“Ενσυναίσθηση” η τέχνη του να είμαι…κοντά

1002
thanatos goneis paidia ox4wv723hxo2ptqhaawjtbdonqtpv5qrmm8ur1bipc
Εν συναίσθηση είναι η συναισθηματική ταύτιση με ένα άλλο άτομο. Η αναγνώριση και η κατανόηση της θέσης, του συναισθήματος, των σκέψεων ή της κατάστασης κάποιου άλλου. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί την ενσυναίσθηση, μπορεί να αναγνωρίσει, να αντιληφθεί και να αισθανθεί αυτό που αισθάνεται ένα άλλο άτομο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βάλει τον εαυτό του στη θέση του άλλου, να κατανοήσει τη συμπεριφορά του και να αναγνωρίσει τα κίνητρά της. Πρόκειται, εν ολίγοις, για ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας. Για μια ικανότητα που, αν και όλοι διαθέτουμε, την αγνοούμε. Γι’ αυτό και παραμένει αναξιοποίητη.

Τι είναι η ενσυναίσθηση:

Η ενσυναίσθηση είναι η πρόθεση να κατανοήσουμε τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις, να προσπαθήσουμε  να βιώσουμε αντικειμενικά και ορθολογικά τι αισθάνεται ένα άλλο άτομο .
Η λέξη ενσυναίσθηση είναι ελληνικής προέλευσης «ενσυναίσθηση » που σημαίνει «ενθουσιασμένος».
Η ενσυναίσθηση κάνει τους ανθρώπους να βοηθούν ο ένας τον άλλον. Συνδέεται στενά με τον αλτρουισμό – την αγάπη και την ανησυχία για τους άλλους – και την ικανότητα βοήθειας.
Όταν ένα άτομο καταφέρνει να αισθανθεί τον πόνο ή τα βάσανα των άλλων να βάλει τον εαυτό του στη θέση του, ξυπνά την επιθυμία να βοηθήσει και να ενεργήσει σύμφωνα με τις ηθικές αρχές.
Το άτομο με ενσυναίσθηση χαρακτηρίζεται από συγγένεια και ταυτοποίηση με άλλο άτομο. Ξέρει πώς να ακούει τους άλλους, να κατανοεί τα προβλήματα και τα συναισθήματά τους. Όταν κάποιος λέει “υπήρχε άμεση ενσυναίσθηση ανάμεσά μας”, αυτό σημαίνει ότι υπήρχε μια μεγάλη σύνδεση, μια άμεση αναγνώριση.
Η ενσυναίσθηση είναι το αντίθετο της αντιπάθειας, καθώς η επαφή με το άλλο άτομο δημιουργεί ευχαρίστηση, χαρά και ικανοποίηση. Η ενσυναίσθηση είναι μια θετική στάση που επιτρέπει τη δημιουργία υγιών σχέσεων, δημιουργώντας μια καλύτερη συνύπαρξη μεταξύ των ατόμων.

Τα είδη της ενσυναίσθησης

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη της ενσυναίσθησης στην ανθρώπινη εμπειρία:  η γνωστική ενσυναίσθηση,  η συναισθηματική ενσυναίσθηση και η ενσυναίσθηση της κατανόησης.

granaziaΗ γνωστική ενσυναίσθηση αναφέρεται στη νοητική κατανόηση της εμπειρίας του άλλου. Δηλαδή το άτομο σ’ αυτήν την περίπτωση βλέπει και εκτιμά από την σκοπιά του άλλου. Είναι η σε μεγάλο βαθμό συνειδητή προσπάθεια να αναγνωρίζει κανείς με ακρίβεια και να καταλάβει μια άλλη συναισθηματική κατάσταση. Μερικές φορές λέμε αυτό το είδος της ενσυναίσθησης «λήψη προοπτικής».

fatsa 1Η συναισθηματική ενσυναίσθηση αναφέρεται στο άμεσο βίωμα των συναισθημάτων του άλλου.  Με αυτήν την έννοια ένα άτομο συμμερίζεται τη συναισθηματική εμπειρία ή κατάσταση ενός άλλου ατόμου. Ονομάζεται επίσης πρωτόγονη εμπάθεια και αποτελεί μια υποκειμενική κατάσταση που προκύπτει από τη συναισθηματική μετάδοση. Είναι η αυτόματη αντίδρασή μας για να ανταποκριθούμε κατάλληλα στα συναισθήματα κάποιου άλλου. Αυτό το είδος της ενσυναίσθησης γίνεται αυτόματα, και  ασυνείδητα.

papoutsia 2Η ενσυναίσθηση της κατανόησης θεωρείται ουσιαστική σε διάφορους τομείς της ψυχοθεραπείας. Διδάσκεται ως συμβουλευτική δεξιότητα και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης της αποτελεσματικότητας του συμβούλου. Χαρακτηρίζεται ως «η ψυχική διαδικασία κατά την οποία ένα άτομο προσπαθεί να αναγνωρίσει δηλώσεις, μορφές συμπεριφοράς ή συναισθήματα ενός άλλου ατόμου και μάλιστα από την οπτική που βρίσκεται το άλλο άτομο». Αυτό απαιτεί να μπαίνει κανείς  στη θέση του άλλου.

