“H ΑΠΟΚΟΣΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΑΜΨΗ ” των ωκεανών :Βιοφωταύγεια

664579

Μύθοι και θρύλοι για αυτόφωτους ζωντανούς οργανισμούς

Η βιοφωταύγεια,  συνάρπαζε τον άνθρωπο ανά τους αιώνες. Οι ναυτικοί πίστευαν κάποτε ότι η βιοφωταύγεια στα απόνερα των πλοίων τους ήταν απόδειξη της χείρας του Ποσειδώνα. Οι μύκητες που λάμπουν θεωρούνταν χαμένα πνεύματα νεράιδων.

Ένας θρύλος λέει ότι αν και οι Άγγλοι  τον 17ο αιώνα μπορούσαν να αποβιβαστούν στην Κούβα, δεν το έκαναν επειδή περνώντας κοντά από το νησί είδαν φώτα να τρεμοπαίζουν και πίστεψαν ότι ήταν φωτιές που είχαν ανάψει στρατοπεδευμένοι Ισπανοί στρατιώτες. Τα φώτα ήταν στην πραγματικότητα χιλιάδες πυγολαμπίδες, που ίσως άλλαξαν το ρου της Ιστορίας σε σχέση με τον αποικισμό του νησιού.

664578

Χιλιάδες πυγολαμπίδες, όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός με την τεχνική της μακράς έκθεσης, στην περιοχή της Οκαγιάμα, στην Ιαπωνία.
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε αμετάκλητα συμπεράσματα για την χρησιμότητα του φωτός των αναλαμπίδων. Αναλαμπίδες είναι ένα ακόμη πιο λόγιο όνομα των ίδιων πάντα ζώων. Εικάζουν πως η βιοφωταύγεια ίσως είναι ένας τρόπος για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Γι’ αυτό κι όταν βρεθείς σ’ ένα μέρος που υπάρχουν πολλές πυγολαμπίδες  μαγεμένος παρακολουθείς το θέαμα της χαοτικής αυτής ανταλλαγής φωτεινών σημάτων που μοιάζει λίγο -με ανθρώπινη ανάγνωση- με τα λαμπιόνια στα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

firefly 1Οι πυγολαμπίδες όμως δεν είναι οι μόνοι αυτόφωτοι βιολογικοί οργανισμοί. Είναι απλώς εκείνοι που είναι πιθανότερο να συναντήσουμε στην καθημερινότητα. «Οι πυγολαμπίδες χρησιμοποιούν βιοφωταύγεια για επικοινωνία, θήρευση και ερωτοτροπία. Τα ψάρια τη χρησιμοποιούν για θήρευση, επικοινωνία και ως αντιστάθμιση στον φωτισμό.  Το φαινόμενο εκδηλώνεται σε  οργανισμοί που ζουν τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα. Ανάμεσά τους είναι μύκητες πάνω σε δέντρα που σαπίζουν.

oyster fungus bioluminescence family species Mycenaceae AustraliaΠικρό στρείδι ( Panellus stipticus ), ένας σαπροφυτικός μύκητας ικανός για βιοφωταύγεια. Κατατάσσεται στην οικογένεια Mycenaceae, το είδος βρίσκεται στην Ευρασία, την Αυστραλία και τη Βόρεια Αμερική. Είναι πιθανό οι μύκητες να εκπέμπουν φως για την προσέλκυση παραγόντων διασποράς σπορίων.

Ψάρια – θηρευτές σε μεγάλα βάθη  χρησιμοποιούν το φως τους για να έλκουν τα θύματά τους, καλαμάρια  το χρησιμοποιούν για να αποτρέπουν τους θηρευτές τους να τους επιτεθούν και φυσικά τα δινομαστιγωτά, μονοκύτταρο είδος πλαγκτόν, που δίνει το απόκοσμο γαλάζιο φως στα κύματα που σκάνε στις ακτές σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

723294 LEDVANCE GI 599948461 Jellyfish

Falmouth, Τζαμάικα. Αρχικά, τα παγκοσμίου φήμης μαύρα νερά της λιμνοθάλασσας παραμένουν στάσιμα. Αλλά μετά, με την παραμικρή αναταραχή, το νερό ζωντανεύει και ένα μπλε-πράσινο φως λαμπυρίζει από κάτω. Η λαϊκή παράδοση λέει ότι μια βουτιά σε αυτά τα «νερά που λαμπυρίζουν» μοιάζει με ντους στην πηγή της νεολαίας. Οι γυναίκες που αγκαλιάζουν την αιθέρια εμπειρία λέγεται ότι γίνονται πιο όμορφες και φαίνονται νεότερες
Η γνώση για τα φαινόμενα βιοφωταύγειας που έχει η ανθρωπότητα σήμερα δεν μειώνει καθόλου την ομορφιά του φαινομένου, που πάντα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και το θαυμασμό, οπουδήποτε συναντάται.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εικονική τάξη, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.