιμωμένης από το ομώνυμο παραμύθι του Σαρλ Περό (Charles Perrault). Ο Τσαϊκόφσκι δεν δίστασε να δεχτεί την ανάθεση αν και το πρώτο του μπαλέτο, η Λίμνη των Κύκνων δεν είχε γνωρίσει και τόση επιτυχία λίγα χρόνια πριν. Χορογράφος ήταν ο Μαριούς Πετιπά, ο οποίος μάλιστα έδωσε πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για τις μουσικές απαιτήσεις του έργου. Ο Τσαϊκόφσκι δούλεψε με έμπνευση και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε το έργο.

unnamed 300x199
Η παγκόσμια πρεμιέρα του μπαλέτου «Η Ωραία Κοιμωμένη», που αποτελείται από έναν πρόλογο και τρεις πράξεις, έγινε στην Αγία Πετρούπολη στις 15 Ιανουαρίου του 1890.Την ημέρα εκείνη, ο τσάρος Αλέξανδρος ΙΙΙ, κάλεσε τον συνθέτη στο αυτοκρατορικό θεωρείο, κάνοντας το σχόλιο «Πολύ καλά», γεγονός που μάλλον ενόχλησε τον Τσαϊκόφσκι ο οποίος περίμενε μία πιο ενθουσιώδη αντίδραση στο έργο του. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1899, ακολούθησε η πρεμιέρα του μπαλέτου στα Μπολσόι της Μόσχας.

Ο Τσαϊκόφσκι ολοκλήρωσε τη μουσική σύνθεση το 1889, παρουσιάζοντας έτσι το δεύτερο από τα τρία μπαλέτα του, το οποίο θεωρήθηκε αριστούργημα και παραμένει έως σήμερα ένα από τα διασημότερα του κλασικού ρεπερτορίου. Το αρχικό σενάριο ήταν του Ivan Vsevolozhsky και βασιζόταν στο ομώνυμο παραμύθι του Charles Perrault, ενώ οι χορογραφίες του Marius Petipa.
Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: ο βασιλιάς και η βασίλισσα καλούν όλες τις νεράιδες και τις μάγισσες να γίνουν νονές στα βαφτίσια της πρωτότοκης κόρης τους, της πριγκίπισσας Αυγής. Ξεχνούν όμως να καλέσουν τη μάγισσα Καραμπός. Την ώρα της βάφτισης κι ενώ οι νεράιδες προσφέρουν η καθεμιά και από μία αρετή στο μωρό, καταφθάνει η Καραμπός πολύ θυμωμένη και ρίχνει μία φοβερή κατάρα στην Αυγή. Στα 16α γενέθλιά της, θα τρυπήσει το δάχτυλό της μ’ ένα αδράχτι κι αυτό θα την οδηγήσει στο θάνατο! Όμως επεμβαίνει η καλή νεράιδα Πασχαλιά, που δεν έχει δώσει ακόμη τη δική της ευχή και αλλάζει την κατάρα της Καραμπός: η Αυγή δεν θα πεθάνει αλλά θα πέσει σε βαθύ ύπνο. Μαζί της και όλο το παλάτι. Ύστερα από εκατό χρόνια θα την ξυπνήσει ένας πρίγκηπας με το φιλί του και θα την παντρευτεί.

Με την ευκαιρία αυτή ας μάθουμε ποια είναι “Η ιστορία του χορού”
Πατήστε πάνω στην εικόνα

τίτλο 7

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΩΣ ΜΠΑΛΕΤΑ;
Παίξε πατώντας στην εικόνατίτλο2 1

Tchaikovsky merge 810

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον συνθέτη και τα έργα του επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Τσαϊκόφσκι: Μαθαίνω για τον συνθέτη

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Επιχειρηματικότητα – Αγωγή Σταδιοδρομίας-Γνωριμία με επαγγέλματα, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Θεματική 4 :ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, Κινηματογραφική παιδεία, Παγκόσμια & τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.