Η ενσυναίσθηση ως αξία

Η ενσυναίσθηση μπορεί να θεωρηθεί ως μια θετική αξία που επιτρέπει σε ένα άτομο να συσχετιστεί με άλλους ανθρώπους με ευκολία και ευχαρίστηση, καθώς σχετίζεται με άλλους σημαντικούς για να διατηρήσει μια ισορροπία στη συναισθηματική κατάσταση της ζωής του.

Από την άλλη πλευρά, η ενσυναίσθηση επιτρέπει σε ένα άτομο να καταλάβει, να βοηθήσει και να παρακινήσει έναν άλλο που περνάει μια κακή στιγμή, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη συνεργασία και κατανόηση μεταξύ των ατόμων που απαρτίζουν μια κοινωνία.

Η ευτυχία στη Δανία φαίνεται πως είναι μόνιμη κατάσταση, αφού τα τελευταία εφτά χρόνια η χώρα αυτή της Σκανδιναβίας τερματίζει στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας με τα πιο ευτυχισμένα κράτη στον κόσμο.  Το γεγονός ότι το μάθημα της ενσυναίσθησης είναι υποχρεωτικό στα σχολεία της Δανίας από το 1993, είναι προφανές ότι έχει συμβάλει στο κλίμα ευτυχίας που επικρατεί στη χώρα.

Η ενσυναίσθηση βοηθά στην οικοδόμηση σχέσεων, εμποδίζει το bulling και προωθεί την επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα. Οι έφηβοι με ενσυναίσθηση γίνονται σε συντριπτικό ποσοστό επιτυχημένοι ενήλικες, επειδή είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στους στόχους τους από ότι οι νάρκισσοι συμμαθητές τους.
«Ένα παιδί που είναι φυσικό ταλέντο στα μαθηματικά, εάν δε μάθει να συνεργάζεται με τους συμμαθητές του, δεν θα φτάσει ψηλά. Είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα για όλους μας, καθώς κανείς μας δεν προχωράει στη ζωή ολομόναχος».
Στην παρακάτω διαδραστική εικόνα θα βρείτε διδακτικές προτάσεις και εκπαιδευτικό υλικό για να τα αξιοποιήσετε στην τάξη σας

*A Man Called Otto (2022)* /(ταινία του Hannes Holm)

_Μια απολαυστική ταινία για την δύναμη της ενσυναίσθησης της αγάπης και της φιλίας. με εξαιρετικές ερμηνείες και πολύ μείγμα χιούμορ και πάθους, όπως και η ζωή!_

Η δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Fredrik Backman (Φρέντρικ Μπάκμαν) «του 2012 «A Man Called Ove», ένα κωμικό και συγκινητικό μπεστ σελερ, η ταινία “Ένας Άνθρωπος Που Τον Έλεγαν Όττο” (A Man Called Otto) αφηγείται την ιστορία του Otto Anderson (Tom Hanks), ενός γκρινιάρη μεσήλικα που έχει πρόσφατα χηρεύσει. Η συγκινητική ιστορία ενός ανθρώπου που είχε σχεδόν εγκαταλείψει τη ζωή όταν νέοι γείτονες μετακομίζουν και τον κάνουν να το ξανασκεφτεί.

*ΠΛΟΚΗ*

Ο γκρινιάρης 60χρονος Ότο επιλέγει να αυτοκτονήσει αφού η γυναίκα του πεθαίνει και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη σχεδόν 40χρονη δουλειά του. Οι προσπάθειές του, ωστόσο, συχνά εκτροχιάζονται από τους θορυβώδεις νέους γείτονές του, κάτι που οδηγεί σε έναν περίεργο δεσμό.

Ο σχολαστικά οργανωμένος και μοναχικός κόσμος του δέχεται ένα δυνατό ταρακούνημα από αυτή τη νέα ζωηρή οικογένεια .Ο Όττο συναντά το ταίρι του στην πολύ έξυπνη κι ακόμη πιο πολύ έγκυο Marisol κι οδηγούνται σε μια απίθανη φιλία που θα ανατρέψει την καθημερινότητά του.
*Μια αστεία και συγκινητική ιστορία με πολλά συναισθήματα και μαθήματα ζωής!!!!!*
Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε ακόμη και στα πιο απροσδόκητα μέρη.
Η καλοσύνη και η αγάπη μπορεί να κάνει τη διαφορά στη κλειστή ζωή κάποιου.
Το να είμαστε ευγενικοί και συμπονετικοί μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή των άλλων, ειδικά των ηλικιωμένων.
Μην κρίνετε τους ανθρώπους μέχρι να περπατήσετε με τα παπούτσια τους ή να μάθετε την ιστορία της ζωής τους!
Μερικές φορές αυτό που βλέπουμε εξωτερικά είναι ένα κέλυφος και είναι σημαντικό να φτάσουμε πιο βαθιά για να γνωρίσουμε το πραγματικό πρόσωπο κάποιου/ας.
Δεν υπάρχουν σούπερ ήρωες στη ζωή μας, αλλά απλοί σπουδαίοι άνθρωποι με αξιοσημείωτες ζωές.

Δείτε την ταινία εδώ
ή πατώντας στην παρακάτω εικόνα

fab3f1f2 3560 485f a420 2ef8cabe1b8d DF 06526 r 1000x608 thumbnail

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εθελοντισμός- διαμεσολάβηση, Εκπαιδευτικά thinglink, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 1 :ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό, Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός- διαφορετικότητα, ψηφιακές εφαρμογές, Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.